Nyugdíjas építtető is igénybe veheti az ÁFA visszatérítést? - Hitelnet.hu

Nyugdíjas építtető is igénybe veheti az ÁFA visszatérítést?

Tisztelt Hitelnet!

Nyugdíjas építtető egyedül is igénybe veheti-e az ÁFA visszaigénylést?
Csak ÁFA visszaigénylés lehetséges-e?
Ha nem veszek fel hitelt, jelzálogot tehet-e a Bank az ingatlanra?
Probléma-e, ha a telken haszonélvezeti jog van? (házastársé)
Az épület készültségi foka számít-e? (kb. 90%-os) Még nincs lezárva az e-napló és nincs használatbavétel tudomásul vétel.
Az építési e-naplóban csak az egyik házastárs van feltüntetve, egyedül is igénybe vehető az ÁFA visszaigénylés?
Csak új lakás építésére vagy meglévő épület átalakítására – bővítésére is igénybe vehető-e az ÁFA visszaigénylés? Új lakóépület jön létre, előtte nyaraló volt. (Ez a kérdés már másik építkezésre vonatkozik.)

Válaszukat előre is köszönöm.
Lajos

Kedves Lajos!

Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Nyugdíjas igénylő esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Az ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél − az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja. Nyugdíjasként egyéb lakácélú, vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Adó-visszatérítési támogatás önmagában, kölcsön felvétele nélkül is igénybe vehető. A támogatás biztosítására ez esetben is jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a célingatlant a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt haszonélvezeti jog nem terhelheti (még házastársé sem). Házastársak, élettársak igénylése esetén a támogatott lakóingatlanban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie. Az E-naplóban egyéb építtető néven a házastársat is fel kell tüntetni. A támogatás is együttesen igényelhető.

Az épület készültségi foka meghatározó. Az ÁFA visszatérítésre való jogosultság megállapítását legkésőbb a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét vagy a felépítés megtörténtének hatósági bizonyítvánnyal való tanúsítását megelőzőenlehet kérni a hitelintézettől, azzal a további feltétellel, hogy az igénylés időpontjában az építkezésből az igényelt támogatásnak megfelelő, el nem végzett építési munkának még lennie kell.

Új lakás építése esetén adó-visszatérítési támogatást igényelhet:

  • a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  • az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa

Ez a fajta támogatás meglévő épület átalakítására, bővítésére tehát nem vehető igénybe.

Az adó-visszatérítési támogatás jogosultsági feltételeiről részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. március 07. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések