ÁFA visszatérítéshez minimum hány vállalkozónak kell végezni a kivitelezést? - Hitelnet.hu

ÁFA visszatérítéshez minimum hány vállalkozónak kell végezni a kivitelezést?

Tisztelt Hitelnet!

Folyamatban lévő családi házunk építésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem. A bank az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelmünket elfogadta, a 4 részletből az elsőt már meg is kaptuk.

A kivitelező, aki a házunkat építi “elvileg” nem generálkivitelező, de a gyakorlatban szinte mindent ő csinál (27%-os ÁFA tartalmú számlát ad nekünk). Amit nem ő csinál: az ablakokat/bejárati ajtót egy külön cég építette be, és a fűtési rendszert is egy külön vállalkozó csinálja. De ezen kívül mindent mást (alapozást, falakat, tetőt, belső kialakítást, festést, burkolást, stb) egy vállalkozó visz végig. Emiatt nyílván az összes leadott számla jó nagy részét tőle fogjuk benyújtani a banknak.

A szerződést a banknak az igényléskor leadtuk, tehát látták, hogy mit tartalmaz (konkrétan, hogy “a megrendelő megrendeli, a vállalkozó elvállalja az xxxx helyen lévő családi ház építési munkáit”).

A támogatás iránti kérelmünket a 2018 márciusi törvénymódosítás után adtuk le (amiből kikerült a Termékértékesítési tilalom), feltételezem, hogy ezért fogadta be a bank.

Az ablak/ajtó beépítését végző cég külön E-főnaplóba bejegyezte a munkálatokat (kb. 1 millió Ft van a számlán).

A kérdéseim a következők:

– biztos, hogy rendben van így a vállalkozóval a szerződésem, nem kell-e attól tartanom, hogy utólag kiderül, hogy mégsem vagyunk jogosultak az adó-visszatérítésre?

– Van-e arra vonatkozóan bármilyen szabályozás, hogy hány külön vállalkozó kell ahhoz, hogy jogosult legyen az ember az adó-visszatérítésre? Így, hogy van egy “fő” vállalkozónk (ne hívjuk generálkivitelezőnek), akinek van külön E-főnapló nyitva, és az ablak/ajtót beszerelő cégnek is van külön E-főnaplója (1 millió Ft-os számla), ez már elég, vagy kell még további külön vállalkozó?

– Arra kért a “fő” vállalkozónk, hogy az anyagokról kérheti-e közvetlenül a mi nevünkre a számlát? Neki ez így jobb lenne, mert nem kell utána valamilyen adót megfizetnie. Ez így rendben van, kérheti a mi nevünkre, amit utána le tudunk adni?

– Arra vonatkozólag hol találok információt, hogy milyen termékekről adhatok le számlát?

Előre is köszönöm a válaszukat!
Gábor

Kedves Gábor!

A leírtak alapján úgy véljük jogosultak lehetnek az adó-visszatérítési támogatásra. Nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy hány külön vállalkozó szükséges a kivitelezéshez.

Az anyagszámla kiállítható közvetlenül az Önök nevére. A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő valamennyi munkálat anyagköltségéről és munkadíjáról benyújtható számla. A számlabenyújtással kapcsolatban bővebb információt IDE és IDE kattintva talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. január 04. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések