Ekkora belmagasság kell a CSOK-hoz!

A CSOK jogosultsághoz szükséges egyedi fűtési mód után a legtöbbször feltett kérdés a támogatott ingatlan belmagasságára vonatkozik. A belmagasság meghatározó az ingatlan hasznos alapterületének számításánál, ezért fontos tisztázni az erre vonatkozó követelményeket. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy az illetékes Minisztérium szakmai iránymutatása alapján milyen belmagasságú helyiségek vehetők figyelembe az új és használt lakásra vonatkozó CSOK igénylések során.

Belmagasság meghatározása

A CSOK rendeletek – az új és használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet egyaránt – az országos településrendezési és építési követelményeiről szóló 253/1997. (XII.30.) Kormányrendelet (OTÉK rendelet) előírásait rendeli irányadónak a nem definiált fogalmak vonatkozásában.

A belmagasság kérdését illetően különbséget kell tenni azonban aszerint, hogy új vagy használt lakóingatlanra kívánjuk igénybe venni a támogatást. Az OTÉK szabályozása az újonnan épülő lakásokra, lakóingatlanokra vonatkozik.

Így – a minisztériumi állásfoglalás alapján – a teljes hatályos építési követelményeknek való megfelelés megkövetelése a korábbi szabályoknak megfelelően felépült és használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásokat illetően nem lehet jogos elvárás, hiszen a meglévő lakásállomány jelentős része a jelenleg érvényes építési követelményeket nem elégíti ki.

Új lakásra vonatkozó CSOK feltétel

Új lakóingatlan építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén – tekintve, hogy az OTÉK követelményeinek megfelelő új lakást kell építeni – az a lakás elégíti ki a lakhatás követelményeit, amely az OTÉK követelményeinek maradéktalanul megfelel.

Ez azt jelenti, hogy nem elegendő az új lakás hasznos alapterületének számításánál, ha a belmagasság eléri az 1,90 métert (OTÉK 1. melléklet, 46. pont), hanem a 85. § rendelkezéseinek is meg kell felelni: azaz az előírt legkisebb belmagasság a lakás- (és üdülőegységek) nappali tartózkodásra szolgáló helyiségében 2,50 m, a második és a többi lakószobában 2,20 m lehet.

Használt lakásra vonatkozó CSOK feltétel

Használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelt CSOK esetén a hasznos alapterület számításánál az OTÉK 1. melléklet 46. pontjának megfelelő, vagyis a minimum 1,90 méter belmagassággal rendelkező, a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, alábbi helyiségek vehetők figyelembe:

a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség,
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjármű tárolót és a pinceszinti helyiséget

Összegzés

Használt lakás vásárlás esetén tehát a CSOK alkalmassághoz elegendő, ha az ingatlan 1,90 m belmagasságú.

Amennyiben a CSOK igénylés hitelfelvétellel párosul, úgy javasoljuk a belmagasságra vonatkozó adatok előzetes egyeztetését. Hitel igénybevétele esetén ugyanis – pénzintézettől függően – továbbra is elvárás lehet a 2,5 m-es belmagasság.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben további kérdése lenne CSOK témában, tegye fel online Szakértőinknek!

Az elérhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást online adatlapunk kitöltése után. Előzetes kalkulációhoz kérjük, számoljon online lakáshitel kalkulátorunkkal!


Utolsó módosítás: 2019. január 14. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Sanyi szerint:

2020-06-30 - 05:45

Csok támogatást szeretnénk használt lakás vásárlásra. 3 gyereket szeretnénk.
Érdeklődnék, hogy a kiszemelt lakás belmagassága számít-e?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-30 - 06:37

Kedves Sanyi!
Használt lakás vásárlása esetén maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség a CSOK keretében.
A CSOK jogosultsághoz legalább 1,90 méter belmagasság szükséges használt lakóingatlan esetében.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Szilveszter szerint:

2020-05-21 - 08:35

Tisztelt Szakértő!
A lakásban, melyet meg szeretnénk venni, 2.20 2.30 belmagasságú szobák, konyha van. Van egy folyosó, mely emelkedő magasságú, legkisebb pontja 1.9, legnagyobb 2.5 picivel magasabb.
Ez meg fog-e felelni vagy biztos elutasításra számolhatunk?
Köszönöm

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 09:28

Kedves Szilveszter!
A megadott belmagasságok információink szerint megfelelnek a használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeknek. A belmagasságra vonatkozó előírásokkal kapcsolatban bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Zsuzsanna szerint:

2020-04-22 - 19:53

Melyik bankok fogadják el használt lakás csok + hitel felvétele ESETÉN a 2,35 belmagasságot, ha az egységes az egész lakásban. Sopronban.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-23 - 17:21

Kedves Zsuzsanna!
Használt lakásra történő igénylés esetén a CSOK jogosultságot nem zárja ki 2,50 m alatti belmagasság, ám hitelfelvételnél bankonként eltérő szabályozás lehetséges. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további információk ismeretében Szakértőink pontos tájékoztatást tudnak adni Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is.

Erika szerint:

2020-02-03 - 20:23

Üdvözlöm.
Adott egy újépítésű ingatlan, 3 gyerekes csok lenne. Bruttó 110 m2 az alapterület, nettó 88,5 m2. A tetőtérben lett kialakítva egy szoba, hogy meglegyen a hasznos 90 m2.
A kérdés, hogy az probléma lehet, ha a tetőtéri szoba belmagassága 1.90 m?
Köszönettel.
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 06:12

Kedves Erika!
Az 1,90 métert elérő belmagasság beleszámít a hasznos alapterületbe, tehát azon helyiség alapterülete is figyelembe vehető, ahol a belmagasság eléri az 1,90 m-t.

Bernadett szerint:

2019-05-04 - 09:20

Akkor nem tudunk mit tenni? Falusi csoknál ha ezek feltételek, akkor megint bukunk mindent, mert a bankfiókokban ragaszkodnak a 2,5-es határhoz. Nesze semmi fogd meg jól…
Köszönöm a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 14:52

Kedves Bernadett!
Keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Betti szerint:

2019-05-03 - 13:28

Üdvözlöm,
Hiába keresek rá nem találok konkrét információt arra, hogy 1,9-es magasságot csak Csok esetében el kell fogadni.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:40

Kedves Betti!
Az erre vonatkozó szakmai iránymutatást a Pénzügyminisztérium a Bankszövetségen keresztül juttatja el a hitelintézetekhez, tehát erről nem valószínű, hogy talál információt.

Aladár szerint:

2019-01-21 - 08:52

Üdv!
Nem találom azt a rendelkezést, miszerint 1.90 belmagasság elegendő.
Tudnának ebben segíteni?
Köszönettel: Ali

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 09:41

Kedves Ali!
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997 (XII.20.) számú Kormányrendelet tartalmazza a belmagasságra vonatkozó előírásokat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések