Mi a feltétele az utolsó részfolyósításnak? - Hitelnet.hu

Mi a feltétele az utolsó részfolyósításnak?

Tisztelt Cím!

Mi már megkaptuk a CSOK-ot, tehát a kérdésem nem igényléssel kapcsolatos. 2016 02.06-án lépett életbe a szerződésünk a banknál, ahol a 10+10 milliót igényeltünk, valamint ÁFA visszatérítést új ház építésére. Az építkezés saját kivitelezésben történik. A ház készültségi szintje jelenleg kb. 92%.

A kialakult patt helyzetet az okozza, hogy az utolsó részlet folyósításához a bank 95%-os készültségi szintet, valamint a felépítés megtörtént igazoló hatósági bizonyítványt kér. Az építési hatóság viszont csak 100%-os készültségi szintnél adja ki az igazolást.

A bankkal kötött szerződésben az áll, hogy minimum 95%-nak kell lennie a készültségi szintnek, viszont az ügyintézők azt állítják, hogy maximum annyi lehet, mert a CSOK/ÁFA rendelet azt írja elő, hogy az utolsó részlet összegét a fennmaradó munkálatokra kell fordítani. Tehát a bank szerint maximum 95% lehet a készültségi szint és ezzel egyidejűleg kell a hatósági bizonyítvány, viszont az építési hatóság 100%-os készültségi szintnél adja azt ki.

Létezik erre valamilyen megoldás?

Köszönöm válaszát!
Réka

Kedves Réka!

Ami a készültségi szintet illeti, a vonatkozó kormányrendelet értelmében valóban nem lehet túlkészültség építkezés esetén, mert a bank a költségvetésből még hátralevő munkálatokat finanszírozza. Azt azonban, hogy túlkészültség van-e vagy nincs, az első helyszíni szemle alkalmával vizsgálja, ellenőrzi a bank. Ennek a feltételnek tehát a kérelem benyújtását követő első helyszíni szemle soárn kell megfelelni. Adott esetben túlkészültség biztosan nem volt, különben nem hagyta volna jóvá az Önök ügyletét a bank. A későbbiek során már nem jelent problémát a túlkészültség, nem gond az sem, ha az utolsó körben 95%-ot meghaladó készültségük lesz.

A banki hitel utolsó részfolyósításának feltétele az előírt készültségi szint elérésén túl a használatbavételi engedély megszerzése. Információink szerint azonban a használatbavételi engedély kiadásához nem szükséges 100%-os készültség, azt előbb is kiadja az építési hatóság. Arról, hogy a használatbavételi engedély kiadásához pontosan mely munkálatoknak kell meglenni, a területileg illetékes hivatal tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Az ÁFA visszatérítésről további információ ITT olvasható.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. október 09. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések