Visszaigényelhető az ÁFA, ha 2018.11.01. utáni az építési engedély?

Kedves Szakértő!

Kicsit megkeveredtem az elmúlt napokban a hírekben hallott Áfa visszatérítéssel kapcsolatos információk miatt. Idén októberben éppen azért döntöttünk a telekvásárlás és építkezés mellett, hogy ki tudjuk használni az 5 millió forint áfa visszaigénylést még 2019. december 31-ig. Készülőben a tervrajz a telekre, tavasszal gőzerővel szeretnénk nekiállni az építkezésnek, hogy minél jobban ki tudjuk használni az Áfa visszatérítést. Szakembereket időben lefoglaltuk.

Még októberben utána érdeklődtünk, hogy jár a CSOK is, és az Áfa visszatérítés is. Viszont közben történt egy törvénymódosítás, mellyel kitolták az Áfa visszatérítés határidejét, de csak annak jár, akinek idén november 01-én volt érvényes építési engedélye. Nem generál kivitelezővel tervezünk, hanem minden munkafolyamatot külön vállalkozó csinál. Most tanácstalanok vagyunk.
Eltörölték előlünk a lehetőséget?

Kérem segítsen, mert sokat számít az, ha tisztán látunk, és nagyon sokat jelentene az az 5 millió forint.
Köszönettel: Erika

Kedves Erika!

Az áfakulcs módosítása az újépítésű lakásértékesítéseket érinti. Továbbra is 5% tehát az ÁFA azoknál az újépítésű lakásvásárlásoknál, amelyek 2018. november 1-jén már rendelkeztek építési engedéllyel, illetve – a 300 m2 alatti lakóingatlanok esetében – az építést addig már bejelentették. Az 5% áfakulcs ez esetben is csak akkor érvényesíthető, ha az új lakást legkésőbb 2023. december 31-ig eladják. Minderről korábbi cikkünkben már írtunk, IDE kattintva ismerheti meg a részleteket.

Önök azonban nem újépítésű lakást vásárolnak, hanem építenek. Új lakóingatlan építése esetén az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozóan továbbra is az eddig érvényes előírások vannak érvényben. A támogatás iránti hiánytalan kérelem 2019. december 31-ig nyújtható be. A jogosultság független attól, hogy az építési engedély 2018. november 1. előtt vagy után került kiadásra.

A leírtak alapján tehát továbbra is igényelhető az adó-visszatérítési támogatás, amennyiben az erre vonatkozó további feltételek is teljesülnek. Az építkezésre vonatkozó CSOK feltételekről ITT olvasható bővebb leírás.

Aktuális változás, hogy új lakásépítés (és új lakásvásárlás) esetén a korábban csak a legalább 3 gyermekesek számára elérhető, 3% kamatozású, maximum 10 millió forint összegű támogatott lakáshitel a kétgyermekes családok számára is elérhető lesz, valamint a legalább 3 gyermekesek támogatott lakáshitelének összege 15 millió forintra emelkedik. További, személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Utolsó módosítás: 2018. november 19. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

G. szerint:

2019-04-19 - 01:28

Azt szeretném kérdezi, hogy az adó-visszatérítés az adófizetés mértékéig jár?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-19 - 07:09

Kedves G!
Az adó-visszatérítési támogatás az építkezés során keletkezett, 27% ÁFA tartalmú számlák alapján az ÁFA összegének erejéig, maximum 5M Ft-ig vehető igénybe. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Balázs szerint:

2019-02-28 - 14:32

Kedves Hitelnet Szakértő!
Szeretném igénybe venni az 5 millió forintos áfa adóvisszatérítést. Elkészült a 300 nm alatti alapterületű egylakásos családi házunk, amit saját magam vezényeltem le különböző vállalkozókkal. Hitelt nem vettünk igénybe.
Legyen kedves segíteni, hogy egyáltalán kihez kellene fordulni a visszaigénylés elindításával kapcsolatban? Illetve milyen dokumenumokat kell beszerezni, hogy a folyamat elindulhasson?
Köszönettel:
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-28 - 14:40

Kedves Balázs!
Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be a használatbavételi engedély megszerzése előtt, de csak a még hátralévő munkálatok finanszírozására fordítható. A jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Hermina szerint:

2019-01-17 - 12:43

Tisztelt Szakértők!
Arra vonatkozoan, hogy 2019. év végéig még jár-e az 5%-os AFA lehetősége azoknak, akinek még csak most lesz készenlétbe helyezve a naplója, a NAV-tól azt a választ kaptam hogy igen, viszont mi nem hasznalhatjuk ezt a lehetőséget 2020. január elsejétől a meghosszabbítás végéig.
Üdvözlettel:
Hermina

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 12:54

Kedves Hermina!
Köszönjük az információt. Irodánk is így értelmezte, ez alapján válaszoltuk meg korábbi kérdését.

Hermina szerint:

2019-01-17 - 10:38

Tisztelt Szakértők!
Köszönöm szépen a válaszukat!

Hermina szerint:

2019-01-16 - 14:19

Tisztelt Szakértők!
Engem az kérdés érdekelne, hogy ha nincs még készenlétbe helyezve az e-naplónk a kivitelező időbeli tologatásai miatt a kezdésre vonatkozóan, akkor ha most januárban végre készenlétbe helyezik, 2019. december 31-ig használhatjuk-e még az 5%-os ÁFA lehetőséget a generálkivitelezőn keresztül? Gondolom tovább 2023-ig biztosan nem, mert annak ellenére, hogy fel van töltve régóta minden az e-naplóba, nem lett készenlétbe helyezve, mert mindig csak türelemre intett a kivitelező ezzel kapcsolatban és ez most számunkra lehet negatívan fog elsülni. Eddig még konkrét választ senki sem tudott adni erre a kérdésünkre.
Köszönöm válaszukat!
Hermina

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 10:25

Kedves Hermina!
Ahhoz, hogy az 5% ÁFA kulcs 2023-ig érvényesíthető legyen, 2018. november 1-ig készenlétbe helyezett állapotúnak kellett volna lenni az e-naplónak.

Mihály szerint:

2018-11-19 - 10:39

Tiszteletem.
Most vásároltunk egy építési telket magánszemélytől. Valószínű, hogy csak jövőre lesz érvényes építési engedélyünk.
Kérdésem a következő? Miránk vonatkozik-e a 2018. 10. 31.-ai módosítás? Mert az eddig érvényben levő rendelet szerint, vissza tudnánk igényelni ötmillió Ft-ig az áfát, ha 2019. 12. 31.-ig szerkezetkész lesz a családi házunk.
Változott-e valami a 2018. 11. 13. parlamenti törvénymódosítással?
Várom a válaszát.
Köszönettel, Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-19 - 10:42

Kedves Mihály!
Amiről Ön ír, az az újépítésű lakásértékesítésekre vonatkozik. Az 5M Ft-os ÁFA visszatérítés továbbra is akkor vehető igénybe, ha a támogatás iránti hiánytalan kérelem 2019. december 31-ig benyújtásra kerül. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések