Igényelhetjük-e a CSOK valamely formáját építkezéshez?

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben:

Vásároltunk a feleségemmel egy ingatlant, amit 20 évvel ezelőtt építési terv alapján elkezdtek megépíteni. Az épület tető alatt van, ablakok bent vannak, állnak a belső falak. De ennél a pontnál abbahagyták az építkezést (ezt a kezdéstől 2-3 éven belül létre hozták). Viszont ebben az állapotban nem lett rá kérve lakhatási engedély, így nem szerepel a térképeken sem. Utólag az is kiderült, hogy nem teljesen a tervek szerint épült, így nincs meg a kötelező belmagasság sem (250 cm).

Arra jutottunk, hogy új tervet készíttetünk a házra (ezt már el is kezdtük). Lebontanánk a tetőt, és a födémet, plusz a belső falakat is. Így maradna az alap és a külső fő falakból valamennyi. Azt magasítanánk meg, plusz amenyivel megnagyobbítanánk, oda alapot és falat húznánk és úgy jönne rá az új födém és tető. Aztán persze a belső munkák.

A kérdésem az lenne, hogy igényelhetünk-e valamilyen formában CSOK-ot az építkezésre? (A faluban van lehetőség falusi CSOK-ra is.) Milyen építkezésnek minősülne ez? (Olvastam félkész ingatlan finanszírozásáról is). Két kisgyermekünk van.

Köszönöm.
Üdvözlettel.
Miklós

Kedves Miklós!

Az új lakásépítéshez igényelhető CSOK szabályokat a 16/2016. (II.10.) kormányrendelet tartalmazza. Ennek értelmében valóban van lehetőség félkész ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására is, de csak akkor, ha az eredeti építési engedély 2008. július elsején vagy azt követően került kiállításra.

Az erről szóló rendelkezés így szól:
“A használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése, a használatbavétel tudomásulvétele vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítése bejelentésének megtörténte előtt történő átruházás esetén, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt, úgy a családi otthonteremtési kedvezményt az új tulajdonos – az e rendeletben meghatározott feltételekkel – igénybe veheti.

Fentiek értelmében CSOK igénylésre adott esetben sajnos nincs lehetőség. Falusi CSOK új lakásépítésre nem igényelhető.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb építési hitelekről. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 23. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Márta szerint:

2019-10-22 - 06:01

Tisztelt Szakértő!
Vásárolnánk egy 2018. év végén bejelentett építési tevékenység alapján, új építésű családi házat, melynek még nincs meg a használatba vételi engedélye. Az épület majdnem kész, a burkoló munkálatok hiányoznak. Az építő magánszemélyként építette az ingatlant. Mi, új tulajdonosként igénybe vehetjük-e új házra a CSOK-ot, ha a használatbavételit már mi intéznénk?
Köszönettel: Timár Zoltánné

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 07:42

Kedves Márta!
Magánszemély által épített lakás vásárlásához az új lakásra vonatkozó CSOK sajnos nem vehető igénybe. A használt lakásra vonatkozó CSOK összeg is csak akkor, ha már megvan a használatbavételi engedély.
Ha CSOK nélkül megvásárolnák jelen állapotában az ingatlant, saját nevükre íratnák az építési engedélyt, akkor is csak a hátralévő munkálatok összegéig lenne igényelhető a támogatás.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések