Ezekre a dokumentumokra lesz szükség CSOK igénylésnél

A 2018. március 15-től hatályos CSOK rendelet egyik legjelentősebb változása az adminisztratív terhek csökkentése. Számos feltétel fennállásának igazolására elfogadható az igénylő által tett nyilatkozat, így a CSOK ügyintézés mostantól lényegesebb kevesebb dokumentációval jár.

Azok számára, akik március 15. után kívánják benyújtani CSOK igénylésüket, jelentős könnyítés, hogy a jogosultsági feltételek nagy részéről elegendő nyilatkozniuk, s – a korábbi előírásokkal ellentétben – nem szükséges azt papír alapú dokumentummal, igazolással, hatósági bizonyítvánnyal alátámasztani.

Mely dokumentumok helyettesíthetők nyilatkozattal?

CSOK igényléskor az igénylő eldöntheti, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal VAGY a korábbi előírásoknak megfelelően dokumentumokkal igazolja a kedvezményre való jogosultság feltételeinek meglétét a következő esetekben:

CSOK jogosultsági feltételek igazolása
NYILATKOZATTAL DOKUMENTUMMAL
Házasság fennállásáról Házassági anyakönyvi kivonat
Gyermek születéséről Születési anyakönyvi kivonat
Gyermek elhelyezéséről Elvált szülők: jogerős bírósági ítélet
Volt élettársak: jogerős bírósági határozat
közokirat vagy lakcímkártya
Gyermek örökbefogadásáról Gyámhatóság engedélyező határozata
Gyámság fennállásáról Gyámhatóság kirendelő határozata
Gyermek adóazonosító jeléről Adókártya
Megváltozott munkaképességű személlyé válásról Orvosszakértői szerv igazolása
Köztartozás mentességről Nemleges együttes adóigazolás
Közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói jogviszonyáról Oktatási intézmény igazolása
Büntetlen előéletről Erkölcsi bizonyítvány
Kizárólagos használati jogról Használati megosztási megállapodás

Megelőlegező CSOK-hoz sem kérik az igazolást

Amennyiben a támogatott személy korábban vállalt gyermek után kapott támogatást, akkor – mind a jelenleg hatályos, mind a korábbi CSOK rendelet alapján – csak akkor jogosult újabb vállalt gyermek után igényelni a kedvezményt, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

A gyermekvállalás teljesülését a CSOK rendelet módosítása előtt a járási hivatal hatósági bizonyítványával kellett igazolni, amely szerint az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok alapján a fiatal házaspár megelőlegezett formában nyújtott lakáscélú állami támogatással – ideértve a megelőlegező kölcsönszerződést is – nem rendelkezik.

Most már vállalt gyermek után igényelt megelőlegező CSOK esetén sincs szükség erre a járási hivatal által kiállított hatósági igazolásra. A gyermekvállalás teljesülésének igazolására is elfogadható a nyilatkozat.

Miként tehető meg a nyilatkozat fenti esetekben?

Fenti feltételek fennállásáról nem kell külön nyilatkozatot benyújtaniuk a támogatott személyeknek. E nyilatkozatok a CSOK kérelem részét képezik, a feltételek meglétéről az igénylők tehát a CSOK kérelemben nyilatkoznak.

FONTOS!

A nyilatkozat minden esetben teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozatot jelent! Az állami adóhatóság a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalmát valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja!

TB jogviszony igazolása

Fontos hangsúlyozni, hogy a nyilatkozattétel nem vonatkozik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolására. A társadalombiztosítási jogviszony igazolása az igénylő nyilatkozatával nem pótolható! 

A TB jogviszony igazolása továbbra is a korábbi előírásoknak megfelelően történik:

  • a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala által kiállított igazolással (OEP igazolás), vagy
  • az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával.

Ez utóbbival kapcsolatban változás az, hogy a kérelem benyújtásakor előírt magyarországi TB jogviszony kiváltható valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

CSOK igénylésének, CSOK dokumentációk benyújtásának határideje

Lakásvásárlás esetén

A családi otthonteremtési kedvezményére való jogosultság megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet kérni a hitelintézettől. A kedvezmény a vételár kifizetéséhez vehető igénybe. Amennyiben a teljes vételár maradéktalanul megfizetésre került, úgy a kedvezmény – 180 napon belül sem – igényelhető.

Lakásépítés esetén

A családi otthonteremtési kedvezményére és az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultság megállapítását legkésőbb a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét vagy a felépítés megtörténtének hatósági bizonyítvánnyal való tanúsítását megelőzően lehet kérni a hitelintézettől, azzal a további feltétellel, hogy az igénylés időpontjában az építkezésből az igényelt támogatásnak megfelelő, el nem végzett építési munkának még lennie kell.

Kérelem benyújtásának napja

A kérelem benyújtásának a napja az a nap, amikor az igénylő a kérelmet, valamint a kölcsön és a kedvezmény igényléséhez szükséges feltételeket igazoló dokumentumokat és nyilatkozatokat hiánytalanul benyújtja a hitelintézet részére.

A hitelintézet a kérelem átvételéről igazolást ad az igénylőnek, melyben tájékoztatja, a kérelem benyújtását követő lakásvásárlás esetén – 30 napon belüli, – lakásépítés, bővítés esetén – 60 napon belüli elbírálásáról. A kérelem elbírálásához a hitelintézet az igénylőtől a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérheti. A kiegészítésre biztosított időtartam a 30, illetve 60 napos határidőbe nem számít bele.

További kérdése van?

Amennyiben a CSOK igénylés dokumentációjával kapcsolatban további kérdése lenne, kattintson IDE! Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Utolsó módosítás: 2018. március 26. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Judit szerint:

2019-02-26 - 18:34

Amerikai-magyar állampolgár (kettős állampolgár) vagyok 25 éve. Befizettem a TB-t. Szeretnem visszaigényelni.
Milyen dokumentumot kell kitölteni? Szeretném, ha valaki tanácsolna valamit. Kijelentkeztem Magyarországról mint külföldön élő kettős állampolgár.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 23:29

Kedves Judit!
A feltett kérdésben irodánk nem illetékes. Az ügyben az egészségbiztosító megkeresését javasoljuk.

Mari szerint:

2019-02-21 - 22:32

Üdvözlőm!
Kérdésem az lenne, hogy ha valaki készpénzben kapja a fizetést és Csok mellé még lakáshitelt szeretne igényelni, akkor a munkáltatói igazolás valóságát elég alátámasztani egy munkáltató által kiadott 2018. évi összesített jövedelem igazolás az adóbevalláshoz, amit kiadnak? Mert már minden papírunk kész, ketyeg az óra, mert le fognak járni, de a bank belekötött a készpénzes munkabérbe, így most azt szeretnék, ha adó bevallás után kérjünk egy adóigazolást a Navtól, de ez megint egy hónap, addig lejár minden papír és kezdhetjük újra, nem beszélve arról, hogy még a ház tulajdonosa is azt hiszi szórakozunk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 11:08

Kedves Mari!
Készpénzes munkabér esetén a legtöbb banknál NAV jövedelemigazolás benyújtása szükséges. Van azonban olyan pénzintézet is, ahol elegendő a munkáltatói igazolás kitöltése. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ági szerint:

2019-02-21 - 16:13

Érdeklődnék, hogy mennyire fontos szempont a csok igénylésénél, hogy nem a bankszámlámra kapom a fizetésemet, viszont már két éve folyamatosan dolgozom.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:26

Kedves Ági!
A CSOK jogosultságnak nem feltétele a bankszámlára érkező jövedelem, csak a 180 napos vagy 2 éves TB jogviszony fennállása.

Zoltán szerint:

2019-02-20 - 10:59

Tiszta Hölgyem/Uram,
Írországban élünk a feleségemmel, 3 éve vagyunk házasok és 23. hetes terhes a feleségem. Mindketten 2013. óta dolgozunk Dublinban. Magyarországon az OTP-nél van bankszámlánk, illetve értékpapírba fektetett pénzünk 1 éves futamidővel.
Az lenne a kérdésem, hogy idén nyáron visszaköltözünk Magyarországra és hogy milyen feltételeknek kell megfelelnünk 2, illetve a 3 gyerek után járó CSOK igényléséhez? (2 gyereket mindenképpen szeretnénk, de szóban van a 3. is).
Milyeny okmányok, igazolások kellenek ahhoz, hogy külföldről el tudjam indítani a CSOK igénylését?
Köszönöm előre is a segítséget!
Tisztelettel,
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-21 - 13:47

Kedves Zoltán!
A 10 milliós CSOK-hoz legalább 2 éves, a többi összeg esetében legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. EGT állambeli jogviszony is elfogadható. Ez esetben azonban a jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a támogatás folyósítását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Az igényléshez szükésges általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak. Az új és használt lakásra vonatkozó CSOK feltételekről honlapunkon részletes leírás található. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Eliza szerint:

2019-02-18 - 19:05

Jó napot.
Én házbővítésre szeretném kivenni. Mi szükséges hozzá?
Az egyik ismerősömnek párja bárlistás, akkor is ki tudja venni a 10 milliót? 2 meglévő gyerek van és egy vállalt gyerekre hitel nélkül a csokot házvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:48

Kedves Eliza!
A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Az igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből és IDE kattintva tájékozódhat.
A BAR lista CSOK jogosultságot nem zárja ki. A 10 milliós CSOK használt lakás vásárlásához olyan 5000 fő alatti településeken lesz elérhető várhatóan 2019. július elsejétől, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Minderről bővebb információ ITT található.

Linda szerint:

2019-02-15 - 10:52

Két gyermekem után szeretném igényelni a csokot, de hitel nélkül.
Mi szükséges hozzá és mennyi idő az igényléstől?
Köszönöm a választ.
Tisztelettel: Linda

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 12:20

Kedves Linda!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Az általános dokumentumokon túl földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés szükséges az igényléshez. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy az utolsó vételárrészlet CSOK-ból kerül kiegyenlítésre. Minden banknak külön tájékoztatója van az adásvételi szerződéssel szemben elvárt követelményekről. A CSOK kérelmet lakásvásárlás esetén a kérelem benyújtásának napját követő 30 napon belül el kell bírálnia a hitelintézetnek.
Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Csilla szerint:

2019-02-15 - 10:40

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék pontosan milyen papírok kellenek ahhoz, hogy a Csok kérelmet, igénylést betudjuk adni a férjemmel?
Meglévő 3 gyermek, telek megvan, házépítésre és csak a 10 milliót szeretnénk felvenni a 3 gyerek után.
Ehhez pontosan milyen dokumentumok kellenek, hogy beadjuk a kérelmet?
Tisztelettel: Csilla

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 11:50

Kedves Csilla!
A CSOK igényléshez szükséges általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Az építkezéssel összefüggésben benyújtandó dokumentumok listáját ITT találja.
További kérdés eseétn készséggel állunk rendelkezésükre! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Dóri szerint:

2019-02-15 - 10:19

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen dokumentumok szükségesek a megelőlegezett CSOK igényléséhez? 32 éves vagyok, házas, párom 30 éves. Jelenleg még nincs gyermekünk és egy 131 nm alapterületű, használt, egy szintes házat szeretnénk megvásárolni és ehhez kívánjuk igénybe venni a megelelőlegezett CSOK-ot. 2 gyermekre szeretnénk felvenni. Jelenleg hitelünk nincs. A házhoz az önerő többi része rendelkezésre áll. Másik lakás/ház tulajdonunk nincs.
Köszönettel: Dóri

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 11:18

Kedves Dóri!
Megelőlegező CSOK igénylése esetén ami feltétel, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti legyen. A házasság fennállásáról lehet nyilatkozni a CSOK kérelemben, illetve benyújtható a házassági anyakönyvi kivonat is. A további dokumentumonkról fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak. A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételek IDE kattintva olvashatók. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésre!

Iván szerint:

2019-02-14 - 10:58

Jó napot!
Azt szeretném tudni, kell-e erkölcsi a csokhoz és milyen célt szolgál?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-14 - 11:01

Kedves Iván!
A CSOK jogosultsághoz büntetlen előéletet kell igazolni. Ezt meg lehet tenni erkölcsi bizonyítvány benyújtásával, illetve a CSOK kérelemben is lehet nyilatkozni a büntetlen előéletről, amit a hitelintézet ellenőriz.

Erika szerint:

2019-02-08 - 11:41

Üdvözlöm.
Segitséget szeretnék kérni, milyen iratok szükségesek a csok igényléséhez használt lakás vásárlásához! Két gyermekemre szeretném a csok hitelt lakásvásárlásra egyedülállóként.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 13:34

Kedves Erika!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Amennyiben a lakásvásárláshoz kölcsön is szeretne felvenni, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Ehhez elsőként kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Pál szerint:

2019-02-08 - 11:34

Kedves Hitelnet!
Feleségemmel CSOK 10+15 M Ft-os lehetőséggel tervezünk elkezdeni építkezni tavasszal.
Az alábbi cikk szépen összefoglalja;hogy milyen dokumentumokat kell majd benyújtanunk az igényléshez a bankba.
https://hitelnet.hu/csok/ezekre-a-dokumentumokra-lesz-szukseg-csok-igenylesnel/
A cikk alapján azt szeretném megkérdezni, hogy azokat a dokumentumokat, amelyeket lehet “teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal” benyújtani azokat lehet egy okiratba berakni vagy mindegyikről külön kell nyilatkozni?
Illetve milyen formában és módon kell ezt a nyilatkozatot megírni?
Segítségüket előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 13:43

Kedves Pál!
A nyilatkozatok a CSOK kérelem részét képezik, nem kell külön dokumentum ezekről.

Zsolt szerint:

2019-02-08 - 10:00

Használt ingatlanra szeretném igényelni a támogatást banki hitel nélkül.
Milyen okmányokat kell bemutatni, hogy megkapjam? 3 gyermek van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 11:17

Kedves Zsolt!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Amennyiben vásárlás a hitelcél, úgy adásvételi szerződés is szükséges az igényléshez. Ennek tartalmi követelményeiről a hitelintézeteknél elérhető részletes tájékoztató anyag.

Andrea szerint:

2019-02-05 - 10:33

Üdvözlöm!
Nekünk a CSOKhoz kértek Családi pótlék igazolást.
Honnan tudom beszerezni?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-11 - 11:22

Kedves Andrea!
A családi pótlékról igazolást a juttatást folyósító, területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni Önöknek.

László szerint:

2019-02-03 - 09:53

Az lenne a kérdésem, hogy amikor aláírtuk a csok szerződést bevállalt gyermekre, még 24 hetes magzat szerepelt benne. Azóta viszont 12 hétre módosították a törvényt.
A banknak el kell-e már fogadnia a 12 hetes igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 15:14

Kedves László!
A CSOK szerződés aláírásakor hatályos rendelkezések szerint kell eljárni. Az az előírás mérvadó tehát az Önök esetében, ami a CSOk szerződésük aláírasakor volt érvényben.

Andrea szerint:

2019-01-28 - 15:36

Üdv!
Használt lakás vásárlásra szeretnénk a csok-ot igénybe venni a párommal, aki Németországban dolgozik 3 éve. 2 gyermekünk van. Mindkettőnknek van 1 személyi kölcsöne. A párom sajnos szerepel a BAR listán. Kérdésem, hogy a külföldi munkaviszonyt elfogadják-e és a BAR lista nem kizáró ok-e?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 11:12

Kedves Andrea!
A CSOK jogosultsághoz legalább egyiküknek minimum 180 napos TB jogviszonyt kell igazolni. EGT állambeli, így németországi TB jogviszony is elfogadható. Amennyiben küldöldi TB jogviszony igazolás kerül benyújtásra, úgy az érintettnek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.
A BAR lista a CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvétel esetén problémát jelentene.

Zsuzsa szerint:

2019-01-24 - 10:24

Üdvözlöm!
Építkezünk. 3 gyerekre szeretnénk igénybe venni a 10+10 CSOK+kamattámogatott hitelt. A telek szántóföldből lett udvarrá minősítve, kapott új helyrajzi számot, belterületbe van csatolva. Amíg ez történt a régi 0-val kezdődő helyrajzi számra lett minden kiállítva, tervrajz stb.
Kérdés! Át kell-e írni a meglévő terveket a változás miatt? Vagy csak elegendő egy Önkormányzati igazolás, amely igazolja a helyrajzi szám változást?
Segítséget előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 10:54

Kedves Zsuzsa!
Pénzintézet függő lehet, hogy elfogadható az önkormányzati igazolás vagy a tervek javítása szükséges. Szakértőink készséggel segítenek Önöknek az ügyintézésben. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést! A lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet iroda elérhetőségéről IDE kattintva tájékozódhatnak.

László szerint:

2019-01-15 - 13:23

Külföldön élő magyar állampolgárok vagyunk. Három gyerek után szeretnénk a csokot igényelni. 10+10 millió. Milyen papírokat kell beszereznünk Németországban?
– Elvileg kell egy tb igazolás. (Ez az úgynevezett E104 nyomtatvány?) offi által fordítva.
– Munkáltatói igazolás.
Ezeken kívül kell még valami más? (Munkaszerződés, adóigazolás.)
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
László

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 13:31

Kedves László!
A TB jogviszony igazolására az E104 nyomtatvány megfelelő.
A hitelfelvételhez munkáltatói igazolás szükséges. Ez a hitel- és CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál régebbi. Ez általában banki formanyomtatvány, ami német nyelven is elérhető. Ezen kívül utolsó 3-6 havi, munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot szükséges benyújtani a hiteligényléshez.
A nemleges adótartozásról és a büntetlen előéletről elegendő a CSOK kérelemben nyilatkozni. A CSOK igényléshez szükséges további általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Zoltán szerint:

2019-01-14 - 11:04

Üdvözlöm!
Egy kérdésem van, mit kell igazolnom a kikért erkölcsivel a 3 gyerek után járó 1 milliós támogatás igényléséhez, a büntetlen előéletet, a közügyektől eltiltás esetleg foglalkoztatástól való eltiltás hatályát vagy mit?
Köszönöm szépen!
Üdv: Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 12:09

Kedves Zoltán!
A CSOK jogosultság feltétele a bűntetlen előélet.

Angi szerint:

2019-01-14 - 11:03

Hova kell menjek igazolásokért, dokumentumokért? Milyen hivatalokból mit tudok kikérni? Házassági kivonat van, pocakba baba nőgyógyász, TB-ről kormányhivatal.
A többi honnan szerethető be?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 11:30

Kedves Angi!
A büntetlen előéletről és a köztartozásmentességről lehet nyilatkozni a CSOK kérelemben, így ezen dokumentumok beszerzése nem szükséges.

Alexandra szerint:

2019-01-12 - 10:14

Azt szeretném kérdezni, hogy a TB 180 nap igazolást kérik még hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 09:21

Kedves Alexandra!
A TB jogviszony igazolást továbbra is papír alapon be kell nyújtani CSOK igényléshez.

Katalin szerint:

2019-01-08 - 15:00

Jó napot!
24 hetes kismama vagyok.
Milyen dokumentumokat kell a csok kérelemhez benyújtani? Lakásbővítésre szeretnénk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 09:20

Kedves Katalin!
A CSOK igényléshez szükséges általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak. A bővítéssel összefüggésben benyújtani dokumentumok listáját IDE kattintva tekintheti meg.

Melitta szerint:

2019-01-08 - 10:14

Tisztelt Címzett,
a csok igénylésének feltételei érdekelnének, elsősorban a tárgyban jelzett kérdés: csok igénylésekor szükséges-e NAV igazolás.
Használt lakás vásárlására szeretnék hitelt esetlegesen. 39 éves vagyok és egy gyermeket szeretnék vállalni még. Egy kisfiam van, aki jogán annó kaptam szocpolt, illetve egy vállalt gyermek volt, megelőlegezett szocpol, aki nem született meg.
Köszönettel: Melitta

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 10:18

Kedves Melitta!
CSOK igénylés feltétele, hogy az igénylőnek nem lehet a NAV felé tartozása. Az igazolás benyújtása nem szükséges, erről a tényről lehet a CSOK kérelemben nyilatkozni is.
Megelőlegező CSOK igénylésére nincs lehetőség, ha a korábbi gyermekvállalás nem teljesült.

Mónika szerint:

2019-01-08 - 09:43

Gyerekeknek milyen iratra van szükség?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 10:02

Kedves Mónika!
Gyermekek részéről lakcímkártya, adókártya szükséges. Van olyan pénzintézet, amely személyi igazolványt is kér. Születési anyakönyvi kivonat nem szükséges, erről nyilatkozni is lehet a CSOK kérelemben. A szükséges dokumentumokról további információ fenti bejegyzésünkben olvasható.

Márta szerint:

2019-01-03 - 11:07

Tisztelt Szakértő!
Több, mint tíz éve vettük fel a szocpolt két gyermekünk után. Azóta született még egy gyermekünk, akinek születésekor csökkent a törlesztőrészletünk. A hitelszerződés papírjait sajnos nem őriztük meg a visszafizetés után. Kitől kérhetünk hivatalos igazolást a felvett szocpol összegéről? (A vidéki bankfiókban azt a tájékoztatást adták, a 10 évnél régebbi iratokat nem ők őrzik.)
Most szeretnénk új építésű lakásra a CSOK-ot igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 11:27

Kedves Márta!
Szükség esetén a területileg illetékes földhivatal iratmásolatként ki tudja adni a korábbi szocpolszerződéseket.

Enci szerint:

2019-01-03 - 08:43

CSOK-ot szeretnénk igénybevenni férjemmel. Van már egy közös, általános iskolás gyermekünk. Hitel nem szeretnénk felvenni, csak a használt lakás vételéhez szükséges CSOK-ot. Az adásvételi szerződésbe is belekerült az igénylés. Férjem 40 felett van, én 40 év alatt vagyok. Kérdésem, hogy mikor és milyen papírokat kell beadni és hova, ez ügyben?
OTP Bank-nál van mindkettőnk folyószámlája. A Bankban milyen kérdésekre számíthatunk?
Személyi kölcsönünk van, amit rendszeresen fizetünk, valamint nincs más tartozásunk. Ez számít-e vmit? Ezzel kapcsolatosan tesznek-e fel kérdéseket, hogy van-e hitelünk? Az elbírált CSOK összeget mi kapjuk-e meg vagy az eladó?
Köszönöm!
Enci

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 09:50

Kedves Enci!
A CSOK iránti kérelmet a hitelintézetekhez kell benyújtani abban az esetben is, ha lakáshitelt nem szeretnének felvenni a vételár megfizetéséhez. A TB jogviszony igazolásához legalább egyikük részéről OEP által kiállított igazolást kell benyújtani a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyról. Ezenkívül személyes okmányok szükségesek. A többi jogosultsági feltétel teljesüléséről lehet nyilatkozi a CSOK kérelemben. Minderről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.
A meglévő kölcsön nem befolyásolja a CSOK jogosultságot. A támogatási kérelemben a jogosultsági feltételekre irányuló kérdésekre számíthatnak. A CSOK összegét az eladó kapja meg.

Lívia szerint:

2018-12-13 - 18:09

Tisztelt Címzett!
Amennyiben adott személy saját tőkéből elkezd építkezni, mert 1 év múlva lesz jogosult a CSOK igénylésére, úgy az ÁFA visszaigényléssel ez kapcsolatban van-e? Tehát az 5M Ft ÁFA visszaigénylésbe beleszámít-e a CSOK igénylése előtt saját tőkéből vásárolt építőanyagok áfatartalma is?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-14 - 21:08

Kedves Lívia!
Új lakás építése esetén az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Anita szerint:

2018-12-03 - 14:03

Elkölcsi bizonyítvány kell?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 12:45

Kedves Anita!
A büntetlen előéletre vonatkozó feltételnek meg kell felelni, de nem szükséges erkölcsi bizonyítvány benyújtása. A megfelelésről nyilatkozni is lehet a CSOK kérelemben.

Kata szerint:

2018-11-30 - 10:20

Üdvözlöm,
a kérdés az lenne, hogy ha már van banki hiteles házunk, de még nem vettük igénybe a csokot, akkor ha badjuk az igénylést, akkor azt az összeget jóváírják a hitelbe? Vagy esetleg felújításra lehet fordítani az összeget?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 11:21

Kedves Kata!
A CSOK sajnos sem visszamenőleg, sem lakásfelújításra nem vehető igénybe.

Andrea szerint:

2018-11-29 - 13:01

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy nekem most született november 18-án a kisfiam és neki is kell a személyi igazolvány meg hogy 2019-ben tényleg megszűnik a csok?
Előre köszönöm a válaszat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-29 - 13:06

Kedves Andrea!
VAn olyan pénzintézet, amely CSOK igénylés esetén kéri a gyermek személyi igazolványának bemutatását, de – pénzintézettől függően – elegendő lehet a születési anyakönyvi kivonat, a lakcímkártya és az adókárya.
Nincs olyan információnk, miszerint 2019-ben megszűnne a CSOK.

Ica szerint:

2018-11-29 - 10:30

Tisztelettel kérem szíves tájékoztatását. Családi ház építéséhez a CSOK-ból csak az áfát szeretnénk igénybe venni. Az építkezéshez feltehetőleg 2019. decembeer 31-ig nem lesz használatba vételi engedély. Amennyiben az OTP-vel a szerződést kötjük, a számlák egy részét 2019. év folyamán be is tudjuk nyújtani, de a teljes befejezés számlái csak 2019. december 31-e után íródnak, az áfa ezekre is visszaigényelhető lesz-e?
A törvényben “legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető” szöveg szerepel. S szerződés megkötése jelenti az igénylést, vagy a konkrét számla átadása, illetve dátuma.
Nagyon köszönöm!
Ica

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-29 - 11:26

Kedes Ica!
A támogatás iránti hiánytalan kérelmet szükséges 2019. december 31-ig benyújtani.

B-né szerint:

2018-11-15 - 17:29

Tisztelt Szakértő!!!
A Férjem megszakításokkal dolgozott 2017-ben, de 2017 augusztusától nincs 30 napnyi, csak egy pár nap szakadás a tb jogviszonyban. Mi 2019 augusztus-szeptemberére reméljük az igazolást. Csak téli évet néznek? Vagy augusztustól megkaphatjuk az igazolást az OEP-től? Mert nekünk 2020 januárt mondták és nem értjük miért.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-16 - 09:44

Kedves Asszonyom!
Ha augusztus elejétől nézve a folyamatos TB jogviszonyban nem lesz 30 napnál hosszabb megszakítás, akkor onnantól számítva figyelembe vehető és elfogadható a jogviszony.

Erzsébet szerint:

2018-11-14 - 13:21

A csokhoz szükséges a sárga csekk is a családi pótlékról?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 13:55

Kedves Erzsébet!
A családi pótlék kifizetését igazoló szelvény nem szükséges CSOK igényléshez.

Csaba szerint:

2018-11-14 - 13:13

Tisztelt HN!
Azt szeretnem megtudni, hogy a 2 éves Egyesült Királysagi TB jogviszony igazolására a P60-as papír jó-e?
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 13:47

Kedves Csaba!
Az EGT részes államokban teljesített társadalombiztosítási jogviszony igazolására az Európai Bizottság alábbi internetes oldalán szereplő intézmények által kiállított vagy ezen intézmények által felülhitelesített igazolások fogadhatók el:
http://ec.europa.eu/employment_social/social-security-directory/mainIndex.?langId=hu

Krisztina szerint:

2018-11-14 - 13:12

Üdvözlöm.
Olyan problémám lenne, hogy mivel ápolásira intéznénk a csokot és bár azt írják és mondták is, hogy jogerős határozat is elég lesz, mivel ápolásin vagyok, így azt mondták, nem kell az OEP-től papír. Tőlünk még is kérnének ilyet. Van rá mód, hogy az OEP ki fog adni mégis igazolást a csokhoz? Nem akarjuk ez miatt bukni és ráadásul már csak ez a papírunk hiányzik.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 14:17

Kedves Krisztina!
Ápolási határozat esetén a CSOK jogosultsághoz – a vonatkozó kormányrendelet alapján – nem szükséges TB jogviszony igazolás benyújtása.

Cintia szerint:

2018-11-03 - 11:23

Üdvözlöm!
Mi családi ház építésre szeretnék felvenni a CSOK-ot egy meglévő és egy vállalt gyermek után. Érdeklődnék, hogy a folyósítás az építkezés kezdetén megtörténik vagy csak a használatbavételi engedély megkapása után? Illetve milyen dokumentumokat kell még benyújtani a felsoroltakon kívül?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 09:55

Kedves Cintia!
Építkezés esetén a CSOK folyósítása a saját erő beépítését követően, szakaszosan, készültségi fok arányosan történik. Az utolsó részlet folyósításéra (10%) a használatbavételi engedély megszerzése után kerülhet sor. A felsoroltakon kívül egyéb dokumentum benyújtása általános esetben nem szükséges.

Tímea szerint:

2018-10-31 - 13:04

A banki CSOK (kizárólag CSOK) igénylés elindításához a kitöltött igénylőlapon kívül elegendő-e e-tulajdoni lap csatolása vagy fel kell keresni a Földhivatalt és onnan kell kérni tulajdoni lapot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 14:39

Kedves Tímea!
CSOK igényléshez elegendő a TAKARNET rendszerből lekért tulajdoni lap is.

Emil szerint:

2018-10-30 - 09:50

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hagy van 3 gyerekem és most jön a 4.
Fel tudnám venni a csokot és kell haza.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:14

Kedves Emil!
Amennyiben a CSOK igénylés feltételei teljesülnek, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra. A használt lakásra vonatkozó feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Regina szerint:

2018-10-27 - 12:25

Regina vagyok és 2 gyerekem van.
Lehetséges, hogy megkapjam a szocpolt lakásvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 09:03

Kedves Regina!
Amennyiben a használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételek teljesülnek, jogosult lehet a támogatásra. A követelményekről IDE kattintva tájékozódhat.

Laci szerint:

2018-10-25 - 20:37

Ha nevelt gyermekről van szó és igénybe akarom rá venni a csokot, természetesen az anya a feleségem és már van közös gyerkőc is és így 2 gyerekre fel tudom venni és a nevelt gyerekről kell jogerős birói végzés.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:44

Kedves Laci!
Ha a gyermek felesége előző házastársi kapcsolatából származik, akkor a feleségénél történt gyermekelhelyezésről jogerős bírósági határozat szükséges. Ha előző élettársi kapcsolatból származik a gyermek, akkor elegendő lehet az Önökkel közös lakcím.

Sándor szerint:

2018-10-25 - 15:14

Üdv.
Sándor vagyok én kiemelt ápolási díjat kapok már két éve és nem kapok tb igazolást.
Így akkor nem vagyok jogosult a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:19

Kedves Sándor!
Ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül, akkor TB jogviszony benyújtása nélkül is jogosult lehet CSOK-ra, ha minden egyéb CSOK feltétel is teljesül.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések