Ezek a leggyakoribb tévhitek a módosított CSOK-kal kapcsolatban - Hitelnet.hu

Ezek a leggyakoribb tévhitek a módosított CSOK-kal kapcsolatban

A CSOK rendelet 2018. március 15.-ei módosításával újabb tévhitek láttak napvilágot, melyekkel olvasói hozzászólásokban gyakran találkozunk. Cikkünk célja, hogy a kedvezmény igénylésével, jogosultsági feltételeivel, összegével kapcsolatos tévhiteket most eloszlassuk.

A CSOK rendelet legutóbbi módosítása

2018. március 15-től több ponton is változott a CSOK rendelet. Aki csak felületesen pillantott bele a módosításba, azzal előfordulhat, hogy téves információhoz jut, vagy nem pontosan értelmezi a változásokat. Elsőként nézzük, melyek azok a változások, melyek nem pontos értelmezése téves információt szül:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

 • Adminisztratív terhek csökkentése nyilatkozattal
 • Magyar TB jogviszony jövőbeni vállalása külföldön dolgozók estében
 • ÁFA visszatérítés jogosultsági feltételének módosulása

1. Adminisztratív terhek csökkentése nyilatkozattal

Tévhit: megkaphatom a CSOK-ot akkor is, ha van NAV tartozásom vagy büntetett előéletű vagyok, mert nem előírás sem a köztartozásmentes igazolás, sem erkölcsi bizonyítvány benyújtása

Számos jogosultsági feltétel esetében van arra lehetőség, hogy a papír alapú igazolás helyett nyilatkozzunk az adott feltétel teljesüléséről. Ennek célja, hogy minél kevesebb utánajárással vehessük igénybe a támogatást. Például ahhoz, hogy igazoljuk, nincsen tartozásunk az állami adóhatóság felé, nem szükséges személyesen vagy ügyfélkapun keresztül lekérni a nemleges NAV igazolást. Nyilatkozhatunk is erről, amit a CSOK kérelem elbírálása során a hitelintézet ellenőriz.

Tévhit eloszlatása:

A nyilatkozattétel lehetősége nem jelenti azt, hogy az is megkaphatja a CSOK-ot, aki úgy nyilatkozik, hogy nincsen adótartozása, miközben épp az ellenkezője igaz. Ugyanez érvényes a büntetlen előéletre vonatkozó feltételre is. Erkölcsi bizonyítványt nem szükséges benyújtani, elég, ha nyilatkozunk e követelménynek való megfelelésről, de ez szintén ellenőrzésre kerül, s e feltételek nem teljesülése a CSOK kérelem elutasítását vonja maga után.

FONTOS!

A társadalombiztosítási jogviszony igazolása az igénylő nyilatkozatával nem pótolható! A megfelelő TB jogviszony fennállásáról nem fogadható el nyilatkozat, továbbra is a területileg illetékes egészségbiztosító által kiállított papír alapú dokumentum benyújtása szükséges!

2. Magyar TB jogviszony jövőbeni vállalása külföldön dolgozók estében

Tévhit: megkaphatom a CSOK-ot akkor is, ha jelenleg nincs munkaviszonyom, de fél éven belül elmegyek dolgozni

A vonatkozó kormányrendelet jogosultsági feltételként a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony fennállását írja elő, illetve most már az is megoldás lehet, ha az igénylő – teljes bizonyító erejű magánokiratban – vállalja, hogy a támogatás igénybevételét követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Tévhit eloszlatása:

A rendelkezésnek azonban további fontos – NEM apró betűs része – hogy erre kizárólag akkor van lehetőség, ha az igénylő külföldön – szűkebb értelemben valamely EGT államban – dolgozik, ahol rendelkezik legalább 180 napos, illetve a 10M CSOK esetében legalább 2 éves TB jogviszonnyal, amit az előírt módon igazol, majd a támogatás igénybevételét követően magyarországi TB jogviszonyt létesítést vállalja 180 napon belül.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony tehát kiváltható valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik (EGT államban dolgozó) fél – vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

Ha tehát CSOK igényléskor az igénylőnek – házaspárok, élettársak esetén legalább az egyik félnek– nincsen megfelelő társadalombiztosítási jogviszonya, önmagában a fenti kötelezettség vállalással nem szerezheti meg a kedvezményre való jogosultságot.

3. ÁFA visszatérítés jogosultsági feltételének módosulása

Tévhit: megkaphatom az ÁFA visszatérítést akkor is, ha nem új házat építek, hanem a meglévőt bővítem

Az adó-visszatérítésre vonatkozó szabályok közül kikerült a következő két rendelkezés:

 • Nem igényelhető a támogatás, ha az ÁFA törvény ( évi CXXVII. törvény) 10. § d) pontja szerinti termékértékesítés valósul meg.
 • Az igénylő nem kötött és az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Fentiek értelmében kivitelezői szerződés alapján készült, szerkezetkész állapotú építkezés is termékértékesítésnek minősült, így 2018. március 15. előtt nem volt igényelhető rá az adó-visszatérítési támogatás.

A rendeletmódosítást követően azonban „minden építkezés” esetén elérhető ez a fajta támogatás, ahol 27%-os ÁFA mértékkel kerül kiállításra a számla.

A félreértések valószínűleg a médiában többször elhangzott „minden építkezés” kommunikációból adódtak. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a bővítés is egyfajta építkezés, így az adó-visszatérítési támogatás a jövőben meglévő lakóingatlan bővítéséhez is igényelhető lesz.

Tévhit eloszlatása:

Ezzel szemben adó-visszatérítési támogatást igényelhet:

 1. a) legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
 2. b) az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

Az ÁFA visszatérítés a telek vételárához és az új lakásépítés bekerülési költséghez egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-jén vagy azt követően kizárólag 27%-os ÁFA tartammal kiállított számla alapján 2019. december 31-ig igényelhető.

+ egy ráadás

Tévhit: megkaphatom a 10M Ft-os CSOK-ot, ha használt lakást vásárolok?

Jóllehet még most, a módosított CSOK rendelet hatályba lépése után több mint 1 hónappal is sokan kérdezik, nem is igazán értjük, hogyan láthatott napvilágot az a tévhit, miszerint használt lakás vásárlásához 10 millió Ft CSOK igényelhető.

Tévhit eloszlatása:

A rendeletmódosítás nem érintette a gyermekszám alapján meghatározott támogatási összegeket. Használt lakás vásárlásához tehát továbbra is a korábban érvényes összeg igényelhető:

 • 1 gyermek esetén 600.000 Ft,
 • két gyermek esetén 1.430.000 Ft,
 • három gyermek esetén 2.200.000 Ft,
 • négy vagy annál több gyermek esetén 2.750.000 Ft.

Tegye fel kérdését online!

Ha a CSOK jogosultsági feltételeit illetően további információra lenne szükséges, kattintson ide és kérdezze online Hitelszakértőinket!

Utolsó módosítás: 2018. május 02. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Niki szerint:

2018-05-07 - 12:57

Jó napot!
Én azt szeretném meg kérdezni, hogy a párom dolgozik közmunkán 1 évig, tehát jövő februárig és van 6 kiskorú gyerekünk, akkor mi is jogosultak vagyunk a csokra a 10 millióra akkor is, ha használt lakást szereznénk vásárolni?
Köszönöm a választ.
További szép napot.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-07 - 12:59

Kedves Niki!
Használt lakóingatlan vásárlásához nem igényelhető a 10 milliós CSOK. 6 gyermek után használt lakásra 2.750.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak, ha megfelelnek a további CSOK feltételeknek is.
A jogosultsághoz megfelelő a legalább 180 napos – közfoglalkoztatotti – jogviszony.

Marianna szerint:

2018-05-06 - 21:13

Üdvözlöm!
Csokra szeretnék házat venni 3 gyermekre. A ház lakható, 2 szoba, fürdőszoba, bojler, hideg, meleg víz, gázfűtés, cserépkályha fűtés és fúrt kút, nemrégiben lett energetikai tanúsítvány készítve, a fűthető tér 67 nm. Azonban csak szennyvízakna van, nincs rákötve a hálózatra, DE a ház közelében sincs szennyvízcsatorna hálózat és a szomszédokban sincs csonk, amire tudnak kötni.
A kérdésem, hogy így megkaphatjuk a CSOK-ot? Kötelezhetik így is a rákötést?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-07 - 05:49

Kedves Marianna!
Ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, elfogadható az is, ha szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik.

László szerint:

2018-05-05 - 04:31

Tisztelt Illetékes,
még az volna így hirtelen a kérdésem, hogy egy ember is igényelheti a csokot, illetve a lakáshitelt? A párom rajta van aktív státuszban a KHR listán, így nem tudom belevonni az egészbe.b2 gyerek van,begy nem közös, illetve egy közös a pocakban.
Ilyenkor mitévő legyen az ember? Van valami kiút a saját lakás irányába?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:42

Kedves László!
Házastársak, élettársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra, így párja nélkül sajnos nem tudja igényelni ez esetben a lakáshitelt sem. Ez legfeljebb akkor oldható meg, ha CSOK-ot nem vesz igénybe a vásárláshoz.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ildikó szerint:

2018-05-04 - 22:26

Jó napot!
2017 áprilisában vettünk egy használt családi házat. CSOK-ra sajnos nem voltunk jogosultak. Van egy 4 és egy 6 éves gyerkőcünk. Párom küföldön dolgozik, én munkát keresek Magyarországon.
Az lenne a kérdésem, hogy így visszamenőleg igényelhetjük a gyerkőcök után a CSOK-ot?
Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:30

Kedves Ildikó!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Éva szerint:

2018-05-04 - 22:25

Fel lehet venni a csok 10 millió állami támogatást új lakás vásárlása esetén, ha ennyiért talál valaki vagy kötelező a hitelt is felvenni mellé?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:28

Kedves Éva!
A 10 milliós CSOK hitel felvétele nélkül is igénybe vehető, ha az új lakás teljes vételára a támogatásból és egyéb forrásból finanszírozható.

László szerint:

2018-05-04 - 20:43

Tisztelt Illetékes,
megkaphatjuk úgy a csok-ot, ha a párom rajta van a KHR listán, illetve tudom igényelni egymagam is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:26

Kedves László!
A negatív tartalmú (aktív és passzív) KHR a CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvételre a bankoknál ilyen esetben nincs lehetőség. Kivételt képez bankpartnereink egyike, ahol legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén már lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Erről bővebben ITT olvashat.
Házastársak, élettársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra.

Andrea szerint:

2018-05-02 - 08:59

Tetőtér beépítéshez milyen papírok, iratok szükségesek? Továbbá egyszerű bejelentéshez kötött-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-02 - 14:28

Kedves Andrea!
A tetőtér-beépítéshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat. Az engedélyezéssel kapcsolatban a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések