Mi a módja az ÁFA támogatás iránti kérelem újbóli elbírálásának? - Hitelnet.hu

Mi a módja az ÁFA támogatás iránti kérelem újbóli elbírálásának?

Tisztelt hitelnet.hu!

Ismételt adó-visszatérítéssel kapcsolatos kérdésem van.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Előzmény:
2015. áprilisban magánszemélytől vettünk egy telket a férjemmel. 2015. májusban szerződést kötöttünk egy generálkivitelező céggel, kulcsrakész családi ház építésére (bruttó 150, nettó 120 m2). Az építkezés 2015. augusztusban elkezdődött. A számláink nagy része (kb. 80%-a) 2015-ben került kiállításra, 27%-os áfával.

2016. februárban leadtuk a banknál a hitel-, CSOK-, és adó-visszatérítési támogatás iránti kérelmünket. Az adó-visszatérítési támogatás igénylés leadása előtt sokat hezitáltunk, hogy egyáltalán leadjuk-e. Új volt a jogszabály, nem volt egységes az értelmezése, a banki ügyintézés során sem tudtak egyértelmű választ adni, hogy jogosultak vagyunk-e rá, a legjobb tanácsuk az volt, hogy adjuk le az igénylést, legfeljebb nem kapjuk meg. Az igénylés során büntetőjogi felelősségünk tudatában nyilatkozni kellett arról, hogy nem szerződtünk generálkivitelezővel, de mivel mi szerződtünk, az igénylés ezen részét nem írtuk alá (nyilván hazudni nem akartunk), gondoltuk, ha csak ez hiányzik a pozitív elbíráláshoz, hiánypótlásként előírják a nyilatkozat aláírását.

A hitel- és CSOK igénylésünket pozitívan elbírálták, az adó-visszatérítési támogatást elutasították az alábbiak miatt:
– a kivitelezői szerződésünk alapján a vállalkozó az ingatlan kulcsrakész elkészítésére vállalt kötelezettséget, amely az Áfa tv. 10 § d) pontja szerint termékértékesítésnek minősül
– nem nyilatkoztunk arról, hogy nem kötöttünk és nem is fogunk kötni ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakóépület felépítésére és átadására vonatkozó szerződést
– a bank által elfogadott költségvetés önerőből, a hitel és a csok összegéből állt, így a megigényelt adó-visszatérítési támogatás összegét nem tudjuk lakásigény megvalósítására fordítani
– ugyanakkor a bank megjegyezte, hogy amennyiben az igénylésünk az egyéb jogszabályi feltételeknek megfelelne, a hitel összegének erejéig jogosultak lennénk az adó-visszatérítési támogatás összegére.

És most:
A 2018-ban módosult 16/2016-os Kormányrendelet alapján jeleztük a banknál, hogy szeretnénk élni az ismételt adó-visszatérítési támogatás lehetőségével. A bank álláspontja most sem egyértelmű, ezért kérdeznénk, hogy a fent leírtak alapján Önök szerint jogosultak vagyunk-e az ismételt adó-visszatérítési támogatásra?
Továbbá a jogszabály 2018-as módosítása szerint az ismételt adó-visszatérítési támogatás benyújtásához nyilatkoznunk kell ezen szándékunkról. Hosszas levelezés, egyeztetés után a bank újra kérte az alap adó-visszatérítési támogatás formanyomtatványainak kitöltését (amely a jogszabályból való törlése ellenére továbbra is tartalmazza a generálkivitelkivitelezővel való szerződéskötésről való nyilatkozatot), és minden dokumentumot, ami már az első igénylés során leadásra került.
Ezt a bank jogosult kérni vagy elegendő a jogszabályban is említett nyilatkozatunk?

Köszönöm előre is!
Krisztina

Kedves Krisztina!

Véleményünk szerint – mivel adott esetben a termékértékesítésre hivatkozással került elutasításra az Önök kérelme – van lehetőség a kérelem újbóli benyújtására. Az ehhez kapcsolódó dokumentumok újbóli bekérése véleményünk szerint az érintett hitelintézet hatásköre.

Az adó-visszatérítési támogatás további jogosultsági feltételei IDE kattintva olvashatók.

Utolsó módosítás: 2018. november 06. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések