A 10+10 M-s CSOK igénylésnél probléma lehet a telekre bejegyzett önkormányzati keretbiztosítéki jelzálogjog? - Hitelnet.hu

A 10+10 M-s CSOK igénylésnél probléma lehet a telekre bejegyzett önkormányzati keretbiztosítéki jelzálogjog?

Tisztelt Szakértő!

Vásároltam egy telket, amire keretbiztosítéki jelzálogjog van bejegyezte 3,1M forint értékben a helyi önkormányzat által. Ez a jelzálogjog azért került bejegyzésre, mert a fejlesztési terület belterületbe vonásának az volt a feltétele, hogy a tulajdonosok vállalják a teljes közművesítés, és a szilárd útburkolat kiépítésének költségeit. A jelzálogjog eredeti összege 9M forint volt, a közművesítés megtörtént, az útburkolat hiányzik, ezért csökkentésre került 3,1M-ra. A jelzálogjog addig a telken lesz, amíg az utat a tulajdonosok (illetve a tulajdonosok által létrehozott vízi közmű társaság) meg nem építik.

Az lenne a kérdésem, hogy akadálya-e a CSOK igénylésének a fenti tényállás? Eddig több ellentétes információval találkoztam. Az egyik szerint a CSOK állami jelzálogát csak a hitelintézeti jelzálog előzheti meg, tehát CSOK ebben az esetben nem igényelhető. Másik szerint ez nem jelzálog, hanem jelzálogjog, ezért fel lehet venni.

A legérdekesebb verzió szerint, ha van másik (hitelmentes) ingatlan (), amit meg tudok jelölni a pénzintézeti hitel és a CSOK igénylésekor, akkor nincs semmi probléma. Ami természetesen a hitel szempontjából érthető, de a CSOK szempontjából nem, hiszen az állami jelzálog éppen az elidegenítést megakadályozását célozza, és ebben az esetben nem a CSOK-kal támogatott ingatlanra kerül bejegyzésre.

Kérem segítsem tisztán látni, milyen lehetőségeim vannak?

Köszönettel:
Szabolcs

Kedves Szabolcs!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében:

“24. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentése megtörténtét követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Az állam javára szóló jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését a családi otthonteremtési kedvezményt folyósító hitelintézet kérelmezi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jelzálog ranghelye nem előzi meg a családi otthonteremtési kedvezménnyel épített új lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti, lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálog ranghelyét. A a támogatási szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy az (1) bekezdés szerinti jelzálog ranghelyét kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel épített új lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti, lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálog ranghelye előzi meg.”

Ez alapján problémát jelenthet az önkormányzat javára bejegyzett keretbiztosítéki jelzálog, de megoldás lehet, ha ranghely cserét kérnek, vagyis ha az önkormányzat hozzájárul ahhoz, hogy a kedvezményt és kölcsönt biztosító jelzálogjogok az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogot megelőzzék.

Utolsó módosítás: 2017. augusztus 30. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések