0 helyrajzi számú területen megvalósuló építkezéshez igénybe vehető a CSOK? - Hitelnet.hu

0 helyrajzi számú területen megvalósuló építkezéshez igénybe vehető a CSOK?

Utolsó módosítás: 2017. november 08. szerda

Tisztelt Szakember!

Kérdésünk: lehet-e CSOK-ot igényelni 0 helyrajzi számú, vagyis külterületi, művelésből kivont területre, amely mellett ott az aszfaltozott közút és közel a közmű bekötési lehetőség?

A legfőbb gondot az okozza, hogy a bank, a CSok iroda és minden eddig megkérdezett hivatalos személy mást mond. Az ellentétes vélemények – igen, kaphatunk, nem nem kaphatunk -, miatt áll az ügyintézés. Mindenki mutogat a másikra….

Kihez kell fordulnunk, hogy biztos, írásban is lefektetett, használható információnk legyen valamilyen hivatalos szervtől?

Előre is köszönjük válaszukat.
A család nevében: Enikő

Kedves Enikő!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A vonatkozó, új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet az új építés helyszínéül szolgáló területre vonatkozóan nem tartalmaz megkötést. A rendelet azt mondja ki, hogy az újonnan épített ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház megnevezéssel kerüljön feltüntetésre. Kérdés tehát az, hogy a szóban forgó területre építhető-e lakóingatlan. Erre a kérdésre a területileg illetékes építési hatóság tud pontos választ adni. Amennyiben igen, és ezen túlmenően az építendő lakóingatlan megfelel a rendeletben rögzített további feltételeknek (közművesítettség, stb.) is, úgy információink szerint igényelhető a kedvezmény.

Egyrészt a rendeletet megalkotó Nemzetgazdasági Minisztériumhoz lehet fordulni a kérdéssel. Tőlük tájékoztató jellegű szakmai válasz kapható, s konkrét ügyben a támogatás nyújtásában illetékes hitelintézetek megkeresését javasolják. Ezen túlmenően tehát célszerű a hitelintézetektől is állásfoglalást kérni. Amennyiben az adott bankfiók nem tud pontos választ adni, központi állásfoglalás kérését javasoljuk. A kormányrendelet ugyanis nem zárja ki automatikusan a fent említett területre történő új építés CSOK-kal való finanszírozásának lehetőségét.

A megoldás kulcsa véleményünk szerint mindenképpen az, hogy az adott területre felépített ingatlan miként kerül feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásban. Ha a már említett lakásként vagy lakóházként és az ingatlan megfelel a vele szemben támasztott további követelményeknek is, úgy működhet a CSOK igénybevétele. Javasoljuk a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet iroda megkeresését, ahol Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre. Amennyiben más módon sikerül rendezni a kérdést, úgy ez úton is érdeklődve fogadjuk a fejleményeket ezzel segítve a hasonló cipőben járó ügyfeleket.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink