Élettársi kapcsolatot felválthatjuk házassággal CSOK kötelem alatt? - Hitelnet.hu

Élettársi kapcsolatot felválthatjuk házassággal CSOK kötelem alatt?

Tisztelt hitelnet!

Egy talán különös és ritka kérdéssel fordulok Önökhöz, ám bízom benne, hogy van mód bonyodalom nélküli megoldást találni.

Párommal tavaly (2017) felvettük a 3 gyermekeseknek rendelkezésére álló CSOK-ot. Hogy ezt megtehessük, még azt megelőzően (2016) közjegyző előtt bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttünk. (vagy hogy mondják ezt). Azért így oldottuk meg a "hivatalos összetartozás" kérdését, mert a házasság megszervezése több nehézséggel jár: nem akartuk csak gyorsan letudni a dolog hivatalos részét, szerettük volna ha egy ilyen eseménynek valóban megvan az a jellegű pompája, amire későbbi életünkben is örömmel emlékezhetünk, és az otthonteremtés előtt plusz költségekbe se szerettük volna terhelni magunkat. Szeretnénk azonban összeházasodni, igazából, tényleg.

A közjegyző az élettársi kapcsolat bejegyzésekor azonban felhívta a figyelmünket, hogy ha később így döntünk, az élettársi kapcsolatot előbb törölni kell.

A kérdésem az volna, hogy van-e mód a bejegyzett élettársi kapcsolatot előléptetni házassággá, vagy a házassággal együtt, egyszerre megszüntetni, kiváltani, hogy a banki CSOK szerződés viszonylatában a kapcsolatunk jogfolytonosnak tekinthető legyen (azt szeretném elkerülni, hogy a házasságkötés érdekében a bejegyzett élettársi kapcsolatot fel kell bontani, ami szerződésszegésnek minősül, vissza kell állítani a hitelszerződés szerinti eredeti állapotot, majd megköthetjük a házasságot és újra szerződhetünk a bankkal).

Köszönettel: Péter

Kedves Péter!

Nem derül ki leveléből, hogy a CSOK-ot meglévő vagy vállat gyermekek után kapták meg. Vállalt gyermekek után történő CSOK igénylésnek feltétele a házastársi kapcsolat. A vonatkozó kormányrendelet értelmében megelőlegező CSOK igénybevételére tehát kizárólag házastársak lehetnek jogosultak. A közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolat nem helyettesíti a házasságot. Bejegyzett élettársi kapcsolat esetén a megelőlegező CSOK jogosultság – úgy tudjuk . nem áll fenn. Ha tehát ebben a formában kapták meg a kedvezményt, az információink szerint jogosulatlan igénybevétel.

Meglévő gyermekek után történő CSOK igénylésnek viszont nem feltétele sem a bejegyzett élettársi, sem a házastársi kapcsolat. Az élettársi kapcsolatról és fennállásának időpontjáról ilyen esetben elegendő nyilatkozni a CSOK kérelemben.

A CSOK jogosultságnak megfelelő családi állapotot a hitelintézeteknek a kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján kell vizsgálnia. Ha azt követően megszűnik az élettársi kapcsolat, ez a tény nem befolyásolja a korábbi CSOK jogosultságot.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. október 11. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szilvia 82 szerint:

2018-10-21 - 00:03

Kérdésem adott esetben, ha az apához kerülnek iker fiaim bírói végzéssel, anyai jogaimtól nem vagyok megfosztva, Apa újraházasodott, született egy lánya is, most a csokot fel szeretnék venni. Nekem mint anyának alá kell írnom az engedélyt vagy bármilyen papírt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 09:00

Kedves Szilvia 82!
Ha a gyermekelhelyezés jogerős bírósági határozattal alátámasztható, akkor információink szerint nem szükséges az Ön hozzájárulása.

Péter szerint:

2018-10-11 - 16:36

Tisztelt hitelnet!

A körülményeket tekintve nem megelőlegző igénybevétel volt, már meglevő gyerekekre vettük igénybe. A háromból kettő közös, egy pedig előző kapcsolatból származó.

Ha jól értelmezem, akkor ebben az esetben – feltéve, hogy a gyerekek vegyes összetétele nem befolyásolja – nem lett volna feltétel bejegyzett élettársi vagy házastársi kapcsolat?
Az élettársi kapcsolat fennálásáról teljes bizonyító erejű okiratban nyilatkozatunk és így visszagondolva nem is értettük, hogy a közjegyző által hitelesített regisztrált élettársi viszonyról szóló papír mellett miért van szükség arra, hogy még nyilatkozzunk is.
De ezek szerint előbbi volt szükségtlen. Elviekben akkor következmények nélkül felbonthatjuk és házasságot köthetünk.

Természetesen a kérdésről érdeklődöm a CSOK-ot folyósító banki intézetnél is.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-12 - 06:39

Kedves Péter!
A két közös és egy előző kapcsolatból származó gyermek után igényelt CSOK-hoz valóban nem lett volna feltétel a közjegyző által hitelesített regisztrált élettársi kapcsolat. Lényeg, hogy a CSOK igénybevételtől függetlenül felbonthatják ezt a kapcsolatot és házasságot köthetnek. 🙂

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések