Mit tehetek, ha a banki értékbecsléssel nem értek egyet? - Hitelnet.hu

Mit tehetek, ha a banki értékbecsléssel nem értek egyet?

Utolsó módosítás: 2017. november 14. kedd

Tisztelt Címzett!

A következő kérdésem lenne: magánszemélyként vásároltam egy szerkezetkész ingatlant (tartószerkezeti változtatásokat nem érintő munkálatok voltak már csak hátra), amelyet az építési ÁFA visszaigénylés feltételeinek megfelelően (e-napló, költségvetés stb.) készre építettünk. A használatba vételi engedély beszerzése előtt elkezdtük az ÁFA visszaigénylési folyamatot, melynek része az értékbecslés is, mely meg is történt.

Most azonban el akarják utasítani a visszatérítést mondván, hogy az értékbecslő 100%-os készültségi fokot állapított meg és akkor már nem kell pénz a befejezéshez, hiszen készen van. (Egyenlőre erről még hivatalos dokumentumot nem kaptam). Én úgy tudom, hogy amíg az épület nem kap használatba vételi engedélyt, addig nem beszélhetünk 100%-os készültségi fokról, így véleményem szerint az értékbecslő hibázott. (Mellékesen azért megjegyezném még, hogy térkövezés hiánya miatt nem lehet száraz lábbal bejutni a lakásba, nincsen kerítés és a fűtési rendszer is próbaüzemen van csak, illetve apróbb esztétikai javítások vannak még… így van még mit költeni a házra a befejezésig. Továbbá ÁFA-s számlát is csak az elvégzett munka utána tudok kapni, így benyújtani is csak az elvégzett munka után tudom.

Kérdésem az, hogy el lehet-e utasítani ezen indok alapján a kérelmemet, ha minden egyéb papír rendben van? Illetve mit tudok ilyenkor tenni?

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel,
Gábor

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Kedves Gábor!

Az ÁFA visszatérítés a bank által elfogadott költségvetésből még hátralévő munkálatok elvégzéséhez vehető igénybe. 100%-os készültségről információink szerint akkor beszélhetünk, ha a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő munkálatok elkészültek, attól függetlenül, hogy az ingatlan használatbavételi engedélye ténylegesen már kiadásra került vagy sem.

Amennyiben nem ért egyet az értékbecslő által megállapított készültséggel, úgy az értékbecslés felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet kellene benyújtania a hitelnyújtó bankhoz. Amit még lehetne tenni az a költségvetés módosítása, esetleg olyan tételekkel emelni a költségvetést, amik korábban nem szerepeltek benne, de még szeretne elvégezni. A jogosultsághoz azonban a költségvetés 70%-át számlával kell igazolni, ha tehát megemelik a költségvetés összegét, úgy emelkedik a számlabenyújtásra vonatkozó kötelezettség összege is. Számlával mindig az elért készültségi szintnek megfelelő összeg 70%-át kell lefedni, tehát a még hátralévő munkálatokról nem kell – nem is lehet – számlát benyújtani.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Ferenc szerint:

  Szép napot!
  Érdeklődnék, ha a hitelfelvétel a bank miatt hiúsul meg, visszakövetelhető az értékbecslési díj?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   Nem ismerve az ügy részleteit, sajnos nem tudunk véleményt alkotni kérdését illetően.
   Az ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink