Jár az emelt összegű CSOK új lakással történő bővítéshez? - Hitelnet.hu

Jár az emelt összegű CSOK új lakással történő bővítéshez?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Véleményüket szeretném kérni a következő helyzet feloldásában:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Egy új házat szeretnénk építeni, amelyhez CSOK-ot szeretnénk igénybe venni és az 5 millió Ft-os ÁFA visszaigénylést felhasználni. A házat egy meglévő, osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra építenénk, ahol már van egy lakóingatlan. A meglévő lakóingatlan földhivatalnál kiemelésre került, tulajdonviszonyai el vannak különítve az ingatlantól. A helyi építési szabályozás miatt csak úgy lehetséges új lakóépületet építeni az ingatlanra, hogy az valamilyen módon összekötésre kerül a meglévővel (jelen esetben egy kukatároló jelenti az összekötést), ebből kifolyólag viszont az építés bővítésnek minősül.

Az építendő ház statikailag teljesen elkülönül a meglévőtől, teljesíti az új lakás definícióját (alapozás munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, önálló közművekkel rendelkezik). A felépítést követően a ház földhivatali szinten kiemelésre fog kerülni, tulajdoni viszonyai elkülönülnek az ingatlantól és a meglévő háztól.

A házra szeretnénk az új ingatlanra vonatozó CSOK-ot igénybe venni és az 5 millió Ft-os ÁFA visszaigénylést.
A kérdésünk az lenne, hogy jelen helyzetben jogosultak vagyunk-e erre Önök szerint?

Köszönöm előre is válaszunkat!
Gábor

Kedves Gábor!

A leírt információk alapján – alapoktól kezdődő új építés, önálló közművek, önálló helyrajzi szám, rendezett tulajdonviszonyok (házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie – úgy véljük, hogy az Önök által építeni kívánt ingatlan az új lakóingatlan építésével szemben támasztott CSOK követelményeknek megfelel. Amennyiben a 10 millió forintos CSOK-ot szeretnék igényelni, fontos még kiemelni, hogy az építendő egylakásos lakóépület hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 90 m2-t.

Véleményünk szerint nem kizáró ok, ha ebben az esetben – a helyi szabályozás miatt – az építési engedély meglévő lakóingatlan új lakóházzal történő bővítésére adható ki. Javasoljuk azonban, hogy erre vonatkozóan az érintett hitelintézeten keresztül kérjenek NGM állásfoglalást.

Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igényelni, irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést! Az aktuális törleszt részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak.

Utolsó módosítás: 2018. április 10. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések