Elveszíthetjük a CSOK jogosultságot, ha magzat után igényeljük a támogatást? - Hitelnet.hu

Elveszíthetjük a CSOK jogosultságot, ha magzat után igényeljük a támogatást?

Utolsó módosítás: 2018. október 08. hétfő

Kedves Hitelnet!

Jelenleg 29 hetes várandós vagyok 3. gyermekemmel. Egy hete eladtuk a családi házunkat azért, hogy nagyobbat tudjunk építeni és igénybe vegyük a 3 gyermek után járó 10+10 millió forintos támogatást. A házon lévő jelzáloghitelt visszafizettük, így abból sok pénz nem maradt.

Azzal viszont most szembesültünk, hogy a támogatási szerződés megkötése előtt a magzat nem kerül figyelembe vételre, azaz a konkrét félelmem az, hogy ha a támogatási szerződés megkötéséig – ami több hónapba is beletelik – valami tragédia történne esetleg koraszülés miatt, akkor nem lennénk jogosultak a támogatásra. Annak tudatában írtuk alá az adásvételi szerződést a házunk eladására vonatkozóan, hogy a 12. hetet betöltött magzat gyermeknek számít, de mint utóbb tájékoztattak róla, ez csak élve születés esetén van így. Ha ezt hamarabb tudjuk, akkor nem adtuk volna el, míg meg nem születik a gyermek. Sajnos azért ez a félelem, mert több sikertelen lombik programon való részvétel és örökbefogadási eljárás után 42 évesen sikerült babát várni, és az ember ilyenkor nagyon aggódik mindenért.

Viszont a szerződés aláírásáig hónapok telnek el, mire a teljes tervdokumentáció elkészül, mert az igénylés befogadásának ez a feltétele. Nem beszélve arról a kb. 1 millió forintról, amibe a terveztetés kerül.

A telek vételére vonatkozó adásvételi szerződést a jövő héten írnánk alá, de nem tudom mit csináljunk, mert ha mégis baj történne a babával, akkor építkezni ennyi pénzből nem tudnánk és a ház eladásából származó pénzből pedig egy üres telkünk lenne, amit esetleg utána vagy el tudnánk adni vagy nem.

Kérem válaszát a magzat, mint gyermekre vonatkozóan, illetve arra, hogy a befogadáshoz valóban szükség van-e a teljes tervdokumentációra.

Segítségét nagyon szépen köszönöm.
Enikő

Kedves Enikő!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

12. terhességi hetet betöltött magzat után történő CSOK igénylés esetén a vonatkozó kormányrendelet előírása szerint a támogatott személynek a születést követően be kell jelentenie a gyermek nevét, születési adatait, adóazonosító jelét, továbbá be kell mutatni a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolványát.

Ha azonban sajnálatos módon halva születés történik, akkor annak tényét igazoló dokumentumot kell benyújtani. Ezzel azonban nem veszítik el a támogatásra való jogosultságukat, ha időközben a CSOK kérelem befogadása már megtörtént. Amennyiben a CSOK kérelem befogadása előtt sajnálatos módon halva születés történne, akkor az azt követő CSOK igénylésnél az említett gyermek sajnos valóban nem vehető figyelembe.

A CSOK kérelem benyújtásához a teljes tervdokumentáció megléte szükséges. A további szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink