CSOK-os ház összenyitható egy másik épülettel? - Hitelnet.hu

CSOK-os ház összenyitható egy másik épülettel?

Utolsó módosítás: 2018. július 04. szerda

Üdvözlöm!

Rendelkezem két önálló helyrajzi számon elérhető telekkel, melyek közvetlenül egymás mellett fekszenek. Az Ingatlan1-en áll jelenleg is egy ház és ennek a teleknek van közvetlen utca frontja is. Az Ingatlan2 közvetlen az Ingatlan1 mögött helyezkedik el, de nincs utca frontja. Ingatlan1, belterület, kivett lakóház udvar megnevezésű, 902 m2-es. Az Ingatlan2, belterület, kivett beépítetlen terület elnevezésű, 335 m2 alapterületű.

Minden szempontból jogosult vagyok a három gyerek után járó CSOK-ra, ezért érdeklődnék, hogy igényelhetem-e a CSOK-ot, ha az Ingatlan2-re szeretnék családi házat építeni, amit később összekötnénk az Ingatlan1-en álló házzal?
Lehetséges ez hivatalos úton, van-e erre vonatkozó bármilyen rendelkezés?

A kérdésem azért merült fel, mert olvastam egyik írásukat, amiben leírják, hogy a rendeletbe bekerült az egylakásos lakóépület fogalma, amelyben a következőt írták és így magamra ismertem: "telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magába foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik"

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Elsőként annak kellene utánajárni, hogy az önálló helyrajzi számon lévő, Ingatlan2 beépítetlen területen a helyi rendezési terv milyen és mekkora hasznos alapterületű lakás építését teszi lehetővé. Ebben a kérdésben a területileg illetékes építési hatóság vagy az önkormányzat illetékes. Amennyiben a telekre építhető a CSOK feltételeinek megfelelő ingatlan, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra. Erről IDE kattintva tájékozódhat.

Nem tudjuk pontosan, kérdésre erre vonatkozik-e: ám ha a rendezési terv alapján van lehetőség falkapcsolatosan építkezni, akkor ezt megtehetik, de információink szerint a CSOK igénybevételével épített önálló lakást a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt a másik lakóépülettel egybenyitni nem lehetséges.

Az önálló tető-és épületszerkezet a hasznos alapterülettel kapcsolatos előírások szempontjából meghatározó. Ha ugyanis az ingatlan önálló tető-és épületszerkezettel rendelkezik, még ha ikerházként vagy sorházként épül is, a magasabb hasznos alapterületre vonatkozó elvárásoknak kell megfelelnie, vagyis legalább 90 m2-esnek kell lennie. Erről a témáról részletes leírás ITT olvasható.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink