Új ház építése esetén megkaphatjuk a CSOK különbözetet?

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg már építkezünk, eladtuk a régi házunkat. Érdeklődni szeretnék arról, hogy a 3 gyermekre felvehető szocpol különbözethez az épülő ház értékét mi alapján határozzák meg? Mivel fel kell használnunk az eladott ház árát a támogatás felvétele előtt, ez nem mindegy a mi esetünkben, ha a maximális összeget szeretnénk igényelni.

Az építési engedélyben feltüntetett a tervező egy várható 140.000 Ft/nm bekerülési költséget, de már látjuk, hogy a duplája lesz. Olvastunk az áfa visszaigénylési lehetőségről is. Lehetséges, hogy a tavalyi évben kelt építési számlák is felhasználhatóak majd erre a célra?

Egyik feltétel 3 gyermek mellett az összkomfortos ház, lakás építése a támogatás megszerzéséhez. A tervünk az, hogy egy tömegkályhát építünk, és mellette minden helyiségben lesz elektromos fűtés, amely helyiségenként saját termosztáttal lesz szabályozható. A törvényben leírt központi fűtés fogalmát ez szó szerint nem meríti ki. Elképzelhető lesz, hogy mégis elfogadják ezt a variációt a kérelem benyújtásánál?

Válaszát előre is köszönöm,
tisztelettel,
Márta

Kedves Márta!

Az épülő ház várható jövőbeni értéke a hitelintézet által is elfogadott költségvetés alapján kerül meghatározásra, figyelembe véve az építés helyszínéül szolgáló telek értékét. A jelenleg érvényes rendelkezések értelmében valóban fel kell használni az állami támogatással finanszírozott építkezéshez az 5 éven belül eladott lakás eladási árát, tekintettel a továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételekre. Ebben a hónapban várható azonban a CSOK rendelet újabb módosítása, melynek keretében eltörölnék a fenti továbbforgatási kötelezettséget. Amennyiben az erre vonatkozó rendelet kihirdetésre kerül, honlapunkon is be fogunk számolni róla, ezért kérjük, kövesse új bejegyzéseinket.

Az adó-visszatérítési támogatásnál az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számlák fogadhatók el. E támogatásról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

A CSOK rendelet módosításával új ház építése esetén változni az összkomfort meghatározása is. Ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban pontos választ tudjunk adni kérdésére, meg kell várni a módosított rendelkezéseket.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gábor szerint:

2020-06-16 - 09:35

Üdvözlöm,
2015-ben igényeltünk használt lakásra 2 gyerek után csokot 1,3 millió forintért. Most építeni szeretnénk egy házat és érdeklődnék, hogy 3 gyerekre igényelhetjük-e a 10 millió forintot?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-16 - 11:45

Kedves Gábor!
Új lakás építése esetén két lehetőség is van. Önkéntesen visszafizethetik az 1,3M Ft CSOK-ot és az új lakásépítéshez igénylik a 10M Ft-ot. Másik lehetőség, hogy az 1,3M Ft-ot kincstári felfüggesztő számlára befizetik és CSOK különbözetet igényelnek.
Az új lakásépítésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Cecília szerint:

2018-07-30 - 16:02

Tisztelt Szakértő!
2006-ban használt ingatlan vásárlásra kettő gyermekre vettünk fel félszocpolt, majd ez a később megszületett harmadik gyermekre tekintettel ki lett egészítve. Lehet ezek után 10+10-el építkezésre felvenni csok-ot úgy, hogy levonjuk a már felvett támogatást a 10 millióból? Vagy ne is gondoljunk rá, mivel a gyerekekre már vettünk fel támogatást? Pár éve a MÁK-nál egy szakértő azt mondta, hogy belevághatunk, de minél jobban beleásom magam a jogszabályokba, annál zavarosabb az egész.
Válaszát előre is köszönöm!
Szép napot!
Cecília

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-30 - 18:35

Kedves Cecília!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek CSOK különbözetre, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. A 10 milliós kedvezményt a korábban kapott támogatások együttes összegével szükséges csökkenteni.

Katica szerint:

2018-03-25 - 15:58

Jó napot!
2005-ben igényeltük a szocpolt 2 gyermekre. Időközben született egy gyermekünk. Érdeklődnék, hogy lehetne 3 gyermek után csokot igényelni építkezésre attól, hogy kettőre mar 13 évvel ezelőtt kihasználtuk használt lakás vásárlásra.
Legyen szíves segíteni.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 16:44

Kedves Katica!
Új lakóingatlan építése esetén a 10 milliós CSOK és a korábban kapott szocpolt különbözete vehető igénybe, amennyiben az építkezésre vonatkozó, fenti bejegyzésben olvasható további CSOK feltételek is teljesülnek.

Tamás szerint:

2018-03-08 - 12:58

Használt ház vásárláshoz vettük igénybe a CSOK-ot három gyermek után. Hozzá szeretnénk épülni. Az a kérdésem, hogy kaphatunk-e még támogatást? Az is lehetséges, hogy elbontanánk teljesen és újat építenénk. Esetleg ebben az esetben kaphatnánk-e? (A 10.000.000 ésa kapott összeg különbözete?)

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:15

Kedves Tamás!
Amennyiben a vásárláshoz már kihasználták a 3 gyermek után járó 2,2M Ft-os támogatást, úgy bővítéshez nem tudnának már támogatást igényelni. Új lakóház építése esetén azonban jogosultak lehetnének a 10 milliós és a korábban kapott CSOK különbözetére, ha az egyéb jogosultsági feltételnek is megfelelnek.

László szerint:

2018-02-28 - 05:58

Üdvözlöm!
2006-ban a csok elődjét vettük igénybe új építésű lakás vásárlásához előbb 2 gyermekre, majd utólag elszámolták a később született még két gyermekre is (vagyis összesen 4 gyerekre). Ennek összege összesen 5.049.000 Ft volt. Most építkezni szeretnénk. A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a 10 millió különbözetére 3 gyermeket figyelembe véve (a negyedik közben felnőtt 21 éves lett)?
Illetve mennyi összegben? Az összes kedvezmény különbözetét levonják, vagy csak a jelenlegi 3 gyermekre vetített összeget?
Köszönettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-28 - 06:11

Kedves László!
Új lakóház építése esetén jogosultak lehetnek CSOK különbözetre. A 10 milliós CSOK összegét csökkenteni kell a korábban kapott összes támogatás (szocpol) összegével, kivéve az esetlegesen utólag elszámolt hitelkamatokat. A korábbi szocpol összegét akkor is le kell vonni, ha az érintett gyermek időközben felnőtt. A 4 gyermek után a 2006-os rendelkezések értelmében összesen 4.600.000 Ft szocpolt kaphattak, tehát ezzel az összeggel szükséges csökkenteni a 10 millió forintot.

Mária szerint:

2018-02-09 - 12:06

2003-ban vettünk igénybe újépítésű lakás vásárlásához 1 gyermek után 500.000.- Ft megelőlegezett szocpolt, 2004-ben megszületett első gyermekünk, majd 2007-ben megszületett a második, ő utána is érvényesítettük az akkori szocpolt 1600.000.- Ft-ot. Most családi ház építésében fogunk kezdeni, kérdésem, hogy a meglévő gyermekeim után CSOKOT tudunk-e igénybe venni? (a szocpol és CSOK közötti különbözetet?)

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 12:58

Kedves Mária!
Amennyiben az új ház építésére vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosultak lehetnek CSOK különbözetre.

Tímea szerint:

2017-11-10 - 05:04

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy építkezés előtt állunk. Muszáj idén leszerződnünk a generálkivitelezővel, mert jövőre már mindenki magasabb áron vállalná csak. Van egy gyermekünk és mindenképp szeretnénk még egyet, így a 2.600.000 Ft-ot meg is igényeljük jövő év elején.
A kérdésem az lenne, ha úgy alakul, hogy jövőre, amikor próbálkozunk a 2. gyermekkel és kiderül, hogy ikrek (nálunk nagy az esély rá), akkor ha a házra még nem kaptuk meg a használatbavételi engedélyt, úgy igényelhetjük még a különbözetet (7.400.000 Ft-ot)? Vagy a mi esetünkre van-e valami megoldás, hogy adott esetben ne maradjunk le a 10.000.000 Ft-tól?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-14 - 04:44

Kedves Tímea!
Amennyiben még a támogatási szerződés megkötése előtt derül ki az ikerterhesség, úgy véleményünk szerint módosítható a beadott kérelem. Arról, hogy van-e lehetőség módosításra miután a támogatási szerződést megkötik 1 gyermeket vállalva, de a folyósítás még nem kezdődik meg és van hátra legalább akkora értékű munkálat, mint a 3 gyermek után adható CSOK, a hitelintézetek állásfoglalását kellene kérnie. Ha a hátralévő munkálatok összege kisebb mint az igénybe venni kívánt CSOK, akkor biztos, hogy nem vehető már igénybe a támogatás akkor sem, ha még nem került kiadásra a használatbavételi engedély.

Zoltán szerint:

2017-08-23 - 16:12

Tisztelt szakértő!
Építkezés előtt állunk, problémánk /félelmünk a tervezett fűtéssel kapcsolatban lenne, mégpedig az, hogy inverteres klímákkal fűtenénk (2 szintes épület) alul-felül 1-1 kültéri egység 5 beltéri egység 4 a szobákba, 1 a konyha-étkező-nappali együttesben kapott helyet. Kiegészítésként a nappaliba egy kandalló, a fürdőkbe elektromos törölköző szárító biztosítaná a meleget. Minden helyiségbe külön lehet vezérelni a hőmérsékletet.
Kérdésem az lenne, jogosultak lennénk-e így az újépítes 10+10+5miliós áfa visszaigénylés, támogatásra? A Bankok mind mást mondanak. Ön szerint?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-24 - 15:08

Kedves Zoltán!
A vonatkozó CSOK rendelet egyedi fűtési módot engedélyez, így véleményünk szerint a fenti fűtési mód megfelel a 10+10M-s CSOK és ÁFA előírásnak.

Edit szerint:

2016-05-11 - 11:28

Tisztelt Szakértő!
Kérem válaszát az alábbiakra:
2015-ben elkezdett új ház építésekor igénylésre került banki hitel, illetve 3, meglévő gyermekre a szocpol támogatás. A ház készültségi foka jelenleg 60%. A Csok rendeletben szabályozott feltételeknek (lakás nagysága, kor stb.) megfelelünk.
Ön szerint jár-e részünkre a CSOK rendelet szerinti 10.000.000 Ft és a szocpol különbözete? Kérem, ha lehetséges válaszában jelölje a vonatkozó törvényhelyet is.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 11:50

Kedves Edit!
A hitelintézetektől kapott tájékoztatást szerint amennyiben már történt részfolyósítás a korábban igényelt szocpolból, akkor nem igényelhető a különbözet.

István szerint:

2016-05-03 - 13:53

T. Cím!
Jogosult vagyok-e meglevő két gyermekem után állami támogatásra/szocpol,Csok/ új 138 nm-es családi ház építésekor, ha tíz évvel ezelőtt megelőlegező szocpolt vettem fel, de azt két év múlva – mikor már mindkét gyermek megvolt – az ingatlan eladásakor visszafizettem a Mák-nak, amin már volt használatbavételi engedély! Akár különbözet is a régi és új támogatás között is érdekelne.
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 13:55

Kedves István!
A leírtak alapján véleményünk szerint CSOK különbözetre jogosult lehet új ház építése esetén, amennyiben az építkezés esetén előírt feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ádám szerint:

2016-05-03 - 13:36

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg rendelkezem érvényes CSOK szerződéssel, amit 2015 őszén kötöttünk folyamatban lévő új lakás építésére, 2 vállat gyerekre 1,3 millió forintra. Ebből – mivel az építkezés elindult – részfolyósítás már érkezett.
A kérdésem az, hogy ezt módosíthatom-e a hitelintézetnél jelen állás szerint a jelenlegi 2,6 millió forintra? Vissza-kell-e fizetni kamatostul az eddig folyósított összeget, vagy elég a különbözetet igényelni?
2015 szeptemberében már kezdődött építkezés Áfáját vissza lehet-e igényelni 2016-ban? 27% Áfa áron történik a kivitelezés, melyet generálkivitelező folytat le, a belső festés, burkolás kivételével. A kölcsön esetében a kivitelezés 70%-áról kell számlát bemutatni, amely rendben is megy, történt már részfolyósítás is. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy jelen esetben az áfa különbözetet vissza lehet-e igényelni az építkezés végén?
Legyenek kedvesek a legfrissebb, ide vonatkozó törvényt, vagy rendeletet is belinkelni forrásként, amennyiben lehetséges.
Előre is köszönöm, Üdv: Ádám

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 13:41

Kedves Ádám!
Mivel történt már részfolyósítás, ezért a támogatási szerződés módosítására sajnos nincs lehetőség.

Vera szerint:

2016-05-03 - 13:00

Lányomék öt éve építik családi házukat, az építési engedély kelte: 2010. október. A ház készültségi foka 80%, tehát használatba vételi engedély még nincs. 2014-ben igényeltek szocpolt öt gyermek után, ezt a bank 200 eFt visszatartásával már kifizette. Tavaly született egy hatodik gyermekük. A bank azt a tájékoztatást adta, hogy nem jogosultak az új CSOK differenciájára, mert az építkezés hamarabb megkezdődött, mint 2016.01.01. Feltételezem, hogy ez nem egyedi eset. Kérem, segítsenek, hogy ezt a 256/2011. Korm.rendeletben hol találjuk? A bank erre vonatkozóan nem adott tájékoztatást, csak ha beadjuk az igényünket, majd az elutasítást határozatban megkapjuk.
Köszönettel: nagymama

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 13:03

Kedves Vera!
Mivel a korábbi szocpolból már történt részfolyósítás, ezért az adott építkezés vonatkozásában a CSOK különbözetre lányáék sajnos nem lehetnek jogosultak.

Szilárd szerint:

2016-05-03 - 12:49

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg egy új családi házat építünk. Használatbavételi engedély várható időpontja 2016 nyara. A meglévő 2 gyermekem után 2015 novemberében CSOK ot vettem fel 1,43 millió Ft értékben, melynek a egy részét 2015-ben megkaptam, a teljes összeget viszont csak 2016-ban fogom megkapni. Jogosult vagyok a megnövelt összegre (2,6 millió Ft), illetve a különbözetre csak a meglévő még be nem fejezett ingatlant figyelembe véve? MI lenne a helyzet, ha vállalnák egy 3-ik gyereket is?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 12:53

Kedves Szilárd!
Mivel a korábbi CSOK egy része már folyósításra került, így az emelt összegű támogatásra ezen építkezés vonatkozásában már sajnos nem lehetnek jogosultak.

Mónika szerint:

2016-04-29 - 11:16

Üdvözlöm!
Szocpollal építettünk egy új házat, 2011-ben kaptuk meg a lakhatóságot, jelenleg 2 gyermeket nevelünk (3-1) a szocpolt mindkét gyermekre igénybe vettük.
Kérdésem az volna, ha bevállalnánk a 3. gyerkőcöt és építenénk egy másik új házat, nekünk járna-e a 10 milliós csok? (Jelenlegi házunkat a szocpol miatt nem adhatjuk el, de nem is szeretnénk.)

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 11:19

Kedves Mónika!
3. gyermek vállalásával új ház építése esetén jogosultak lehetnének a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére. Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a támogatást, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti. A meglévő lakóingatlant nem szükséges eladni. A bentlakási kötelezettséget a CSOK különbözettel finanszírozott lakásban kellene teljesíteni.

Renáta szerint:

2016-04-28 - 14:00

3 gyermekes család vagyunk. Korábban már igényeltük a szocpolt. Az lenne a kérdésem, hogy igényelhetjük-e az új Csok-ot a korábban kapott támogatás különbözetével építésre vagy új építésű lakás vásárlására? Jelenleg van tulajdonukban ház, erre igényeltük korábban végtörlesztéshez a szocpolt, 2014-ben.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-28 - 14:02

Kedves Renáta!
Meglévő lakástulajdonuk mellett is jogosultak lehetnek a CSOK különbözetre, ha új építésű lakóingatlant vásárolna vagy új házat építenek.

Magdolna szerint:

2016-04-25 - 14:41

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, ha már 2008-ban igénybe vettük a szocpol támogatást lakásbővítésre 2 gyermek után és közben született egy harmadik is. Ő rá még nem igényeltünk semmilyen támogatást, ha a meglévő lakásunkat eladjuk és egy újat építünk, akkor, jár-e CSOK kedvezmény valamilyen szinten?
Válaszukat előre is köszönöm.
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 14:42

Kedves Magdolna!
Az új lakás építéséhez a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére lehetnek jogosultak a 3 gyermekük után.

L.-né szerint:

2016-04-08 - 10:20

Építkezni szeretnénk. Meglévő családi házunkra korábban (15-20 éve), összesen 1.700.000 Ft szocpolt vettünk igénybe. Kettő gyermekre építkezéskor 1.200.000 + a 3. gyermek születése után már csak bővítésre 500.000 Ft-ot. Gyermekeink életkora: 22, 19, 16. A férjem és én 43. Abban az esetben, ha mindhárom tanul, valóban megkaphatjuk-e a különbözetet, ami számításunk szerint 8.300.000 Ft. A meglévő családi házunkat eladni kívánjuk.
A kérdésem az lenne, milyen feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy ezt az összeget megkapjuk? A hitelre nem feltétlen tartanánk igényt. A tervezett ház alapterülete: 90 nm lenne.
Köszönettel :L.-né

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-08 - 10:24

Kedves Asszonyom!
Legalább 90 m2 hasznos alapterületű új lakóház építése esetén jogosultak lehetnek a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére. A feltételekről részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat.

Laci szerint:

2016-02-08 - 16:20

Tisztelt szakértő!
A feleségemmel 3 saját gyerekre már megkaptuk a szocpolt 2002 és 2009 között! 2002-ben 2 meglévő gyermekre igénybe vettünk 1.200.000 Ft-ot majd 2009-ben a harmadik gyerek születésekor jóváírtak kb. 500.000 Ft-ot, ugyanis addigra ennyi maradt a felvett hitelből, akkor anno ez volt a törvény, tehát a harmadik gyerekre csak a fele pénzt tudtuk jóvá íratni! Most újra igényelhetem ugyanarra a három gyerekre a CSOK-ot? Mert a 2016-os változásoknál ez van írva! Idézem: egy gyerekre csak egyszer vehető igénybe vissza nem térítendő állami támogatás, kivéve a 3 gyerek. Én ezt úgy értelmezem, hogy ez csak akkor él, ha egy illetve két gyerekre igényeltek szocpolt és születik egy harmadik, akire természetesen még nem kapott állami támogatást a család. A szomszéd asszony ugyanebben a helyzetben van, ők teljes egészében igénybe vették a szocpolt mindhárom gyerekükre. Ő azt állítja, jár a különbözet! Szerintem kizárt, hogy megkapom a különbözetet új lakás építésre arra a 3 gyerekre, amelyikre egyszer már megkaptam! Kinek van igaza? Most jár vagy nem?
Előre is köszönöm a válaszát!
Egy bizonytalan érdeklődő!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 16:33

Kedves Laci!
Ha új házat építenek vagy új építésű lakóingatlant vásárolnak, a korábban kapott támogatás és a 10 milliós CSOK különbözete valóban igényelhető 3 gyermek esetén akkor is, ha korábban már mindhárom gyermek után megkapták a támogatást.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések