Építkezésre igényelhető a használt lakásra vonatkozó CSOK, ha az engedély 2008. július előtti? - Hitelnet.hu

Építkezésre igényelhető a használt lakásra vonatkozó CSOK, ha az engedély 2008. július előtti?

Utolsó módosítás: 2017. április 28. péntek

Tisztelt Hitelnet!

Ha jól értelmezem a következőt, a használt lakásra vonatkozó CSOK akkor is igénybe vehető új lakás építéséhez, ha a lakóingatlan eredeti építési engedélye 2008. július előtti:
“2.1.2. 17/2016. (II. 10) KORM. RENDELET SZERINTI CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÖSSZEGÉNEK IGÉNYBEVÉTELE ÚJ LAKÁS ÉPÍTÉSE ESETÉN
Ha az igénylő (együttes igénylő) nem tud eleget tenni az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásokról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendeletben meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény igénylési feltételeinek, de teljesíteni tudja a használt lakásra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet szerinti, a használt lakásokra vonatkozó jogosultsági feltételeket, akkor az alábbi összegek igényelhetőek új lakás építéséhez:
– egy gyermek esetén 600 000 Ft,
– két gyermek esetén 1 430 000 Ft,
– három gyermek esetén 2 200 000 Ft,
– négy vagy annál több gyermek esetén 2 750 000 Ft.
Az igényelhető támogatási összeg számításánál a meglévő és legfeljebb két vállalt gyermek vehető figyelembe.”

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Mi a véleményük?

Egy másik kérdésem az volna, hogy ha az épület már szerkezetkész (vagy még jobban előrehaladott állapotban van) adó-visszatérítést kérhetek-e, csak a fennmaradó munkákra (számláim csak ezekre lesznek)?

Valamint, építési hitelhez önerőnek számít-e a szerkezetkész ház (ez ugyebár még csak telekként van nyilvántartva)?

Köszönettel.
Olivér

Kedves Olivér!

Banki tájékoztatás alapján úgy véljük, hogy adott esetben elvileg igényelhető lenne a használt lakásra vonatkozó támogatási összeg. Az ügyben azonban további egyeztetések szükségesek, melyben Szakértőink készséggel segítenek Önnek, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresi a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát.

Adó-visszatérítési támogatás igénylésére a 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet szerinti új lakás építése esetén van lehetőség. Mivel az adott ingatlan nem felel meg e kormányrendelet szerinti új lakásnak, véleményünk szerint ÁFA visszatérítésre nincs lehetőség.

Építési hitelnél a szerkezetkész ház – miután az Ön tulajdonába került – az elért készültségi foknak megfelelően önerőként vehető figyelembe. Az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő építési hitelekről Szakértőink szintén készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatás, valamint a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is díjmentesen vállaljuk!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
  • Judit szerint:

    Érdeklődni szeretnék, hogy a régi szocpol esetében lehet-e 3 gyereket bevállalni, és ha igen, akkor mennyi összeg jár új lakás építésére. Sajnos nem találom a feltételeket csak az új csokról.

  • Hitelnet.hu szerint:

    Kedves Olivér!
    Legfrissebb információink szerint fenti esetben sajnos nem vehető igénybe a használt lakásra vonatkozó CSOK összeg sem. Az ingatlannak ugyanis mindenképpen meg kellene felelnie a 16/2010. (II.10.) kormányrendelet szerinti új lakásra vonatkozó feltételeknek, vagyis 2008. június 30. utáni építési engedéllyel kell rendelkeznie.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket