Más telkén történő építkezéshez felvehető a 10 milliós CSOK? - Hitelnet.hu

Más telkén történő építkezéshez felvehető a 10 milliós CSOK?

Utolsó módosítás: 2017. december 01. péntek

Tisztelt Cím!

Devizaper alatt elárverezték az egyetlen házunkat. Jogosult lennék a CSOK-ra 3 gyermekemmel. Egyedül nevelem őket és nem vagyok hitelképes (amúgy sem szeretnék hitelt), de a minket ért károk miatt most úgy érzem valahogy élni kellene a lehetőséggel. A kislányom apukája megengedné, hogy az ő telkén építsünk.
Ez lehetséges?

Amennyiben lehet, akkor kizáró ok-e, hogy ez egy mezőgazdasági területből lenne kivett tanya és lakóépületnek átminősített terület.
Ő még venne is fel a jelenlegi házára az építkezés első fázisához jelzálogkölcsönt, hogy ezzel segítsen minket. Mekkora összeg szükséges minimum?
Úgy tudom 30% készültség kell a folyósításhoz. Ha jól értem akkor lehetséges, hogy 3 millió forintból elkészülünk a 30%-kal és akkor megkapjuk a második ütem árát (remélve, hogy a kivitelezők várnak a fizetéssel egy kicsit) és akkor így eljuthatunk a végéig?

Remélem sikerült megértetnem a helyzetet és a kérdésemet amilyen röviden csak tudtam és számíthatok olyan válaszra mintha a válaszadó a saját helyzetét szeretné megoldani. Kereskedelmi közgazdász és mérlegképes könyvelő vagyok, természetgyógyász.

Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel.
Tímea

Kedves Tímea!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a tanyán megvalósuló lakóépület is finanszírozható lenne CSOK-kal, kérdés, hogy adott ingatlanra a helyi rendezési terv lehetővé teszi-e további lakóingatlan építését. Erről a területileg illetékes építési hatóság/önkormányzat tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Amennyiben igen, úgy Önnek is tulajdonrészt kellene szereznie már most az ingatlanban, mert a gyakorlatban minden pénzintézetnél elvárás, hogy az építés helyszínéül szolgáló telek már a támogatás iránti kérelem benyújtásakor a támogatott személy nevén legyen. Mivel a CSOK igénybevételével építendő lakóingatlanban kizárólag a támogatott személy – vagyis Ön – szerezhet tulajdonjogot, jogilag rendezni kellene a tulajdonviszonyok kérdését. Erre osztatlan közös tulajdon lévén használati megállapodással vagy épület kiemeléssel lenne lehetőség. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

A támogatás folyósítása készültségi fokkal arányosan, utólag történik, ezért valamekkora készültséget szükséges elérni ahhoz, hogy a bank megkezdje a folyósítást. 30% önrésszel már elindulhat az építkezés. Konkrét tájékoztatást erről az ügylet további részleteinek – elsősorban a költségvetés összegének – ismeretében tudunk adni.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink