Ezek az elfogadható fűtési módok CSOK igénylésnél!

Az elmúlt hetekben megszaporodtak azok az olvasói kérdések, melyek a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakás fűtési módjára irányultak. Számos észrevétel érkezett, köztük a leggyakoribb, hogy milyen fűtési móddal kell rendelkeznie a támogatott ingatlan fürdőszobájának és mellékhelyiségének. Az sem volt eddig teljesen egyértelmű, hogy mely fűtéstípus felel meg egyedi fűtési módnak. A Pénzügyminisztérium Magyar Bankszövetség részére megküldött tájékoztatójából választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

CSOK-os lakás fűtési módja

Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet azt mondja ki, hogy a kedvezmény igénybevételével finanszírozott ingatlannak egyedi fűtési móddal kell rendelkeznie. Ezen túlmenően a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban kiadott CSOK tájékoztató rögzíti még, hogy a fűtés szempontjából a központifűtéssel, vagy távfűtéssel rendelkező lakások is megfelelőek. A fűtési módra vonatkozóan egyéb információt nem tartalmaz a hitelintézetek tájékoztatója sem.

Nem megfelelő fűtési mód miatt elutasított CSOK kérelmek

Az utóbbi hetekben megsokasodott azon ügyfélmegkeresések száma, amelyeknél a támogatási igény a fűtés hiányossága miatt került elutasításra. Szeptember közepén az illetékes minisztérium – a Bankszövetségen keresztül – a lakások helyiségeinek fűtési módjára vonatkozóan szakmai állásfoglalást juttatott el a hitelintézetek részére.

Lakás helyiségeinek fűthetősége

Álláspontjuk szerint a támogatott lakóingatlanban a központi fűtésen kívül a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. Lényeges tehát, hogy állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal rendelkezzen a lakóingatlan, azaz mobilberendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – történő fűtés, illetve a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – például kályha, kandalló vagy sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Ugyancsak fontos tisztázni, hogy a lakóingatlan mely helyiségeinek kell fűthetőnek lennie. A szakmai álláspont alapján a következő helyiségeknek kell közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel rendelkeznie:

  • nappali
  • hálószoba
  • étkező
  • fürdőszoba
  • egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget

Fűtési mód ellenőrzése

A lakhatás feltételeinek való megfelelést – így a megfelelő fűtési módot is – a hitelintézeteknek a helyszínen ellenőrizniük kell. Ezt azt jelenti adott esetben, hogy a fűthetőségről a fűtési rendszer beüzemelésével meg kell győződni. Erre tekintettel a hitelintézet helyszíni szemle és értékbecslés címén az igénylővel szemben a bírálati díjon felül külön díj felszámítására jogosult. A lakhatás követelményeinek való megfelelést illetően nem elegendő az ügyfél nyilatkozata.

Fellebbezés

Amennyiben fenti feltételeknek való megfelelés ellenére az Ön CSOK kérelme is elutasításra került, a kedvezményre jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását a területileg illetékes járási hivataltól kérheti az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben Önnek is lenne kérdése CSOK témában, tegye fel online Szakértőinknek!


Utolsó módosítás: 2018. november 06. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ágnes szerint:

2020-02-13 - 08:20

Szeretném megtudni, hogy fürdőszobai fűtésként elfogadható-e az elektomos falra szerelt törölköző szárító vagy a szintén falra szerelt elektromos radiátor.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-13 - 10:41

Kedves Ágnes!
Az elfogadható fűtési módokról IDE kattintva olvashat bővebb információt.

András szerint:

2020-01-15 - 21:25

Üdvözlöm!
Egy vályogháznál, hogyha fatüzelésű kályhával fűthető, akkor minden, a fenti leírásban szereplő helyiségben (nappali, hálószoba, étkező, fürdőszoba) kellene lennie egy külön kályhának, fixen kéményhez csatlakoztatva? Az probléma, ha nincsen bekötve a gáz? Főzni lehet a villanytűzhelyen, és villanybojler adja a melegvizet.

Hitelnet szerint:

2020-03-16 - 14:52

Kedves András,
Az elfogadható fűtési módokról IDE kattintva tájékozódhat részletesebben!

Szabolcs szerint:

2019-10-09 - 19:24

Tisztelt Hitelnet azt szeretném kérdezni hogy a szobába nincs fűtés falra szereltünk egy fűtő ventilátort az elfogadható a Csok feltételnek?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-10 - 09:05

Kedves Szabolcs!
Kérdésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat.

Szabolcs szerint:

2019-10-08 - 16:58

Jó napot!
Ha a szobába nincs fűtés, hogyan tudnám megoldani, hogy a Csoknak elfogadható legyen?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-09 - 09:16

Kedves Szabolcs!
A CSOK igénylésnél elfogadható fűtési módokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A megvalósítással kapcsolatos kérdésekben irodánk nem illetékes.

Henriett szerint:

2019-10-04 - 23:17

https://hitelnet.hu/csok/hasznalt-lakas/olajradiator-hosugarzo-nem-elfogadhato-futesi-modok-csok-igenylesnel/
Ebben a tájékoztatóban nem szerepel, hogy a parapetes fűtésnek a központi fűtés részét kell képeznie. Csak önmagában mint gázkonvektor szerepel. Akkor most mi az igaz?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 08:04

Kedves Henriett!
A fenti bejegyzés a normál CSOK feltételeire vonatkozik, amely korszerűsítésre nem vehető igénybe.

Henriett szerint:

2019-10-02 - 12:07

Üdvözletem!
Fűtés korszerűsítésbe belefér-e a parapetes konvektoros fűtés támogatása? Fürdőszobába, illetve konyhába törölközőszárító radiátor elektromos fűtőpatronos fűtőtesteket szeretnénk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 12:46

Kedves Henriett!
Ha a parapetes fűtés a központi fűtés része, akkor információink szerint támogatható.

Adrienn szerint:

2019-09-13 - 06:52

Köszönöm a fentebbi választ, amit én így értelmezek: kérvényezem a vásárlásra és korszerűsítésre fordítható összeget. Kijön az értékbecslő és látja, hogy a fűtésszerelés folyamatban. Ott az anyag, a munkák folynak stb. Habár gyakorlatilag nincs még fűtés, engedi, hogy megkapjuk a csokot és majd elszámolhatom a még igénylés előtt kiállított számlákat?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-13 - 09:39

Kedves Adrienn!
Az igénylés előtt legfeljebb fél évvel kiállított számla elfogadható (pl. anyagszámla), de az értékbecslő első helyszíni szemléje előtt nem lehet megkezdeni a munkálatokat!

Adrienn szerint:

2019-09-11 - 20:01

Jó napot kívánok!
Falsui csokkal szeretnénk házat venni. A házban jelenleg nincs fűtés, viszont egyidejűleg kérjük a korszerűsítés fordítható összeget is. Így megkapható a támogatás vagy előbb a fűtést kell kiépíteni és csak utána lehet igényelni. Az utóbbi esetben utólag ez elszámolható?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-12 - 10:43

Kedves Adrienn!
A megfelelő fűtési módot információink szerint elegendő a korszersűítési munkálatok befejezéséig teljesíteni.

Timi szerint:

2019-08-31 - 14:05

Falusi CSOK listán szereplő házunkat eladnánk. Légfűtéses kandalló van a nappaliban, a többi helyiségbe meleg levegőt fújnak be a ventilátorok. Ez elfogadható fűtési mód?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 08:18

Kedves Timi!
Falusi CSOK igénylése esetén a fűtéssel kapcsolatos elvárásokat elegendő a korszerűsítési munkálatok befejeztéig teljesíteni.

Anita szerint:

2019-05-23 - 20:01

Szép napot kívánok!
Falusi csok-ot szeretnénk igénybe venni fűtés korszerűsítésre. Mi klímás fűtést szeretnénk, természetesen minden helyiségben beltérivel. Jelenleg 2 kandallónk van. (A telken belül nincs gáz.)
Fel lehet venni a csokot rá?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-24 - 09:28

Kedves Anita!
Fűtéskorszerűsítére igényelhető lesz a falusi CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Brigitta szerint:

2019-04-16 - 16:00

Tisztelt Hitelnet,
Új építésű házban az eredetileg tervezett gázkonvektoros fűtésrendszert elektromos padlófűtésre cserélnénk, napelemes kiegészítéssel. Elegendő-e ennyi az “egyedi fűtés” teljesüléséhez, kiváltható-e a gáz így teljesen, vagy van valami műszaki megkötés a CSOK jogosultság kapcsán?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-17 - 05:50

Kedves Brigitta!
Fenti fűtési mód információink szerint megfelelő a CSOK jogosultsághoz.

K-né szerint:

2019-03-29 - 12:46

Kérdésem az volna, hogy adott egy egyébként csoknak megfelelő családi ház. Gáz is be van vezetve, konvektorok is fent vannak, kivétel az egyik szoba, fürdő és konyha. De annyi csak, hogy rá kell tenni egy készüléket a csonkra.
Így elfogadható-e a csok feltételnek? Mert egyébként van egy két helységet fűtő hőelvezetős új cserépkályha. Nekünk szükségtelen volna a konvektor.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-29 - 12:58

Kedves Asszonyom!
Az étkezőnek és a fürdőszobának közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel kell rendelkeznie a CSOK jogosultsághoz. Szobák közül is csak az számítható bele a hasznos alapterületbe, ahol van közvetlen hőleadó berendezés. Bővebb információt minderről fenti bejegyzésünkben olvashat.

Kata szerint:

2019-03-28 - 14:03

55 nm-es családi ház esetén van-e kikötés, hogy hány százalékának kell fűtéssel rendelkeznie, hogy CSOK-ot lehessen rá kérni? 2 szoba, konyha, fürdő rendelkezik kéménybe kötött fűtési lehetőséggel. Kamra, WC, folyosó nem.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 14:06

Kedves Kata!
A fenti lakás információink szerint megfelel a fűtéssel szemben támasztott követelményeknek. Bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Károly szerint:

2019-03-27 - 08:48

Tisztelt szakértő!
A vásárolni kivánt ingatlan kandallós központi fűtéssel rendelkezik! Viszont a fürdőben nincs közvetlen hőleadó! Ha falra szerelhető fűtőpanelt, fixen a hálózatra kötve (nem konnektorból kihúzható dugaljjal) felszerelem!
Ilyen formában elfogatható ez a fűtési mód?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-27 - 10:57

Kedves Károly!
A fenti fűtési mód információink szerint megfelelő lehet. Bővebb infót erről ITT talál.

Anikó szerint:

2019-01-30 - 11:29

Tisztelt Szakértő!
CSOK-ot szeretnénk a férjemmel igénybe venni használt lakás vásárlásra. A ház a CSOK feltételeinek megfelel, viszont szeretnénk az adásvételt követően, de még a beköltözés előtt felújítani a saját igényeinknek megfelelően (nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, fürdőszoba felújítás, vízvezeték és villanyvezeték csere, burkolás, festés). A CSOK folyósítást követően 90 napon belül bejelentenénk a lakcímet az új címre, lakcímkártyát bemutatnánk a pénzintézetnek, viszont a felújítás miatt a tényleges beköltözés nem férne bele a 90 napba, lehet csak kb. fél évvel később tudnánk ténylegesen beköltözni a házba.
Ebből lehet-e problémánk? Utólag ellenőrzik-e, hogy ténylegesen mikor költöztünk be?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 14:32

Kedves Anikó!
Információink szerint nem lenne probléma, ha lakcímkártyával igazolt állandó lakhelyül szolgálna a támogatott ingatlan, de a felújítási, korszerűsítési munkálatok elvégzéséig nem ott tartózkodnának. Javasljuk azonban előzetesen a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést!

Nikolett szerint:

2019-01-15 - 11:31

Tisztelt Szakértő!
CSOK-ot szeretnénk igénybe venni meglévő két gyermekünkre. Az ingatlan amit vásárolnánk egy 3-as szintű településen található. Teljesen felújított, vegyes falazatú (vályog, tégla). Ebbe gondolom nem kötnek bele, ahogy olvastam.
Viszont! A fűtés klímával megoldott. 5 helyiség van a házban a folyosót kivéve. 3 klíma van beszerelve, ami a teljesítmenyük alapján kiszámolva klímaszerelő szakember által, befűti az egész hàzat. Azért írom ezt, mert a konyhában/fürdőben nincs fűtőberendezés, de a lakótér úgy van kialakítva, hogy “eljut” mindenhová a meleg.
A kérdésem az lenne…
Ha pecséttel, szerelő által igazolva/kiszámolva van, hogy a két helyiségbe nem szükséges fűtőtest, mert a három klíma befűti a 74 négyzetméteres házat a teljesítmènyük alapjàn, akkor ebbe beleköthet-e az államkincstár?
Remélem érthetően fogalmaztam!
Köszönöm a vàlaszt előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 12:49

Kedves Nikolett!
Az illetékes minisztérium szakmai állásfoglalása alapján a konyhában nem, de fürdőszobában kell lennie közvetlen hőleadó berendezésnek. Erről bővebben IDE és IDE kattintva tájékozódhat.

Zsuzsa szerint:

2019-01-14 - 09:36

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megtudni, bővítésnél a klímás fűtést elfogadják-e.
Köszönettel: Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 09:28

Kedves Zsuzsa!
A bővítés által létrejövő szobában információink szerint elfogadható a klímás fűtés.

József szerint:

2018-12-02 - 21:31

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy csokkal szeretnénk házat venni. Több éve nem laknak ott, le van víztelenítve a vízrendszer. Azt kötelező feltölteni vagy sem?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 11:38

Kedves József!
A CSOK jogosultsághoz működú hálózat szüskéges, tehát az értékbecslő helyszíni szemléje során már teljesülnie kell ennek a feltételnek.

Mónika szerint:

2018-11-24 - 20:13

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy egyedi fűtésnek fürdőszobába olajkályát elfogad az értékbecslő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 08:47

Kedves Mónika!
Csak kéménybekötéssel rendelkehző kályha fogadható el. Erről bővebb információt ITT olvashat.

Aliz szerint:

2018-11-21 - 19:04

Szép estét!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ingatlanban, amire a csokot felvennénk, a fürdőszobában nincsen fütés, de a többi helyiségben konvektor van.
Így van esély rá, hogy megkapjukí,

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:38

Kedves Alíz!
A konvektor elfogadható fűtési mód, de CSOK igényléshez a fűrdőszobának is kell rendelkeznie közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel. Minderről bővebb információ ITT olvasható.

Tamás szerint:

2018-11-14 - 19:57

Üdvözlöm!
Csokot szeretnénk kivenni, de a házban egyedi fűtésként olajradiátor van hálózatra kötve, így nem mozgatható! Így az lenne a kérdésem, hogy ez elfogadható csok szempontjából vagy a falra fel kell rögzíteni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-15 - 12:32

Kedves Tamás!
Csak épületszerkezethez rögzített fűtőberendezés fogadható el. Minderről bővebb információt ITT talál.

Ferenc szerint:

2018-11-14 - 17:39

Üdvözletem!
Azt szeretném kérdezni, hogy – az egyéb feltételek megléte esetén, 3 meglévő gyermekkel – lehet-e CSOK-ból zártkerti, illetve művelési ág alól kivont külterületi telken építkezni?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-15 - 07:58

Kedves Ferenc!
A CSOK-kal történő építkezés abban az esetben lehetséges, ha a felépítésre kerülő ingatlan lakóházként vagy lakásként kerül feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásban. Ha az építési engedély nem adható ki lakóingatlan építésére, akkor CSOK igénylés sajnos nem lehetséges.

Márk szerint:

2018-11-09 - 10:37

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy a lakásban amit meg szeretnénk venni csok-ra, kályhás fűtés volt.
Erre a jelenlegi fűtésmódra meg lehet igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 11:09

Kedves Márk!
Feltétel, hogy meglegyen a kéménybekötés. Bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.

Gyula szerint:

2018-11-07 - 19:17

Tisztelt Hitelnet.
Fürdőszobába fali fűtőtest, nem asztali, hanem fali, ami alul és felül csavarral van rögzítve a falba, konnektorba, dugósról átalakítva közvetlenül a hálózatba kötve elfogadható lenne-e? (Így már a fürdőszoba elválaszthatatlan része). Csok értékbecslés előtt állunk és jelenleg ez a megoldás van a fürdőben. Ezenkívül esetleg egy fatüzelésű kályhát tudnánk betenni kéményre kötve.
Kérem szíves válaszát, köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 08:06

Kedves Gyula!
Állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési mód elfogadható, így véleményünk szerint a falra rögzített, hálózatba kötött fűtőberendezés elfogadható lehet. Előzetesen javasoljuk azonban az érintett hitelintézettel történő egyeztetést az ügyben.

Gyula szerint:

2018-11-06 - 13:47

Tisztelt szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha a fürdőszobában falra szerelt 3 fokozatú mobilfűtés van, az Csok szempontjából elfogadható-e. Konnektorba dugós jelenleg, úgy tudom azt nem fogadják el, de ha mondjuk villanyszerelő átalakítaná úgy, hogy közvetlenül csatlakozzon a hálózathoz, nem bedugós maradna, úgy elfogadná-e a bank, mikor kijönnek megnézni, hogy megfelel-e a ház a feltételeknek. Vagy esetleg fatüzelésű kis kályhát tudnék még betenni, ha az előző megoldás nem lenne elfogadható.
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 13:49

Kedves Gyula!
A mobilfűtés nem fogadható el. Állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési módnak kell lenni. Bővebb információt minderről fenti bejegyzésünkben olvashat.

Csaba szerint:

2018-11-06 - 09:49

Tisztelt hitelnet!
A csok elbírálásnál a fürdőszobával volt baj, nem volt megfelelő a fűtés. Falra szerelhető melegítőt elfogadnak vagy milyen fűtőtest a megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 09:51

Kedves Csaba!
Az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján elfogadható fűtési módokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Javasoljuk előzetesen az érintett hitelintézettel történő egyeztetést is.

Erik szerint:

2018-11-03 - 16:52

Üdvözlet.
Kérdésem a következő, a konyhában futnak a fűtés fő csövei, radiátort oda nem szerelt a tulaj, mert felmelegítik a csövek a helyet.
Elfogadható fűtési mód ez CsOK szempontból?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 10:04

Kedves Erik!
Fenti állásfoglalás alapján véleményünk szerint elfogadható lehet ez a fűtési mód CSOK szempontból. Javasoljuk azonban előzetesen a hitelintézettel történő egyeztetést.

Mónika szerint:

2018-10-25 - 14:01

Tisztelt hitelnet!
Kérdésem lenne, hogy csokra vásárolunk házat! A konyhában víz van! Gáz van! Csak hősugárzóval tudjuk fűteni! Az megfelel egyedi fűtési módnak?
Választ köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 15:10

Kedves Mónika!
Ha a hősugárzó nem képezi a lakás elválaszthatatlan részét, vagyis nem beépített, hanem csak hálózati csatlakozó aljzatba dugható, akkor sajnos valóban nem fogadható el. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Elizabett szerint:

2018-10-24 - 14:56

Üdvözlöm!
Csokot szeretnénk igénybe venni egy vályog házra. A fürdőhelyiségben és a konyha részben nincs gáz, de minden máshol van! Az lenne a kérdésem, hogy a fürdő és a konyha részben elég lenne-e a kályha vagy az olajradiátor mint fűtés?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 15:01

Kedves Elizabett!
Csak állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési mód fogadható el. Mobilberendezéssel működő fűtés – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor – sajnos nem fogadható el. Minderről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések