Ezek a CSOK változások várhatók! - Hitelnet.hu

Ezek a CSOK változások várhatók!

Az otthonteremtési program bővülése kapcsán tartott sajtótájékoztatón újabb részleteket tudhattunk meg a júliustól elérhető kedvezményekről, illetve a jelenleg is elérhető CSOK feltételeinek változásáról, ami többek között érinti a külföldi TB jogviszony elfogadását, valamint a használt lakásra vonatkozó vételár korlátot. Mutatjuk a részleteket!

Kamattámogatott CSOK kölcsön használt lakásra is

Július elsejétől már használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz a CSOK mellé igénybe vehető kedvező kamatú (garantáltan legfeljebb 3%) támogatott lakáshitel.

Összege:

  • 2 meglévő vagy vállalt gyermek esetén: 10 millió forint
  • 3 vagy több meglévő vagy vállalt gyermek esetén: 15 millió forint

Nem muszáj a teljes hitelösszeget felvenni, a kamattámogatott hitel maximumánál kisebb összeg is igényelhető lesz. Amennyiben a családnak a maximumnál nagyobb összegre van szüksége, úgy az is megoldható lehet. A kamattámogatott összeghatár feletti rész piaci kamatú lakáshitellel finanszírozható. Ugyanakkor a CSOK hitel elő is törleszthető.

Fontos!

A kamattámogatott hitel önmagában nem igényelhető, kizárólag a CSOK-kal együtt vehető fel. Az lehet tehát jogosult a kölcsönre, aki a CSOK-ra is jogosult és igénybe is veszi azt. Egyszülős családok számára is elérhető a CSOK és a kamattámogatott hitel egyaránt, amennyiben valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

35 milliós értékhatár eltörlése

Használt lakás vásárlásához jelenleg akkor igényelhető a CSOK, ha az ingatlan vételára nem haladja meg a 35 millió forint. Ez a felső értékhatár július elsejétől eltörlésre kerül. A támogatást tehát ettől az időponttól kezdve olyan használt lakóingatlan vásárlásához is igénybe lehet venni, melynek vételára meghaladja a 35 millió forintot.

Változás a külföldi TB jogviszony elfogadásában

CSOK jogosultsághoz egy ideje ugyan már elfogadható a kérelem benyújtásakor fennálló külföldi TB jogviszony is, ha a támogatott személy vállalja, hogy a támogatás folyósítását követő 180 napon belül magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt létesít. Eddig azonban csak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában fennálló TB jogviszony volt megfelelő. Júliustól már nemcsak EGT tagállambeli jogviszony lesz elfogadható, hanem bárhol külföldön szerzett TB jogviszonyt is figyelembe lehet venni abban az esetben, ha magyar állampolgárok igénylik a kedvezményt.

A külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony a babaváró támogatás (kamatmentes, szabad felhasználású hitel) igénylésénél is elfogadható lesz.

Változik az új lakás fogalma

A hatályos CSOK rendelet értelmében újnak az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített lakás minősülhet. Vagyis az új lakásra vonatkozó CSOK jogosultsághoz egy megkezdett építkezés esetén a régi ház alapjait is el kell bontani. Ezzel szemben júliustól már egy régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásra vonatkozó támogatási összeget lehet igénybe venni akkor, ha a már meglévő alap statikailag rendben van.

Tartozáscsökkentő támogatás már a 2. gyermek után is

Ingatlanfedezetű jelzáloghitelek csökkentésére júliustól már a 2. gyermek születésekor elengedésre kerül 1 millió forint, a 3. gyermek születésekor négymillió forint, minden további gyermek születésekor pedig további 1-1 millió forint. Ez a kedvezmény akkor érvényesíthető, ha a 2. illetve 3. és minden további gyermek 2019. július 1. után születik.

Ennyi támogatást kaphatnak a még gyermekvállalás előtt álló

Ha egy fiatal házaspár újépítésű lakást vásárol és 3 gyermeket tervez, akkor akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat, amely az alábbi kedvezményekből áll:

  • Babaváró támogatás (kamatmentes, szabad felhasználású hitel): 10.000.000 Ft
  • CSOK: 10.000.000 Ft
  • CSOK hitel: 15.000.000 Ft, melyből 5.000.000 Ft elengedésre kerül a 3. gyermek megszületésével

+ amennyiben a fiatal házaspár maga építkezik, akkor maximum 5.000.000 Ft adó-visszatérítési támogatás is elérhető lehet.

Személyre szóló, díjmentes tájékoztatás!

Otthonteremtési témában felmerülő további kérdéseit Szakértőink készséggel megválaszolják!
Az elérhető lakáshitelekről személyre szabott, díjmentes tájékoztatást kérhet online adatlapunk kitöltése után. Előzetese kalkulációhoz kérjük, számoljon online lakáshitel kalkulátorunkkal!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. március 12. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések