Ez a lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál

A CSOK rendelet év eleji módosításával változott a meglévő lakástulajdonra vonatkozó szabályozás is. Mint ismeretes új lakóingatlan finanszírozásához igényelt CSOK esetén eltörlésre került a korábbi lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így ebben az esetben az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek van már lakása. Használt lakások esetében nem törölték el, de változott a lakástulajdonra vonatkozó rendelkezés. Lássuk, milyen szabályoknak kell megfelelnie annak, aki CSOK igénybevételével kíván használt lakást vásárolni vagy a meglévőt bővíteni!

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés szerint a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy:

 „az igénylőlakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor;”.

Házaspárok, élettársak esetén, együttesen vagy külön-külön megengedett az 50% tulajdoni hányad?

A fenti rendelkezésből az következik, hogy ha a hitelintézethez CSOK kérelemmel házaspár (élettársi kapcsolatban élő igénylő) fordul, az 50%-os tulajdoni hányad-korlát nem kettejükre együttesen vonatkozik, tehát a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek lehet más lakásban 50-50%-os tulajdoni hányada.

Haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdonuk lehet az igénylőknek?

A tulajdoni hányad mértékétől függetlenül a haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot abban az esetben, ha a haszonélvezeti jogot:

  • szerződés alapján 2016. február 10. előtt, vagy
  • jogszabály alapján jegyezték be.

Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, jogszabályon alapuló az öröklés.

Példa I.

Az igénylő házaspárnak van egy lakása 50-50% tulajdoni arányban, amit nem kívánnak eladni, de szeretnének vásárolni egy nagyobb használt családi házat. Ezen kívül a férj rendelkezik egy 50%-ban örökölt lakással, melyet édesanyja haszonélvezeti joga terhel.

Jogosultak CSOK-ra?

Mivel igénylőnként 50-50% tulajdoni hányad megengedett, további – tulajdoni hányadtól függetlenül – haszonélvezeti joggal terhelt lakása szintén lehet az igénylőknek, ezért a megjelölt lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Példa II. a)

Élettársak igényelnének CSOK-ot használt lakás vásárlásához. Az egyik igénylő nevén még soha nem volt lakás. A másik igénylő 100%-ban tulajdonosa egy családi háznak és egy nyaralónak. Mindkettőt örökölte. Haszonélvezeti jog egyiken sincs.

Jogosultak CSOK-ra?

A nyaraló tulajdon ugyan nem zárja ki a jogosultságot, de más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet az igénylőnek, ha az adott ingatlan nem terhelt haszonélvezeti joggal. Így a 100%-os lakástulajdon kizárja a jogosultságot akkor is, ha az örökléssel került az igénylő tulajdonába.

b)

Amennyiben ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be az ingatlanra, megkaphatják a támogatást?

Nem, mert az ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jog csak akkor fogadható el, ha a bejegyzésre 2010. február 11. előtt került sor.

Példa III.

A használt lakáshoz CSOK-ot igénylő házaspár 30-70% tulajdoni arányban tulajdonol egy lakást, melyen nincsen haszonélvezeti jog.

Jogosultak CSOK-ra?

Nem, mert az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet más lakásban.

Ha Ön is használt lakásvásárlás előtt áll, de nem tudja, hogy meglévő ingatlantulajdona kizárja-e a CSOK jogosultságot, tegye fel kérdését online Szakértőinknek!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ildikó szerint:

2020-03-06 - 11:33

Üdvözlöm!
Van egy lakóingatlanom, amiben 50%-ban vagyok tulajdonos. Másik fele édesanyám nevén van. A haszonélvezete apukámnak van az ingatlanon.
Csokot szeretnék igényelni felújításra.
Lehetséges ilyen feltétekekkel?
Köszönöm válaszát!
Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-09 - 14:10

Kedves Ildikó!
Felújításra, korszerűsítésre akkor igényelhető a CSOK, ha a célingatlan preferált településen található. A preferált települések listáját IDE kattintva tekintheti meg. Az 50%-os tulajdoni hányad elegendő, ellenben haszonélvezeti jog nem lehet az ingatalanon.

Anikó szerint:

2020-02-23 - 16:55

Ha 100%-os tulajdonnal rendelkezem és új lakásra szeretném igenybe venni a CSOK-ot.
Lehetséges-e?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-24 - 09:40

Kedves Anikó!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Béla szerint:

2020-01-26 - 23:04

Jelenleg van ház nevemen, ettől függetlenül falusi csokra szeretnék venni házat.
Lehetséges lehetne-e ez nekem?

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-27 - 10:04

Kedves Béla!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a falusi CSOK-kal történő újabb lakásvásárlást. A támogatás igénybevételével vásárolandó házba azonba be kell költözni és 10 éven át életvitelszerűen ott lakni.
A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Gabriella szerint:

2019-12-10 - 23:34

Üdvözlöm!
Édesanyámék rám és a páromra szeretnék íratni a házukat, amiben jelenleg is együtt élünk. Van 2 gyermekünk.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe tudnánk-e venni a házra a falusi csok korszerűsítési részét a 2 gyermekre, amennyiben a mi nevünkre kerül a ház. Szüleim lennének a haszonélvezők.
Üdvözlettel, Gabriella

Hitelnet.hu szerint:

2019-12-11 - 11:52

Kedves Gabriella!
A haszonélvezeti jog sajnos kizárja a falusi CSOK jogosultságot. Az igénybevételhez elegendő azonban, ha Önök párjával ketten legalább 50%-ban tulajdonosai lesznek az ingatlannak, a fennmaradó 50% maradhat a szülők tulajdona.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések