Az idén vásárolt anyagok ÁFÁ-ját is visszaigényelhetem, ha csak jövőre építkezem? - Hitelnet.hu

Az idén vásárolt anyagok ÁFÁ-ját is visszaigényelhetem, ha csak jövőre építkezem?

Tisztelt Szakértő!

2018-ban szeretnék egy egyszintes családi ház építkezésének nekikezdeni, és meglepődve tapasztalom, hogy az építőanyag árak drasztikusan emelkednek. Így arra a döntésre jutottam, hogy még az idén bevásárolnék néhány fontosabb építőanyagból, ezzel is spórolva némi pénzt. Attól tartok, hogy amit visszakapnék az Államtól adójóváírást, az el is menne a megemelt építőanyagárak miatt. Az még nincs eldöntve, hogy generál kivitelezőt bízzak meg a munkával, és 5%-os áfa kulcsot válasszam, vagy én bízom meg a vállalkozókat és az 5 millió forintnyi ÁFA visszatérítést válasszam.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A kérdéseim:
– Ha idén megveszem az építőanyagok egy részét (27%-os ÁFA kulccsal), akkor ezeknek az építőanyagoknak az ÁFÁ-ját visszaigényelhetem, ha az ÁFA visszatérítést választom?
– Ha visszaigényelhetem, akkor meddig tehetem ezt meg, meddig nyújthatom be a számlákat a Bank felé?
– Csak abban az esetben vásárolhatok előre építőanyagot, és igényelhetem vissza az ÁFÁ-t, ha már az építési bejelentési kötelezettséget korábban megtettem?

Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Nem csak akkor vásárolhat építőanyagot, ha az építési bejelentési kötelezettséget már megtette. A vonatkozó kormányrendelet értelmében új lakás építéséhez igényelt adó-visszatérítési támogatás esetén az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. Így a bejelentés előtt maximum fél évvel vásárolt építőanyag után is érvényesíthető az ÁFA visszatérítés, tehát az idén vásárolt építőanyagok után is, ha az a bejelentést legfeljebb 6 hónappal előzi meg.

Továbbá az adó-visszatérítési támogatás igénybevételéhez a igazolásaként bemutatott számlát a hitelintézet akkor fogadhatja el, ha a kibocsátó a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel. Ha a számla kibocsátója a fenti időpontban az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban nem szerepel, úgy a számla akkor fogadható el, ha a a számlákhoz csatolja az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

Az ÁFA visszatérítés 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető, s a támogatás összege az építkezésből még hátralévő munkálatok finanszírozására használható fel.

Utolsó módosítás: 2017. augusztus 30. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések