Visszafizetett szocpol esetén a teljes CSOK-ra jogosultak vagyunk? - Hitelnet.hu

Visszafizetett szocpol esetén a teljes CSOK-ra jogosultak vagyunk?

Tisztelt Hitelnet!

Férjem előző kapcsolatában vett fel szocpolt az egyik gyermekére plusz a párja gyerekére. Vissza lett fizetve, mert eladta a házat kb. 8 éve.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az a kérdésem, hogy erre a gyermekre plusz kettőre, akikre nem lett kérve akkor, kérhetjük-e a 3 gyerekre járó 10+10-et ház építésére vagy valamivel kevesebbet kapunk?

Köszönöm.
Éva

Kedves Éva!

Az új lakásépítésre vonatkozó hatályos CSOK rendelet a következők szerint rendelkezik a kedvezmény számításának módjáról:

“Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

(2a) Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.”

Fentiek alapján a háztartásukban eltartott 3 gyermek után igényelhetik a 10 milliós CSOK-ot új ház építésére olyan formában, hogy a férje által korábban igénybe vett támogatás felével csökkenteni kell a 10 millió forintot. Jóllehet a korábban támogatott ingatlan értékesítése miatt férje és akkori párja a kapott támogatást visszafizette, azt a fenti előírások alapján mégis figyelembe kell venniük csökkentő tételként a hitelintézeteknek.

Továbbá korábbi házasság, illetve élettársi kapcsolat megszűnése után igényelt CSOK esetében a különbözet számításánál – függetlenül a lakásban lévő tulajdoni viszonyoktól – a korábban igénybevett támogatás felét kell figyelembe venni. Így az Önök által igényelhető 10 millió forintot a korábban két gyermek után kapott támogatást felével kell csökkenteni és a fennmaradó összegre, mint CSOK különbözetre lehetnek jogosultak.

Minderről további információt ITT talál.

Ha a (2a) bekezdés alapján számítanánk a CSOK különbözetet, akkor az igénylés során csak a két közös gyermeküket lehetne figyelembe venni, akik után 2,6M Ft összegű CSOK-ot igényelhetnének.

Az új ház építésére vonatkozó CSOK feltételeket, IDE kattintva tekinthetik meg.

A 10 milliós CSOK-hoz igényelhető maximum 10 millió Ft összegű kamattámogatott már fogyasztóbarát konstrukcióban is igényelhető. Erről IDE kattintva tájékozódhatnak. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a 3 vagy több gyermekesek által legkedvezőbb feltételekkel elérhető kamattámogatott konstrukciókról. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. július 12. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

József szerint:

2019-01-14 - 11:03

Tisztelt Cím!
2006-ban első feleségemmel két vállalt gyermekre 2.4M Ft szocpolt vettünk fel.
2012-ben elvállatunk, nem született gyermek. A sikertelen szocpol visszafizetendő összegét a házassági vagyonjogi megállapodás alapján én fizetem. (még kb. 1.9M Ft a hátralévő összeg – lejárat 2026)
Most használt lakásra második feleségemmel két gyermekkel Csokot igényelnénk. (1.4M Ft) Egyébként minden feltételnek megfelelünk.
Kérdés, hogy ez a régi szocpol, amely nem teljesült és még törlesztem, kizárási okot jelenthet-e?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 11:29

Kedves József!
Információink szerint a visszafizetendő megelőlegező szocpol nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések