Elutasítható a CSOK kérelem a belmagasság miatt?

Tiszt3elt Hitelnet!

Használt lakást szeretnénk vásárolni. A kérelem beadás megtörtént. A Banki felülbírálat elutasította, mert az átlag belmagasság 2,33 méter. Mindeközben rendelkezik egy 2,73 méter belmagasságú nappalival és a többi helyiség is 2,2 méter átlagnak megfelel.

Illetve a banktól kaptunk egy kinyomtatott értékbecslést, amin rajta van a leírásban, hogy összkomfortos, a lakhatási feltételeknek megfelelő. Ugyanazon lap alján az iraton máshol nem egyező betűformátummal 2 mondatban, hogy komfort nélküli és a lakhatási feltételeknek nem megfelelő. A bank fellebbezést nem enged csak a körzeti Kormányhivatalnál. A beadott iratainkat pedig eltünteti. Még nem kaptuk vissza és senki nem tudja hol vannak. A postán elakadtak állítólag.

Hogyan tovább?
Köszönettel.
Aranka

Kedves Aranka!

A használt lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt szabályozó kormányrendelet ugyan nem tartalmaz a célingatlanok belmagasságára vonatkozó előírást, ám értékbecslői információk alapján úgy tudjuk, hogy a CSOK-kal finanszírozott lakóingatlanban kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5 méter belmagasság megvan. Ilyen hekyiség lehet például a nappali. Az ingatlan többi helyiségében pedig 2,2 méter feletti belmagasság szükséges. Ez a minimum feltétel.

Ezen túlmenően a CSOK használt lakás vásárlásához abban az esetben igényelhető, ha a lakás – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmas. E követelményt a hitelintézet a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem elbírálása során helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Elképzelhető tehát, hogy a bank az elkészült értékbecslés alapján azt állapította meg, hogy az ingatlan egyéb okokból nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére. Az elutasításról és annak indokáról a hitelintézetnek írásban kell tájékoztatnia Önöket. Amennyiben ezzel nem értenek egyet, az írásos elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak.

Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK igénybevételével finanszírozott lakóingatlannak ITT és ITT olvashat bővebb információt.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsuzsanna szerint:

2020-03-30 - 19:53

Tisztelt címzett! Gyermekeim szeretnének lakást vásárolni.Hitelkérelem elindult,OTP-nél.a vásárolni kívánt használt lakást csók igénybevételével szeretnék megvásárolni.2 meglévő gyerek van.igénybe szerették volna venni a csók hitelt,a fix 3 százalékosat.már minden úton lenne,viszont a négyzetméter a gond.az energiatanusítványos 51,az otp- becslő 49,5 négyzetmétert mért.kértek egy felülbírálatot,az újabb becslő 49 négyzetmétert számolt hasznos alapterületnek. Ebből kifolyólag ugrik a csok hitel,sa második gyerekre a vissza nem térítendő csok.Más pénzintézetnél most nem tudnak új kérelmet indítani a jelenlegi helyzetben(koronavírus járvány).Sajnos a második gyerek betegen született,azért ragaszkodnának a szóban forgó ingatlanhoz,S azért is mert a jövedelmükhöz az a vételár lenne megfelelő.Tényleg 1 négyzetméter jóindulat már nem fér bele ebbe a mai világba? Nem tudom mi tévők legyünk,van e valami megoldás? 1 négyzetméter miatt esnek el a támogatástól.Így támogatják a fiatalokat?Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsa.

Hitelnet szerint:

2020-04-03 - 18:07

Kedves Zsuzsa,
A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy a 2 gyermekes CSOK jogosultsághoz legalább 50 m2 hasznos alapterületű lakás vásárlása szükséges. Amennyiben a banki értékbecslés, majd az azt követő felülvizsgálat egyaránt 50 m2 alatti hasznos alapterületet állapított meg, így sajnos egy kormányhivatalnál történő esetleges fellebbezés sem vezetne eredményre véleményünk szerint.

Szabina szerint:

2020-03-18 - 23:14

Kedves Hitelnet!
Elindítottuk a házvásárlás folyamatát, melyhez banki hitelt veszünk fel. Egyszerű Fogyasztó barát lakáshitel (CSOK, Babaváró és egyéb támogatást nem igénylünk)
Az értékbecslés megtörtént, melynél az értékbecslő aggodalmát fejezte ki a belmagassággal kapcsolatban. 2,23 m a belmagasság. Ez egy régi ház, melyet felújítottak. Nem találtam semmilyen szabályozást a belmagasságra régi házaknál, nem tartanám fairnek, hogy egy régi építésű ingatlan megfeleljen az újépítésű ingatlan szabályainak.
Minden egyéb feltételnek megfelelünk, illetve az ingatlan is minden más feltételnek megfelelt.
Az értékbecslő azt mondta csak az UniCredit bank az, aki ezt nagyon szigorúan veszi, és lehet rá valószínűség, hogy elutasítják a kérelmet.
Milyen meglátásaik vannak ezzel kapcsolatban? köszönöm szépen kedves válaszukat!
Tisztelettel, Szabina

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 15:47

Kedves Szabina!
A belmagasságra vonatkozó szabály bankfüggő. Az UniCredit Banknál ez problémát jelenthet.

András szerint:

2019-06-05 - 19:18

Használt lakás vásárlásához mennyi a belmagasság?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-07 - 10:44

Kedves András!
1,9 méter.

Mónika szerint:

2018-09-26 - 05:08

Jó napot!
Fel szeretnénk venni a csokot! Volt kint az értékbecslő és azt mondta, hogy 250 m-nek kell lennie a szobák belmagasságának. Viszont csak az egyik szoba nincs meg, csak 240 m. Lehet a bírálatnál baj?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-26 - 05:15

Kedves Mónika!
Információink szerint elegendő lehet, ha legalább egy olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiség van, ahol 2,5 méter belmagasság megvan.

Róbert szerint:

2018-09-20 - 06:18

Üdv!
Amit még nem értek, hogy a 250 cm belmagasság a CSOKhoz van kötve, vagy mindenféle jelzáloghitel alapfeltétele is a belmagasság megléte? Tudom, hogy csak előzetes értékbecslést kértünk, de a bank nem adota ki az értékbecslő álltal beadott értékbecslést. Ezt nem adják ki a bankok? Mert van olyan helysége a háznak, ahol megvan a 250cm belmagasság és bár nem a legnagyobb helysége a háznak, de 13nm-es helység.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-21 - 14:14

Kedves Róbert!
CSOK igénylés esetén különösen vizsgálják a belmagasságot a hitelintézetek.
Az elkészült értékbecslést nem szokták kiadni a bankok, jóllehet információink szerint az értékbecslés tartalmát az ügyfél megismerheti.

Róbert szerint:

2018-09-19 - 06:27

Üdvözlöm!
Házat szeretnénk vásárolni, és már ki is szemeltünk egyet. Van egy hitelügyintézőnk, aki azt tanácsolta, hogy kérjünk egy előzetes értékbecslést. Ezt megtettük, és elbírálás után az jött ki, hogy nem adnak hitelt a házra, mert nincs meg a 250 cm belmagasság. Ez egy vályogház, és a két szobában a gerendák alja 230 cm-en van, de a gerendák közt, illetve a konyhában, fürdőben megvan a szükséges belmagasság. Kértem a hitelügyintézőt, hogy kérje el az értékbecslő által leírtakat, de nem adják ki. A házzal egyébként más baj nincs, jó állapotú, nem vizesedik, nagy telekkel, közelben iskola, boltok, Velencei tó, állomás.
Ilyen esetben mit lehetne tenni? Egyébként a Budapest Banknál csináltattuk az értékbecslést.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-20 - 05:56

Kedves Róbert!
Információnk szerint a belmagasságnak meg kell lenni legalább 250 cm-nek. Ha nincs olyan huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség, ahol ez a belmagasság megvan, akkor a ház sajnos nem felel meg a CSOK feltételeknek.

Beáta szerint:

2018-08-14 - 05:41

Jó napot.
Ma volt a helyszíni szemle és az úr azt mondta azzal lehet a probléma, hogy a belmagasság 2,39 cm, ami lehet hogy nem fog megfelelni.
Mi várható? Amúgy 3 millió a ház, ebből önerő 800 ezer, amit már kifizettünk.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-14 - 05:42

Kedves Beáta!
Kérdésére a választ fenti bejegyzésünkben olvashatja.

Lajos szerint:

2018-07-26 - 07:34

Jó napot.
Ingatlant szeretnék vásárolni egy kis faluban, de a fürdő helység belmagassága 180-185 cm.
Kérdésem, hogy erre igényelhető-e csok támogatás, ha nincs meg a 190 cm belmagasság.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-26 - 08:33

Kedves Lajos!
Információnk szerint probléma, ha a fürdőszoba belmagassága 180-185 cm. Úgy tudjuk, ennek a helyiségnek is legalább 220 cm belmagasságúnak kell lenni.

Margit szerint:

2018-07-17 - 05:51

Érdeklődni szeretnék, mennyi kell a belmagassága a helyiségnek?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-17 - 05:54

Kedves Margit!
Kérdésére válasz a fenti bejegyzésben olvasható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések