Egyedülálló, 1 gyermekes szülő kaphat szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!

38 éves, egy gyermekes, egyedülálló anya vagyok. Van már a nevemen 2 lakás. Szeretnék egy kertes házat építtetni vagy használtat vásárolni.

Felvehetem-e 1 gyermek után a szocpolt?
Nem gond az, hogy van már ingatlan a nevemen?
Illetve a korom, egyedülállóságom mennyiben befolyásolja a helyzetemet?
Ha eladnám időközben a lakásokat (nem lenne a nevemen ingatlan), javítana az esélyemen?
Ha időközben még 1 gyermeket vállalnék, akkor módosulna a szocpol igénylésének lehetősége?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

Használt lakás esetében jelenleg nem igényelhető szocpol. Új lakóház építése vagy újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén van lehetőség szocpoligénylésre, de a támogatás 1 gyermek után nem vehető igénybe. A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a lakásépítési támogatásra (szocpol) való jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges.

Meglévő gyermekek után igényelt szocpolnál nincs életkorhatár. Ha a támogatott személyek vállalt gyermek után igénylik a szocpolt, akkor életkoruk nem haladhatja meg a 40. életévet a kérelem benyújtásakor. További lényeges feltétel, hogy megelőlegező szocpol igénybevételére, vagyis “gyermek vállalására” csak házaspároknak van lehetőségük. Egyedülállók, élettársak nem jogosultak megelőlegező szocpolra.

Ön egyedülállóként csak abban az esetben tudná igénybe venni a szocpolt, ha lenne két gyermeke. Megelőlegező szocpol igénylésére pedig házasként lenne lehetősége, amíg egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet.

A szocpoligénylés másik sarkalatos pontja a meglévő lakástulajdon. Lakástulajdona elvileg sem az igénylőnek, sem a vele együttköltöző családtagjának nem lehet. Ez alól van néhány kivétel, melyekről IDE kattintva tájékozódhat részletesen. Továbbá nincs akadálya a szocpoligénylésnek akkor, ha a lakástulajdonos megválik a nevén lévő lakástól. Amennyiben értékesítés történik, úgy az eladott lakások árát tovább kell forgatni az új lakás építésébe vagy vételárába. A továbbforgatási kötelezettség többek között a lakást terhelő, visszafizetett lakáscélú hitel összegével is csökkenthető. Erről a témáról további részleteket ITT talál.

Államilag támogatott lakásvásárlási hitelre használt és új lakás vásárlása/építése esetén egyaránt jogosult lehet. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében igényelt lakáshitelnél nem jelent kizáró okot a meglévő lakástulajdon sem. Amennyiben a lakáscélú jelzáloghitelek is érdeklik, Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatot. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!


Utolsó módosítás: 2014. május 25. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Sándor szerint:

2018-04-23 - 21:56

Tisztelt hitelnet!
2 gyám gyerekem van. Gyámszülőként igénybe vennénk a csokot.
Jár az állami támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-24 - 14:32

Kedves Sándor!
A CSOK az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is igényelhető a gyermek szüleinek halála esetén.

Zoltán szerint:

2017-01-24 - 05:02

Igen lehet. Ha van munkaviszonya, akkor adnak szocpolt. Kormányrendelet. Hozzá kötötték a munkaviszonyhoz, mert mindenki szeret ingyen kapni mindent.

Matkócsik Andrea szerint:

2015-07-07 - 20:25

Két gyerekem van. Édesanyám házában szeretnék új életet kezdeni. Volt egy lakásom, amit eladtam és 4,8 milliót kaptam érte. A hitel összege 3,2 volt. A felújítás költsége 100 ezer, a volt albérlők 100 ezer költséget hagytak maguk után. A lakáshirdetés és eladásért 200 ezer forintot fizettem.
Vehetek-e igénybe szocpolt? Milyen kondíciókkal?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-08 - 15:48

Kedves Andrea!
Édesanyja tulajdonában lévő házra szocpolt nem tud igénybe venni.
Ha másik lakást szeretne vásárolni, akkor a jogosultság egyik feltétele, hogy az eladott lakás árát – csökkentve a korábbi lakásvásárlási hitel végtörlesztésére és ingatlanközvetítői díjra fordított összeggel – tovább forgassa a másik lakás vételárába. A további igénylési feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

olasz erzsi szerint:

2015-03-06 - 18:30

Szép napot!
Érdeklődnék, hogy mennyi az az összeg, ami jár vagy felvehető szocpol egyedülálló szülőként?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-08 - 21:09

Kedves Erzsi!
Az eltartott gyermekek számától, a lakóingatlan hasznos alapterületétől és az épület energetikai minősítésétől függő – jelenleg, illetve 2015. július 1. után elérhető – szocpol összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

Marcsi szerint:

2015-01-25 - 18:52

Szia!
Érdeklődni szeretné,k hogy én mint egyedülálló anya miért nem vehetem igénybe a szocpolt!
Csak családi pótlékot és gyermektartást kapok!

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-25 - 23:20

Kedves Marcsi!
A szocpol legalább 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolása esetén igényelhető, de ilyen igazolást a TB nem tud kiadni, ha az Ön jövedelme csak a családi pótlék és a gyermektartás.

Ibolya szerint:

2014-08-03 - 14:28

Akkor most van szocpol vagy nincs? Igénybe lehet venni?

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-03 - 14:29

Kedves Ibolya!
Mint ahogy arról honlapunkon részletesen olvashat, új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén igényelhető szocpolt, használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához viszont nem vehető igénybe a támogatás!

Dóra szerint:

2014-06-28 - 22:02

Én egy 4 gyermekes családanya vagyok és gyesen nem dolgozom. Kérdésem, hogy viszajött-e már használt lakásra a szocpol és aki gyesen van igénybe veheti-e? Én egyedülálló vagyok, elvált anyuka. Lakásom még nem volt, anyámékkal élek. Ez volna az első lakásom. Kinéztem már vidéken egy kertes házat egy millióért.

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-28 - 22:46

Kedves Dóra!
Szocpolt használt lakás vásárlásához továbbra sem tud igényelni. A gyest a pénzintézetek önálló jövedelemként nem fogadják el, tehát sajnos a hitelfelvétel sem lehetséges.

Mónika szerint:

2014-06-25 - 21:53

Egyedülálló anya 2 gyerekre vehet fel szocpolt? Mire lehet felhasználni? Új és régi ingatlanra egyaránt felhasználható a szocpol? Milyen papírok kellenek hozzá? Mennyi jár 2 gyerek után?

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-25 - 22:13

Kedves Mónika!
A szocpolt csak új lakásra lehet felhasználni, használtra nem. A támogatás célja új ház építése és újépítésű lakás vásárlása lehet. A szocpol összege 2 gyermek esetén – a hasznos alapterülettől és az energiahatékonyságtól függően – 800.000 és 1.690.000 forint közötti összeg. A szükséges dokumentumokról az ügylet ismeretében Szakértőink készséggel adnak felvilágosítást.

Szabina szerint:

2014-05-29 - 15:21

Üdv!
Azzal a kéréssel fordulnék önökhöz, hogy lehetne a szocpolt igénybe venni, mivel nekem 3 kiskorú gyermekem van. Mik a feltételek? Egyedülállóként lehet-e használt lakásvásárlásra igényelni?
Üdv.
Válaszukat várom minél hamarabb. Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-29 - 15:58

Kedves Szabina!
A szocpolt használt lakásra nem lehet igénybe venni.
Szocpolra egyedülálló támogatott személy is jogosult lehet, de csak abban az esetben, ha újépítésű lakóingatlant vásárol vagy új házat épít.

szelezsan zsuzsanna szerint:

2014-05-28 - 16:03

Aki csak csak családi pótlékot kap, az igényelheti a szocpolt? Egyedül nevelem a lányom.

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-28 - 23:17

Kedves Zsuzsanna!
A jogosultsághoz legalább 180 napos folyamatos – OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolt – biztosítási jogviszony szükséges, így családi pótlékkal szocpol nem igényelhető.

Anna szerint:

2014-05-27 - 23:03

Jó napot!
Érdeklődnék a szocpol feltételeiről és egy gyerekre is igénybe tudnám venni?

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-28 - 22:54

Kedves Anna!
A szocpol 1 gyermek után nem vehető igénybe. Arról, hogy 2 meglévő vagy vállalt gyermek után milyen feltételekkel igényelhető a támogatás, honlapunkon részletes leírást talál.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések