A 10M CSOK továbbvihető, ha új házat építünk? - Hitelnet.hu

A 10M CSOK továbbvihető, ha új házat építünk?

Kedves Hitelnet!

Ez év áprilisában vásároltunk egy sorházi lakást, aminek ára 28.000.000.-Ft volt. Ezt csok10+10 igénybevételével, 2 millió önerővel és 6 millió lakáshitellel tudtuk teljesíteni!

Viszont el szeretnénk adni, és építkeznénk inkább!
Van-e erre lehetőségünk?

Azt már tudjuk, hogy a támogatást egy letéti számlára kell tennünk, amíg az új ház meg nem épül, de vajon a bank engedélyezné az átruházást? Pár hónap elteltével 35.000.000.- Ft-ra ment fel az ingatlanunk eladási ára (ennyiért kelnek el az ugyanilyen sorházi lakások szomszédban), tehát magasabb értékűt építenénk a pénzből, mint amennyiert ezt az ingatlant vettük!

Válaszát előre is köszönöm!
Szandra

Kedves Szandra!

Amennyiben új építésű lakásra történik a CSOK átvitele, úgy ez megoldható 5 éven belül felvett támogatás esetén is. Ennek azonban vannak feltételei. Egyik ilyen feltétel, hogy az építeni kívánt lakóház hasznos alapterülete meghaladja a korábban támogatott lakás hasznos alapterületét. Ugyancsak feltétel, hogy a lakáseladásból származó teljes bevétel továbbforgatásra kerüljön az építendő ház bekerülési költségébe.

A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

A lakáseladás tényét az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül be kell majd jelenteniük a területileg illetékes járási hivatalba. Az ezt követő 60 napon belül pedig kincstári letéti számlára be kell fizetnie a támogatás összegét. Fontos, hogy ezt az összeget – fenti feltételek teljesülése esetén – a kincstár csak az építendő új ház használatbavételi engedélyének kiadását követően utalja vissza Önöknek. Az építést végző szakemberekkel, illetve generálkivitelezővel tehát úgy kell megegyezni a fizetésben, hogy Önök ezzel a 10 millió forinttal csak a használatbavételi engedély kiadása után tudnak rendelkezni.

Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. október 04. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2018-11-14 - 13:14

Tisztelt Cím!
Kérdezném, 2 éve vásárolt (CSOK 10 milliót igénybe vettük) lakásunk ha eladjuk, vásárolhatunk helyette nagyobb értékű családi házat is más településen, az állami feltételek átvitelével? Vagy csak ismét új lakásba gondolkodhatunk?
Válaszukat köszönöm,
Tisztelettel: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 13:49

Kedves Attila!
5 éven belül csak új építésű lakóingatlanra (építés vagy vásárlás) vihető át a kedvezmény. További feltétel, hogy nagyobb hasznos alapterületű lakást vásároljanak vagy építsenek és a lakáseladásból származó teljes bevételt továbbforgassák az új lakóingatlanba.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések