Ennyi támogatásra számíthatnak a CSOK-kal új lakást vásárlók!

Az otthonteremtési program újabb intézkedéseivel további kedvezményeket realizálhatnak az újépítésű lakást vásárlók. Várhatóan januártól újból bevezetésre kerül az 5%-os lakásáfa. Továbbá azoknak a családoknak, akik CSOK igénybevételével újépítésű lakást vásárolnak, lehetőségük lesz még az 5% lakásáfa visszaigénylésére is. Mutatjuk, mennyi kedvezményt jelent ez számukra, valamint milyen pénzügyi források állnak rendelkezésre a vételár finanszírozására.

Mekkora kedvezményre lehetnek jogosultak az 1-2-3 vagy több gyermekes családok?

Az 5%-os lakásáfa visszaigénylésének lehetőségével a családok nagyobb összegű vissza nem térítendő támogatással tudnak számolni, mint amennyit eddig a CSOK jelentett.

A CSOK összege – ideértve a megelőlegezett kedvezményt is – újépítésű lakás esetén

A CSOK-ot nemcsak házastársak, hanem élettársak, gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igényelhetik gyermekeik vagy legalább 12. várandóssági hetet betöltött magzat után. A házastársi kapcsolat csak akkor feltétel, ha vállalt gyermek után kívánják igénybe venni a kedvezményt a támogatott személyek. A támogatás már egy gyermek esetén is elérhető. Fontos, hogy a CSOK önerőként vehető figyelembe! Pénzintézettől függően a vállalt gyermek után kért kedvezmény is önerő lehet!

Az áfa visszatérítés összege

CSOK igénybevételével szerzett új lakás esetén a visszaigényelhető áfa összegét az új lakás vételárának áfa tartama határozza meg. Ha nettó 30 millió forint + áfa vételárét vásárolunk lakást, akkor annak áfája 1,5 millió forint. Ezt igényelhetjük vissza a vásárlást követően. Amennyien a vételár 45 millió forint + áfa, úgy a visszaigényelhető kedvezmény összege 2,25 millió forint.

CSOK és áfa visszaigénylés esetén együttesen elérhető kedvezmény összege

30M Ft + ÁFA vételárú új lakás esetén

45M Ft + ÁFA vételárú új lakás esetén

Kamattámogatott lakáshitel a CSOK mellé

A vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódóan kedvező állami kamattámogatású lakáshitel (3%) felvételére is van lehetőség. Ez az úgynevezett CSOK hitel, amire azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak, akik legalább a 2 gyermekes CSOK-ot is igénybe veszik. Lényeges tehát, hogy ezt a fajta hitelt önmagában, CSOK nélkül, illetve 1 gyermek után történő CSOK igénylés esetén nem lehet kérelmezni.

A támogatott hitel összege

További finanszírozási lehetőségek

Piaci lakáshitel

Aki nem jogosult a CSOK hitelre vagy a támogatott lakáshitel mellé további anyagi forrásra van szüksége a vételár kiegészítéséhez, annak van lehetősége további piaci kamatozású lakáshitel felvételére. Ennek maximális összegét a jövedelem- és ingatlanfedezettség határozza meg.

Babaváró hitel

Fiatal házaspárok számára kedvező alternatívát jelenthet a Babaváró hitel, ami szintén felhasználható a vételár kiegyenlítéséhez. Ennek maximális összege 10 millió forint. A kölcsön a futamidő első 5 évében minden hitelfelvevő számára kamatmentes. Akinek ezen idő alatt legalább 1 gyermeke születik, az a hátralévő futamidő alatt is végig kamatmentesen törleszthet. További egy gyermek születése esetén a fennálló tőketartozás 30%-a, harmadik gyermek születésekor pedig a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül.

A babaváró hitel jogosultsági feltételei IDE kattintva tekinthetők meg.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Ha Ön is szeretné kihasználni az otthonteremtési kedvezményeket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót készítenek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatás- és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. október 14. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zoltán szerint:

2020-10-16 - 13:50

Tisztelt Szakértő!
Olvastam, hogy a kormányunk tervez egy olyan támogatást, hogy újépítésű ingatlan vásárlásakor (Csok igénybevétele mellett) az 5%-os lakásáfa is visszaigényelhető lesz még plusszban.
A kérdésem erre irányulóan az lenne, hogy ez csak a 2021 Jan. 1-e után vásárolt ingatlanoknál lesz majd elérhető, vagy utólag is igénybevehető az ez évben vásárolt ingatlan esetében?
A feleségemmel idén vásároltuk meg életünk első otthonát, egy újépítésű társasházban lévő téglalakást.
Az adásvételit kb 2020. Májusban írtuk alá, Június végén kaptuk meg a birtokbavételt.
A lakáshoz igénybevettük mi is a babavárót, a 3 gyerekes Csokot (10+15m Ft) és még piaci fogyasztóbarát lakáshitelt is.
Ezek alapján akár ránk is vonatkozhatna a lakás 5%-os áfa visszaigénylése, azonban ez számomra nem egyértelmű, mert a megjelent cikkek erről nem ejtenek szót.
Ebben a kérdésben szeretnénk szakvéleményt kérni öntől.
Válaszát előre is köszönettel,
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2020-10-16 - 14:00

Kedves Zoltán!
A 5% lakásáfa bevezetésére és ennek visszaigénylési lehetőségére vonatkozó kormányrendelet még nem jelent meg. A jelenlegi tájékoztatás alapján ezzel a lehetőséggel a 2021. januártól CSOK igénybevételével lakást vásárlók tudnak majd élni. Ha lesz pontos információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla.

Roland szerint:

2020-10-16 - 13:49

Tisztelt Cím!
Bár még nincsenek részletek az újonnan beharangozott, új építésű lakások 5%-ra csökkentett áfájának visszaigénylésével kapcsolatban, de ide vágó kérdésem lenne. Épp most szemezgetünk egy ingatlannal, ahol jövő év első felére van tervezve az átadás. Nem vagyok tisztában azzal, hogy ha most foglalózzuk és jövőre átvesszük, akkor melyik dátum minősül az ingatlan szerzés/vásárlás dátumának? Ugye most azt emlegetik, hogy a “2021 januártól” vásárolt ingatlanok kapcsán lesz igényelhető a visszatérítés és e miatt lehet, hogy inkább kivárnánk, ha ezen múlik.
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-10-16 - 13:56

Kedves Roland!
Mivel még az erre vonatkozó kormányrendelet nem jelent meg, nincs információnk a részletekről. Azt javasoljuk, hogy várják meg, míg megjelenik a rendelet és ismerek lesznek a feltételek.

Péter szerint:

2020-10-15 - 12:26

Kedves Szakértők!
CSOK támogatás és az 5%-os ÁFA visszaigénylés igénybe vehető külterületen található telekre történő építkezés esetén is (új ingatlan építése, 2 meglévő gyerek, rendezett TB jogviszony, rendszeres havi jövedelem megléte mellett)? Köszönettel:

Hitelnet szerint:

2020-10-20 - 07:41

Kedves Péter!
Amennyiben a lakóház építésére adnak Önnek engedélyt és a földhivatalban lakóházként lesz nyilvántartva, úgy igényelhető a CSOK építkezésre.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Annamária szerint:

2020-10-14 - 17:27

Csok hitelt szeretnék felvenni használt lakás vásárláshoz

Hitelnet szerint:

2020-10-15 - 09:12

Kedves Annamária!
Kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakétőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések