Ezekre a dokumentumokra lesz szükség CSOK igénylésnél - Hitelnet.hu

Ezekre a dokumentumokra lesz szükség CSOK igénylésnél

A 2018. március 15-től hatályos CSOK rendelet egyik legjelentősebb változása az adminisztratív terhek csökkentése. Számos feltétel fennállásának igazolására elfogadható az igénylő által tett nyilatkozat, így a CSOK ügyintézés mostantól lényegesebb kevesebb dokumentációval jár.

Azok számára, akik március 15. után kívánják benyújtani CSOK igénylésüket, jelentős könnyítés, hogy a jogosultsági feltételek nagy részéről elegendő nyilatkozniuk, s – a korábbi előírásokkal ellentétben – nem szükséges azt papír alapú dokumentummal, igazolással, hatósági bizonyítvánnyal alátámasztani.

Mely dokumentumok helyettesíthetők nyilatkozattal?

CSOK igényléskor az igénylő eldöntheti, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal VAGY a korábbi előírásoknak megfelelően dokumentumokkal igazolja a kedvezményre való jogosultság feltételeinek meglétét a következő esetekben:

Megelőlegező CSOK-hoz sem kérik az igazolást

Amennyiben a korábban vállalt gyermek után kapott támogatást, akkor – mind a jelenleg hatályos, mind a korábbi CSOK rendelet alapján – csak akkor jogosult újabb vállalt gyermek után igényelni a kedvezményt, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

A gyermekvállalás teljesülését a CSOK rendelet módosítása előtt a járási hivatal hatósági bizonyítványával kellett igazolni, amely szerint az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok alapján a fiatal házaspár megelőlegezett formában nyújtott lakáscélú állami támogatással – ideértve a megelőlegező kölcsönszerződést is – nem rendelkezik.

Most már vállalt gyermek után igényelt megelőlegező CSOK esetén sincs szükség erre a járási hivatal által kiállított hatósági igazolásra. A gyermekvállalás teljesülésének igazolására is elfogadható a nyilatkozat.

Miként tehető meg a nyilatkozat fenti esetekben?

Fenti feltételek fennállásáról nem kell külön nyilatkozatot benyújtaniuk a támogatott személyeknek. E nyilatkozatok a CSOK kérelem részét képezik, a feltételek meglétéről az igénylők tehát a CSOK kérelemben nyilatkoznak.

FONTOS!

A nyilatkozat minden esetben teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozatot jelent! Az állami adóhatóság a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalmát valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja!

TB jogviszony igazolása

Fontos hangsúlyozni, hogy a nyilatkozattétel nem vonatkozik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolására. A társadalombiztosítási jogviszony igazolása az igénylő nyilatkozatával nem pótolható! 

A TB jogviszony igazolása továbbra is a korábbi előírásoknak megfelelően történik:

  • a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala által kiállított igazolással (OEP igazolás), vagy
  • az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával.

Ez utóbbival kapcsolatban változás az, hogy a kérelem benyújtásakor előírt magyarországi TB jogviszony kiváltható valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

CSOK igénylésének, CSOK dokumentációk benyújtásának határideje

Lakásvásárlás esetén

A családi otthonteremtési kedvezményére való jogosultság megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet kérni a hitelintézettől. A kedvezmény a vételár kifizetéséhez vehető igénybe. Amennyiben a teljes vételár maradéktalanul megfizetésre került, úgy a kedvezmény – 180 napon belül sem – igényelhető.

Lakásépítés esetén

A családi otthonteremtési kedvezményére és az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultság megállapítását legkésőbb a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét vagy a felépítés megtörténtének hatósági bizonyítvánnyal való tanúsítását megelőzően lehet kérni a hitelintézettől, azzal a további feltétellel, hogy az igénylés időpontjában az építkezésből az igényelt támogatásnak megfelelő, el nem végzett építési munkának még lennie kell.

Kérelem benyújtásának napja

A kérelem benyújtásának a napja az a nap, amikor az igénylő a kérelmet, valamint a kölcsön és a kedvezmény igényléséhez szükséges feltételeket igazoló dokumentumokat és nyilatkozatokat hiánytalanul benyújtja a hitelintézet részére.

A hitelintézet a kérelem átvételéről igazolást ad az igénylőnek, melyben tájékoztatja, a kérelem benyújtását követő lakásvásárlás esetén – 30 napon belüli, – lakásépítés, bővítés esetén – 60 napon belüli elbírálásáról. A kérelem elbírálásához a hitelintézet az igénylőtől a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérheti. A kiegészítésre biztosított időtartam a 30, illetve 60 napos határidőbe nem számít bele.

További kérdése van?

Amennyiben a CSOK igénylés dokumentációjával kapcsolatban további kérdése lenne, kattintson IDE! Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. március 26. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Richárd szerint:

2019-10-02 - 21:47

Helló.
Megközelítőleg az alapvető költségek (beleértve az: ügyvédi díj, értékbecslő… stb.) mennyibe “fájnának” anyagilag?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 13:33

Kedves Richárd!
Az adásvételi szerződés elkészítésének díja ügyvédi díjszabás alapján kerül meghatározásra, kb. a vételár 0,5-1%-a. A tulajdonjog bejegyzés illetéke a földhivatal felé 6.600 Ft. A hitelfelvétel kezdeti költségeire vonatkozóan a pénzintézetek többségénél különböző kedvezmények vannak. Ezekről Szakértőink készséggel adnak Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Csilla szerint:

2019-09-08 - 20:35

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2 órás és 4 órás bejelentéssel mi is igénybe tudjuk venni? 3 gyerekünk van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:31

Kedves Csilla!
Információink szerint a részmunkaidő is keletkeztet TB jogviszonyt. Pontos tájékoztatásért célszerű lenne felkeresniük a területileg illetékes egészségbiztosítót.

Tünde szerint:

2019-08-27 - 19:17

Üdvözlöm.
Csak falusi csok igénylésénél hitel nélkül, közjegyzői díj ugyanúgy van, mint hitel esetén?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-28 - 08:24

Kedves Tünde!
A CSOK, falusi CSOK szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, csak a hitelszerződést.

Nikolett szerint:

2019-08-23 - 10:00

Mindkét félnek kell a CSOK igényléséhez erkölcsi bizonyítvány?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 10:24

Kedves Nikolett!
Mindkét félnek meg kell felelni a büntetlen előéletre vonatkozó feltételnek.

Ilona szerint:

2019-08-13 - 11:03

Jó napot kívánok!
Falusi CSOK-ot szeretném igénybe venni lakáskorszerűsítésére.
Az lenne a kérdésem, hogy a köztartozás mentességről szóló igazolást – a szolgáltatóktól kell kérjek igazolást- víz, gáz -villany -, vagy milyen dokumentummal kell igazoljam?
A másik kérdésem, hogy lakás belső festésére igényelhető-e?
Válaszát előre is köszönöm.
Ilona

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 13:50

Kedves Ilona!
Arról, hogy nincsen a NAV felé fennálló köztartozása, a CSOK kérelemben lehet nyilatkozni. A közüzemi szolgáltatók részéről nincs szükség igazolásra.

István szerint:

2019-08-09 - 22:07

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van 4 gyerekem és jogosult vagyok a használt lakás vételére? 2.750.000 forint jár, viszont az a problémám, hogy a kiszemelt ház 64 négyzetméteres és nem 70 négyzetmeteres.
Így is elindíthatom a folyamatot, nem lesz-e gond ez a bírálatnál?
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 10:23

Kedves István!
4 gyermek után 64 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén sajnos nem lehetnek jogosultak CSOK-ra. A támogatást csak olyan ház vásárlásához tudja igényelni, melynek hasznos alapterülete eléri legalább a 70 m2-t.

Zsuzsanna szerint:

2019-08-07 - 06:02

Szeretnénk érdeklődni. Most jön a másik picurka. 2 gyerekre szeretnénk kihasználni a csokot. Páromnak több mint 1 éves munkavisszonya van, én gyesen vagyok.
Szeretném kérdezni, pontosan mik kellenek hozzá, hogy igénybe tudjuk venni. Mi házvásárlásra szeretnénk.
Köszönöm előre is a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 09:50

Kedves Zsuzsanna!
A használt lakás vásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A szükséges dokuemntumok listáját fenti bejegyzésünkben találja.
További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Andrea szerint:

2019-08-05 - 21:21

Kedves Hitelnet,
Mivel kell igazolni csok esetén az adott banknál (K&H), ha a megelőlegezett gyermek megszületett. Valóban személyi gazolványt kell csináltatni az újszülöttnek? Mennyi időn belül kell jelezni?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 12:53

Kedves Andrea!
Személyi igazolvány nem szükséges. Születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, adókártya kell hozzá.

Marika szerint:

2019-07-26 - 09:10

Szeretném megtudni, hogy a Falusi csok-hoz a költségvetést én kitölthetem-e vagy szakember kell hozzá.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 10:12

Kedves Marika!
A költségvetést Ön is kitöltheti.

Anita1122 szerint:

2019-07-22 - 15:35

Kérdeznék valamit. Szocpolra építkeztünk és hitelt is vettünk fel 2009-ben. Akkor 3 gyermekem volt, aztán 2017 augusztus 11.-én megszületett Tamara és még akkor is volt hitel a lakásunkon, aztán 2017 decemberében meghalt a párom.
Kérdesem: a 4. gyerekre tudnék-e valamilyen pénzt kapni olyan hitelbe forgatós? Bankunknal ahol a hitel van, nem segítőkészek sajnos!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 12:53

Kedves Anita1122!
Utóbb született gyermekük után jogosult lehet utólagos szocpolra, melynek összege a 2009-ben 4. gyermek után érvényes támogatási összeg (1.200.000 Ft), ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. A támogatás a fennálló építési hitel csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását az érintett bankfiókban kérhetik.

Reni szerint:

2019-06-18 - 22:41

Jó estét.
Felújításra szertném igénybe venni a csokot /fürdőszoba felújításra/, lehetséges ez? Ha igen, mik a feltételek?
Várom válaszát.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-19 - 09:44

Kedves Reni!
A normál CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető fel. Fürdőszoba felújítására a falusi CSOK keretében igényelhető támogatás. Az erre vonatkozó feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Krisztina szerint:

2019-05-20 - 22:15

Üdv.
1 gyerekem van. A párom dolgozik kőművesként, viszont napi bejelentéssel. És hitel is van rajta. Én gyesen vagyok, viszont TB jogviszonyom van. Így én szeretném igénybe venni.
Ön szerint megoldható?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-21 - 09:22

Kedves Krisztina!
A támogatásra élettársak, házastársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a megfelelő TB jogviszonnyal. Ha a gyes mellett korábbi munkaviszonya is fennáll, akkor megfelelő lehet a TB jogviszony. Erről pontos információt a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Emese szerint:

2019-05-07 - 11:48

Jó napot!
3 hónap múlva születik meg az első gyermekünk. Tavaly fundamenta kölcsönre vettük a házunkat, ami 70 nm. Összesen 4M a kölcsönösszeg. Szeretnénk bővíteni az ingatlant és még szeretnénk gyermeket vállalni. Nem vagyunk házasok, de ez nem kritérium, viszont szeretnénk kitisztázni az egyik kölcsönt a másikkal és hozzá építeni, ha megvalósítható ez a CSoK támogatással?
Vannak lehetőségeink ebbe az irányba? És ha igen, merre tudnánk megtenni a kezdő lépéseket?
Számítok válaszukra. Előre is köszönöm!
Üdv: Emese

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-08 - 14:52

Kedves Emese!
A CSOK ővítésre igényelhető, a meglévő hitel kiváltására azonban nem. Vállalt gyermek után házasként lehetnek jogosultak a támogatásra.
A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A bővítéssel kapcsolatban előírt dokumentumok listáját ITT találja.

Natália szerint:

2019-05-04 - 21:22

Üdv.
A falusi csokkal szeretnénk házat venni. 3 gyerekünk van. Elvileg jogosultak vagyunk 5 + 5 millióra. A kiszemelt ingatlan családi ház, tulajdoni lap szerint 75 nm. Elegendő így a ház mérete? Mennyi a minimum nm 3 gyerekre? Ha nem elég a 75 nm, hozzá lehet csatolni a műhelyet és újraméretni, terveztetni a házat? A helyiség rendelkezik tégla fallal, házhoz van épitve, 1-2 lépcsőnyi szinteltolással.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 14:18

Kedves Natális!
3 gyermek után igényelt CSOK esetén a vásárolandó használt ház hasznos alapterületének legalább 60 m2-nek kell lenni. A műhely nem számítható be a hasznos alapterületbe.

Mária szerint:

2019-05-03 - 05:58

Érdeklődni szeretnék, hogy nem dolgoztam sosem, gyesen vagyok.
Úgy esélyes vagyok talán?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 07:45

Kedves Mária!
Csak gyesre nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Így sajnos nem lehet jogosult a támogatásra.

Bertalan szerint:

2019-05-01 - 20:27

Kedves Szakértő!
Érdeklődnék, hogy a 2019. július 1-jei határidőt megelőzően is megköthető – egy kb. 40 MFt értékű ingatlanra – az adásvételi szerződés, ha CSOK-ot, illetve a 10M Ft kamattámogatott hitelt szeretnénk igénybe venni 2 gyermekre?
Tehát ha (most) 180 napon belül vagyunk, elégséges “csak” július 1-jét követően az igényt benyújtani, vagy az adásvételi szerződésnek is azt követően kell datálódni?
Előre is köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:59

Kedves Bertalan!
Információink szerint az adásvételi szerződésnek nem szükséges július 1. vagy azt követő dátumúnak lenni.

Tamás szerint:

2019-04-29 - 11:04

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy az utolsó részlet kifizetéséhez kötelező-e hatósági bizonyítványt bemutatni, ha a bővítés nem volt engedélyköteles, sem egyszerű bejelentés köteles? Tetőtér beépítésről van szó. Ennek hiányában vissza kell-e fizetni az első részletet? A banki szerződésben bizonyító erejű magánokiratra is lehetőség van, de most hatósági bizonyítványt követelnek.
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 13:02

Kedves Tamás!
Azon bővítés esetén, amely nem bejelentés köteles, információink szerint nem feltétel a hatósági bizonyítvány. Az ügyben az illetékes minisztérium tud állást foglalni.

Mesi szerint:

2019-04-17 - 13:38

Érdeklődni szeretnék. Mi a falusi csokot szeretnénk igényelni majd 3 gyerek után használt lakás vásárlásához. Szeretném kérdezni, hogy ugye ehhez 2 év biztosított idő kéne, ami meg is lenne, mert férjem már 2016.03. hótól a mai napig egy helyen dolgozik, viszont most váltani szeretne munkahelyet. Így ha most leszámolna, megszakad a jogviszony?
Hogyan lehet ezt elintézni? Lehet ebben a 2 évben szünet vagy folyamatos munka kell és inkább ne váltson munkahelyet?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 23:40

Kedves Mesi!
Azzal, hogy munkahelyet vált, a TB jogviszony még nem szakad meg. Ha lesz egy-két nap szünet a két munkaviszony között az nem probléma, legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett a 2 éves jogviszonyban.

Tamara szerint:

2019-04-11 - 08:03

Az összes melléképületet be kell jegyeztetni? Olyanokat is, amit 30-40 éve építettek egy régi háznál? A beépítés jelen esetben egy terasz beépítése, de ez is régi kivitelezés, több mint 10 éves.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 13:02

Kedves Tamara!
A melléképület nem befolyásolja a CSOK jogosultságot, így véleményünk szerint annak feltüntetése nem szükséges.

Tamara szerint:

2019-04-10 - 12:18

Üdvözlöm!
2 gyerekre szeretnénk igényelni a CSOK-ot használt ingatlan vásárlásához júliustól! Ha az ingatlan térképmásolatán nincsenek bejegyezve a ház melléképületei (tyúkól, garázs), az épület hozzáépítése, akkor valóban nem vagyok jogosult a CSOK+10millió hitelre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 13:17

Kedves Tamara!
A lakóingatlanhoz történt hozzáépítést mindenképpen fel kell tüntetni a térképmásolaton is.

Alexandra szerint:

2019-03-30 - 11:28

Ha házat veszek, kijönnek megnézni, hogy milyet vásároltam a csokból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 14:19

Kedves Alexandra!
Már a CSOK kérelem benyújtását követően kimegy a banki értékbecslő helyszíni szemlére felértékelni az ingatlant és ellenőrizni, hogy az ingatlan megfelel-e a CSOK követelményeknek.

Krisztina szerint:

2019-03-28 - 22:42

Üdvözlet!
Azt szeretném kérdezni, hogy szeretnénk majd a falusi CSOK-ot igénybe venni lakáskorszerűsítésre. Viszont nem vagyunk házasok.
Így lehet-e igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-29 - 07:44

Kedves Krisztina!
Ha meglévő gyermek vagy legalább 12 hetes magzat után igénylik a CSOK-ot, akkor nem feltétel a házastársi kapcsolat CSOK igénylés esetén. Valószínűleg ez így lesz a falusi CSOK esetében is.

Ágnes szerint:

2019-03-28 - 14:07

Jó napot kívánok!
Szükséges-e a csokhoz a család minden tagjának állandó lakcím, valamint táj szám?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 14:09

Kedves Ágnes!
Állandó lakcím szükséges. Megfelelő TB jogviszony elegendő az igénylők egyike részéről.

Krisztina szerint:

2019-03-28 - 07:15

A két gyermekem nevelőszülőnél van.
Én így megkapom a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 08:18

Kedves Krisztina!
A támogatás az Ön által eltartott, saját háztartásban élő gyermekek után vehető igénybe. Nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek után Ön nem jogosult a támogatás igénybevételére.

László szerint:

2019-03-11 - 19:05

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Érdeklődni szeretnék, hogy nekem van egy saját gyermek, egy gyámolt gyermek, és egy nevelt gyermek. Bárlistás vagyok.
Felvehetem-e így a 3 gyermekre a Csokot hitel nélkül meglévő saját lakásra bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-19 - 22:42

Kedves László!
Az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is igényelhető a támogatás a gyermek szüleinek halála esetén. Nevelőszülő nevelt gyermek után nem igényelhet CSOK-ot. Ha a nevelt gyermek alatt élettárs, házastárs vér szerinti, de nem közös gyermeküket érti, akkor utána igényelhető a támogatás. Kérdésére – 3 gyermek után felveheti-e bővítésre a CSOK-ot – a további részletek ismeretében tudunk pontos választ adni.

Barbara szerint:

2019-02-27 - 20:52

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk igénybe venni két gyermekünk után járó Csok kedvezményt, (július után akár a 10 milliós kedvezményes hitelt), de sajnos a férjemnek felfüggesztett büntetése van. Olvastam valahol, hogy megvannak pontosan mely büntetések a kizáró okok, de a miénk nem szerepelt közötte. (kábítószer kereskedelem)
Így esélyünk sincs igénybe venni?
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 10:10

Kedves Barbara!
Javasoljuk, hogy kérjék ki a díjmentesen elérhető erkölcsi bizonyítványt. Ha az alapján férje büntetett előéletű, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Judit szerint:

2019-02-26 - 18:34

Amerikai-magyar állampolgár (kettős állampolgár) vagyok 25 éve. Befizettem a TB-t. Szeretnem visszaigényelni.
Milyen dokumentumot kell kitölteni? Szeretném, ha valaki tanácsolna valamit. Kijelentkeztem Magyarországról mint külföldön élő kettős állampolgár.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 23:29

Kedves Judit!
A feltett kérdésben irodánk nem illetékes. Az ügyben az egészségbiztosító megkeresését javasoljuk.

Mari szerint:

2019-02-21 - 22:32

Üdvözlőm!
Kérdésem az lenne, hogy ha valaki készpénzben kapja a fizetést és Csok mellé még lakáshitelt szeretne igényelni, akkor a munkáltatói igazolás valóságát elég alátámasztani egy munkáltató által kiadott 2018. évi összesített jövedelem igazolás az adóbevalláshoz, amit kiadnak? Mert már minden papírunk kész, ketyeg az óra, mert le fognak járni, de a bank belekötött a készpénzes munkabérbe, így most azt szeretnék, ha adó bevallás után kérjünk egy adóigazolást a Navtól, de ez megint egy hónap, addig lejár minden papír és kezdhetjük újra, nem beszélve arról, hogy még a ház tulajdonosa is azt hiszi szórakozunk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 11:08

Kedves Mari!
Készpénzes munkabér esetén a legtöbb banknál NAV jövedelemigazolás benyújtása szükséges. Van azonban olyan pénzintézet is, ahol elegendő a munkáltatói igazolás kitöltése. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ági szerint:

2019-02-21 - 16:13

Érdeklődnék, hogy mennyire fontos szempont a csok igénylésénél, hogy nem a bankszámlámra kapom a fizetésemet, viszont már két éve folyamatosan dolgozom.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:26

Kedves Ági!
A CSOK jogosultságnak nem feltétele a bankszámlára érkező jövedelem, csak a 180 napos vagy 2 éves TB jogviszony fennállása.

Zoltán szerint:

2019-02-20 - 10:59

Tiszta Hölgyem/Uram,
Írországban élünk a feleségemmel, 3 éve vagyunk házasok és 23. hetes terhes a feleségem. Mindketten 2013. óta dolgozunk Dublinban. Magyarországon az OTP-nél van bankszámlánk, illetve értékpapírba fektetett pénzünk 1 éves futamidővel.
Az lenne a kérdésem, hogy idén nyáron visszaköltözünk Magyarországra és hogy milyen feltételeknek kell megfelelnünk 2, illetve a 3 gyerek után járó CSOK igényléséhez? (2 gyereket mindenképpen szeretnénk, de szóban van a 3. is).
Milyeny okmányok, igazolások kellenek ahhoz, hogy külföldről el tudjam indítani a CSOK igénylését?
Köszönöm előre is a segítséget!
Tisztelettel,
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-21 - 13:47

Kedves Zoltán!
A 10 milliós CSOK-hoz legalább 2 éves, a többi összeg esetében legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. EGT állambeli jogviszony is elfogadható. Ez esetben azonban a jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a támogatás folyósítását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Az igényléshez szükésges általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak. Az új és használt lakásra vonatkozó CSOK feltételekről honlapunkon részletes leírás található. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Eliza szerint:

2019-02-18 - 19:05

Jó napot.
Én házbővítésre szeretném kivenni. Mi szükséges hozzá?
Az egyik ismerősömnek párja bárlistás, akkor is ki tudja venni a 10 milliót? 2 meglévő gyerek van és egy vállalt gyerekre hitel nélkül a csokot házvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:48

Kedves Eliza!
A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Az igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből és IDE kattintva tájékozódhat.
A BAR lista CSOK jogosultságot nem zárja ki. A 10 milliós CSOK használt lakás vásárlásához olyan 5000 fő alatti településeken lesz elérhető várhatóan 2019. július elsejétől, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Minderről bővebb információ ITT található.

Linda szerint:

2019-02-15 - 10:52

Két gyermekem után szeretném igényelni a csokot, de hitel nélkül.
Mi szükséges hozzá és mennyi idő az igényléstől?
Köszönöm a választ.
Tisztelettel: Linda

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 12:20

Kedves Linda!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Az általános dokumentumokon túl földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés szükséges az igényléshez. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy az utolsó vételárrészlet CSOK-ból kerül kiegyenlítésre. Minden banknak külön tájékoztatója van az adásvételi szerződéssel szemben elvárt követelményekről. A CSOK kérelmet lakásvásárlás esetén a kérelem benyújtásának napját követő 30 napon belül el kell bírálnia a hitelintézetnek.
Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Csilla szerint:

2019-02-15 - 10:40

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék pontosan milyen papírok kellenek ahhoz, hogy a Csok kérelmet, igénylést betudjuk adni a férjemmel?
Meglévő 3 gyermek, telek megvan, házépítésre és csak a 10 milliót szeretnénk felvenni a 3 gyerek után.
Ehhez pontosan milyen dokumentumok kellenek, hogy beadjuk a kérelmet?
Tisztelettel: Csilla

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 11:50

Kedves Csilla!
A CSOK igényléshez szükséges általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Az építkezéssel összefüggésben benyújtandó dokumentumok listáját ITT találja.
További kérdés eseétn készséggel állunk rendelkezésükre! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Dóri szerint:

2019-02-15 - 10:19

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen dokumentumok szükségesek a megelőlegezett CSOK igényléséhez? 32 éves vagyok, házas, párom 30 éves. Jelenleg még nincs gyermekünk és egy 131 nm alapterületű, használt, egy szintes házat szeretnénk megvásárolni és ehhez kívánjuk igénybe venni a megelelőlegezett CSOK-ot. 2 gyermekre szeretnénk felvenni. Jelenleg hitelünk nincs. A házhoz az önerő többi része rendelkezésre áll. Másik lakás/ház tulajdonunk nincs.
Köszönettel: Dóri

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 11:18

Kedves Dóri!
Megelőlegező CSOK igénylése esetén ami feltétel, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti legyen. A házasság fennállásáról lehet nyilatkozni a CSOK kérelemben, illetve benyújtható a házassági anyakönyvi kivonat is. A további dokumentumonkról fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak. A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételek IDE kattintva olvashatók. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésre!

Iván szerint:

2019-02-14 - 10:58

Jó napot!
Azt szeretném tudni, kell-e erkölcsi a csokhoz és milyen célt szolgál?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-14 - 11:01

Kedves Iván!
A CSOK jogosultsághoz büntetlen előéletet kell igazolni. Ezt meg lehet tenni erkölcsi bizonyítvány benyújtásával, illetve a CSOK kérelemben is lehet nyilatkozni a büntetlen előéletről, amit a hitelintézet ellenőriz.

Erika szerint:

2019-02-08 - 11:41

Üdvözlöm.
Segitséget szeretnék kérni, milyen iratok szükségesek a csok igényléséhez használt lakás vásárlásához! Két gyermekemre szeretném a csok hitelt lakásvásárlásra egyedülállóként.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 13:34

Kedves Erika!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Amennyiben a lakásvásárláshoz kölcsön is szeretne felvenni, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Ehhez elsőként kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Pál szerint:

2019-02-08 - 11:34

Kedves Hitelnet!
Feleségemmel CSOK 10+15 M Ft-os lehetőséggel tervezünk elkezdeni építkezni tavasszal.
Az alábbi cikk szépen összefoglalja;hogy milyen dokumentumokat kell majd benyújtanunk az igényléshez a bankba.
https://hitelnet.hu/csok/ezekre-a-dokumentumokra-lesz-szukseg-csok-igenylesnel/
A cikk alapján azt szeretném megkérdezni, hogy azokat a dokumentumokat, amelyeket lehet “teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal” benyújtani azokat lehet egy okiratba berakni vagy mindegyikről külön kell nyilatkozni?
Illetve milyen formában és módon kell ezt a nyilatkozatot megírni?
Segítségüket előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 13:43

Kedves Pál!
A nyilatkozatok a CSOK kérelem részét képezik, nem kell külön dokumentum ezekről.

Zsolt szerint:

2019-02-08 - 10:00

Használt ingatlanra szeretném igényelni a támogatást banki hitel nélkül.
Milyen okmányokat kell bemutatni, hogy megkapjam? 3 gyermek van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 11:17

Kedves Zsolt!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Amennyiben vásárlás a hitelcél, úgy adásvételi szerződés is szükséges az igényléshez. Ennek tartalmi követelményeiről a hitelintézeteknél elérhető részletes tájékoztató anyag.

Andrea szerint:

2019-02-05 - 10:33

Üdvözlöm!
Nekünk a CSOKhoz kértek Családi pótlék igazolást.
Honnan tudom beszerezni?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-11 - 11:22

Kedves Andrea!
A családi pótlékról igazolást a juttatást folyósító, területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni Önöknek.

László szerint:

2019-02-03 - 09:53

Az lenne a kérdésem, hogy amikor aláírtuk a csok szerződést bevállalt gyermekre, még 24 hetes magzat szerepelt benne. Azóta viszont 12 hétre módosították a törvényt.
A banknak el kell-e már fogadnia a 12 hetes igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 15:14

Kedves László!
A CSOK szerződés aláírásakor hatályos rendelkezések szerint kell eljárni. Az az előírás mérvadó tehát az Önök esetében, ami a CSOk szerződésük aláírasakor volt érvényben.

Andrea szerint:

2019-01-28 - 15:36

Üdv!
Használt lakás vásárlásra szeretnénk a csok-ot igénybe venni a párommal, aki Németországban dolgozik 3 éve. 2 gyermekünk van. Mindkettőnknek van 1 személyi kölcsöne. A párom sajnos szerepel a BAR listán. Kérdésem, hogy a külföldi munkaviszonyt elfogadják-e és a BAR lista nem kizáró ok-e?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 11:12

Kedves Andrea!
A CSOK jogosultsághoz legalább egyiküknek minimum 180 napos TB jogviszonyt kell igazolni. EGT állambeli, így németországi TB jogviszony is elfogadható. Amennyiben küldöldi TB jogviszony igazolás kerül benyújtásra, úgy az érintettnek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.
A BAR lista a CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvétel esetén problémát jelentene.

Zsuzsa szerint:

2019-01-24 - 10:24

Üdvözlöm!
Építkezünk. 3 gyerekre szeretnénk igénybe venni a 10+10 CSOK+kamattámogatott hitelt. A telek szántóföldből lett udvarrá minősítve, kapott új helyrajzi számot, belterületbe van csatolva. Amíg ez történt a régi 0-val kezdődő helyrajzi számra lett minden kiállítva, tervrajz stb.
Kérdés! Át kell-e írni a meglévő terveket a változás miatt? Vagy csak elegendő egy Önkormányzati igazolás, amely igazolja a helyrajzi szám változást?
Segítséget előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 10:54

Kedves Zsuzsa!
Pénzintézet függő lehet, hogy elfogadható az önkormányzati igazolás vagy a tervek javítása szükséges. Szakértőink készséggel segítenek Önöknek az ügyintézésben. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést! A lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet iroda elérhetőségéről IDE kattintva tájékozódhatnak.

László szerint:

2019-01-15 - 13:23

Külföldön élő magyar állampolgárok vagyunk. Három gyerek után szeretnénk a csokot igényelni. 10+10 millió. Milyen papírokat kell beszereznünk Németországban?
– Elvileg kell egy tb igazolás. (Ez az úgynevezett E104 nyomtatvány?) offi által fordítva.
– Munkáltatói igazolás.
Ezeken kívül kell még valami más? (Munkaszerződés, adóigazolás.)
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
László

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 13:31

Kedves László!
A TB jogviszony igazolására az E104 nyomtatvány megfelelő.
A hitelfelvételhez munkáltatói igazolás szükséges. Ez a hitel- és CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál régebbi. Ez általában banki formanyomtatvány, ami német nyelven is elérhető. Ezen kívül utolsó 3-6 havi, munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot szükséges benyújtani a hiteligényléshez.
A nemleges adótartozásról és a büntetlen előéletről elegendő a CSOK kérelemben nyilatkozni. A CSOK igényléshez szükséges további általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Zoltán szerint:

2019-01-14 - 11:04

Üdvözlöm!
Egy kérdésem van, mit kell igazolnom a kikért erkölcsivel a 3 gyerek után járó 1 milliós támogatás igényléséhez, a büntetlen előéletet, a közügyektől eltiltás esetleg foglalkoztatástól való eltiltás hatályát vagy mit?
Köszönöm szépen!
Üdv: Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 12:09

Kedves Zoltán!
A CSOK jogosultság feltétele a bűntetlen előélet.

Angi szerint:

2019-01-14 - 11:03

Hova kell menjek igazolásokért, dokumentumokért? Milyen hivatalokból mit tudok kikérni? Házassági kivonat van, pocakba baba nőgyógyász, TB-ről kormányhivatal.
A többi honnan szerethető be?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 11:30

Kedves Angi!
A büntetlen előéletről és a köztartozásmentességről lehet nyilatkozni a CSOK kérelemben, így ezen dokumentumok beszerzése nem szükséges.

Alexandra szerint:

2019-01-12 - 10:14

Azt szeretném kérdezni, hogy a TB 180 nap igazolást kérik még hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 09:21

Kedves Alexandra!
A TB jogviszony igazolást továbbra is papír alapon be kell nyújtani CSOK igényléshez.

Katalin szerint:

2019-01-08 - 15:00

Jó napot!
24 hetes kismama vagyok.
Milyen dokumentumokat kell a csok kérelemhez benyújtani? Lakásbővítésre szeretnénk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 09:20

Kedves Katalin!
A CSOK igényléshez szükséges általános dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak. A bővítéssel összefüggésben benyújtani dokumentumok listáját IDE kattintva tekintheti meg.

Melitta szerint:

2019-01-08 - 10:14

Tisztelt Címzett,
a csok igénylésének feltételei érdekelnének, elsősorban a tárgyban jelzett kérdés: csok igénylésekor szükséges-e NAV igazolás.
Használt lakás vásárlására szeretnék hitelt esetlegesen. 39 éves vagyok és egy gyermeket szeretnék vállalni még. Egy kisfiam van, aki jogán annó kaptam szocpolt, illetve egy vállalt gyermek volt, megelőlegezett szocpol, aki nem született meg.
Köszönettel: Melitta

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 10:18

Kedves Melitta!
CSOK igénylés feltétele, hogy az igénylőnek nem lehet a NAV felé tartozása. Az igazolás benyújtása nem szükséges, erről a tényről lehet a CSOK kérelemben nyilatkozni is.
Megelőlegező CSOK igénylésére nincs lehetőség, ha a korábbi gyermekvállalás nem teljesült.

Mónika szerint:

2019-01-08 - 09:43

Gyerekeknek milyen iratra van szükség?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 10:02

Kedves Mónika!
Gyermekek részéről lakcímkártya, adókártya szükséges. Van olyan pénzintézet, amely személyi igazolványt is kér. Születési anyakönyvi kivonat nem szükséges, erről nyilatkozni is lehet a CSOK kérelemben. A szükséges dokumentumokról további információ fenti bejegyzésünkben olvasható.

Márta szerint:

2019-01-03 - 11:07

Tisztelt Szakértő!
Több, mint tíz éve vettük fel a szocpolt két gyermekünk után. Azóta született még egy gyermekünk, akinek születésekor csökkent a törlesztőrészletünk. A hitelszerződés papírjait sajnos nem őriztük meg a visszafizetés után. Kitől kérhetünk hivatalos igazolást a felvett szocpol összegéről? (A vidéki bankfiókban azt a tájékoztatást adták, a 10 évnél régebbi iratokat nem ők őrzik.)
Most szeretnénk új építésű lakásra a CSOK-ot igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 11:27

Kedves Márta!
Szükség esetén a területileg illetékes földhivatal iratmásolatként ki tudja adni a korábbi szocpolszerződéseket.

Enci szerint:

2019-01-03 - 08:43

CSOK-ot szeretnénk igénybevenni férjemmel. Van már egy közös, általános iskolás gyermekünk. Hitel nem szeretnénk felvenni, csak a használt lakás vételéhez szükséges CSOK-ot. Az adásvételi szerződésbe is belekerült az igénylés. Férjem 40 felett van, én 40 év alatt vagyok. Kérdésem, hogy mikor és milyen papírokat kell beadni és hova, ez ügyben?
OTP Bank-nál van mindkettőnk folyószámlája. A Bankban milyen kérdésekre számíthatunk?
Személyi kölcsönünk van, amit rendszeresen fizetünk, valamint nincs más tartozásunk. Ez számít-e vmit? Ezzel kapcsolatosan tesznek-e fel kérdéseket, hogy van-e hitelünk? Az elbírált CSOK összeget mi kapjuk-e meg vagy az eladó?
Köszönöm!
Enci

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 09:50

Kedves Enci!
A CSOK iránti kérelmet a hitelintézetekhez kell benyújtani abban az esetben is, ha lakáshitelt nem szeretnének felvenni a vételár megfizetéséhez. A TB jogviszony igazolásához legalább egyikük részéről OEP által kiállított igazolást kell benyújtani a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyról. Ezenkívül személyes okmányok szükségesek. A többi jogosultsági feltétel teljesüléséről lehet nyilatkozi a CSOK kérelemben. Minderről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.
A meglévő kölcsön nem befolyásolja a CSOK jogosultságot. A támogatási kérelemben a jogosultsági feltételekre irányuló kérdésekre számíthatnak. A CSOK összegét az eladó kapja meg.

Lívia szerint:

2018-12-13 - 18:09

Tisztelt Címzett!
Amennyiben adott személy saját tőkéből elkezd építkezni, mert 1 év múlva lesz jogosult a CSOK igénylésére, úgy az ÁFA visszaigényléssel ez kapcsolatban van-e? Tehát az 5M Ft ÁFA visszaigénylésbe beleszámít-e a CSOK igénylése előtt saját tőkéből vásárolt építőanyagok áfatartalma is?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-14 - 21:08

Kedves Lívia!
Új lakás építése esetén az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Anita szerint:

2018-12-03 - 14:03

Elkölcsi bizonyítvány kell?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 12:45

Kedves Anita!
A büntetlen előéletre vonatkozó feltételnek meg kell felelni, de nem szükséges erkölcsi bizonyítvány benyújtása. A megfelelésről nyilatkozni is lehet a CSOK kérelemben.

Kata szerint:

2018-11-30 - 10:20

Üdvözlöm,
a kérdés az lenne, hogy ha már van banki hiteles házunk, de még nem vettük igénybe a csokot, akkor ha badjuk az igénylést, akkor azt az összeget jóváírják a hitelbe? Vagy esetleg felújításra lehet fordítani az összeget?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 11:21

Kedves Kata!
A CSOK sajnos sem visszamenőleg, sem lakásfelújításra nem vehető igénybe.

Andrea szerint:

2018-11-29 - 13:01

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy nekem most született november 18-án a kisfiam és neki is kell a személyi igazolvány meg hogy 2019-ben tényleg megszűnik a csok?
Előre köszönöm a válaszat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-29 - 13:06

Kedves Andrea!
VAn olyan pénzintézet, amely CSOK igénylés esetén kéri a gyermek személyi igazolványának bemutatását, de – pénzintézettől függően – elegendő lehet a születési anyakönyvi kivonat, a lakcímkártya és az adókárya.
Nincs olyan információnk, miszerint 2019-ben megszűnne a CSOK.

Ica szerint:

2018-11-29 - 10:30

Tisztelettel kérem szíves tájékoztatását. Családi ház építéséhez a CSOK-ból csak az áfát szeretnénk igénybe venni. Az építkezéshez feltehetőleg 2019. decembeer 31-ig nem lesz használatba vételi engedély. Amennyiben az OTP-vel a szerződést kötjük, a számlák egy részét 2019. év folyamán be is tudjuk nyújtani, de a teljes befejezés számlái csak 2019. december 31-e után íródnak, az áfa ezekre is visszaigényelhető lesz-e?
A törvényben “legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető” szöveg szerepel. S szerződés megkötése jelenti az igénylést, vagy a konkrét számla átadása, illetve dátuma.
Nagyon köszönöm!
Ica

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-29 - 11:26

Kedes Ica!
A támogatás iránti hiánytalan kérelmet szükséges 2019. december 31-ig benyújtani.

B-né szerint:

2018-11-15 - 17:29

Tisztelt Szakértő!!!
A Férjem megszakításokkal dolgozott 2017-ben, de 2017 augusztusától nincs 30 napnyi, csak egy pár nap szakadás a tb jogviszonyban. Mi 2019 augusztus-szeptemberére reméljük az igazolást. Csak téli évet néznek? Vagy augusztustól megkaphatjuk az igazolást az OEP-től? Mert nekünk 2020 januárt mondták és nem értjük miért.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-16 - 09:44

Kedves Asszonyom!
Ha augusztus elejétől nézve a folyamatos TB jogviszonyban nem lesz 30 napnál hosszabb megszakítás, akkor onnantól számítva figyelembe vehető és elfogadható a jogviszony.

Erzsébet szerint:

2018-11-14 - 13:21

A csokhoz szükséges a sárga csekk is a családi pótlékról?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 13:55

Kedves Erzsébet!
A családi pótlék kifizetését igazoló szelvény nem szükséges CSOK igényléshez.

Csaba szerint:

2018-11-14 - 13:13

Tisztelt HN!
Azt szeretnem megtudni, hogy a 2 éves Egyesült Királysagi TB jogviszony igazolására a P60-as papír jó-e?
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 13:47

Kedves Csaba!
Az EGT részes államokban teljesített társadalombiztosítási jogviszony igazolására az Európai Bizottság alábbi internetes oldalán szereplő intézmények által kiállított vagy ezen intézmények által felülhitelesített igazolások fogadhatók el:
http://ec.europa.eu/employment_social/social-security-directory/mainIndex.?langId=hu

Krisztina szerint:

2018-11-14 - 13:12

Üdvözlöm.
Olyan problémám lenne, hogy mivel ápolásira intéznénk a csokot és bár azt írják és mondták is, hogy jogerős határozat is elég lesz, mivel ápolásin vagyok, így azt mondták, nem kell az OEP-től papír. Tőlünk még is kérnének ilyet. Van rá mód, hogy az OEP ki fog adni mégis igazolást a csokhoz? Nem akarjuk ez miatt bukni és ráadásul már csak ez a papírunk hiányzik.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 14:17

Kedves Krisztina!
Ápolási határozat esetén a CSOK jogosultsághoz – a vonatkozó kormányrendelet alapján – nem szükséges TB jogviszony igazolás benyújtása.

Cintia szerint:

2018-11-03 - 11:23

Üdvözlöm!
Mi családi ház építésre szeretnék felvenni a CSOK-ot egy meglévő és egy vállalt gyermek után. Érdeklődnék, hogy a folyósítás az építkezés kezdetén megtörténik vagy csak a használatbavételi engedély megkapása után? Illetve milyen dokumentumokat kell még benyújtani a felsoroltakon kívül?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 09:55

Kedves Cintia!
Építkezés esetén a CSOK folyósítása a saját erő beépítését követően, szakaszosan, készültségi fok arányosan történik. Az utolsó részlet folyósításéra (10%) a használatbavételi engedély megszerzése után kerülhet sor. A felsoroltakon kívül egyéb dokumentum benyújtása általános esetben nem szükséges.

Tímea szerint:

2018-10-31 - 13:04

A banki CSOK (kizárólag CSOK) igénylés elindításához a kitöltött igénylőlapon kívül elegendő-e e-tulajdoni lap csatolása vagy fel kell keresni a Földhivatalt és onnan kell kérni tulajdoni lapot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 14:39

Kedves Tímea!
CSOK igényléshez elegendő a TAKARNET rendszerből lekért tulajdoni lap is.

Emil szerint:

2018-10-30 - 09:50

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hagy van 3 gyerekem és most jön a 4.
Fel tudnám venni a csokot és kell haza.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:14

Kedves Emil!
Amennyiben a CSOK igénylés feltételei teljesülnek, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra. A használt lakásra vonatkozó feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Regina szerint:

2018-10-27 - 12:25

Regina vagyok és 2 gyerekem van.
Lehetséges, hogy megkapjam a szocpolt lakásvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 09:03

Kedves Regina!
Amennyiben a használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételek teljesülnek, jogosult lehet a támogatásra. A követelményekről IDE kattintva tájékozódhat.

Laci szerint:

2018-10-25 - 20:37

Ha nevelt gyermekről van szó és igénybe akarom rá venni a csokot, természetesen az anya a feleségem és már van közös gyerkőc is és így 2 gyerekre fel tudom venni és a nevelt gyerekről kell jogerős birói végzés.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:44

Kedves Laci!
Ha a gyermek felesége előző házastársi kapcsolatából származik, akkor a feleségénél történt gyermekelhelyezésről jogerős bírósági határozat szükséges. Ha előző élettársi kapcsolatból származik a gyermek, akkor elegendő lehet az Önökkel közös lakcím.

Sándor szerint:

2018-10-25 - 15:14

Üdv.
Sándor vagyok én kiemelt ápolási díjat kapok már két éve és nem kapok tb igazolást.
Így akkor nem vagyok jogosult a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:19

Kedves Sándor!
Ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül, akkor TB jogviszony benyújtása nélkül is jogosult lehet CSOK-ra, ha minden egyéb CSOK feltétel is teljesül.

Gábor szerint:

2018-10-19 - 13:45

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy erkölcsi bizonyítvány szükséges a csok igényléshez használt lakás vásárláshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-19 - 14:26

Kedves Gábor!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén feltétel a büntetlen előélet meghatározott bűncselekmények tekintetében. Illetve ha a büntetőjogi felelősség megállapításra került, akkor lényeges, hogy ezek alól már mentesült az igénylő. Arról, hogy melyek ezek a bűncselekmények, IDE kattintva tájékozódhat. Az igénylő eldöntheti, hogy nyilatkozik e feltételnek való megfelelésről a CSOK kérelemben vagy benyújtja az erkölcsi bizonyítványt.

Krisztina szerint:

2018-10-19 - 07:42

CSOK igénylésekor a házastársak esetében mindkét félnek nyilatkoznia kell köztartozás mentességéről?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-19 - 07:44

Kedves Krisztina!
Házastársak CSOK igénylése esetén egyiküknek sem lehet köztartozása.

Marinka szerint:

2018-10-13 - 14:47

Mi kell a csokhoz pontosan? Én elvalt vagyok.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-13 - 15:12

Kedves Marinka!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A használt lakás vásárlásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Kitti szerint:

2018-10-13 - 14:42

Jó napot. Olyan kérdésem lenne, hogy mi házasságban élünk, az adóigazolás elég tőlem vagy a férjemtől is szükséges? Mert énnekem ahogy kapom a kisfiam után az ápolásit, nekem az munkaviszonynak számít. Mellette kapom a tb-t, tudom igazolni! De hogy a férj részéről, ha intézem, akkor nem kell semmilyen papír, ha nekem megvan minden?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-13 - 15:11

Kedves Kitti!
Ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül, TB jogviszony igazolás benyújtása nem szükséges egyik fél részéről sem. Feltétel azonban, hogy egyiküknek sem – sem Önnek, sem férjének – nem lehet köztartozása. Erről – az Önök választása szerint – NAV által kiállított igazolást szükséges mindkettejüknek benyújtani vagy nyilatkozhatnak róla a CSOK kérelemben, amit a hitelintézet ellenőriz. Ugyancsak feltétel a büntetlen előélet. Erről szintén lehet nyilatkozni a CSOK kérelemben, de be is nyújtható az ezt igazoló erkölcsi bizonyítvány, szintén mindkettejük részéről. A CSOK igényléshez szükséges további dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Ági szerint:

2018-10-12 - 08:24

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy eszközkezelős házunkat szeretném csokra visszavásárolni.
Van-e erre mód vagy volt már olyan, aki így vette vissza házukat?
Köszönöm előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-13 - 06:40

Kedves Ági!
Elvileg működhet eszközkezelős ház CSOK-kal történő finanszírozása. Amennyiben hitelt is szeretnének felvenni a visszavásárláshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni. Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes.

Kiara szerint:

2018-10-08 - 07:29

1. Mik kellennek a csok igényléshez?
2. Nem vagyok összeházasodva a párommal.
3. Erkölcsi bizonyítványt kérnek-e?
4 Kettő gyerekem van, de szeretnénk még egyet. Akkor mekkora lakás szükséges?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-08 - 07:49

Kedves Kiara!
1. A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
2. Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető a CSOK. (A magzat a 12. terhességi hét betöltése után meglévő gyermeknek számít.)
3. Erkölcsi bizonyítványt nem szükséges papír alapon benyújtani, de nyilatkozni szükséges arról, hogy a CSOK rendeletben olvasható, büntetlen előéletre vonatkozó feltételeknek megfelelnek. Ezekről bővebben ITT tájékozódhat.
4. Használt lakás/lakózház vásárlása esetén, ha kettő gyermek után történik a támogatás igénylése, akkor a hasznos alapterületnek legalább az 50 m2-t, ha 3 gyermek után, akkor a 60 m2-t kell elérni.

Gina szerint:

2018-10-04 - 18:20

Milyen energetikai besorolás megfelelő a csok igénybevételéhez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-07 - 21:54

Kedves Gina!
A hitelintézetek a CSOK-kal vásárolandó lakóingatlan energetikai minősítését nem vizsgálják. A támogatott ingatlannal szemben támasztott követelményekről IDE kattintva tájékozódhat. Arról, hogy mely házak nem felelnek meg a CSOK feltételeknek, ITT olvashat.

Katalin szerint:

2018-10-03 - 12:41

Jó napot!
Én érdeklődni szeretnék, ha én szeretnék vásárolni egy használt ingatlant, akkor ha 3 gyerekem van és a ház annyi amennyi csokot kapok, akkor ahhoz nem kell kölcsönt felvennem, ha fedezi?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-05 - 13:06

Kedves Katalin!
Ha a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, akkor nem szükséges önerő a vásárláshoz. A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Viktor szerint:

2018-09-28 - 05:50

Szeretnénk használt házat venni és érdekelne, hogy kell-e hozzá nullás igazolás a NAVtól?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-28 - 05:52

Kedves Viktor!
A CSOK jogosultságnak feltétele, hogy az igénylőknek nem lehet adótartozása. Az erről szóló igazolást azonban nem szükséges kikérni a NAV-től, erről a CSOK kérelemben is lehet nyilatkozni.

István szerint:

2018-09-23 - 23:08

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődni szeretnék, hogy 5 éven belül értékesített ingatlan áránál kb. 5 millió forinttal többe kerülő új építésű ingatlant szeretnék vásárolni (3 gyermek). Mekkora a maximális támogatás, amely igénybe vehető? 10 vagy 10 + 5 vagy 10 + 10?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-24 - 05:18

Kedves István!
Új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén nincsen továbbforgatási kötelezettség az 5 éven belül értékesített lakástulajdon vonatkozásában. Új lakásra 3 gyermek után maximum 10 millió CSOK és legfeljebb 10 millió forint kamattámogatott lakáshitel igényelhető. Emellett – amennyiben szükséges – további piaci kamatozású lakáshitel igénylésére is van lehetőség. Ha korábban kaptak már gyermekek utáni vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást, akkor annak összegével csökkenteni szükséges a 10 milliós CSOK-ot.

Sándor szerint:

2018-09-19 - 05:26

Üdv!
OTP Banknál igénylünk használt lakás vásárlásához csokot és azért érdeklődöm, hogy a bankban kell csak nyilatkozni vagy a NAV-tól kell kérni a köztartozás-mentességet!
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-19 - 05:37

Kedves Sándor!
Önök dönthetnek arról, hogy a köztartozás-mentességről a CSOK kérelemben nyilatkoznak vagy kikérik az igazolást a területileg illetékes NAV-tól.

Csaba szerint:

2018-09-11 - 23:25

Érdeklődnék, hogy köztartozással igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-12 - 05:15

Kedves Csaba!
CSOK igénylés feltétele, hogy az igénylők egyikének sem lehet köztartozása.

Csaba szerint:

2018-09-07 - 14:01

80 m2 tetőtér beépítéséhez kívánunk CSOK-ot igényelni. A bank műszaki leírást kér.
Kérdezem, csinálhatja-e a tulajdonos a műszaki leírást, vagy tervező kell-e? Van-e sablon, vagy vázlat a műszaki leírás leíráshoz, van-e annak kötelező tartalma?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-07 - 14:02

Kedves Csaba!
A műszaki leírást tervező készíti. Javasoljuk az illetékes szakemberrel történő kapcsolatfelvételt az ügyben.

Viktor szerint:

2018-09-06 - 17:22

Köszönöm, a gyors választ.
Akkor, az OTP miért kéri a személyi igazolvány meglétét?
Olvastam a kormányrendelet módosítását, de én sem találtam benne, hogy ezt kellene prezentálni.
Lakcímkártya, adókártya, TB kártya, születési anyakönyvi kivonat beadva.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-14 - 05:30

Kedves Viktor!
Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet ezt nem írja elő, az OTP Bank – belső utasítása alapján – sajnos kéri a személyi igazolványt is.

Viktor szerint:

2018-09-05 - 21:51

Kérheti-e a Bank a gyermek személyi igazolványát?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-06 - 06:05

Kedves Viktor!
Ha a gyermek nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, akkor megfelelő helyette a születési anyakönyvi kivonat.

Krisztina szerint:

2018-08-28 - 15:22

Üdv.
Ápolásit kapok. Erre szeretném intézni a csokot.
Honnan kérhetem a határozatot hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-29 - 06:22

Kedves Krisztina!
A megyei kormányhivatal járási hivatalától kérheti az ápolási díjat megállapító végleges határozatot.

Tünde szerint:

2018-08-23 - 15:20

Jó napot kívánok!
Engem az érdekelne, hogy konkrétan milyen papírok és dokumentumok kellenek a CSOK-hoz 1 meglévő és 2 beígért gyermekhez?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-23 - 15:26

Kedves Tünde!
Az igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Anikó szerint:

2018-08-21 - 10:59

Érdeklődnék afelől, hogy energetikai tanúsítványt kell-e az eladónak kiállíttatni? Mint vevők szeretnénk CSOK-ot igénybe venni, emiatt kérdezem.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-21 - 15:21

Kedves Anikó!
Energiatanúsítványt minden lakóingatlan adásvétele esetén szükséges készíttetnie az eladónak.

Márta szerint:

2018-08-21 - 09:08

Jogosult-e használt lakás vásárlásához csok igénylésére az, aki rendelkezik a szükséges jogosultsági idővel és az igénylés időpontjában álláskeresési járadékban részesül?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-21 - 15:17

Kedves Márta!
Az álláskeresési támogatásban részesülők információink biztosítottnak minősülnek. Úgy tudjuk, részükre kiadható a jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek ez ügyben.

Eszter szerint:

2018-08-20 - 22:27

Segítséget szeretnék kérni. A Csok igényléshez nekem kell kikérnem hiteles tulajdoni lapot? Az adásvételi megvan, de van a lakáson egy csomó teher, amit a vételárból fizetek majd ki a banknak. Jelenleg nem tiszta emiatt a tulajdoni lap.
Így is benyújthatom már az igénylést?
Vagy meg kell várni amíg törlődnek róla a hitelek és egy tiszta tulajdoni lap benyújtásával igényelhetem?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-21 - 05:13

Kedves Eszter!
A támogatás iránti kérelem így is benyújtható, de az adásvételi szerződésben rögzíteni kell a tehermentesítés részleteit.

Szilvia szerint:

2018-08-18 - 06:07

A CSOK igényléséhez benyújtandó dokumentumok között szerepel, hogy kell igazolás az elmúlt 5 évben értékesített lakásra vonatkozó végtörlesztésről.
Ennek van formanyomtatványa? Ugyanis a bank, ahol végtörlesztettünk, nem tudja, hogy milyen igazolást kell kiállítania.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-18 - 06:15

Kedves Szilvia!
CSOK igényléshez kapcsolódóan nincsen ilyen formanyomtatvány.

Ivett szerint:

2018-08-16 - 20:37

Segítséget szeretnék kérni! A csok igényléshez kikértük az OEP igazolást! Nekem megvan a 180 nap, a férjemé viszont a holnapi nappal 139 nap, az ő részéről nem kaptuk meg az OEP igazolást! Esetleg van lehetőség arra, hogy ezt a 41 napot ki lehet-e fizetni vagy beleszámít-e a 2013 óta fizetett eü-i hozzájárulás? Április hónapra is kifizettük az eü-i hozzájárulást! Olvastam valahol, hogy már az is elég, ha az egyikünknek meg van a 180 nap! Ez igaz? Azért fontos ez, mert hitellel kombináltuk és a bank már várja a papírokat!
Előre is köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-17 - 06:02

Kedves Ivett!
Házastársak (élettársak) CSOK igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik az igényléshez szükséges TB jogviszony igazolással.

Lajos szerint:

2018-08-16 - 19:51

Az építési vállalkozási szerződésben milyen kitételeket vagy feltételeket kell beépíteni ahhoz, hogy a CSOK támogatást meg lehessen kapni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-17 - 05:58

Kedves Lajos!
A vállalkozási szerződéssel szemben támasztott esetleges követelményekről az érintett hitelintézetnél érhető el pontos tájékoztató.

Zsolt szerint:

2018-08-13 - 13:18

Tisztelt Cím!
Feleségem az előző házassága során (2008) igénybe vette a lánya után az akkori szocpolt (450e Ft). 2009-ben elvált és vissza kellett fizetnie a felvett szocpolból valamennyit. Az idei évben vásárolni szeretnénk egy házat és a bank bekérte a fent említett visszafizetésről a papírokat. Sajnos mivel már lassan 10 éve történt mindez, így a visszafizetésről szóló határozat és a visszafizetést igazoló papírok sincsenek meg. Párom telefonált az érintett Magyar Államkincstárnak de ott azt mondták, hogy az akkori folyósító bank tud erről igazolást kiadni. Felhívta a folyósító bankot (akkor OTP), ott azt mondták, hogy ők erről nem tudnak igazolást kiadni, hívja fel a MÁK-ot.
Kérdés: Most akkor ki tudna nekünk erről igazolást kiadni? Amennyiben nem tudunk erről papírokat beszerezni, úgy már nem tudjuk a 3 gyermek után járó CSOK-ot (különbözetet) igényelni.
Várom segítő válaszukat.
Üdv.
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-21 - 15:15

Kedves Zsolt!
Szocpol törlése, visszafizetése már nem a Magyar Államkincstár, hanem a területileg illetékes megyei járási hivatal illetékessége.

Á-né szerint:

2018-08-12 - 05:30

Bővebben le tudná nekem írni, hogy pontosan milyen papírok kellenek a CSOK igényléséhez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-12 - 05:37

Kedves Asszonyom!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Dalma szerint:

2018-08-04 - 13:03

A hat hónapos munkaviszony igazolása szükséges?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-04 - 14:05

A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. Erről bővebb leírást ITT olvashat.

János szerint:

2018-08-03 - 08:15

Kedves hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy lassan 2 éve vettünk házat csok-ra 1 vállalt, 1 meglévő. Tavaly szeptemberben megszületett a vállalt gyermekünk. Bevittem a papírokat, aláírtam amit kellett és megkérdeztem az ügyintézőt, hogy kapok-e valamilyen igazolást az államkincstártól vagy valahonnan, hogy teljesítettnek tekintik a csok-ot, de nem tudott rá válaszolni, csak annyit ami a bank oldalán le volt írva, hogy ha családi pótlékot igénylünk, akkor más teendőnk nincsen, mert a kincstár intézi.
Szóval a kérdésem annyi, hogy kellett volna kapnom valami hivatalos igazolást hogy igen teljesítette a csok-ot’ vagy ilyesmi?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-08 - 06:56

Kedves János!
Információink szerint a járási hivatal adott esetben nem küld hivatalos igazolást Önöknek.

Olivér szerint:

2018-08-01 - 14:05

Tisztelt Hitelnet.hu,
Érdeklődnék, hogy külföldi állampolgárként (szlovák), de magyarországi lakcímmel, regisztrációs kártyával, TB-vel, adószámmal, munkahellyel igényelhetünk-e CSOK-ot a feleségemmel 2 gyermekünk után, abban az esetben, ha nincs magyar okmányunk (személyi igazolvány illetve útlevél)? Illetve szükséges-e bármilyen magyarországi okmány (személyi vagy útlevél) a gyerekek részéről az igényléshez, vagy csak a fentebb felsorolt igazolványok, vagyis lakcím, regisztrációs igazolás, TAJ, adókártya illetve a szlovák útlevél?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Olivér

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-01 - 14:41

Kedves Olivér!
A családi otthonteremtési kedvezményt az alábbi személyek igényelhetik:
a) a magyar állampolgár és az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
c) a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
d) a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el.

Róbert szerint:

2018-07-26 - 07:54

Nekem a dokumentumokkal kapcsolatosan lenne pár kérdésem.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-26 - 08:01

Kedves Róbert!
Kérdéseit itt is felteheti, illetve irodáinkban Szakértőink is készséggel állnak rendelkezésére!

Eszter szerint:

2018-07-25 - 20:42

Az én gyermekem most töltötte be a napokban a 25. életévét, de még felsőoktatásban tanul.
Így lehetséges számunkra a csok igénylése?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-26 - 07:22

Kedves Eszter!
Ha a gyermek betöltötte a 25. életévét, akkor – függetlenül attól, hogy tanul-e még vagy sem – sajnos nem lehetséges a CSOK igénylés.

Kata szerint:

2018-07-24 - 22:28

Tisztelt Hitelnet!
A CSOK igénylés benyújtásához szükség van már aláírt adásvételi szerződésre?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-26 - 06:47

Kedves Kata!
Igen, CSOK kérelem adásvételi szerződéssel nyújtható be.

Julianna szerint:

2018-07-24 - 15:35

Tisztelt Hitelnet!
Lakásvásárlás folyamatában vagyunk! Mi jelenleg Pest megyében lakunk, de Békés megyében veszünk házat és ott van az állandó lakcímünk is. A TB jogviszony igazolás, ha jól értem csak az állandó lakcímről kérhető ki, haza kell ezért utaznom? Vagy itt Pest megyében, Budaörsről is kikérhetem?
Köszönettel.
Üdv.
Julianna

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-26 - 06:42

Kedves Julianna!
Ebben a kérdésben az OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Emese szerint:

2018-07-24 - 06:03

3 gyermek van 10, 8, 1,5 évesek. Nekik is kell személyigazolvány a kérelemhez? 10+10M Ft-hoz.
OEP igazolás elég 1 szülőtől?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-24 - 06:13

Kedves Emese!
Személyi igazolvány nem kötelező részekről. OEP igazolás elegendő egy szülő részéről.

Zsuzsanna szerint:

2018-07-19 - 06:08

Jogosult vagyok-e egyedülállóként 1 gyermek után a csokra? Milyen iratok kellenek hozzá? Mekkora összeget igényelhetek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-19 - 06:10

Kedves Zsuzsanna!
Egyedülállóként is jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben az előírt feltételeknek megfelel. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva tekintheti meg. 1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK igényelhető. A szükséges iratokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

A-né szerint:

2018-07-19 - 05:23

A csokhoz milyen igazolás kell a máktól? Mi a pontos neve?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-19 - 05:53

Kedves Asszonyom!
A CSOK igényléshez nincs szükség MÁK igazolásra.

Péter szerint:

2018-07-15 - 12:25

Sajnos igaz. A 2016-os jogszabályt néztem. Elnézését kérem.

Péter szerint:

2018-07-15 - 12:20

Üdvözlöm.
Egy észrevételem lenne a cikkel kapcsolatban. A jogszabályban sehol sincs feltüntetve, hogy nyilatkozatot kellene tenni arról, hogy 180 napon belül biztosítottá válok a CSOK folyósítását követően. Egy kicsit összezavaró.
Tudná ezt tisztázni?
Előre is köszönöm a válaszát.

Zsolt szerint:

2018-07-14 - 04:58

Jó napot!
Egy éve van munkaviszonyom, friss házasok vagyunk. Házat szeretnénk venni állami támogatással (csok). Minden megvan, erkölcsi is, egyedül az OEP igazolás nincs. Az kötelező meg a NAV-tól kérni igazolást?
Köszönőm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-14 - 05:03

Kedves Zsolt!
A TB jogviszonyról szóló igazolás benyújtása minden esetben kötelező – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél részéről – így azt szükséges kikérni. A nemleges adótartozásról nem szükséges igazolást kikérni a NAV-tól. Elegendő, ha a tartozásmentességről mindketten nyilatkoznak a CSOK kérelemben.

Károly szerint:

2018-07-13 - 09:49

Üdvözlöm!
A kérdés röviden: új házat vásárolunk, csok-ot igényelünk hozzá.
Igényléskor elég-e a helyrajzi szám, vagy kell hozzá a lakcím igazolás?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Károly

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-13 - 10:08

Kedves Károly!
Amennyiben a tulajdoni lapon nem szerepel az ingatlan pontos cím, úgy a hitelintézet kérhet hozzá címigazolást.

Sándor szerint:

2018-07-10 - 08:23

Azt szeretném kérdezni, külföldön dolgozok jelenleg, előtte persze Magyarországon. Így lenne meg a 6 hónap munkaviszonyom.
Milyen papírok kellenek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-10 - 08:29

Kedves Sándor!
A TB jogviszony igazolásához szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A jogosultságnak azonban feltétele, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesítsen.

N-né szerint:

2018-07-03 - 04:48

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a csok igénylésénél mind a két félnek kellenek az igazolások vagy csak annak, aki igényli a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-03 - 06:49

Kedves Asszonyom!
A CSOK igazolások mindkét fél részéről szükségesek, kivéve a TB jogviszony igazolást. Azt elegendő egyiküknek beszerezni.

Zsuzsanna szerint:

2018-07-02 - 10:07

Üdvözlöm!
Igénybe vehetem-e a CSOK-ot azon gyerekem után, aki felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton passzív félévét tölti? Ősszel folytatja tanulmányait.
Köszönettel: Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-02 - 15:51

Kedves Zsuzsanna!
A jogosultság szempontjából az a meghatározó, hogy az eltartott gyermek 25 év alatti vagy sem. Ha igen, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra akkor is, ha nem folytat tanulmányokat. Hasonló témában további bejegyzést ITT talál.

Erika szerint:

2018-06-26 - 05:50

Tisztelt cím!
Kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem-e, hogy a TB jogviszony igazolása elegendő, ha az egyik fél adja be?
Mindketten biztosítva vagyunk. De mivel csak lakhely szerinti településen lehet ezt az igazolást kikérni, munkahely miatt nehézkes leutazni. Így a kérelem benyújtásakor csak egyiküknek lesz igazolása.
Válaszát köszönöm.
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 05:52

Kedves Erika!
A TB jogviszony igazolást elegendő egyikük részéről benyújtani.

Péter szerint:

2018-06-20 - 05:08

Mely dokumentummal igazolható az angliai tb jogviszony a CSOK igényléséhez. Mi a nyomtatvány(ok)/dokumentum(ok) pontos neve/száma, amit az angliai Tb-től ki kell kérni? Kinek kell ki kérnie nekem, hitelintézetnek vagy az államnak? Maximum hány napig érvényes ez az igazolás?
Válaszát előre is Köszönöm
Üdvözlettel,
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-20 - 05:21

Kedves Péter!
Az angliai TB jogviszonyról az ottani, területileg illetékes társadalombiztosítási szervezet tud igazolást kiállítani Önnek. Ezt Önnek kell kérnie. Amennyiben a CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll kinti munkaviszonya, akkor az igazolás a kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál régebbi.

Zsanett szerint:

2018-06-16 - 06:39

Üdvözletem!
2015-ben elváltam a férjemtől, két nagy fiam apjától, majd házasságot kötöttem újra, két közös gyermekünk van.
Kell-e a gyermekek elhelyezéséról szóló ítélet, ha volt férjem meghalt, és időközben a gyermekek nagykorúvá váltak?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-16 - 06:48

Kedves Zsanett!
CSOK igényléséhez nem szükséges a gyermekelhelyezésről szóló határozat nagykorú gyermekek esetében.

Zs-né szerint:

2018-06-12 - 05:40

Jó estét kívánok!
A Miskolc Avason lévő kis OTP-ben igényeljük a csokot (2 gyerekre). Megkaptuk az ehhez tartozó paksamétát. Azt mondta az ügyintéző, hogy ezt nekünk itthon kell kitölteni (ami nem egy egyszerű feladat, hiszen ha elrontjuk, kezdhetjük az egészet elölről.)
Az lenne a kérdésem, hogy ezt valóban nekünk itthon kellene kitölteni vagy ott bent az OTP-ben az ügyintéző segítségével!? (…mert nem nagyon segítőkészek)
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Szép estét!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-12 - 05:55

Kedves Asszonyom!
Véleményünk szerint a kitöltésben kérhetik a bank ügyintézőjének segítségét.

Anita szerint:

2018-06-06 - 22:46

Tisztelt Hitelnet!
Telekvásárlási szerződést kötöttem egy önkormányzattal 27% áfatartalommal 2018.04.04-én. Hitel is lesz a vételárhoz és a bank szerződésmódosítást kért, ami 2018.06.06-tal megtörtént. Áfa-visszaigénylési kérelmem beadására van-e határidő? Ha igen mennyi és honnan számít (eredeti szerződés vagy módosítás)?
Köszönöm a választ!
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 05:59

Kedves Anita!
Áfa-visszatérítési támogatás igénylésénél nincsen adásvételi szerződéshez kötött határidő. Ebben a témában bővebb információt ITT talál.

Krisztina szerint:

2018-06-06 - 12:20

Üdvözlöm!
Nekem olyan kérdésem van, hogyha minden papírt hiánytalanul benyújtunk a hitelintézethez, létezik olyan, hogy nem kapjuk meg mégsem a CSOK-ot? Hitel nélkül igényeljük az élettársammal. Mitől függ, vagy létezik, hogy negatív lesz az elbírálás?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 05:46

Kedves Krisztina!
A hitelintézet a CSOK nyújtását nem tagadhatja meg, ha az igénylő a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel, és a lakás vásárlását – a hitelintézet számára bizonyíthatóan – kölcsön igénybevétele nélkül meg tudja valósítani. Negatív elbírálás tehát csak akkor fordulhat elő, ha valamelyik jogosultsági feltétel nem teljesül.

Karesz szerint:

2018-06-06 - 09:32

Üdv!
Még annyit kérdeznék, hogy egy fundamenta áthidaló kölcsön folyamatával párhuzamosan a csok is elinditható?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 05:44

Kedves Karesz!
Fundamenta áthidaló kölcsön igénylésével párhuzamosan CSOK is indítható. Javasoljuk azonban az előzetes egyeztetést a választott hitelintézettel!

Karesz szerint:

2018-06-05 - 02:44

Üdv!
Ha fundamenta lakáskölcsön is lesz a csok mellett, milyen plusz költségekkel kell majd számolnunk a csok-nál?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-05 - 04:41

Kedves Karesz!
A csak CSOK ügyintézés során felmerül költségekről IDE kattintva tájékozódhat.

Erzsó szerint:

2018-05-26 - 06:21

Kikértem a csok igényléshez a dokumentumokat a bankunknál. Azokat Nekem kell kitölteni vagy a bank fogja?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 06:37

Kedves Erzsó!
A CSOK igénylőlapot Önnek kell kitöltenie, de természetesen ebben is tud segíteni a bank.

Andi szerint:

2018-05-24 - 20:26

Szeretnék olyan témában érdeklődni, ami nem egyértelmű számunkra! Férjem első házasságában 2005-ben félszocpol néven 1.900.000 Ft-ot 3 gyermekre kaptak. De a 10 év letelt! A rendszerben úgy szerepel, élő ügylet, nincs a rendszerben lezárva.
Nekem is van 3 gyermekem, összeházasodunk most. Lehet az én gyermekeimre igényelni CsOKOT lakásvásárlásra és milyen összegben?
Köszönöm előre is a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 05:43

Kedves Andi!
A leírtak alapján az Ön 3 gyermeke után jogosultak lehetnek használt lakás vásárlása esetén 2,2M Ft, új lakásszerzés esetén 10M Ft összegű CSOK-ra.

Kata szerint:

2018-05-24 - 19:42

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy aktív bár listások igényelhetik-e a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 05:41

Kedves Kata!
Az aktív KHR státusz nem zárja ki a CSOK jogosultságot, de ebben az esetben hitel sajnos nem vehető fel. A kívánt lakáscél tehát akkor valósítható meg, ha a CSOK összegén felül rendelkeznek a lakásszerzéshez szükséges önerővel.

Anett szerint:

2018-05-17 - 17:12

Szeretnék érdeklődni afelöl, hogy én egyedül nevelem a két lányomat. Bíróságon nem voltunk és így semmilyen papír nincs róla, hogy én vagyok egyedül a gyám és az édesapa tartózkodását nem tudom.
Az lenne a kérdésem, hogy az igényléshez kell-e az édesapa vagy valamilyen papírral lehet-e igazolni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-18 - 13:09

Kedves Anett!
Amennyiben a gyermekek édesapja nem házastársa Önnek, úgy egyedül is jogosult lehet a gyermekek után CSOK-ra. Ez esetben elegendő a gyermekek közös lakcím igazolása.

Krisztián szerint:

2018-05-17 - 04:58

A nővérem 11 évvel ezelőtt felvette a Fiatalok Otthonteremtési Fészekrakó Hitelt amiben Én adóstárs vagyok. Ezzel egy időben a nővérem a szociálpolitikai támogatást is igénybe vette egyedülállóként. Most mi szeretnénk a feleségemmel igénybe venni a Csok-ot, beszereztük minden igazolást, a kormányhivatalból is megkaptuk az igazolást, ami a megelőlegező kölcsönről szól, hogy nem volt egyikünknek sem. Már az elbírálásnál tartunk, de most szóltak, hogy a nevem szerepel ezen mint támogatást igénylő 2, de szerződés szám nem szerepel a nevem mellett. Nem is értjük, mivel én csak a lakáshitelben játszok adóstársi szerepet, hogy kerülhettem fel úgy, mintha én vettem volna fel a támogatást, amikor még akkor se feleségem, se gyerekem nem volt. Most arra kértek bennünket a pénzintézetnél ahol igényeljük a csokot, hogy kérjünk egy igazolást arról, hogy valóban nem én vettem fel a támogatást és töröltessük onnan a nevünket. Csak azt nem értjük, hogy akkor a kormányhivatalban adott igazolást miért nem fogadják el?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-17 - 05:06

Kedves Krisztián!
A plusz dokumentumot amiatt kéri a hitelintézet, mivel Ön nővére ügyletében támogatást igénylő 2-ként lett feltüntetve. Úgy tudjuk, a hitelintézetek a bírálat során bekérhetnek további, bírálathoz szükséges dokumentumokat.

József szerint:

2018-05-05 - 04:34

Szükség van-e erkölcsi bizonyítványra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:38

Kedves József!
2018. március 15-től történő CSOK igénylés esetén nem szükséges az erkölcsi bizonyítvány igénylő általi benyújtása, de továbbra is feltétel, hogy az igénylő büntetőjogi felelősségét az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt bíróság nem állapította meg, vagy büntetőjogi felelősségét a bíróság az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt megállapította, de a CSOK igénylésének időpontjában az igénylő e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült. A büntetlen előéletről az igénylőnek a CSOK kérelem benyújtásakor büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznia kell, amely nyilatkozathoz csatolni kell az igénylő írásbeli hozzájárulását ahhoz, hogy a hatósági bizonyítványban foglalt személyes adatokat a hitelintézet és a járási hivatal a CSOK jogosultság megállapításának céljából és időtartamára kezelje.

Kriszti szerint:

2018-04-29 - 22:53

Tisztelettel üdvözlöm!
Érdeklődnék bővítéssel kapcsolatban a Csokról.
Önerőbe számít-e a tervezési díj, illetve a gépészeti tervek, mármint elszámolható a Csokba?
Ha hitel nélkül szeretném 4 gyerek után igényelni bővítésre a Csokot, akkor mekkora készültség kell legyen ahhoz, hogy megkapjam a 2.750.000 Ft-ot? Bővítésnél is lehet ÁFÁT visszaigényelni?
Üdvözlettel: Krisztina

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-30 - 04:07

Kedves Krisztina!
A bekerülési költség részét képezheti a tervezési díj és a gépészeti tervek költsége, az erről bemutatott számlák elfogadhatók CSOK igénylésnél. A folyósítás készültségi szint alapján történik, tehát ezek, a bekerülési költség részét képező tételek a készültséget nem növelik.
A hitelintézet által elfogadott költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, mint a kedvezmény összege, melynek 70%-át számlával kell igazolni.
Bővítésnél adó-visszatérítési támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Bogi szerint:

2018-04-26 - 22:36

Üdvözlöm!
Ha Csok 10+10-zel szeretnék építkezni az új szabály szerint olyan telken is építkezhetek, amin már megkezdték az építést? (Átterveztetnénk, új építési engedély). Magánszemélytől venném a telket.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 14:33

Kedves Bogi!
A magánszemélytől vásárolt megkezdett építkezés befejezéséhez akkor igényelhető a 10+10 milliós támogatás, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt. Továbbá a jogosultsághoz be kell mutatni az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére kiállított számlákat. A további feltétekről IDE kattintva tájékozódhat.

Alexandra szerint:

2018-04-25 - 05:51

Egy olyan kérdésem lenne, hogy honan kérjem ki a lakás méretezett alaprajzát a CSOK.hoz?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-25 - 06:02

Kedves Alexandra!
Ha nincs meg az alaprajz, kézzel készített változatban is elfogadható.

Mariann szerint:

2018-04-20 - 05:20

A gyermekeknek személyi igazolványra szükség van?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-20 - 14:50

Kedves Mariann!
CSOK igénylésnél a gyermek részéről nem szükséges személyi igazolvány benyújtása.

Laci szerint:

2018-04-16 - 15:47

Üdvözlöm!
Használt lakás vásárláshoz igényelnénk a CSOK-ot, és még a Fundamentától igényeltünk áthidaló kölcsönt és van önerőnk. A Fundamentától megjött a szerződésünk, amit aláírva holnap visszaküldünk, viszont az OTP azt mondja, nem adhatjuk be a CSOK kérelmet, csak ha a Fundamenta átutalta a pénzt. Sürget a határidő és az OTP-nél van számlánk. Akik viszont a mi házunkat vették meg az MKB Banknál, simán beadták a CSOK igénylést amikor megjött a Fundamenta szerződésük, mivel az már a kölcsön pozitív elbírálását jelenti elvileg.
Létezik, hogy bankonként változik, hogy mikor adható be a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 04:26

Kedves Laci!
Véleményünk szerint a CSOK kérelem beadható már most a vonatkozó kormányrendelet előírása alapján: “Ha az igénylő a lakás vásárlását a saját erőn és a családi otthonteremtési kedvezményen felül hitelintézeti kölcsön igénybevételével valósítja meg és a családi otthonteremtési kedvezményt és a hitelintézeti kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, úgy az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményt nyújtó hitelintézetnek bemutatja a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott, a kölcsönszerződés előre meghatározott jövőbeni időpontban vagy feltételek bekövetkezésekor történő megkötésére vonatkozó kötelezettségvállalását. A kölcsön folyósítása a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását megelőzően történik.” Ez az eljárási rend minden hitelintézetre vonatkozik. Továbbá fontos az is, hogy a CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötését követően 180 napon belül nyújtható be, s kérhető a támogatás a vételár kiegyenlítéséhez.

Tünde szerint:

2018-04-16 - 05:56

Ugye az új törvény úgy szól, hogy a hitelintézeteknek 30 napjuk van a kérelmet elbírálni. A kérdésem az volna, hogy ez a beadástól számít? Vagy attól, hogy a becslő leadja a papírokat és azt az ügyintéző továbbítja? És mi történik akkor, ha nem lesz meg 30 nap alatt? Van rá valami lépés, amivel el is lehet érni valamit?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-16 - 06:16

Kedves Tünde!
A 30 napos bírálati határidő a hiánytalan CSOK kérelem benyújtását követő naptól számít. Hiánypótlás esetén a hiánypótlásra biztosított időtartam ebbe a határidőbe nem számít bele. Amennyiben nem lesz meg 30 nap alatt, úgy panasszal fordulhat a hitelintézethez.

Szandi szerint:

2018-04-16 - 05:54

Mi szükséges a csok-hoz?
Kellenek-e papírmunkák?
Önerő vagy bármi egyéb dolog?
Személyi adatokon belül valamilyen más okmány?
Mennyi idő amíg igénybe tudjuk venni?
Élettárssal igénybe tudom venni vagy inkább egyedülállóként?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-16 - 06:11

Kedves Szandi!
A CSOK igényléshez szükséges – személyes adatokon túli – dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A szükséges önerő mértéke a konkrét lakáscél és a további részletek ismeretében határozható meg. Élettársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra. A CSOK kérelem elbírálási határideje lakásvásárlás esetén 30 nap. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Bogi szerint:

2018-04-15 - 19:44

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy a kivitelező árajánlatát is be kell adni Csok 10+10 igényléskor, vagy elég az építési terv? Vagy a kivitelezővel már addigra szerződni kell? (Fizetési ütemezés pl. mit miből fizetnénk.) Első szemle mikor van, minek kell addigra elkészülnie?
Az ÁFA vagy a kivitelezőé, aki az árba kalkulálja, vagy az építtetőé és akkor az igényelt hitelem is lehet annyival kevesebb?
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-16 - 05:45

Kedves Bogi!
A CSOK kérelem benyújtásához az építkezés bekerülési költségére vonatkozó költségvetés szükséges, az építési tervdokumentáció nem elegendő. A kivitelezői szerződés szintén szükséges. Mivel a támogatás a hitelintézet által elfogadott költségvetésből csak a még hátralévő munkálatokra használható fel, ezért a túlkészültség elkerülése érdekében célszerű mielőbb benyújtani a kérelmet, nem probléma, ha még a teljes önerő nem került beépítésre. Azt, hogy mely készültségnél kezdődhet meg a folyósítás adott esetben, az ügylet további részleteinek ismeretében határozható meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!
Ha generálkivitelezővel dolgoznak, ő eleve 5%-os ÁFA tartalommal állítja ki Önöknek a számlát. Ellenkező esetben a 27% ÁFA tartalmú számlák után Önök igényelhetik vissza az adót. Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a CSOK kérelemmel egyidejűleg nyújtható be, s a támogatás szintén a bekerülési költségből még hátralévő költségekre igényelhető.

S-né szerint:

2018-04-13 - 04:42

A kikért tb jogviszony igazolás mennyi napig érvényes a csok benyújtására? 15 vagy 30 munkanapig érvényes?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-13 - 06:23

Kedves Asszonyom!
A TB jogviszony igazolás a CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál (naptári nap) régebbi.

Lilla szerint:

2018-04-11 - 08:32

Jó napot kívánok,
érdeklődni szeretnék, hogy milyen költségekkel jár míg a Csokhoz beszerezzük a szükséges okmányokat? Mi mennyibe kerül? Értékbecslő költsége? Közjegyző költsége?
Köszönöm előre is a válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-11 - 15:02

Kedves Lilla!
Ha önmagában a CSOK-ot igénylik, kölcsönt nem, akkor az alábbi banki költségekkel kell számolni:
– Értékbecslés: kb. 30.000 Ft
– Tulajdoni lap díja: kb. 3.600 Ft/db (2 db)
– Térképmásolat: 3.000 Ft (családi ház esetén)
– Bírálati díj: a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30.000 Ft
Az adásvételi szerződés díjáról a szerződést készítő ügyvéd tud pontos tájékoztatást adni, általában a vételár 0,5-1%-a. Tulajdonjog bejegyzés illetéke: 6.600 Ft.
Közjegyzői díj csak CSOK igénylés esetén nem merül fel.

Krisztián szerint:

2018-04-10 - 17:01

Érdeklődnék, hogy volt-e változás, kell-e még NAV igazolás, illetve TB igazolás? 3 gyerekünk van és albérletről járunk folyamatosan, mert sajnos van NAV tartozásom és ezért nem tudunk venni használt lakást.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-11 - 07:52

Kedves Krisztián!
Annyi változás volt, hogy NAV köztartozás-mentes igazolás benyújtása ugyan nem szükséges, de továbbra is feltétel, hogy az igénylőknek nem lehet köztartozásuk, csak elég erről nyilatkozni, amit azonban a hitelintézetek ellenőriznek is. A TB jogviszonyról továbbra is szükséges a papír alapú igazolás benyújtása.

Margit szerint:

2018-04-08 - 20:57

Meg szeretném kérdezni, mik kellenek a csokhoz, milyen papírok.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-09 - 04:44

Kedves Margit!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat a CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról!

Mónika szerint:

2018-04-07 - 06:09

Lakásvásárlás esetén kellenek-e a korábban szükséges igazolások vagy nyilatkozat tétel + TB igazolás? (Mai nappal lejártak -Tb, erkölcsi bizonyítvány, NAV.) MKB Bank elfogadja a pár nappal lejárt érvényességűt, OTP újat kér. OTP-ben igényelnénk.
Köszönettel: Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-11 - 14:27

Kedves Mónika!
A TB jogviszony igazolást továbbra is papír alapon kell benyújtani, a köztartozás-mentességről szóló NAV igazolás és az erkölcsi bizonyítvány helyett azonban a nyilatkozattétel is elegendő. A TB jogviszony igazolás a befogadáskor nem lehet 30 napnál régebbi.

Ferenc szerint:

2018-04-05 - 20:35

Szeretném megkérdezni, hogy a TB jogviszony megszakításnál, 30 nap munkanap vagy naptári napot kell érteni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-06 - 06:31

Kedves Ferenc!
A TB jogviszonyban információink szerint nem lehet 30 naptári napnál hosszabb megszakítás.

Brigi szerint:

2018-04-03 - 19:40

Jó napot!
Mi szeretnénk felvenni a CSOK-ot (3 gyereket szeretnénk vállalni). A párom 39 éves és KHR listán szerepel, mert adóstárs volt a bátyja hitelében aki meghalt, viszont jövő májusban kifizetjük a hiteltartozást. Megegyeztünk a bankkal tavaly és kaptunk a hiteltartozásra kedvezményt, így 2019 májusától még 5 évig fog szerepelni a párom a KHR listán.
Felvehetjük-e a 10+10et házépítésre?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-04 - 07:33

Kedves Brigi!
A CSOK jogosultságot nem zárja ki a negatív tartalmú KHR, a 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó kölcsönnél azonban kizáró okot jelent. Legkorábban bankpartnereink egyikénél legalább 1 év passzív KHR státuszt követően nyílhat lehetőség e hitel felvételére. A többi pénzintézetnél csak akkor lehetséges a hitelfelvétel, ha párja adatai már a passzív státuszból is törlésre kerülnek.

Ildikó szerint:

2018-04-01 - 19:30

Ha tartozásom van az OTP felé, akkor igényelhető-e a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 05:10

Kedves Ildikó!
Önmagában egy fennálló hiteltartozás nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Marianna szerint:

2018-03-31 - 23:52

Tisztelt Cím!
Egyre több fórumon olvasom azt, hogy mindenki visszaigényelheti a csok építkezés után az áfát, maximum 5 millió Ft-ig.
Az lenne a kérdésem, hogy ez valóban igaz? Mit takar hogy mindenki? Én mint magánszemély is visszaigényelhetem? Vagy csak a vállalkozó? Vagy mindketten? Mi a menete? Megfelelünk a csok feltételeinek, építkezünk.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 14:49

Kedves Marianna!
Új lakás építése esetén
a) a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa
adó-visszatérítési támogatást igényelhet.
Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. Az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.
A támogatás a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennálló munkálatok finanszírozására használható fel. Minderről bővebben ITT olvashat.

Annamari szerint:

2018-03-31 - 15:40

Szeretném az első házasságomból született két lányom után felvenni a csokot használt lakásvásárlásra a második férjemmel. Ő már igénybe vette az első házasságából született 4 gyermekéből 3-ra. Ezekkel a feltételekkel úgy, hogy lakáshitellel együtt vennénk fel, jogosultak vagyunk a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 04:51

Kedves Annamari!
A leírtak alapján két eltartott lánya után férjével jogosultak lehetnek a CSOK-ra, melynek összege használt lakásvásárlás esetén 1.430.000 Ft. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Annamari szerint:

2018-04-02 - 06:51

Nagyon szépen köszönöm.

Szabina szerint:

2018-03-31 - 15:25

Milyen dokumentumokra van szükség csok igényléshez új lakás vásárlásakor, 1 meglévő és 2 vállalt gyermek után? A plusz 10 millió hitelnek mik a feltételei? A hitelnek közös néven kell lenni?
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 07:21

Kedves Szabina!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén feltétel a házastársi kapcsolat, s a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyiküknek 40 év alattinak kell lenni.
A 10 milliós kamattámogatott hitelre az lehet jogosult, aki a 10 milliós CSOK-ra is jogosult és igénybe is veszi azt. E feltételekről részletes leírást ITT és ITT talál.
A támogatásra és a kölcsönre egyaránt együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak.

Enikő szerint:

2018-03-31 - 15:22

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen papír kell biztosan a CSOK igényléshez.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 06:40

Kedves Enikő!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Andi szerint:

2018-03-30 - 09:54

Egyedülállóként hogyan tudom igazolni a Tb igazolást a Csok igényléséhez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 15:01

18Kedves Andi!
Egyedülállóként saját magának kell rendelkeznie a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal, melyet elsődlegesen az OEP által kiállított hatósági bizonyítvánnyal tud igazolni. Házastársak, élettársak igénylése esetén elegendő, ha csak az egyik fél rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.

Erzsi szerint:

2018-03-29 - 06:40

Mi számít TB jogviszonynak? Például gyes, álláskeresési segély stb.
Illetve milyen bűncselekmények kizáró okok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 15:13

Kedves Erzsi!
Az álláskeresési segély nem keletkeztet TB jogviszonyt. Gyes esetén információink szerint akkor adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, ha a gyes mellett korábbi munkaviszonya is fennáll. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.
Arról, hogy mely bűncselekmények zárják ki a CSOK jogosultságot, IDE kattintva tájékozódhat.

Imre szerint:

2018-03-27 - 22:05

Megkezdett bővítéshez is igénybe lehet venni a CSOK-ot? Ha igen, akkor csak a bővítésre vagy az egész ház befejezéséhez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:58

Kedves Imre!
Folyamatban lévő bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennálló munkálatok finanszírozásához vehető igénybe a CSOK. A támogatás a bővítésre és az azzal összefüggésben felmerülő költségekre használható fel.

Zsuzsanna szerint:

2018-03-27 - 10:49

Ha igényelni szeretnénk a csokot, de nem vagyunk házasok, akkor is megkaphatjuk, vagy mindenképp össze kell házasodnunk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:47

Kedves Zsuzsanna!
Ha meglévő gyermekek után igényelnék a CSOK-ot, akkor nem feltétel a házastársi kapcsolat. A magzat a betöltött 12. terhességi hét után meglévő gyermeknek számít.
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető a kedvezmény akkor, ha a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések