Jár a 10M CSOK építkezésre, ha a magyar TB jogviszony 1 hónapja áll fenn? - Hitelnet.hu

Jár a 10M CSOK építkezésre, ha a magyar TB jogviszony 1 hónapja áll fenn?

Tisztelt Hölgyem /Uram,

Érdeklődni szeretnék, hogy a Csok-ot kihasználhatjuk-e, ha a nagymamám házának a fele az én tulajdonom, a másik fele pedig az övé és neki anyuval van egy örökösödési szerződése vele a fél ingatlanra. Mindketten beleegyeznek az építkezésbe akár úgy is, hogy társasházzá nyilvanítattjuk vagy megosztjuk a telket valahogy. Mi a ház tetejére szeretnenk építeni, de ha csak mellé lehet az sem baj.

4 gyermekünk van és sosem használtunk ki semmilyen támogatást. Van egy másik ingatlanunk is, ami a párom nevén van. Az egy belterületi hétvégi ház, amit el akarunk adni és az építkezésbe tennénk bele az árát.

2 hónapja jöttünk haza Angliából 10 év után, így a páromnak onnan lenne meg a 2 éves biztosítása, és 1 hónapja dolgozik itthon.

Előre is köszönöm a tanácsot és az információt.
Tisztelettel: Ildikó

Kedves Ildikó!

Meglévő lakóingatlanra történő önálló lakásépítés a CSOK rendelet értelmében nem minősül új lakásnak, tehát arra a 10 milliós CSOK sajnos nem vehető igénybe. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashatnak “CSOK tetőtér-beépítéssel, emeletráépítéssel létrejövő új lakás építéséhez” alcím alatt.

A 10 milliós támogatás igénybevételéhez a meglévő ház mellé kellene önálló lakást építeniük. Arról, hogy adott telken milyen további lakásépítésre van lehetőség, illetve, hogy a meglévő telek megosztható-e, a területileg illetékes építési hatóság tud Önöknek pontos felvilágosítást adni. Elsőként ezt lenne célszerű tisztázni.

Az új lakásépítésre vonatkozó 10 milliós támogatás igénybevételéhez legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonyt szükséges igazolni. Az is elfogadható, ha az igénylő kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja. Az 1 hónapja fennálló magyar TB jogviszonynak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.

Az új lakásépítésre vonatkozó további CSOK feltételeket ITT ismerhetik meg. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 10. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések