Aláírt ÁFA szerződés ellenére a bank visszavonhatja a támogatást? - Hitelnet.hu

Aláírt ÁFA szerződés ellenére a bank visszavonhatja a támogatást?

Tisztelt Cím!

Március 5-én leszerződtünk a Takarék Bankkal (korábban FHB), mind a hitel mind pedig a telek ÁFA visszaigénylése kapcsán, külön-külön szerződésben. Majd jött a hideg zuhany, hogy egy március 15-i rendeletmódosításnak megfelelően már nem vagyunk jogosultak az ÁFA visszaigénylésre, mert generál kivitelezővel építkezünk, aki 5%-os ÁFA-s számlát állít ki felénk, és ez a márciusi rendelet módosításnak megfelelően már nem számolható el a bemutatandó 70%-nyi számlákat illetően. És ez a rendeletmódosítás állítólag visszamenőlegesen lépett hatályba.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az lenne a kérdésem, hogy ténylegesen is le kell-e mondanunk a ÁFA-ról, vagy a bank nem állít igazat?

Még egy érdekesség, hogy időközben újra kell írnunk a hitelszerződést, amiben kötelezni akar minket a bank, hogy mondjunk le az ÁFA-ról. Hozzáteszem, a szerződéskötés napját követően jelzálogbejegyzés történt a telekre az ÁFA-t és a hitelösszeget illetően.

Amennyiben egyszerűbb, telefonon is elérhető vagyok.

Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel: Anita

Kedves Anita!

A 2018. március 15.-étől módosult kormányrendelet valóban rögzíti, hogy az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. Továbbá a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla már nem vehető figyelembe. Erről bővebben ITT olvashat.

A rendelet azt is kimondja, hogy ezt a rendelkezést a megkötött támogatási szerződésekre, folyósított támogatásokra, valamint folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell.

Adott esetben azonban véleményünk szerint nem ennek a rendeletmódosításnak a következménye, hogy a bank kötelezni akarja Önöket az adó-visszatérítési támogatásról való lemondásra. A március 15. előtt hatályos kormányrendelet értelmében sem lehet jogosult ÁFA visszatérítésre még a telekár vonatkozásában sem az, aki generálkivitelezővel építtet. Ez ugyanis termékértékesítésnek minősül, amit az akkori kormányrendelet tiltott. Ezért úgy véljük, eleve nem is lehettek volna jogosultak az ÁFA visszatérítésre.

A módosult kormányrendelet már nem tiltja ugyan a termékértékesítést, de a kiállított számlák mértékét továbbra is vizsgálja. Mivel az 5% ÁFA tartalommal kiállított számla nem vehető figyelembe a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél, ezért a hatályos kormányrendelet alapján sem lenne igénybe vehető a támogatás.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 08. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések