ÁFA és CSOK kérelem külön időpontban is benyújtható? - Hitelnet.hu

ÁFA és CSOK kérelem külön időpontban is benyújtható?

Tisztelt Cím!

Jelenleg egy újszülött gyermekünk van. Idén belevágunk a házépítésbe, amihez december 31-ig szeretnénk 5M Ft értékű ÁFÁ-nyi összeget visszaigényelni. A ház valószínűleg csak 2020. március körül lesz kész (akkor kap használatba vételi engedélyt).

Kérdésem, hogy lehet-e utólag felvenni CSOK-ot azután, hogy az ÁFA-visszaigényléshez kapcsolódó költségvetést idén leadjuk a banknak? (Nem biztos ugyanis, hogy 2019.12.31-ig, azaz az ÁFA-visszaigénylés utolsó lehetséges napjáig teljesíteni tudjuk azt a feltételt, hogy a 2. baba már 12 hetes magzat legyen és mivel éppen elmúltunk 40 évesek, ezért megelőlegező CSOK-ra nincs lehetőségünk).

Ilyen esetben van lehetőség az eredeti költségvetést módosítani a banknál, amennyiben 2020. elején felelünk meg a 2 gyermekes CSOK feltételeinek?
Üdvözlettel,
Cili

Kedves Cili!

Az új lakások építéséhez kapcsolódó lakáscélú támogatásokról szóló 16/2016 (II.10.) kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben az igénylő családi otthonteremtési kedvezményt igényel, ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg nyújthatja be az adó-visszatérítési támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmét.

Fentiek alapján tehát sajnos nincs lehetőség arra, hogy most benyújtsák adó-visszatérítési támogatás iránti kérelmüket, majd 2020 elején igényeljék a családi otthonteremtési kedvezményt. A két támogatást egyidejűleg igényelhetik. A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében adó-visszatérítési támogatás valóban 2019. december 31-ig nyújtható be. Ha tehát szeretnének élni az ÁFA visszatérítés lehetőségével, akkor eddig az időpontig be kell nyújtani a támogatás iránti kérelmüket. Ha nem szeretnének legalább az 1 gyermek után igényelhető CSOK-tól elesni, akkor ezzel egyidejűleg a CSOK-ot is igényelniük kell.

Esetleg azt tudják megtenni, hogy még idén megigénylik mindkét támogatást egyidejűleg, majd ha még a támogatási kérelem elbírálásának folyamatában betölti 2. gyermekével a 12. terhességi hetet, akkor a banknál módosítják a támogatás iránti kérelmet 1 gyermekről + 1 vállalt gyermekre. Ha kölcsönt is igényelnének, akkor ezt úgy tehetik meg, hogy amennyivel emelkedik a CSOK összege, annyival csökkentik a hitelösszeget. Amennyiben nem lenne, úgy véleményünk szerint az önerő csökkentésével (ha még nincs túlkészültség) vagy a költségvetés emelésével lehetne ezt megoldani.

Az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó jogosultsági feltételekről IDE kattinatva tájékozódhatnak. Az új lakásépítésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva érhető el bővebb információ.

Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel tájékoztaták Önöket az elérhető legkedvezőbb építési hitelkonstrukciókról! Ehhez elsőként online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- CSOK- és ÁFA ügyintézést! Irodáink elérhetőségét ITT találják.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. január 11. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések