Ezekre a dokumentumokra lesz szükség CSOK igénylésnél

A 2018. március 15-től hatályos CSOK rendelet egyik legjelentősebb változása az adminisztratív terhek csökkentése. Számos feltétel fennállásának igazolására elfogadható az igénylő által tett nyilatkozat, így a CSOK ügyintézés mostantól lényegesebb kevesebb dokumentációval jár.

Azok számára, akik március 15. után kívánják benyújtani CSOK igénylésüket, jelentős könnyítés, hogy a jogosultsági feltételek nagy részéről elegendő nyilatkozniuk, s – a korábbi előírásokkal ellentétben – nem szükséges azt papír alapú dokumentummal, igazolással, hatósági bizonyítvánnyal alátámasztani.

Mely dokumentumok helyettesíthetők nyilatkozattal?

CSOK igényléskor az igénylő eldöntheti, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal VAGY a korábbi előírásoknak megfelelően dokumentumokkal igazolja a kedvezményre való jogosultság feltételeinek meglétét a következő esetekben:

CSOK jogosultsági feltételek igazolása
NYILATKOZATTAL DOKUMENTUMMAL
Házasság fennállásáról Házassági anyakönyvi kivonat
Gyermek születéséről Születési anyakönyvi kivonat
Gyermek elhelyezéséről Elvált szülők: jogerős bírósági ítélet
Volt élettársak: jogerős bírósági határozat
közokirat vagy lakcímkártya
Gyermek örökbefogadásáról Gyámhatóság engedélyező határozata
Gyámság fennállásáról Gyámhatóság kirendelő határozata
Gyermek adóazonosító jeléről Adókártya
Megváltozott munkaképességű személlyé válásról Orvosszakértői szerv igazolása
Köztartozás mentességről Nemleges együttes adóigazolás
Közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói jogviszonyáról Oktatási intézmény igazolása
Büntetlen előéletről Erkölcsi bizonyítvány
Kizárólagos használati jogról Használati megosztási megállapodás

Megelőlegező CSOK-hoz sem kérik az igazolást

Amennyiben a támogatott személy korábban vállalt gyermek után kapott támogatást, akkor – mind a jelenleg hatályos, mind a korábbi CSOK rendelet alapján – csak akkor jogosult újabb vállalt gyermek után igényelni a kedvezményt, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

A gyermekvállalás teljesülését a CSOK rendelet módosítása előtt a járási hivatal hatósági bizonyítványával kellett igazolni, amely szerint az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok alapján a fiatal házaspár megelőlegezett formában nyújtott lakáscélú állami támogatással – ideértve a megelőlegező kölcsönszerződést is – nem rendelkezik.

Most már vállalt gyermek után igényelt megelőlegező CSOK esetén sincs szükség erre a járási hivatal által kiállított hatósági igazolásra. A gyermekvállalás teljesülésének igazolására is elfogadható a nyilatkozat.

Miként tehető meg a nyilatkozat fenti esetekben?

Fenti feltételek fennállásáról nem kell külön nyilatkozatot benyújtaniuk a támogatott személyeknek. E nyilatkozatok a CSOK kérelem részét képezik, a feltételek meglétéről az igénylők tehát a CSOK kérelemben nyilatkoznak.

FONTOS!

A nyilatkozat minden esetben teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozatot jelent! Az állami adóhatóság a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalmát valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja!

TB jogviszony igazolása

Fontos hangsúlyozni, hogy a nyilatkozattétel nem vonatkozik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolására. A társadalombiztosítási jogviszony igazolása az igénylő nyilatkozatával nem pótolható! 

A TB jogviszony igazolása továbbra is a korábbi előírásoknak megfelelően történik:

  • a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala által kiállított igazolással (OEP igazolás), vagy
  • az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával.

Ez utóbbival kapcsolatban változás az, hogy a kérelem benyújtásakor előírt magyarországi TB jogviszony kiváltható valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

CSOK igénylésének, CSOK dokumentációk benyújtásának határideje

Lakásvásárlás esetén

A családi otthonteremtési kedvezményére való jogosultság megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet kérni a hitelintézettől. A kedvezmény a vételár kifizetéséhez vehető igénybe. Amennyiben a teljes vételár maradéktalanul megfizetésre került, úgy a kedvezmény – 180 napon belül sem – igényelhető.

Lakásépítés esetén

A családi otthonteremtési kedvezményére és az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultság megállapítását legkésőbb a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét vagy a felépítés megtörténtének hatósági bizonyítvánnyal való tanúsítását megelőzően lehet kérni a hitelintézettől, azzal a további feltétellel, hogy az igénylés időpontjában az építkezésből az igényelt támogatásnak megfelelő, el nem végzett építési munkának még lennie kell.

Kérelem benyújtásának napja

A kérelem benyújtásának a napja az a nap, amikor az igénylő a kérelmet, valamint a kölcsön és a kedvezmény igényléséhez szükséges feltételeket igazoló dokumentumokat és nyilatkozatokat hiánytalanul benyújtja a hitelintézet részére.

A hitelintézet a kérelem átvételéről igazolást ad az igénylőnek, melyben tájékoztatja, a kérelem benyújtását követő lakásvásárlás esetén – 30 napon belüli, – lakásépítés, bővítés esetén – 60 napon belüli elbírálásáról. A kérelem elbírálásához a hitelintézet az igénylőtől a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérheti. A kiegészítésre biztosított időtartam a 30, illetve 60 napos határidőbe nem számít bele.

További kérdése van?

Amennyiben a CSOK igénylés dokumentációjával kapcsolatban további kérdése lenne, kattintson IDE! Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2018. március 26. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tibor szerint:

2020-04-01 - 07:40

Jónapot!
Az élettàrsamanak van adótartozàsa mert nem volt Tb-je, ebből van az adó féle tartozàsa. Ilyenkor is igènyelhetö?

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 08:39

Kedves Tibor,
Az adótartozás kizáró ok a CSOK igénylésnél.

Timi szerint:

2020-03-22 - 11:33

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék,hogy CSOK igényléshez a meglévő gyerekeknek szükséges a személyi igazolvány,vagy elég a születési anyakönyvi kivonatuk?

Hitelnet szerint:

2020-03-24 - 14:14

Kedves Timi,
Van olyan pénzintézet, amely CSOK igénylésénél a gyermekek részéről is kér személyi igazolványt.

Dóra szerint:

2020-02-03 - 18:41

Jó napot!
Érdekelne, hogy a CSOK-hoz mind a két félnek kell kérni-e, hogy nincsen köztartozása?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 12:38

Szia Dóra!
A CSOK jogosultságnak feltétel, hogy egyik félnek sem lehet adótartozása.

Mária szerint:

2020-01-06 - 12:39

A hitelintézet egyezőségi nyilatkozatot is kér a csok igényléshez.
Mi ez?

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-06 - 13:11

Kedves Mária!
Kérdésére a hitelintézet tudna pontos választ adni. Építési jellegű CSOK igénylésnél a hitelinézet kérhet olyan nyilatkozatot például, hogy az E-naplóba feltöltött dokumentumok megegyeznek a bank részére átadott kivitelezési tervdokumentációkkal.

Richárd szerint:

2019-10-02 - 21:47

Helló.
Megközelítőleg az alapvető költségek (beleértve az: ügyvédi díj, értékbecslő… stb.) mennyibe “fájnának” anyagilag?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 13:33

Kedves Richárd!
Az adásvételi szerződés elkészítésének díja ügyvédi díjszabás alapján kerül meghatározásra, kb. a vételár 0,5-1%-a. A tulajdonjog bejegyzés illetéke a földhivatal felé 6.600 Ft. A hitelfelvétel kezdeti költségeire vonatkozóan a pénzintézetek többségénél különböző kedvezmények vannak. Ezekről Szakértőink készséggel adnak Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Csilla szerint:

2019-09-08 - 20:35

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2 órás és 4 órás bejelentéssel mi is igénybe tudjuk venni? 3 gyerekünk van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:31

Kedves Csilla!
Információink szerint a részmunkaidő is keletkeztet TB jogviszonyt. Pontos tájékoztatásért célszerű lenne felkeresniük a területileg illetékes egészségbiztosítót.

Tünde szerint:

2019-08-27 - 19:17

Üdvözlöm.
Csak falusi csok igénylésénél hitel nélkül, közjegyzői díj ugyanúgy van, mint hitel esetén?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-28 - 08:24

Kedves Tünde!
A CSOK, falusi CSOK szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, csak a hitelszerződést.

Nikolett szerint:

2019-08-23 - 10:00

Mindkét félnek kell a CSOK igényléséhez erkölcsi bizonyítvány?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 10:24

Kedves Nikolett!
Mindkét félnek meg kell felelni a büntetlen előéletre vonatkozó feltételnek.

Ilona szerint:

2019-08-13 - 11:03

Jó napot kívánok!
Falusi CSOK-ot szeretném igénybe venni lakáskorszerűsítésére.
Az lenne a kérdésem, hogy a köztartozás mentességről szóló igazolást – a szolgáltatóktól kell kérjek igazolást- víz, gáz -villany -, vagy milyen dokumentummal kell igazoljam?
A másik kérdésem, hogy lakás belső festésére igényelhető-e?
Válaszát előre is köszönöm.
Ilona

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 13:50

Kedves Ilona!
Arról, hogy nincsen a NAV felé fennálló köztartozása, a CSOK kérelemben lehet nyilatkozni. A közüzemi szolgáltatók részéről nincs szükség igazolásra.

István szerint:

2019-08-09 - 22:07

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van 4 gyerekem és jogosult vagyok a használt lakás vételére? 2.750.000 forint jár, viszont az a problémám, hogy a kiszemelt ház 64 négyzetméteres és nem 70 négyzetmeteres.
Így is elindíthatom a folyamatot, nem lesz-e gond ez a bírálatnál?
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 10:23

Kedves István!
4 gyermek után 64 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén sajnos nem lehetnek jogosultak CSOK-ra. A támogatást csak olyan ház vásárlásához tudja igényelni, melynek hasznos alapterülete eléri legalább a 70 m2-t.

Zsuzsanna szerint:

2019-08-07 - 06:02

Szeretnénk érdeklődni. Most jön a másik picurka. 2 gyerekre szeretnénk kihasználni a csokot. Páromnak több mint 1 éves munkavisszonya van, én gyesen vagyok.
Szeretném kérdezni, pontosan mik kellenek hozzá, hogy igénybe tudjuk venni. Mi házvásárlásra szeretnénk.
Köszönöm előre is a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 09:50

Kedves Zsuzsanna!
A használt lakás vásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A szükséges dokuemntumok listáját fenti bejegyzésünkben találja.
További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Andrea szerint:

2019-08-05 - 21:21

Kedves Hitelnet,
Mivel kell igazolni csok esetén az adott banknál (K&H), ha a megelőlegezett gyermek megszületett. Valóban személyi gazolványt kell csináltatni az újszülöttnek? Mennyi időn belül kell jelezni?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 12:53

Kedves Andrea!
Személyi igazolvány nem szükséges. Születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, adókártya kell hozzá.

Marika szerint:

2019-07-26 - 09:10

Szeretném megtudni, hogy a Falusi csok-hoz a költségvetést én kitölthetem-e vagy szakember kell hozzá.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 10:12

Kedves Marika!
A költségvetést Ön is kitöltheti.

Anita1122 szerint:

2019-07-22 - 15:35

Kérdeznék valamit. Szocpolra építkeztünk és hitelt is vettünk fel 2009-ben. Akkor 3 gyermekem volt, aztán 2017 augusztus 11.-én megszületett Tamara és még akkor is volt hitel a lakásunkon, aztán 2017 decemberében meghalt a párom.
Kérdesem: a 4. gyerekre tudnék-e valamilyen pénzt kapni olyan hitelbe forgatós? Bankunknal ahol a hitel van, nem segítőkészek sajnos!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 12:53

Kedves Anita1122!
Utóbb született gyermekük után jogosult lehet utólagos szocpolra, melynek összege a 2009-ben 4. gyermek után érvényes támogatási összeg (1.200.000 Ft), ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. A támogatás a fennálló építési hitel csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását az érintett bankfiókban kérhetik.

Reni szerint:

2019-06-18 - 22:41

Jó estét.
Felújításra szertném igénybe venni a csokot /fürdőszoba felújításra/, lehetséges ez? Ha igen, mik a feltételek?
Várom válaszát.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-19 - 09:44

Kedves Reni!
A normál CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető fel. Fürdőszoba felújítására a falusi CSOK keretében igényelhető támogatás. Az erre vonatkozó feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Krisztina szerint:

2019-05-20 - 22:15

Üdv.
1 gyerekem van. A párom dolgozik kőművesként, viszont napi bejelentéssel. És hitel is van rajta. Én gyesen vagyok, viszont TB jogviszonyom van. Így én szeretném igénybe venni.
Ön szerint megoldható?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-21 - 09:22

Kedves Krisztina!
A támogatásra élettársak, házastársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a megfelelő TB jogviszonnyal. Ha a gyes mellett korábbi munkaviszonya is fennáll, akkor megfelelő lehet a TB jogviszony. Erről pontos információt a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Emese szerint:

2019-05-07 - 11:48

Jó napot!
3 hónap múlva születik meg az első gyermekünk. Tavaly fundamenta kölcsönre vettük a házunkat, ami 70 nm. Összesen 4M a kölcsönösszeg. Szeretnénk bővíteni az ingatlant és még szeretnénk gyermeket vállalni. Nem vagyunk házasok, de ez nem kritérium, viszont szeretnénk kitisztázni az egyik kölcsönt a másikkal és hozzá építeni, ha megvalósítható ez a CSoK támogatással?
Vannak lehetőségeink ebbe az irányba? És ha igen, merre tudnánk megtenni a kezdő lépéseket?
Számítok válaszukra. Előre is köszönöm!
Üdv: Emese

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-08 - 14:52

Kedves Emese!
A CSOK ővítésre igényelhető, a meglévő hitel kiváltására azonban nem. Vállalt gyermek után házasként lehetnek jogosultak a támogatásra.
A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A bővítéssel kapcsolatban előírt dokumentumok listáját ITT találja.

Natália szerint:

2019-05-04 - 21:22

Üdv.
A falusi csokkal szeretnénk házat venni. 3 gyerekünk van. Elvileg jogosultak vagyunk 5 + 5 millióra. A kiszemelt ingatlan családi ház, tulajdoni lap szerint 75 nm. Elegendő így a ház mérete? Mennyi a minimum nm 3 gyerekre? Ha nem elég a 75 nm, hozzá lehet csatolni a műhelyet és újraméretni, terveztetni a házat? A helyiség rendelkezik tégla fallal, házhoz van épitve, 1-2 lépcsőnyi szinteltolással.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 14:18

Kedves Natális!
3 gyermek után igényelt CSOK esetén a vásárolandó használt ház hasznos alapterületének legalább 60 m2-nek kell lenni. A műhely nem számítható be a hasznos alapterületbe.

Mária szerint:

2019-05-03 - 05:58

Érdeklődni szeretnék, hogy nem dolgoztam sosem, gyesen vagyok.
Úgy esélyes vagyok talán?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 07:45

Kedves Mária!
Csak gyesre nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Így sajnos nem lehet jogosult a támogatásra.

Bertalan szerint:

2019-05-01 - 20:27

Kedves Szakértő!
Érdeklődnék, hogy a 2019. július 1-jei határidőt megelőzően is megköthető – egy kb. 40 MFt értékű ingatlanra – az adásvételi szerződés, ha CSOK-ot, illetve a 10M Ft kamattámogatott hitelt szeretnénk igénybe venni 2 gyermekre?
Tehát ha (most) 180 napon belül vagyunk, elégséges “csak” július 1-jét követően az igényt benyújtani, vagy az adásvételi szerződésnek is azt követően kell datálódni?
Előre is köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:59

Kedves Bertalan!
Információink szerint az adásvételi szerződésnek nem szükséges július 1. vagy azt követő dátumúnak lenni.

Tamás szerint:

2019-04-29 - 11:04

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy az utolsó részlet kifizetéséhez kötelező-e hatósági bizonyítványt bemutatni, ha a bővítés nem volt engedélyköteles, sem egyszerű bejelentés köteles? Tetőtér beépítésről van szó. Ennek hiányában vissza kell-e fizetni az első részletet? A banki szerződésben bizonyító erejű magánokiratra is lehetőség van, de most hatósági bizonyítványt követelnek.
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 13:02

Kedves Tamás!
Azon bővítés esetén, amely nem bejelentés köteles, információink szerint nem feltétel a hatósági bizonyítvány. Az ügyben az illetékes minisztérium tud állást foglalni.

Mesi szerint:

2019-04-17 - 13:38

Érdeklődni szeretnék. Mi a falusi csokot szeretnénk igényelni majd 3 gyerek után használt lakás vásárlásához. Szeretném kérdezni, hogy ugye ehhez 2 év biztosított idő kéne, ami meg is lenne, mert férjem már 2016.03. hótól a mai napig egy helyen dolgozik, viszont most váltani szeretne munkahelyet. Így ha most leszámolna, megszakad a jogviszony?
Hogyan lehet ezt elintézni? Lehet ebben a 2 évben szünet vagy folyamatos munka kell és inkább ne váltson munkahelyet?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 23:40

Kedves Mesi!
Azzal, hogy munkahelyet vált, a TB jogviszony még nem szakad meg. Ha lesz egy-két nap szünet a két munkaviszony között az nem probléma, legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett a 2 éves jogviszonyban.

Tamara szerint:

2019-04-11 - 08:03

Az összes melléképületet be kell jegyeztetni? Olyanokat is, amit 30-40 éve építettek egy régi háznál? A beépítés jelen esetben egy terasz beépítése, de ez is régi kivitelezés, több mint 10 éves.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 13:02

Kedves Tamara!
A melléképület nem befolyásolja a CSOK jogosultságot, így véleményünk szerint annak feltüntetése nem szükséges.

Tamara szerint:

2019-04-10 - 12:18

Üdvözlöm!
2 gyerekre szeretnénk igényelni a CSOK-ot használt ingatlan vásárlásához júliustól! Ha az ingatlan térképmásolatán nincsenek bejegyezve a ház melléképületei (tyúkól, garázs), az épület hozzáépítése, akkor valóban nem vagyok jogosult a CSOK+10millió hitelre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 13:17

Kedves Tamara!
A lakóingatlanhoz történt hozzáépítést mindenképpen fel kell tüntetni a térképmásolaton is.

Alexandra szerint:

2019-03-30 - 11:28

Ha házat veszek, kijönnek megnézni, hogy milyet vásároltam a csokból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 14:19

Kedves Alexandra!
Már a CSOK kérelem benyújtását követően kimegy a banki értékbecslő helyszíni szemlére felértékelni az ingatlant és ellenőrizni, hogy az ingatlan megfelel-e a CSOK követelményeknek.

Krisztina szerint:

2019-03-28 - 22:42

Üdvözlet!
Azt szeretném kérdezni, hogy szeretnénk majd a falusi CSOK-ot igénybe venni lakáskorszerűsítésre. Viszont nem vagyunk házasok.
Így lehet-e igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-29 - 07:44

Kedves Krisztina!
Ha meglévő gyermek vagy legalább 12 hetes magzat után igénylik a CSOK-ot, akkor nem feltétel a házastársi kapcsolat CSOK igénylés esetén. Valószínűleg ez így lesz a falusi CSOK esetében is.

Ágnes szerint:

2019-03-28 - 14:07

Jó napot kívánok!
Szükséges-e a csokhoz a család minden tagjának állandó lakcím, valamint táj szám?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 14:09

Kedves Ágnes!
Állandó lakcím szükséges. Megfelelő TB jogviszony elegendő az igénylők egyike részéről.

Krisztina szerint:

2019-03-28 - 07:15

A két gyermekem nevelőszülőnél van.
Én így megkapom a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 08:18

Kedves Krisztina!
A támogatás az Ön által eltartott, saját háztartásban élő gyermekek után vehető igénybe. Nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek után Ön nem jogosult a támogatás igénybevételére.

László szerint:

2019-03-11 - 19:05

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Érdeklődni szeretnék, hogy nekem van egy saját gyermek, egy gyámolt gyermek, és egy nevelt gyermek. Bárlistás vagyok.
Felvehetem-e így a 3 gyermekre a Csokot hitel nélkül meglévő saját lakásra bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-19 - 22:42

Kedves László!
Az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is igényelhető a támogatás a gyermek szüleinek halála esetén. Nevelőszülő nevelt gyermek után nem igényelhet CSOK-ot. Ha a nevelt gyermek alatt élettárs, házastárs vér szerinti, de nem közös gyermeküket érti, akkor utána igényelhető a támogatás. Kérdésére – 3 gyermek után felveheti-e bővítésre a CSOK-ot – a további részletek ismeretében tudunk pontos választ adni.

Barbara szerint:

2019-02-27 - 20:52

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk igénybe venni két gyermekünk után járó Csok kedvezményt, (július után akár a 10 milliós kedvezményes hitelt), de sajnos a férjemnek felfüggesztett büntetése van. Olvastam valahol, hogy megvannak pontosan mely büntetések a kizáró okok, de a miénk nem szerepelt közötte. (kábítószer kereskedelem)
Így esélyünk sincs igénybe venni?
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 10:10

Kedves Barbara!
Javasoljuk, hogy kérjék ki a díjmentesen elérhető erkölcsi bizonyítványt. Ha az alapján férje büntetett előéletű, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések