Szerkezetkész ház finanszírozásához az új vagy a használt lakásra vonatkozó CSOK igényelhető?

Tisztelt Szakértő!

Mi egy jelenleg szerkezetkész házat szeretnénk megvásárolni az önerőnkből. Igényelhetünk-e a használatba vételi engedélyhez való munkálatok kifizetésére még a további önerőnkön felül 4 gyerek után járó használt lakás vásárlásra vonatkozó CSOK-ot? (a gyermekvállalási rész rendben van)

Ha nem, akkor még lenne egy olyan opció hogy a jelenlegi tulaj, aki építészeti vállalkozó, befejezné az épületet olyan műszaki állapotúra, hogy megkapja rá a használatba vételi engedélyt és ekkor a már beköltözhető ingatlant vásárolnánk meg az önerőnkből és a 4 gyerekes CSOK-ból.

Illetve volna még egy olyan lehetőség, hogy megvesszük a mostani állapotában és megcsináljuk magunknak, mindezt önerőből. Majd ha megvan és már benne lakunk, akkor a tetőterének beépítéséhez igényelnénk meg a 2,75M Ft-ot.
Milyen állapotúnak (elkészültnek) szabad lennie a tetőtérnek, ahhoz hogy megigényelhessük a beépítésére a támogatást?

Köszönettel:
Dávid

Kedves Dávid!

A szerkezetkész ingatlan vásárlását követően, annak befejezéséhez az új lakásra vonatkozó, emelt összegű CSOK is igényelhető abban az esetben, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt.

Ez esetben a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően be kell mutatniuk az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére vagy − amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet − a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat.

A kedvezmény a bekerülési költségből még hátralevő munkálatok összegének erejéig vehető igénybe.

Új lakásként akkor lehetne megvásárolni az ingatlant, ha nem magánszemély, hanem gazdálkodó szervezet a tulajdonos és a gazdálkodó szervezet nevére szól az építési engedély is. Ekkor a használatbavételi engedély megszerzése után lenne igényelhető a vásárláshoz a támogatás. Erről bővebben ITT tájékozódhat.

Tetőtér-beépítéshez igényelt CSOK esetén fontos, hogy a támogatásra csak akkor lehetnek jogosultak, ha a munkálatok megkezdése előtt benyújták a CSOK kérelmet. A további feltételekről IDE kattintva olvashat részleteket!

Utolsó módosítás: 2017. március 27. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések