Előző házasságból származó 23 éves fiam után is kaphatunk CSOK-ot, ÁFÁ-t építkezéshez?

Kedves Hitelnet!

Újra házasodtam, van egy nagy fiam az előző házasságomból, aki 23éves nappali tagozatos, illetve egy közös 7 éves kislányunk. Párom 47 éves, én pedig 44.
Telek + Jogerős építési engedélyünk van egy 120 nm-es ingatlanra.
Felvehetjük a 2 600 000-ot? Van esély az 5 000 000 ÁFA kedvezményre?

Előre is Köszi & Üdv.
Roland

Kedves Roland!

A vonatkozó kormányrendelet értemében az igénylő 25 év alatti, vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja után, aki vele közös háztartásban él és a kedvezmény igénybevételével építendő lakóingatlanba is vele költözik, igényelhető a CSOK. Elvált szülő CSOK igényléséhez mellékelni szükséges az igénylőnél történt gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozatot.

Amennyiben fentieken túl az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek, úgy az Ön előző házasságából származó fia, valamint közös gyermekük után jogosultak lehetnek a 2 gyermek után, új lakóingatlan építéséhez igényelhető 2,6 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményre. Meglévő gyermekek után igényelt támogatás esetén a támogatott személyekre vonatkozóan nincsen felső életkorhatár.

A maximum 5 millió forint összegű adó-visszatérítési támogatásra akkor lehetnek jogosultak, ha nem kötöttek és az építési munkák befejezéséig nem is kötnek olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles. Az egyes munkafolyamatokat tehát más-más szakemberekkel szükséges elvégeztetni, az egyes kivitelezői szerződések tekintetében nem valósulhat meg az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítés.

Az NGM szakmai állásfoglalása alapján az ÁFA törvény 10. § d) pontját értelmezni jogosult NAV álláspontja szerint a „szerkezetkész”, a „félkész”, valamint az „emelt szintű” állapotra vonatkozó építési-szerelési vállalkozói szerződések – függetlenül attól, hogy azok nem rendeltetésszerű és biztonságos használatbavételre alkalmas új lakás építésére és a megrendelő részére történő átadására irányulnak – termékértékesítésnek minősülnek, így ezen esetekben Adó-visszatérítési támogatás nem nyújtható. Erről bővebben ITT olvashat.

Ha az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, online Lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak az építési hitelek aktuális törlesztő részletéről. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű CSOK, ÁFA, hitelügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nikoletta szerint:

2018-02-20 - 13:11

Tisztelt Szakértő!
Esetünkben az előző házasságainkból származó 3 gyermekünk közül 2 nem nálunk van hivatalosan “elhelyezve”. A gyermekek azonban heti váltásban vannak nálunk (1 hétig a másik szülőnél vannak, 1 hétig nálunk), tehát a “láthatás” valójában minden 2. héten egy teljes heti életvitelszerű együttélés. Ez esetben igényelhetjük-e a CSOK-ot, mint újrakezdő házaspárok, akiknek közös gyermekük nincsen, csak az előző házasságaikból.
Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-20 - 13:48

Kedves Nikoletta!
Amennyiben az előző házasságaikból származó gyermekek hivatalosan nem Önöknél kerültek elhelyezésre, úgy a vonatkozó kormányrendelet értelmében sajnos nem jogosultak a kedvezményre.

Margit szerint:

2017-11-04 - 05:01

Üdvözlöm.
Első házasságomból született, két kiskorú gyermeket nevelünk a férjemmel. Használt lakás vásárlása előtt állunk. Az volna a kérdésem, hogy a két gyermek után igényelt 1.430.000 Ft CSOK igényléshez a volt férjnek lemondó nyilatkozatot kell tennie? A gyermekek KIZÁRÓLAGOS FELÜGYELETI JOGÁT jogerős bírósági végzés határozza meg az anyánál.
Köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-04 - 05:27

Kedves Margit!
Elvált szülők CSOK igénylése esetén a vonatkozó kormányrendelet a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozat benyújtását írja elő.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések