Félkész ház esetén csak az építkezéshez vagy a vételár kifizetéséhez is igényelhető a 10+10M CSOK?

Tisztelt Tanácsadó!

Csok 10+10-ről érdeklődnék.

Akad egy 4,2M Ft értékű zártkerti ingatlan, mely szerkezetkész (nincsenek nyílászárók, vakolva sincs, tető rajta van), új építésű. Hasznos alapterülete 101 m2.

Kérdésem: úgy tudom, nem elegendő az élettársi viszony, házastársak jogosultak csak rá?
Bekerülési költség pontosan mit jelent?
Erre az ingatlanra is lehet igényelni úgy, hogy maga a vétel is a CSOK-ból legyen fizetve vagy önerőből kell megvalósítani a vételt és a további építésre kell igényelni? Mire kellhet önerő?

Használatbavételi engedélye nincsen. Számlák ilyen vétel esetén az eladó nevén vannak. Ez mit befolyásol?

Jelenleg 0 önerővel rendelkezünk, nagy családban nőttünk fel a párommal, és nagy családot szeretnénk mindenképp. Jelenleg egy gyermekünk sincs, de 3 gyermeket szeretnénk. Legjobban az érdekelne, hogy egy félkész új építésű házra hogyan lehet CSOK-ot igényelni? Magára a megvásárlására is lehet-e fordítani a CSOK-ot? Köztartozásunk nincs, mindketten 40 alattiak vagyunk, biztosítottak vagyunk.

Előre is köszönöm válaszait!
Tisztelettel:
Dóra

Kedves Dóra!

Vállalt gyermek után kizárólag házastársak lehetnek jogosultak CSOK-ra. A megelőlegező CSOK igénybevételéhez tehát az élettársi kapcsolat nem elegendő.
Arról, hogy a bekerülési költség mely tételeket foglalja magába, IDE kattintva tájékozódhat.

Félkész ingatlan esetén a vételár kiegyenlítéséhez a CSOK és az ahhoz kapcsolódó maximum 10 millió forint összegű lakáshitel nem vehető fel. A vételárat más forrásból kell megfizetni, majd az építkezés befejezéséhez igényelhetők a kedvezmények. Új lakás építésekor a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő megvásárlása esetén a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően be kell mutatni az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére vagy − amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet − a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat.

Ami még fontos zártkerti ingatlan esetén, hogy a támogatás igénybevételére csak akkor van lehetőség, ha a megvalósuló lakóingatlan az építkezés befejezését követően az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (nem üdülőépületként vagy egyéb jogcímen) lesz feltüntetve és megfelel a fent megadott bejegyzésben olvasható, új lakásra vonatkozó feltételeknek you can try here.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Utolsó módosítás: 2017. február 13. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Judit szerint:

2018-03-26 - 14:32

A CSok támogatással kapcsolatosan szeretném megkérdezni, mi számít új családi háznak? Vagyis ha egy félig kész új családi házat szeretnénk vásárolni, arra lehet igényelni a 10+10 millió támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 11:15

Kedves Judit!
A félig kész családi házat először meg kell vásárolniuk, majd – amennyiben az eredeti építési engedély 2008. június 30. után kiadott – akkor a befejezéshez igényelni tudják a 10+10 milliós támogatást. Minderről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál. Az építés esetén előírt CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Péter szerint:

2017-10-06 - 05:59

Tisztelt Hitelnet!
Egy kb. 70%-os készültségben lévő ingatlant vásárolnánk magánszemélytől, melyet mi fejeznénk be (3 gyermekünk van).
A kérdés, hogy melyik lépésben, milyen feltételekkel lehet igénybe venni a CSOK-ot és milyen összegben?
– Fel lehet venni a 10 (+10) millió forintos CSOK összeget az ingatlan megvásárlására?
– Fel lehet venni a 10 (+10) millió forintos CSOK összeget az ingatlan befejezésére?
Üdvözlettel.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-06 - 06:06

Kedves Péter!
Fenti esetben az új lakásra vonatkozó CSOK az ingatlan tulajdonjogának megszerzése után az építkezés befejezéséhez igényelhető akkor, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt. A támogatás azonban csak az építkezésből még hátralévő munkák finanszírozásához használható fel, az elkészült munkákra utólag már nem. Továbbá a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően be kell mutatni az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére kiállított számlákat. Egyéb tekintetben az új lakás építésére vonatkozó CSOK feltételeket kell teljesíteni, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések