Értékbecslés miatti CSOK elutasítás esetén mit tehetünk? - Hitelnet.hu

Értékbecslés miatti CSOK elutasítás esetén mit tehetünk?

Utolsó módosítás: 2017. december 06. szerda

Tisztelt Szakértők!

Hónapok óta tervezzük új házunkat. Jelenleg két gyermekünk van, úton a harmadik. A telek vásárlását követően nem maradt önerőnk, de a hitelügyintézőnkkel találtunk egy olyan konstrukciót, mellyel bele tudunk vágni (ráadásul a generálkivitelező is segítőkészen áll a dologhoz).

A ház 30 millió forintból épülne, a banki folyamatok elindításához ugye meg is kellett állapodni már a vállalkozóval. A bank a papírjainkat gond nélkül befogadta, minden feltételnek megfelelünk az alábbi konstrukcióhoz: 10 millió CSOK + 9 millió áthidaló kölcsön (lakástakarékkal) + 10 millió kedvezményes hitel a CSOK-hoz + esetleg 1 millió piaci hitel, ha szükséges.

A héten volt kint az értékbecslő, aki 19,8 millióra értékelte fel az ingatlant telkestül. A ház könnyűszerkezetes (155 nm2 bruttó, 104 nm2 nettó, 4 szoba + amerikai konyha, nappali, elektromos, infrafilmes fűtés kandallóval, kocsibeálló, fedett terasz, napelem).

Borzasztóan elkeseredtünk, kétségbe estünk! Fellebbezést adtunk be ugyan, de nagyon aggódom, volt-e értelme. Lehetséges ez, hogy a tervezett bekerülési költség 2/3-a kerül csak megállapításra az értékbecslő szerint? Mi lehet a gond? Várható-e változás a fellebbezés hatására? Mit lehet tenni ilyen esetben?

Válaszukat előre is köszönöm!
Marcsi

Kedves Marcsi!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Építkezésre felvehető kölcsön maximális összegét – az igénylők jövedelmén túl – az ingatlan várható jövőbeni értéke és a beruházás költségvetése együttesen határozza meg. Egyrészt a banki értékbecslő által meghatározott forgalmi, illetve hitelbiztosítéki érték meghatározott százaléka vehető fel, másrészt tekintettel kell lenni arra az előírásra is, hogy a kölcsön összege nem haladhatja meg a bank által elfogadott költségvetés összegét. A kettő közül a kisebb érték vehető fel.

Egy ingatlan bekerülési költsége, illetve majdani jövőbeni értéke sajnos nem mindig egyezik a banki gyakorlatban. Az ingatlan bekerülési költsége az az összeg, amennyiért adott ingatlan felépíthető. Ezzel szemben a várható jövőbeni forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értéket – vagyis azt, hogy az adós esetleges nemfizetése esetén adott ingatlan mekkora áron értékesíthető – nagyban befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése, építési módja. Ugyanazon bekerülési költségű ingatlan esetén annak várható hitelbiztosítéki értéke lényegesen alacsonyabb lehet könnyűszerkezetes, vidéki ingatlan esetén, mint például egy megyeszékhelyen, téglából épített lakóház esetében.

Adott esetben a fellebbezést meg lehet próbálni. Célszerű lenne esetleg a lakóhelyükhöz legközelebbi irodánkkal felvenni a kapcsolatot, ahol az ügyletet a további részletek ismeretében Szakértőink másik hitelintézetnél is egyeztetni tudnák.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink