A még meg nem fizetett költségekre igényelhető csak az ÁFA visszatérítés? - Hitelnet.hu

A még meg nem fizetett költségekre igényelhető csak az ÁFA visszatérítés?

Utolsó módosítás: 2017. október 30. hétfő

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék állásfoglalást kérni az 5 millió Ft áfa visszatérítéssel kapcsolatban új építésű ingatlan esetében. A 16/2016 (II.10) kormányrendelet 37 § (1) pontja szerint az új lakás építése esetén a használatbavételi engedély megszerzését megelőzően kell benyújtani az igényt a hitelintézethez. Az (1a) pont szerint az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető. Ez azt jelenti, hogy a még meg nem fizetett költségekre igényelhető csak a támogatás?

A kormányrendelet 3 § (1) pontja szerint a bekerülési költség fogalma a ténylegesen megfizetett xxxxx építési költséget stb. jelent. Amely 69 § (1) pont szerinti költségekre a 69 § (3) pont szerint a támogatás egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, legkésőbb 2019.12.31-ig igényelhető.
A felmerült költségek nem csak egy számlán és csak egy kivitelezőtől származnak és az építkezés hónapokig is eltart, ezért nem egyértelmű, hogy tudunk megfelelni annak a pontnak, hogy egyidejűleg és csak egy alkalommal igényelhető a támogatás a még ki nem fizetett számlákra. Ugyancsak ellentmondást érzek a bekerülési költség fogalmi magyarázata és a 37 § (1a) pontja között.

Kérném az adóhivatal állásfoglalását abban, hogy a 2015. és 2016. évben kifizetett és összegyűjtött számlákra vonatkozóan igényelhető-e a támogatás, ha a rendelet egyéb feltételeinek megfelelünk és a hitelintézethez most adnánk be a szükséges papírokat?

Köszönettel: Szilvia

Kedves Szilvia!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Irodánk hitelközvetítéssel foglalkozik, adóhivatali állásfoglalást sajnos nem tudunk adni Önnek.

Az adó-visszatérítési támogatás a vonatkozó kormányrendelet értelmében és banki információink szerint a költségvetésből még hátralévő, meg nem fizetett költségekre és még el nem végzett munkálatokra vehető igénybe, a már kifizetett és benyújtott számlák alapján. Mindig a készültségi foknak megfelelő érték legalább 70%-áról kell számlát benyújtani, s azok ÁFA tartalma igényelhető vissza, összesen maximum 5 millió forinti értékben. Olyan számlák fogadhatók el, amelyek 2015. január 1-jén vagy azt követően kerültek kiállításra. Annak az előírásnak is meg kell felelni, miszerint az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. Az előzőekben leírt feltételek mindegyikének eleget kell tenni a jogosultsághoz.

Az egyidejűleg és egy alkalommal történő igénylés arra vonatkozik, hogy maga az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem egyszer nyújtható be a hitelintézethez, de természetesen a költségek igazolásaként szolgáló számlák több alkalommal nyújthatók be.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink