Elveszíthetjük a CSOK jogosultságot, ha magzat után igényeljük a támogatást? - Hitelnet.hu

Elveszíthetjük a CSOK jogosultságot, ha magzat után igényeljük a támogatást?

Kedves Hitelnet!

Jelenleg 29 hetes várandós vagyok 3. gyermekemmel. Egy hete eladtuk a családi házunkat azért, hogy nagyobbat tudjunk építeni és igénybe vegyük a 3 gyermek után járó 10+10 millió forintos támogatást. A házon lévő jelzáloghitelt visszafizettük, így abból sok pénz nem maradt.

Azzal viszont most szembesültünk, hogy a támogatási szerződés megkötése előtt a magzat nem kerül figyelembe vételre, azaz a konkrét félelmem az, hogy ha a támogatási szerződés megkötéséig – ami több hónapba is beletelik – valami tragédia történne esetleg koraszülés miatt, akkor nem lennénk jogosultak a támogatásra. Annak tudatában írtuk alá az adásvételi szerződést a házunk eladására vonatkozóan, hogy a 12. hetet betöltött magzat gyermeknek számít, de mint utóbb tájékoztattak róla, ez csak élve születés esetén van így. Ha ezt hamarabb tudjuk, akkor nem adtuk volna el, míg meg nem születik a gyermek. Sajnos azért ez a félelem, mert több sikertelen lombik programon való részvétel és örökbefogadási eljárás után 42 évesen sikerült babát várni, és az ember ilyenkor nagyon aggódik mindenért.

Viszont a szerződés aláírásáig hónapok telnek el, mire a teljes tervdokumentáció elkészül, mert az igénylés befogadásának ez a feltétele. Nem beszélve arról a kb. 1 millió forintról, amibe a terveztetés kerül.

A telek vételére vonatkozó adásvételi szerződést a jövő héten írnánk alá, de nem tudom mit csináljunk, mert ha mégis baj történne a babával, akkor építkezni ennyi pénzből nem tudnánk és a ház eladásából származó pénzből pedig egy üres telkünk lenne, amit esetleg utána vagy el tudnánk adni vagy nem.

Kérem válaszát a magzat, mint gyermekre vonatkozóan, illetve arra, hogy a befogadáshoz valóban szükség van-e a teljes tervdokumentációra.

Segítségét nagyon szépen köszönöm.
Enikő

Kedves Enikő!

12. terhességi hetet betöltött magzat után történő CSOK igénylés esetén a vonatkozó kormányrendelet előírása szerint a támogatott személynek a születést követően be kell jelentenie a gyermek nevét, születési adatait, adóazonosító jelét, továbbá be kell mutatni a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolványát.

Ha azonban sajnálatos módon halva születés történik, akkor annak tényét igazoló dokumentumot kell benyújtani. Ezzel azonban nem veszítik el a támogatásra való jogosultságukat, ha időközben a CSOK kérelem befogadása már megtörtént. Amennyiben a CSOK kérelem befogadása előtt sajnálatos módon halva születés történne, akkor az azt követő CSOK igénylésnél az említett gyermek sajnos valóban nem vehető figyelembe.

A CSOK kérelem benyújtásához a teljes tervdokumentáció megléte szükséges. A további szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. október 08. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések