CSOK-os építkezésnél így végezheti szakember a saját házának építési munkálatait - Hitelnet.hu

CSOK-os építkezésnél így végezheti szakember a saját házának építési munkálatait

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 05. kedd

CSOK igénybevételével történő építkezés esetén olvasóink gyakori kérdése, hogy elvégezhető-e valamely szakmunka családon belüli szakemberek segítségével vagy a CSOK rendelet előírása ezt kizárja. Erre a kérdésre kerestük most a választ.

Közeli hozzátartozó nem vehet részt a CSOK-os építkezésben?

Ebben a témakörben több olvasónk is feltette azt a kérdést, hogy egyrészt megengedett-e családi összefogással CSOK-os házat építeni, ha a családtagok szakmabeliek, vagy kötelező kivitelezői szerződést kötni minden esetben, akár külön-külön az egyes munkafázisokra. Olyan kérdés is felmerült, hogy kőműves szakember saját lakóházának kőműves munkálatait elvégezheti-e saját kivitelezésben.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Vonatkozó kormányrendelet

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 23.§ (4) értelmében:

Az új lakás építéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre támogatási szerződés abban az esetben köthető, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.”

Házilagos kivitelezés

A CSOK rendelet nem mondja ki, hogy új lakóház építése kizárólag kivitelezői szerződéssel lehetséges. Ebből következően megengedett a házilagos kivitelezés is, a számlabenyújtásra vonatkozó előírások figyelembevételével.

Számlabenyújtási kötelezettség

Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően köteles bemutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat. Házilagos kivitelezés esetén az elvégzett munka értékét piaci áron szintén fel kell tüntetni a költségvetésben, de értelemszerűen erről számlát nem tud benyújtani az igénylő, hiszen saját maga végzi el a munkát. Ugyanakkor az adott munkavégzéshez szükséges építőanyagok költségéről szintén benyújtható a számla.

Házilagos kivitelezés esetén tehát arra kell figyelni, hogy ebben az esetben is teljesíteni tudjuk a költségvetés legalább 70%-ára vonatkozó számlabemutatási kötelezettségünket!

Kivitelezői szerződés

Amennyiben a támogatott személy a teljes építkezésre vagy egy-egy részmunkálatra kivitelezővel szerződik, úgy nem rendelkezhet tulajdonrésszel az adott cégben és a munkálatokat végző cég tulajdonosa sem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója. Nem bízhatunk meg tehát olyan kivitelező céget például az ácsmunkával és tetőfedéssel, akinek a tulajdonosa valamelyikünk szülője vagy testvére, de ugyanígy saját cégünk sem végezheti el a tetőfedési munkálatokat.

Ellenben, ha a támogatott személy vagy testvére vízvezeték-szerelő vagy burkoló, akkor ezeket a munkálatokat házilagos kivitelezésben elvégezhetjük. Számlát ez esetben a csövek, vezetékek, fürdőszobai szerelvények, valamint a csempe és egyéb burkolatok, stb. anyagáráról nyújthatunk be.

Mire kell még figyelni a számlabenyújtás során?
 • Az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.
 • A számlakibocsátónak a hitelintézet részére történő benyújtáskor az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban szerepelnie kell.

Ha nem szerepel, csatolni kell az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

 • Azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében, ha a számlák alapján az igénylő által megfizetett ÁFA mértéke a 2 000 000 Ft-ot meghaladja, a hitelintézet csak abban az esetben fogadhatja el a számlákat, ha a támogatott személy bemutatja a kivitelezővel kötött szerződést is.

További kérdése lenne?

Tegye fel online Hitelszakértőnknek!

A feliratkozás véglegesítéséhez egy emailt küldünk a megadott címre. A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Csaba szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A témával kapcsolatban az lenne a kérdésem ami nem egyértelmű számomra, hogy a CSOK 10+10-et vesszük igénybe új családi ház építéséhez. A kivitelezést nem generálba végeztetjük, hanem külön-külön megfelelő minősítéssel rendelkező szakemberekkel. A kérdésem itt merülne fel, hogy Édesapám villanyszerelő egyéni vállalkozó, ő végezheti-e részünkre a teljes villanyszerelési munkálatokat, és mik a feltételei? Természetesen szerződnénk és mindent az előírásoknak megfelelően végeznénk.
  Köszönöm előre is a választ és segítséget.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   Információink szerint Édesapja elvégezheti a villanyszerelési munkálatokat.

 • Anikó szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Tavasszal bővítjük meglévő házunkat házilagos kivitelezéssel. Értem, hogy így is lehet igényelni a Csok-ot, de azt már kevésbé, hogy akkor hogyan jön össze az a 70%ék csak az anyagköltségből?! Köszönettel: Anikó

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anikó!
   Mint ahogy a fenti bejegyzés is tartalmazza a házilagos kivitelezés csak olyan mértékben valósítható meg, hogy a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesüljön.

 • Réka szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Kérdésem az lenne, hogy a CSOK mindössze 10 millió Ft-os (tehát a +10M Ft nélküli) támogatását a maximumig kötelező-e felhasználni? Valamint lehetséges-e, hogy egy új ház építése esetén csupán a szerkezetkész állapotig igényeljük, vagy mindenképpen kötelező a hatályos lakhatási feltételekig felhasználni a támogatást? Illetve mik ezek a feltételek?
  Köszönettel,
  Réka

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Réka!
   A CSOK összege építkezés esetén a még hátralévő munkálatok összegének erejéig igényelhető. A támogatás folyósítása szakaszos. Az első részletet akkor folyósítja a bank, ha az általa elfogadott költségvetés alapján vállalt saját erő már beépítésre került. A kedvezmény utolsó 10%-át csak a használatbavételi engedély kiadása után utalja a hitelintézet.
   Arról, hogy a lakhatási engedély kiadásához milyen szintű készültség szükséges, a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink