A 10+10 CSOK-ból megvehetem és be is fejezhetem a szerkezetkész ingatlant? - Hitelnet.hu

A 10+10 CSOK-ból megvehetem és be is fejezhetem a szerkezetkész ingatlant?

Utolsó módosítás: 2018. február 07. szerda

Tisztelt Szakértő!

Adott egy szerkezetkész ingatlan, melyet 10 000 000 Ft értékben tudnék megvásárolni. Előzetes felmérés szerint még kb. 10 millió Ft szükséges, hogy kulcsrakész, beköltözhető legyen.

Kérdésem az lenne, hogy 3 gyerek megléte esetén, felhasználhatom-e a 10+10 millió forintos állami támogatást oly módon, hogy az egyik 10 millióból megveszem a szerkezet kész ingatlant, a másik 10 millióból pedig kulcsrakész felépíttettem?!

Válaszát előre is köszönöm!
Zoltán

Kedves Zoltán!

A vonatkozó kormányrendelet (16/2010. (II.10.) alapján szerkezetkész ingatlan finanszírozása az alábbiak szerint történhet a 10+10 milliós támogatás igénybevételével:

“A használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése, a használatbavétel tudomásulvétele vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítése bejelentésének megtörténte előtt történő átruházás esetén, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt, úgy a családi otthonteremtési kedvezményt az új tulajdonos – az e rendeletben meghatározott feltételekkel – igénybe veheti.”

Fentiek értelmében magának a szerkezetkész ingatlannak a megvásárlásához nem, de azt követően annak befejezéséhez igénybe vehető a kedvezmény akkor, ha annak építési engedélye 2008. június 30. után került kiadásra vagy az 2016. január elsejét követő egyszerű bejelentés alapján épült. A CSOK rendelet azt is kimondja, hogy a kedvezmény a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó munkálatok finanszírozásához nyújtható, vagyis az összeget a még hátralévő munkálatok kifizetésére lehet felhasználni, a már elkészült munkára nem.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

További feltételként a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően be kell mutatni az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére vagy − amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet − a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat.

Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

A szerkezetkész ingatlan vásárlásához lakáshitel igényelhető. Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Zoltán szerint:

  Tisztelt Hitelnet.
  Szerkezetkész családi házat szeretnénk vásárolni. Az ingatlan vételára 13M Ft. 10M Ft hitelt szeretnénk felvenni. Van 2 lakástakarékunk, ami 4 év múlva jár le.
  A kérdésem az, hogy ilyen estben lehetséges-e a lakáshitel, és milyen feltételekkel? Illetve van 3 kiskorú gyermekünk, a CSOK bármilyen formája igénybe vehető?
  Köszönettel:
  Zoltán

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoltán!
   Szerkezetkész ház banki finanszírozásának lehetőségéről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Tamás szerint:

  Szép napot!
  Érdeklődni szeretnék, hogy egy 2008-ban épült szerkezetkész ház (kb. 40%-os készültségi fok) megvásárlására igényelhető-e a 10 milliós csok és az 5 milliós áfa visszaigénylési támogatás? 3 kiskorú gyermekünk van a feleségemmel.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   A szerkezetkész ház CSOK-kal történő finanszírozásáról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Borbála szerint:

  Kedves Szakértő!
  Férjemmel kinéztünk egy szerkezetkész házat (160 nm) 28 millió Ft-ért. Jelenleg nincs még gyerekünk. Ezzel kapcsolatban a kérdéseink:
  1) Erre vehetünk-e fel új építésű házra vonatkozó CSOK-ot?
  2) Ha igen és 3 gyereket vállalnánk be, de időközben úgy döntenénk, hogy mégsem szeretnénk 3-t, 2 gyerek után megállnánk, akkor a visszafizetés hogyan történne? Mekkora kamattal kellene “büntetésként” számolnunk?
  3) Illetve, ha lejárat előtt fizetnénk vissza a hitelt, akkor annak lenne külön költsége?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Borbála

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Borbála!
   1. Szerkezetkész ingatlan esetén annak megvásárlása után, a befejezéshez igényelhető a CSOK, amennyiben a hitelintézet által elfogadott költségvetésből van még hátra a CSOK összegét kitevő munkálat. További feltétel, hogy az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra.
   2. Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.
   3. A lejárat előtti végtörlesztés díját – megadva a díjmentes végtörlesztés eseteit is – a folyósító pénzintézet aktuális Hirdetménye tartalmazza. A végtörlesztési díj jellemzően a végtörlesztett összeg 1%-a.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink