Ezekre a munkálatokra lesz igényelhető a lakásfelújítási támogatás

A támogatást maximális összege 3 millió forint lehet. A jogosultság alapfeltételei: minimum egy gyermek, legalább egy éves TB jogviszony és köztartozás mentesség.

A támogatás 2021.01.01-től indul

A 2021. januártól induló támogatás már meglévő otthonunk felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez lesz igénybe vehető. A támogatásra az lehet jogosult, aki legalább egy gyermeket nevel. A program keretében a felújítási költségek fele, legfeljebb 3 millió forint finanszírozható.

Ez nem jelenti azt, hogy 3 millió forintig kötelező is igénybe venni. Kisebb összeg is kérhető, de csak egyszer. Ugyanarra az ingatlanra ugyanaz a család csak egy alkalommal igényelheti a támogatást.

Nem kell visszafizetni a támogatást, ha később eladásra kerül a lakás

Amennyiben a család később eladja az ingatlant, az otthonfelújítási program keretében kapott összeget nem kell visszafizetniük. Utána azonban már nem élhetnek újra ezzel a lehetőséggel. Ha valaki más tulajdonába kerül a lakás, akik még nem vették igénybe ezt a támogatást, ők igényelhetik.

Jogosultsági feltételek

Legalább egy gyermek

Ahhoz, hogy a család igényelhesse a támogatást, legalább egy gyermeket kell nevelnie. Gyermeknek minősül már a magzat is a betöltött 12. várandóssági héttől. A gyermek maximális életkora 25 év lehet, de feltétel, hogy együtt él a családdal. Amennyiben a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él vagy utána a szülő GYOD-ra jogosult, akkor nem számít a gyermek életkora. Ebben az esetben a felnőtt gyermek után is igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

Családi állapotra vonatkozó megkötés nincs

A támogatásra jogosultak lehetnek házastársak, élettársak és gyermeküket egyedül nevelő szülők is. Azok a szülők, akik elváltak, külön élnek vagy megosztva nevelik gyermeküket, mindketten egyformán részt vállalnak a gyermek nevelésében, az otthonteremtési támogatáson is osztozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a támogatási összeget megoszthatják egymás között, amely számukra is ugyanakkora. Amennyiben az egyik szülő egyedül neveli a gyermekét, akkor ő élhet az otthonfelújítási program lehetőségével.

Legalább 1 éves TB jogviszony

Az igénylőnek legalább egy éves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie a támogatási kérelem benyújtásakor, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett. Ez lehet felsőoktatási jogviszony is. Az utolsó 3 hónap esetében az álláskeresési járadék is figyelembe vehető tekintettel a koronavírus járványra. A TB jogviszonyba beleszámít a nyugdíj melletti munkavégzés is.

Köztartozás mentesség

Az igénylőknek köztartozás mentesnek kell lenniük. Nem lehet tartozásuk a NAV felé.

Az alábbi munkálatok finanszírozhatók a támogatásból

Kültéri és beltéri munkálatokat egyaránt el lehet végezni, ami lehet például egy fürdőszoba vagy konyha felújítása is.

 • közmű bekötés
 • fűtés korszerűsítése
 • új kazán vagy bojler beszerzése
 • külső vagy belső szigetelés
 • galéria vagy lépcső beépítése
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • nyílászárócsere
 • napelemes rendszer beépítése
 • garázs felújítása
 • nyári konyha felújítása
 • festés, mázolás
 • bizonyos asztalosmunkák

A támogatás a 2021. január elsejét követően elindult felújítások esetében lesz igénybe vehető.

Számlabenyújtási kötelezettség

A program keretében elvégzett munkálatokat számlával kell igazolni. A támogatás anyagköltségre és munkadíjra egyaránt felhasználható. Szükség lesz tehát anyagszámlákra és szerződést kell kötni a kivitelezőkkel a munkálatra. Ennek elősegítésére rendelkezésre fog majd állni egy egyszerű sablonszerződés. Ezeket kell majd benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), s ezt követően lesz visszaigényelhető a támogatás.

Anyagköltség és munkadíj, fele-fele arányban igényelhető, és összesen a támogatás maximális összege 3 millió forint lehet. Ez tehát azt jelenti, ha 6 millió forintba kerül a felújítás, és ennek az egyik fele anyagköltség, a másik munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek a jogosultak mindkét támogatással. Vagyis másfél millió-másfél millió forintot anyagköltségre és munkadíjra is elszámolhatnak. Ezt az összeget a családnak meg kell előlegezni és utólagosan igényelhetik vissza a MÁK-tól.

A támogatás igénylése

Az ügyintézés és a támogatáshoz szükséges valamennyi dokumentáció elektronikus úton is intézhető. Az összegyűjtött számlákat a munkálatok befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a MÁK-hoz. A kincstárnak 30 napja van ennek elbírálására. A bírálat során ellenőrzik a jogosultsági feltételek teljesülését. A pozitív bírálatot követően 5 napon belül folyósításra kerül a támogatási összeg. Azaz összességében 35 napot kell várni a támogatásra jogosult családnak, hogy visszakapják az államtól a felújítás teljes összegének felét.

A támogatás felhasználásának ellenőrzése

Az ellenőrzés a kormányhivatalok feladata lesz. A támogatás kézhezvételétől számítva 6 hónapjuk lesz arra, hogy ellenőrizzék, ténylegesen megtörtént-e a felújítás.

Személyre szabott tájékoztatás

Ha kíváncsi arra, hogy 2021-től milyen támogatási- és hitellehetőségek lesznek elérhető, tájékozódjon honlapunkon vagy kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását. Felmerülő kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!


Utolsó módosítás: 2020. november 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Bea szerint:

2020-12-02 - 08:01

Üdvözlöm!
Párommal együtt neveljük a korábbi kapcsolatomból született 2 gyermekemet. A lakás amiben élünk 100%-ban a párom tulajdona. Ebben az esetben is igénybe tudjuk venni a támogatást?
Köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-12-02 - 09:10

Kedves Bea!
A jogosultság feltétele, hogy az igénylők együttesen rendelkezzenek legalább 50%-os tulajdonrésszel. Így tehát Önnek is rendelkeznie kell tulajdonrésszel. A minimális tulajdoni arányra vonatkozó előírás nincs. Bővebben a támogatásról IDE kattintva olvashat.

Erzsébet szerint:

2020-12-01 - 15:45

A lakás felé az enyèm, a másik fele 2 gyemekemè.Az egyik gyermekem egy kiskorú gyermeket nevel.Így is igènybe veheti a felújítási támogatást?

Hitelnet szerint:

2020-12-01 - 16:22

Kedves Erzsébet!
Amennyiben gyermeke igényelné a támogatást, úgy neki 50%-os tulajdonrésszel kellene rendelkeznie az ingatlanban. Bővebben a támogatásról IDE kattintva tájékozódhat.

Mihály szerint:

2020-11-29 - 13:33

Szeretném megkérdezni hogy a számlák meddig érvényesek. 2021 ben kiállított számlát elfogadják ha 2022 ben végzek a felujítással? Saját magam csinálom csak anyagköltség lenne. Két külön helyiség .

Hitelnet szerint:

2020-11-29 - 17:27

Kedves Mihály!
Amennyiben nincs vállakozói szerződés és munkadíj, úgy nem lesz jogosult a támogatásra. Bővebben a témában IDE és IDE kattintva olvashat.

Zoltán szerint:

2020-11-29 - 07:48

Üdvözlöm! Asztalos áltak készített, beépíttet konyha szekrényre igényelhető lesz a támogatás?

Hitelnet szerint:

2020-11-29 - 17:55

Kedves Zoltán!
A támogatás igényelhető beépített konyhaszekrényre illetve beépített konyhai gépekre is, azonban a támogatás csak munkadíjjal együtt igényelhető. A témában bővebben IDE és IDE kattintva olvashat.

Anti szerint:

2020-11-28 - 19:08

Garázs építésére is igénybe vehető lessz a lakásfelújítási támogatás? Szóval nem felújítás, hanem építés.

Hitelnet szerint:

2020-11-29 - 18:11

Kedves Anti!
Igen, garázs építésre is igénybevehető a támogatás. A témában bővebben IDE és IDE kattintva olvashat.

Tamás szerint:

2020-11-26 - 10:58

Üdvözlöm!
Amennyiben korábban CSOK segítségével építkeztünk, már több mint egy éve itt lakunk, akkor lehetséges ezt a támogatást is igénybe venni? Nem kizáró ok, hogy már CSOK támogatásban részesültünk? Napelemet és klímás kiegészítő fűtést szeretnénk telepíteni.
Köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 18:17

Kedves Tamás!
Információink szerint igényelhetik a támogatást az említett munkálatokra, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek.
A támogatásról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Julianna szerint:

2020-11-25 - 21:04

Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy kivett hétvégi ház udvarra igénybe vehető az Otthonfelújítási támogatás?

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 19:14

Kedves Julianna!
A támogatás lakóházként nyilvántartott ingatlanra vehető igénybe.

Csilla szerint:

2020-11-25 - 19:39

üdvözlöm, jelenleg GYED-en vagyok kislányommal, (nem diplomás GYED-amit Novák K. említett… ) 12éve dolgozom folymatosan, megszakítás nélkül, munkahelyről jöttem el szülni, tart a munkaviszonyom, ez is TB jogviszonynak számít igaz? Előre is köszönöm válaszát, Csilla

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 09:49

Kedves Csilla!
Ha munkaviszonya nem szűnt meg, úgy TB jogviszonya folyamatos és továbbra és fennáll.

Zoltán szerint:

2020-11-25 - 18:38

A támogatásból csak az anyagköltség felét szeretném visszaigényelni. Ez is működhet?
Ugyanis a munkát én magam végezném, építőipari tapasztalataim alapján.

Hitelnet szerint:

2020-11-27 - 17:38

Kedves Zoltán!
Pontosításra került a részletszabályok értelmezése és korábbi információinkkal ellentétben, ha nincs munkadíj számla, a támogatás nem igényelhető.
Bővebben a témában IDE kattintva tájékozódhat.

Julianna szerint:

2020-11-25 - 17:55

Jó napot.
Mi jövőre kezdjük meglévő házunk teljes felújítását, illetve bővítését.
A bővítésre is igénybe vehető?

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 19:31

Kedves Julianna!
Magára a bővítésre nem igényelhető, azonban ha az ingatlan hozzáépítés már kész, úgy a belső tér munkálataira már igényelhető lesz. A támogatásról bővebben IDE kattintva tájékozódhat részletesen.

V-né szerint:

2020-11-25 - 15:57

Ingatlan kb. két éve lett vásárolva és 1 gyermekre a csok igénybe lett véve.
Akkor is lehet igényelni a támogatást?

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 19:37

Kedves Asszonyom!
Igen, CSOK-kal vásárolt ingatlanra igényelhető a felújítási támogatás.
Amennyiben Falusi CSOK-kal vásárolák az ingatlant és korszerűsítés is történt, akkor ugyanazokra a munkálatokra nem igényelhető, mint amit a Falusi CSOK-os korszerűsítési költségvetés is tartalmazott.

Adrienn szerint:

2020-11-25 - 07:03

Üdvözlöm!
Két kérdésem lenne: fénycsatorna beépítés is beletartozhat a korszerűsítésbe?
Illetve az ingatlan, amit korszerűsítenénk 1/2 arányban van a két szülő nevén! Az ingatlanban az édesanya lakik a gyermekkel. Egyedülállóként neveli a gyermeket és önkéntes tb-t fizet a közös ingatlanban. Tb jogviszony az édesapának munkaviszonyból származó tb jogviszonya van!
Igényelhető így a támogatás?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 20:20

Kedves Adrienn!
A saját maga után fizetett TB nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, csak egészségbiztosítási jogviszonyt. Így TB jogviszony hiányában nem jogosult a támogatásra.

Melitta szerint:

2020-11-24 - 23:29

“Összesen a támogatás maximális összege 3 millió forint. Ez tehát azt jelenti, hogy ha 6 millió forintba kerül a felújítás és ennek az egyik része anyagköltség, a másik része munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek mind a kettő támogatással. Tehát 1,5 millió-1,5 millió forintot akár munkadíjra és anyagköltségre is elszámolhatnak”
Ezt a kormány oldaláról másoltam ki, számomra nem világos. Ha én 6 millióért újítok fel, amiből 3 millió a támogatás, akkor ebből a 3 millió támogatásból csak 1,5 millió lehet csak anyagköltség? Nekünk kevesebb lenne a munkadíjas számla, mint az anyagköltség, mert sok mindent magunk szeretnénk csinálni. Így viszont számomra azt jelenti, ha pl. 5 millió lenne az anyagköltség, 1 millió a munkadíj, akkor az anyagra csak 1,5 milliót, a munkadíjra 500.000 Ft tudnánk visszaigényelni? Jól értem?
Köszönöm a válaszukat!

Hitelnet szerint:

2020-11-27 - 17:35

Kedves Melitta!
A témában bővebben IDE és IDE kattintva olvashat.

Andi szerint:

2020-11-24 - 21:32

A lányommal és párjával együtt vásároltunk egy családi házat, amelyben két lakrész van kialakítva. Ebben az esetben a fiatalok pl. tetőcserére, hőszigetelésre igénybe tudják venni a támogatás?

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 21:58

Kedves Andi!
Amennyiben lányának van egy gyermeke és 50% tulajdonrésszel rendelkeznek együttesen párjával, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra.
A lakásfelújítási programról bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak részletesen.

Andrea szerint:

2020-11-24 - 19:51

Az lenne a kérdésem, hogyha két lakás van a tulajdonban, de nem az állandó lakcím alattit szeretném felújítani, mert később el szeretném adni, akkor így is fel tudom használni? Egyedül nevelem három 25 év alatti gyermekemet.

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 22:06

Kedves Andrea!
Arra az ingatlanra tudják igényelni a felújítást, ahova lakcímük szól. Bővebben a támogatásról IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések