Ennyi CSOK jár a nem közös gyermekeket nevelő élettársaknak - Hitelnet.hu

Ennyi CSOK jár a nem közös gyermekeket nevelő élettársaknak

A CSOK rendelet külön pontban részletezi, hogy milyen módon kell meghatározni a CSOK összegét, ha azt élettársak nem közös és/vagy közös gyermek(ek) után kívánják igénybe venni a támogatást. Nem mindegy ugyanis, hogy élettársi vagy házastársi kapcsolatban igényeljük a CSOK-ot. Példákkal alátámasztva mutatjuk meg az alkalmazott számítási módokat.

Élettársak CSOK igénylése

 A kedvezményt élettársak kizárólag együttesen igényelhetik, vagyis mindkét félnek szerepelnie kell mind a CSOK kérelemben, mind a CSOK szerződésben támogatott személyként.

Élettársak esetén, amikor van olyan gyermek, aki nem közös gyermek – például előzős házastársi vagy élettársi kapcsolatból született – az alábbiak szerint vehető igénybe a CSOK: mindkét fél esetén ki kell számolni, hogy saját gyermekei után mekkora összegű CSOK-ra jogosult és azt az összeget vehetik igénybe, amelyik kedvezőbb. (A figyelembe nem vett gyermek után külön igényléssel nem lehet igénybe venni a kedvezményt!

Példa I. a)

Az élettársak közül Apukának 2 gyermeke, Anyukának 1 gyermeke van előző kapcsolatából. Mind az öten egy háztartásban élnek. Új építésű lakóingatlant vásárolnak. Fentiek alapján kedvezőbb jelen esetben az Apuka gyermekei után kapható támogatás, ezért azt az összeget vehetik igénybe, ami 2,6M Ft. Anyuka 1 gyermeke után nem igényelhetnek támogatást.

Picture1

Példa I. b)

A példa ugyanaz, mint fenti esetben azzal a különbséggel, hogy használt lakást vásárolnak. Fentiek alapján kedvezőbb az Apuka gyermekei után kapható támogatás, ezért az ő gyermekei után járó összeget vehetik igénybe, ami 1,43M Ft. Anyuka 1 gyermeke után nem igényelhetik a támogatást.

Picture2

Példa II. a)

Az élettársak közül Apukának 2 gyermeke van az előző kapcsolatából, Anyukának 1 gyermeke van szintén az előzős kapcsolatából és van 1 közös gyermekük is. Hatan laknak egy háztartásban és új építésű lakóingatlant vásárolnak. 3 gyermek (Apuka 2 gyermeke + 1 közös gyermek) után 10M Ft CSOK-ra lehetnek jogosultak. Anyuka 1 gyermekét nem lehet figyelembe venni a támogatási összeg meghatározásakor.

Picture3

Példa II. b)

A példa ugyanaz, mint fenti esetben azzal a különbséggel, hogy használt lakást vásárolnak. 3 gyermek (Apuka 2 gyermeke + 1 közös gyermek) után 2,2M Ft CSOK-ra lehetnek jogosultak. Anyuka 1 gyermekét nem lehet figyelembe venni a támogatási összeg meghatározásakor.

Picture4

Megjegyzés

Az új és használt lakásszerzést szabályozó CSOK rendelet egyaránt kimondja, hogy házastársak esetén a házastársakkal közös háztartásban élő közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen kell figyelembe venni, ugyanakkor – mint, ahogy az a fentiekben látszik – élettársak igénylése esetén a közös háztartásban élő, nem közös gyermekeket nem lehet együttesen figyelembe venni, mindkét fél esetén külön kell számolni a támogatási összeget és a kedvezőbb mértékű vehető igénybe.

Ebből következően, amennyiben a Példa I. a) pontban szereplő élettársak összeházasodnak, akkor a közös háztartásban lévő, nem közös gyermekeik együttesen vehetők figyelembe, tehát új lakás vásárlása esetén a 2,6M Ft-os támogatási összeg helyett a 10M Ft-os CSOK-ra lehetnek jogosultak!

Példa II. b) pont alapján pedig a 3 gyermek után adható 2,2M Ft összegű CSOK helyett – házasként – mind a 4 gyermek után igényelhető a támogatás, így 2,75M Ft összegű kedvezményhez juthatnak a használt lakás vásárlásakor!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2016. március 02. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Hajnalka szerint:

2018-07-19 - 06:50

Tiszteletem,
privát lenne kérdésem, hová írhatok. Ha van elmaradt hitel, nem nagy összeg, attól megjár még a használt házra is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-19 - 07:10

Kedves Hajnalka!
A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a hátralékos tartozás, de az esetleges hitelfelvételt igen.
További pontos tájékoztatást a konkrét információk ismeretében tudnak adni Szakértőink.

Péter szerint:

2018-02-06 - 05:35

Üdv.
Röviden leírom. Én 39 éves vagyok, elváltam 2 kislányomat nekem ítélte a bíróság, én nevelem őket. Közben megismerkedtem mostani élettársammal, akinek szintén van egy gyermeke és közben megszületett közös gyermekünk is. Így 4 gyermeket nevelünk együtt.
Erre jár-e a csok? Ha igen, akkor mi a menete? Valamint, hogy tetőtér beépítésre is megadják-e?
Előre is köszönöm.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 05:58

Kedves Péter!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy élettársak nem közös és közös gyermekeik után milyen összegben jogosultak CSOK-ra.
A kedvezmény tetőtér-beépítésre is igényelhető, a bővítésre irányadó támogatási összegeket alapul véve. A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Norbert szerint:

2016-12-21 - 14:13

Igénybe vehető-e a csok, ha van két saját gyermekem, akiknek én vagyok a törvényes képviselője és van egy párom, akinek szintén van egy saját gyermeke, tehát így van három gyermekünk! Vagy össze kell házasodni? És ha igénybe vehető, akkor mi kell hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-21 - 14:20

Kedves Norbert!
Élettársak esetén mindkét fél esetén ki kell számolni, hogy saját gyermekei után mekkora összegű CSOK-ra jogosult és azt az összeget vehetik igénybe, amelyik kedvezőbb. Ha azonban összeházasodnak, akkor a nem közös gyermekek is együttesen vehetők figyelembe. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Linda szerint:

2016-05-11 - 14:20

Tisztelt Cím!
Egy pár gyors kérdésem lenne. Úgy is igénybe lehet venni a CSOK-ot, ha a páromnak is van egy gyereke, még nem töltötte be a 18-at, nekem is van egy 7 éves. Használt családi házat vennénk. Mennyi pénzt kaphatnánk? Visszatérítendő és vissza nem térítendő egyaránt érdekelne, természetesen évek óta bejelentett munkahellyel rendelkezünk.
Köszönöm válaszukat!
Linda.
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 14:38

Kedves Linda!
Amennyiben élettársként NEM KÖZÖS gyermek után igénylik a támogatást, akkor csak egyikük gyermeke után lehetnek jogosultak a kedvezményre. Ha házasként nyújtják be az igénylést, akkor mindkét gyermek után jogosultak lehetnek a támogatásra.
Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket, ha kitölti online adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések