ÁFA visszatérítésnél is feltétel a büntetlen előélet? - Hitelnet.hu

ÁFA visszatérítésnél is feltétel a büntetlen előélet?

Utolsó módosítás: 2018. január 12. péntek

Tisztelt Hitelnet!

Olyan kérdésünk lenne, hogy Mi se hitelt, se CSOK-ot nem szeretnénk felvenni, csak az áfatámogatást szeretnénk igénybe venni. Sajnálatos módon nincsen erkölcsi bizonyítványom, csak a feleségemnek. Ez kizárja az áfa visszaigénylést vagy ez csak a CSOK feltétele?

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Illetve az is felmerült még bennünk kérdésként, hogy milyen kötelezettségeket kell vállalnia annak, aki igénybe veszi az adó visszaigénylést? (Van-e pl. olyan szabály, hogy 10 évig a felépített ingatlanban kell élni és nem lehet eladni).

Az igénylés menetéről, feltételeiről, kötelezettségekről hol találunk részletes leírást, vagy melyik szervhez fordulhatunk?

Tisztelttel,
László!

Kedves László!

A vonatkozó kormányrendelet (16/2016. (II.10.) Kormányrendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról) értelmében nemcsak a CSOK, hanem az adó-visszatérítési támogatás igénylésének is feltétele, hogy az igénylő büntetőjogi felelősségét a bíróság
a) a rendelet 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt nem állapította meg, vagy
b) büntetőjogi felelősségét a bíróság az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt megállapította, de a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének időpontjában az igénylő e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.

Arról, hogy az 1. számú melléklet mely bűncselekményeket tartalmazza, IDE kattintva tájékozódhat.

Az adó-visszatérítési támogatást igénybe vevő személyre is vonatkozik az az előírás, hogy a célingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élnie. (Arról, hogy mi nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, IDE kattintva tájékozódhat.)

Ha az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített új lakást az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt
– lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – vagy elidegenítik,
– az új lakás nem a támogatott személy lakóhelyéül szolgál,
– az új lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak vagy
– új lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják,
a támogatott személy köteles a kedvezmény folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A lakás a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is eladható meghatározott feltételekkel. Nem merül fel visszafizetési kötelezettség, ha a támogatott személy az eladott lakás helyett másik új lakást épít vagy vásárol, illetve, ha 5 év eltelte után használt lakást vásárol, melynek hasznos alapterülete meghaladja a kedvezménnyel épített lakás hasznos alapterületét. Ha a támogatott személy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzését igazolja, úgy a támogatás az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget is), illetve a hasznos alapterület különbözetével arányos részét illetően visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Az igénylés menetéről, feltételeiről, kötelezettségekről a bankok honlapján részletes banki és a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott tájékoztató található.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink