A 10+10 CSOK-ból megvehetem és be is fejezhetem a szerkezetkész ingatlant? - Hitelnet.hu

A 10+10 CSOK-ból megvehetem és be is fejezhetem a szerkezetkész ingatlant?

Utolsó módosítás: 2018. február 07. szerda

Tisztelt Szakértő!

Adott egy szerkezetkész ingatlan, melyet 10 000 000 Ft értékben tudnék megvásárolni. Előzetes felmérés szerint még kb. 10 millió Ft szükséges, hogy kulcsrakész, beköltözhető legyen.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Kérdésem az lenne, hogy 3 gyerek megléte esetén, felhasználhatom-e a 10+10 millió forintos állami támogatást oly módon, hogy az egyik 10 millióból megveszem a szerkezet kész ingatlant, a másik 10 millióból pedig kulcsrakész felépíttettem?!

Válaszát előre is köszönöm!
Zoltán

Kedves Zoltán!

A vonatkozó kormányrendelet (16/2010. (II.10.) alapján szerkezetkész ingatlan finanszírozása az alábbiak szerint történhet a 10+10 milliós támogatás igénybevételével:

“A használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése, a használatbavétel tudomásulvétele vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítése bejelentésének megtörténte előtt történő átruházás esetén, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt, úgy a családi otthonteremtési kedvezményt az új tulajdonos – az e rendeletben meghatározott feltételekkel – igénybe veheti.”

Fentiek értelmében magának a szerkezetkész ingatlannak a megvásárlásához nem, de azt követően annak befejezéséhez igénybe vehető a kedvezmény akkor, ha annak építési engedélye 2008. június 30. után került kiadásra vagy az 2016. január elsejét követő egyszerű bejelentés alapján épült. A CSOK rendelet azt is kimondja, hogy a kedvezmény a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó munkálatok finanszírozásához nyújtható, vagyis az összeget a még hátralévő munkálatok kifizetésére lehet felhasználni, a már elkészült munkára nem.

További feltételként a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően be kell mutatni az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére vagy − amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet − a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat.

Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

A szerkezetkész ingatlan vásárlásához lakáshitel igényelhető. Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést!


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket