Ezért nem jár vissza a telek ÁFA!

Mint ismeretes az adó-visszatérítési támogatás új lakás építéséhez, illetve az építkezés helyszínéül szolgáló telek vételárához vehető igénybe a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott feltételekkel. A telekre vonatkozó ÁFA visszatérítés ritkább eset a gyakorlatban, kevesebb a rendelkezésre álló információ róla, ezért most az ezzel kapcsolatban felmerült olvasói kérdésekre igyekszünk választ adni.

Milyen célra igényelhető adó-visszatérítési támogatás?

Adó-visszatérítési támogatást igényelhet új lakás építése esetén

  • a) a legfeljebb 150 m2hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  • b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa.

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.

Jár az építési telekre ÁFA visszatérítés, ha generálkivitelezővel építkezünk?

 Az ÁFA visszatérítés témájában olvasóink leggyakrabban a fenti kérdéssel fordulnak hozzánk.

Alapeset az, hogy a támogatást igénylő személy gazdálkodó szervezettől vásárolt telket 27% ÁFA tartalommal, az új lakásépítéssel pedig generálkivitelezőt bízott meg, aki erről 5% ÁFA tartalmú számlát fog számára kiállítani.

Jogosult lehet-e az igénylő kizárólag a telek áfájának visszatérítésére?

 A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy adó-visszatérítés esetén az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat.  A rendelet azt is rögzíti, azon túl, hogy adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe, a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

Az NGM által kiadott tájékoztató azt is kiemeli, hogy az építkezésre vonatkozó számlabemutatási kötelezettségnek abban az esetben is eleget kell tenni, ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni. Ezt azt jelenti, hogy a teljes bekerülési költség legalább 70%-át 27% ÁFA tartalmú számlával szükséges lefedni. Mivel a generálkivitelező 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki, így ez a feltétel nem teljesíthető.

Fentiekből következően tehát, ha az igénylő gazdálkodó szervezettől vásárolt telek esetében 27% ÁFA tartalmú számlával rendelkezik is, amennyiben generálkivitelezővel építtet, nem lehet jogosult az adó-visszatérítésre a telek vonatkozásában sem!

A kétféle támogatás közül tehát (27%-os ÁFA visszatérítése, 5% ÁFA tartalmú lakásépítés) csak az egyik támogatási forma vehető figyelembe.

 Az NGM tájékoztatója azt is egyértelműen rögzíti, hogy a támogatás igénybevételének további feltétele – még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó-visszatérítési támogatással –, hogy az igénylő a hitelintézet részére benyújtsa az építési engedélyt illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá, a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést.

Csak a telekvásárláshoz igényelhető a támogatás?

A rendelkezések alapján arra is van lehetőség, hogy a támogatott személy csak a telekvásárlás vonatkozásában igényelje az ÁFA visszatérítést, de csak abban az esetben, ha a fent leírt feltételek teljesülnek.

Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén igényelhető ÁFA visszatérítés?

Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén az adó-visszatérítés nem vehető igénybe, mert az igénylő nem tud az előírt számlabemutatási kötelezettségnek megfelelni, mivel a természetes személy eladó nem számlaképes.

További információkra lenne szüksége az ÁFA visszatérítésre vonatkozóan?

A támogatással kapcsolatos további kérdéseit tegye fel online Szakértőinknek!


Utolsó módosítás: 2018. június 05. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nikolett szerint:

2020-05-08 - 15:51

Üdv,.
Állami támogatás, áfa visszatérítésről, ún. Falusi áfa – erről szeretnék érdeklődni. Egy kis településen szeretnék egy telket vásárolni. Ez a település benne van az érintettek listájában. Olvastam, hogy van lehetőség a telek vételárának illetve az építkezési költségének Áfáját visszaigényelni. Nem Csok-ról van szó. Tehát nem család, hanem lakástámogatás. Szeretnék erről bővebb tájékoztatást kérni. Illetve magánszemélytől vásárolnám. Mik a feltételek? Hogy működik?
Köszönöm előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-08 - 17:01

Kedves Nikolett!
Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén a vételárra vonatkozóan adó-visszatérítési támogatás igénybevételére nincs lehetőség. A támogatás az építkezés bekerülési költségeinek finanszírozásához vehető igénybe. Minderről bővebb információt fenti bejegyzésünkben és IDE kattintva olvashat.

Lívia szerint:

2018-12-15 - 00:40

Tisztelt Cím!
Tehát lehet külön telekre és a fennmaradó részt építkezés során igényelni (Adó-visszatérítés). Ez abban az esetben is megoldható két fél részére, ha osztatlan közös tulajdonban vásárolt telekről van szó 4 tulajdonossal (2 házaspár) és a tulajdonhányadból mindkét fél külön külön visszaigényelheti az ÁFÁt?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-15 - 08:01

Kedves Lívia!
Osztatlan közös telek esetén is lehetséges adó-visszatérítési támogatás igénybevétele használati megállapodás alapján, amennyiben a további feltételek is teljesülnek, például gazdálkodó szervezettől vásárolták a telket.

Lívia szerint:

2018-12-13 - 17:51

Tisztelt Cím!
Tehát, amennyiben cégtől vásároljuk a telket és magánszemélyként építkezünk, úgy igénybe vehető az 5M Ft-os ÁFA visszaigénylés VAGY a telekre VAGY építkezés során. (?)
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-14 - 21:04

Kedves Lívia!
Fenti esetben igényelhető az adó-visszatérítési támogatás. Amennyiben a telek vételárához kapcsolódóan nem tudják visszaigényelni a teljes 5M Ft áfát, úgy a fennmaradó rész az építkezés során keletkező számlák után is visszaigényelhető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések