Élettársak csak együttesen igényelhetik a CSOK-ot?

Kedves Szakértő!

Élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a CSOK-ot? Ha az egyik félnek már van lakása, akkor talán szerencsésebb lenne, ha a lakással még nem rendelkező fél igényelné, vagy ez nem lenne kizáró ok? Nálunk viszont az is bonyolítja a helyzetet, hogy a lakással már rendelkező fél elmúlt 40, míg a másik még bőven alatta van.

Ezért érezzük úgy, hogy a legmegfelelőbb az lenne, ha csak egyikünk igényelje. Egy gyerekünk van, de tervezünk még egyet, és használt családi házat szeretnénk vásárolni, a meglévő pici lakást pedig szintén megtartanánk, nem cserélnénk el.

Köszönettel:
Norbert

Kedves Norbert!

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy élettársak és házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra, egyedüli igénylőként sajnos nem. Továbbá, ha vállalt gyermek után is igényelni szeretnék a megelőlegező CSOK-ot, akkor ezt kizárólag házastársi kapcsolatban tehetik meg, élettársként sajnos nem. Megelőlegező CSOK igénylésénél a házastársi kapcsolaton túl feltétel, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen. Ha csak meglévő gyermek után történik igénylés (12. terhességi hetet betöltött magzat is már meglévő gyermekek számít), akkor nincsen életkorhatár és a házasság sem követelmény, meglévő gyermek után élettársak is jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén további feltétel, hogy az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet, illetve ezt meghaladó tulajdoni arány abban az esetben nem probléma, ha a lakáson már bejegyzett haszonélvezeti jog van. Ha a haszonélvezeti jog bejegyzése szerződés alapján történt – például ajándékozás – akkor azt 2016. február 10. előtt kellett, hogy bejegyezzék. Ezt követő haszonélvezeti jog bejegyzés csak akkor fogadható el, ha az jogszabály alapján történik (öröklés). Adott esetben a megoldás az lehet, ha a lakással rendelkező fél a lakás 50%-át a másik félnek ajándékozza. 50-50% tulajdoni hányad más lakásban ugyanis megengedett.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Julianna szerint:

2020-05-21 - 14:43

Élettartammal szeretnénk Csokot igényelni hitel nélkül.
Egy gyermekünk már van. Probléma az lenne, hogy az egyikünk KHR listán szerepel, mert kiskorúként adóstársként bevonták egy hitelbe. Ha megvásárolunk egy használt ingatlant ezzel 50-50 % tulajdoni részt szerzünk mindketten, lehet probléma a későbbiekben abból, hogy a nevemen van tulajdonrész, hozzá nyúlhat bárki is a tartozásom fejében?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 10:51

Kedves Julianna!
Egy esetleges végrehajtás során a CSOK-kal érintett ingatlanon is behajtható lenne a tartozás.

Andor szerint:

2019-03-13 - 01:13

Szép estét!
Jelenleg házas vagyok, van 2 gyermekem, de válóperezek és az 1 gyerek nálam van, a 2. gyermekelhelyezés folyik közben közben. Van egy új élettársam. Közös használt házat szeretnénk az új élethez és a nagy kérdés az lenne, hány gyermekre lehet igényelnünk a csokot? Mennyi lenne az az összeg, amit igénybe vehetnénk használt lakásra és mi szükséges hozzá?
Köszönöm: Andor

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 00:10

Kedves Andor!
A CSOK azon gyermekek után igényelhető, akik jogerős bírósági határozat alapján Önnél kerültek elhelyezésre és Önnel közös háztartásban, közös lakcímen élnek. 2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető.

Lac szerint:

2019-02-26 - 19:08

Üdvözlet!
Olyan kérdésem lenne, hogy élettársammal akinek van 2 gyermeke (nem közös) arra igénybe vettük a CSOk-ot. Sajnos a kapcsolatunk tönkre ment. Kicsivel több mint 1 éve elköltöztem és azóta ő és a 2 gyermeke lakik az ingatlanban (használt). Azóta megy az egyezkedés, hogy ki fizet ki kit, ki marad a lakásban végleg. Most lett bírósági per a tulajdoni rész miatt.
A kérdésem az lenne, hogy kinek és mennyi CSOK-ot kell visszafizetni, például ha ő marad a 2 gyermekével továbbra is az ingatlanban, vagy ha én költöznék vissza és én váltanám meg az ő lakás részét. (2017 elején vettük a lakást.)
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 09:22

Kedves Lac!
A 2017-ben felvett CSOK esetében van egy olyan rendelkezés, hogy az ingatlan 5 éven belül nem adható el és a támogatás sem vihető tovább másik használt lakásra, csak újra. Ahhoz tehát, hogy a kedvezményt ne kelljen visszafizetni, mindkettejüknek újépítésű ingatlant kellene vásárolniuk. Ellenkező esetben mindkettejüknek a rá eső CSOK összeg büntető kamattal növelt összegét kell visszafizetni. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes járási hivatal tud adni.

Nik szerint:

2019-02-25 - 17:45

Érdeklődni szeretnék, hogy a férjem igényelheti-e a csokot? Három gyermekemet neveli, de nem a vérszerinti gyermekei.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 12:49

Kedves Nik!
Házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra, amely a nem közös gyermekek után is igénybe vehető.

Baumann szerint:

2019-01-26 - 16:16

Üdvözlet!
Kaphatnak-e csok-ot élettársak, ha a két gyermek csak az egyik félé, közös gyermek nincs!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-28 - 10:54

Kedves Kérdező!
Élettársak csak az egyik fél gyermekei után is jogosultak lehetnek CSOK-ra. Két gyermek után 1.430.000 Ft igényelhető, amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Tímea szerint:

2019-01-24 - 09:47

Tisztelt Szakértő.
Párom is és én is elváltunk. Nekem a házasságomból van 2 gyermekem, akik velem élnek, az enyém a 100%-os felügyeleti jog. Vásároltunk 2017-ben egy házat, ami párom nevén van. Szeretnénk még egy szobával bővíteni.
A kérdésem az lenne, hogy párom igénybe veheti-e a Csok-ot bővítésre az én gyermekeimre?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 11:00

Kedves Tímea!
A szobával történő bővítéshez együttes igénylés esetén tudnák igénybe venni a CSOK-ot akkor, ha a bővítendő házban Önnek is lenne valamekkora tulajdonrésze.
Az Ön által leírtak szerint sajnos nem működhet az igénybevétel.

Tomi szerint:

2018-12-19 - 07:46

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy élettársi kapcsolatban vagyunk és szeretnénk felvenni a 2 gyerekre vonatkozó Csokos 2.6 milliót és a 3%-os kamattámogatásos hitelt. Jelenleg egy gyermekünk van, a másodikat 3-4 év múlva tervezzük. Így lehetséges-e a felvétel? Ugyanis mindenhol azt olvasom, hogy csak házastársak vehetik igényben később vállalandó gyermek után, élettársaknál a feltétel a meglévő gyermek és itt jön a kérdés, hogy egy gyerekünk már van, így igényelhetjük-e a 2.6+10 millios csokot? (mert arra sehol nem találtam információt, hogy élettársak 1 vagy 2 gyermek után igényelhetik-e?)

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-19 - 08:22

Kedves Tomi!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsoaltban igényelhető a CSOK. Ha tehát Önök egy meglévő és egy vállalt gyermek után szeretnék igényelni a kedvezményt, akkor feltétel, hogy házasok legyenek a támogatás iránti kérelem benyújtásakor. További követelmény, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen szintén a kérelem benyújtásakor. Élettársi kapcsolatban egy meglévő gyermekük után lehetnek jogosultak a CSOK-ra.

Mónika szerint:

2018-11-27 - 21:01

Üdvözlöm!
Élettársi kapcsolatban, megkezdett építkezésnél igénybe vehető-e a CSOK? Felhasználható hiteltörlesztésre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-28 - 08:44

Kedves Mónika!
Élettársi kapcsolat esetén akkor igényelhető a CSOK, ha meglévő gyermek után szeretnék igénybe venni. Ha vállalt gyermek után igényelnék, akkor feltétel a házastársi kapcsolat.
A kedvezmény építkezés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó munkálatok finanszírozására fordítható. Hiteltörlesztésre nem használható fel.

Zoltán szerint:

2018-11-21 - 18:55

Jó napot!
A megelőlegező CSOK felvételéhez össze kell házasodnunk a párommal. Az lenne a kérdésem, hogy ez történhet a végleges adásvételi szerződés megkötése után is? Tehát csak a CSOK igénylés benyújtásakor kell házasoknak lennünk, nem feltétel az adásvételi időpontjában a házasság?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:29

Kedves Zoltán!
Az adásvételi szerződés megkötésekor még nem szüksége házasnak lenni. Feltétel, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor házasok legyenek, amennyiben vállalt gyermek után igényelnek kedvezményt. További feltétel ebben az esetben, hogy a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen.

Angelika szerint:

2018-11-15 - 20:37

Üdvözlöm!
Egyedülállóként a bank milyen papírt kérhet? Élettársak voltunk csak. CSOK-ot szeretném igényelni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-16 - 12:08

Kedves Angelika!
Volt élettársak esetén az a fél lehet jogosult CSOK-ra, akivel a gyermek közös háztartásban él – lakcímkártyával igazoltan – és akivel a célingatlanba is együtt költözik. A lakcímkártya bemutatása szükséges tehát adott esetbe. A további szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Attila szerint:

2018-11-09 - 12:17

Élettársi kapcsolat esetén igényelhető a csok?
3 kiskorú gyerek van, de a párom előző házasságából, közös gyermek nincs, és már nem is lesz. Elmúltunk 40 évesek.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 13:12

Kedves Attila!
Meglévő gyermekek után élettársi kapcsolatban is igényelhető a CSOK, ha az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Zsolt szerint:

2018-08-27 - 13:43

Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy élettársamnak van tartozása a NAV felé. Akkor nem jár a csok? Illetve két gyereket nevelünk közös háztartásban, egy közös, egy az élettársamé. Én egyedül igényelhetném a csok-ot? Mindkét gyermekre?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-28 - 06:11

Kedves Zsolt!
Élettársak csak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra, tehát Ön egyedül nem tudja igényelni a támogatást a két gyermekre. A NAV felé fennálló tartozás sajnos kizáró ok. Ha ez kiegyenlítésre kerül, igényelhető lesz a kedvezmény, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Ildikó szerint:

2018-05-21 - 19:09

Kedves szakértő.
A férjemmel egy éve házasodtunk össze. Albérletben vagyunk, így se az állandó, se az ideiglenes lakcímünk NEM közös. Két gyermekemet egyedül neveltem, amíg a férjem is hozzánk nem költözött.
Kizáró ok a külön lakcím?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-25 - 12:51

Kedves Ildikó!
CSOK jogosultságukat nem zárja ki a külön lakcím.
A további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Aliz szerint:

2018-04-04 - 21:18

Milyen papírt kell kérni, hogy élettársak vagyunk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-05 - 05:19

Kedves Aliz!
Az élettársi kapcsolat tényéről és fennállásának idejéről a CSOK kérelemben nyilatkoznak, külön dokumentum nem szükséges.

Noêmi szerint:

2018-03-16 - 16:43

Üdv.
Nekem van 3 gyerekem és egyedülálló vagyok, de úgy érzem teherbe estem. Ha így van, akkor 4 gyerekre vehetem igénybe a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-21 - 06:13

Kedves Noémi!
Egyedülállóként akkor igényelheti 4 gyermek után a CSOK-ot, ha betöltötte a 12. terhességi hetet és az egyéb CSOK feltételek is teljesülnek.

Richárd szerint:

2018-03-04 - 10:02

Üdv.
Kérdésem az lenne, hogy párommal 9 éve vagyunk együtt, 2 gyerek van, 1-2 tervezünk még! Bevállalandó gyerekhez házastársak kell lennünk? Mi van olyankor, ha büntetett az egyik fél, de börtönben nem volt soha? Akkor is tudnánk igénybe venni a csokot és aláírhatnánk 2 gyerekre? Bevállalandó gyerekek nem születnek meg a határidőn belül, olyankor mire lehet számítani?
.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 17:02

Kedves Richárd!
Vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha házasok és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti. Az igénybevétel feltétele, hogy az igénylő büntetőjogi felelősségét az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt bíróság nem állapította meg, vagy büntetőjogi felelősségét a bíróság az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt megállapította, de a CSOK igénylésének időpontjában az igénylő e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült. Kérdés tehát az, hogy az illető mentesült-e már a hátrányos jogkövetkezményektől. Arról, hogy mely bűncselekmények zárhatják ki a jogosultságot, IDE kattintva tájékozódhat. Amennyiben nem születik meg a vállalt gyermek az előírt határidőn belül, úgy a támogatást Ptk. szerint kamattal növelten vissza kell fizetni. Az igénylő a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések