Mennyi az ÁFA visszatérítés folyósítási határideje?

Tisztelt Szakértő!

Két gyermekünk után igényeltük a CSOK támogatást és az ÁFA visszaigénylést. Az építkezést már 2012-ben megkezdtük, de sajnos pénzügyi nehézségek miatt több évre leálltunk. A szerződéskor 2017 szeptemberében 51%-os készültségi foknál tartottunk. Ekkor egy újabb lendülettel próbáltuk a házat befejezni, (ekkor már a szakember hiány jelentett inkább problémát).

Az első folyósítás feltételeként szerződés szerint ki kellett hívni a szakértőjüket, akinek legalább 81%-os készültségi fokot kellett megállapítani. (Ez 2019.02.18-án megtörtént, a meghatározott százalékot elértük). A kivitelezői és anyag számlákat, valamint az érvényes Épszer biztosítás kötvényét ezzel egyidejűleg leadtuk, ami szintén a folyósítás feltétele volt a szerződés szerint.

Áprilisban hiánypótlásra szólítottak fel, amit ugyan már a szerződés kötésekor leadtunk, de ezeket is rövid időn belül ismét elküldtük:
“CSOK és ÁFA támogatásuk első részfolyósításához az alábbi dokumentumok szükségesek:
• Mivel a folyósítás 2017.10.01-ét követően történik, az építési engedély meghosszabbításáról jogerős határozat,
• Földhivatal által érkeztetett bejegyzési kérelem,
• Földhivatal által érkeztetett támogatási szerződés benyújtása,
• A támogatással érintett ingatlanra vagyonbiztosítás megkötése és díjfizetés igazolása.”

Hetek telnek el, mire 05.23-án újabb kérdéssel állnak elő: be kell mutatnunk az összes utalásos számla teljesítéséről bankszámlakivonatot, vagy szállítótól nyilatkozatot beszerezni. Ezek jelentős részét 05.26-án, a korábbi kivonatokat és az építési osztályról beszerzett dokumentumokat 05.28-án is megküldtük.

Az építkezést önerőből és hitelből fedezzük, de mostanra (azóta már 90%-nál tarthatunk) kifogytunk a pénzből. Számítanánk a jogosan járó ÁFA visszatérítésre, valamint a CSOK megfelelő arányú összegére is.

Szeretném megkérdezni, van-e a banknak bármilyen határidő a folyósításra, illetve a beadott dokumentumok feldolgozására, mert ha így haladnak, véglegesen lejár a már másodszor meghosszabbított építési engedélyünk.

Válaszát várva, tisztelettel:
Péter

Kedves Péter!

Magának a hitelkérelem elbírálásának van határideje, valamint a folyósításnak, de csak a folyósítási feltételek maradéktalan teljesülését követően. Arról sajnos nincs információnk, hogy a folyósításhoz szükséges dokumentumok bank általi feldolgozására konkrét határidő lenne meghatározva.

Javasoljuk, hogy az adó-visszatérítési támogatás és CSOK folyósítás várható időpontjáról az érintett bankfiókban próbáljon érdeklődni.

Utolsó módosítás: 2019. június 14. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erika szerint:

2019-06-14 - 11:12

Szép Napot!
A kérdésem a következő lenne:
Jogosultak vagyunk-e falusi csokra, ha a férjemmel közös hitelünk/tulajdonunk van egy ingatlanon, amiben a sógorom lakik, mi a mamával maradtunk, ebben a férjemnek 100% tulajdona van a mama haszonélvezetével megterhelve. 4 gyermek van. Ha úgy döntenénk, hogy külön költöznénk a mamától, jogosultak vagyunk a falusi csokra használt lakás vásárlására?
Válaszát előre is köszönöm!
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-14 - 12:48

Kedves Erika!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Így amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, igényelhető lehet a támogatás.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések