Ebben az esetben jár a CSOK utóbb született gyermek után!

Az elmúlt években sokan vásároltak használt lakást CSOK igénybevétele nélkül vagy azért, mert a vásárláskor nem volt elérhető ez a támogatási forma, vagy nem volt meglévő gyermekük, előre vállalt gyermek után pedig nem kérték a kedvezményt. Jelenleg van lehetőség utóbb született gyermek után CSOK-ot igényelni, de kérdés, hogy a lakásvásárlást követően született gyermeke után ki és milyen feltételek mellett lehet rá jogosult?

CSOK később született gyermek után

2009 július 1. és 2015. július 1. között használt lakásvásárlásához az akkor hatályos rendelkezések értelmében nem lehetett gyermekek utáni vissza nem térítendő állami támogatást igénybe venni. Használt lakás vásárlásához 2015. július elsejétől igényelhető a CSOK meglévő és vállalt gyermekek után egyaránt. Ugyanezen kormányrendelet biztosít lehetőséget utóbb született gyermek utáni támogatás igénylésére is.

Számos olvasói megkeresést kapunk e témában. A kérdezők többsége a korábbi évek használt lakásvásárlása során nem igényelt CSOK-ot, illetve megelőlegező CSOK-ot, csak lakásvásárlási kölcsönt. Most, az akkor is már meglévő, vagy utólag született gyermekük után szeretnék igénybe venni a támogatást. Kérdés, hogy jogosultak lehetnek-e rá? Mutatjuk az erre vonatkozó szabályozást.

Utóbb született gyermek esetén alkalmazandó szabály

A használt lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről a 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 23.§-a rendelkezik az alábbiak szerint:

23 § (1) Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. A kedvezmény gyermekenként 400 000 forint.

(2) Az (1) bekezdés szerinti családi otthonteremtési kedvezmény lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére vehető igénybe az utóbb született gyermek után, – a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában már meglévő gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől eltekintve – a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos jogszabályi feltételek mellett.

(4) Az (1) bekezdés szerinti családi otthonteremtési kedvezmény kizárólag a vételár megfizetéséhez, bővítés esetén a bekerülési költségek fedezetére a hitelintézet által az adásvételt vagy a használatbavételt megelőzően nyújtott és folyósított, a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában fennálló kölcsönszerződésből a családi otthonteremtési kedvezmény iránti (1) bekezdés szerinti kérelem benyújtásának időpontjában még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.”

A vonatkozó rendelkezés értelmezése

Fentiek értelmében utóbb született gyermek után csak támogatott személyek lehetnek jogosultak a kedvezményre. Támogatott személynek azok tekinthetők, akik már rendelkeznek támogatási szerződéssel. Ez alapján tehát később született gyermek után csak akkor van lehetőség a támogatást a még fennálló kölcsöntartozás csökkentésére igénybe venni, ha az igénylő a lakáshitel felvételekor az akkor  már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és azt meg is kapta.

Aki a használt lakásvásárlás során vissza nem térítendő támogatást nem vett igénybe, sem visszamenőleg az akkor már meglévő, sem a később született gyermeke után nem lehet jogosult a támogatásra a rendeletben előírt feltételek nem teljesülése miatt.

Tartozáscsökkentő támogatás 2018. január elsejétől

2018 január elsejétől újabb vissza nem térítendő támogatási forma érhető el a fennálló tartozás csökkentésére azon nagycsaládosok számára, akik ezen időpontot követően vállalnak 3. gyermeket. A támogatás összege 1.000.000 Ft. A két támogatási forma (CSOK és nagycsaládosok támogatása) nem zárja ki egymást. Minderről bővebben korábbi cikkünkben írtunk, amely IDE kattintva tekinthető meg.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2020-03-17 - 11:35

Jó napot kívánok
Harmadik gyermekünk a használt lakás vásárlás után született, a két nagyobb gyermek állami támogatását igénybe vettük a vásárláskor mint önerő.
A kérdés az az, hogy lakás korszerűsítésre vagy bővítésre, esetleg a hitel tőketartozásába meg lehet-e igényelni?
Ha bármelyiket igen akkor, hogy és miképpen lehet ezt elkezdeni és véghez vinni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-18 - 07:55

Kedves István!
Utóbb született gyermekük után jogosultak lehetnek 400.000 Ft összegű támogatásra, mely a fennálló lakáshitel csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását a lakáshitelt nyújtó banknál kérhetik.
Ugyancsak igényelhető 3. gyermekük után a CSOK újabb lakáscél (bővítés, korszerűsítés) esetén. Korszerűsítésre a támogatás akkor vehető igénybe, ha az ingatlanuk preferált településen található. Erről bővebb információt ITT talál.
A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. A támogatás összege mindkét utóbbi esetben 600.000 Ft. A támogatási kérelmek a hitelintézetek nyújthatók be. Ez esetben is a korábbi támogatást nyújtó hitelintézethez célszerű fordulni.

Dorka szerint:

2020-02-07 - 21:27

Tisztelt Szakértő!
Van aktualitása még ennek a topicnak, vagy a fent leírtak már érvényüket veszítették? 2019-ben vásároltunk lakást, 3 meglévő gyerek után igényeltük a CSOK-ot (2.200.000). Most 2020-ban fog megszületni a 4. gyermekünk, a lakáshitel tartozásunk természetesen még fennáll!
Kérdésem, hogy a megadott 400.000 forinttal (ami a később született gyerekek esetén jár) csökkenthető-e a jelzáloghitelünk?!
Köszönettel:
Dorka

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 13:17

Kedves Dorka!
Igen, utóbb született gyermekük után jogosultak lehetnek a támogatásra, amely a fennálló lakáshitel csökkentésére vehető igénybe. A jogosultság megállapítását a gyermek megszületése után a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Zellka szerint:

2019-03-23 - 09:12

2017-ben vásároltunk használt ingatlant OTP otthonteremtési hitellel. 2018-ban született gyermek után jár-e utólagosan a 400.000,- Ft-os kedvezmény a fennálló hiteltartozás csökkentésére?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:32

Kedves Zellka!
Utóbb született gyermek után csak akkor vehető igénybe a 400.000 Ft CSOK, ha a lakásvásárláskor is történt CSOK igénylés korábbi gyermek után. Ellenkező esetben sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Anita szerint:

2018-06-03 - 18:41

Tisztelt Szakértő!
2015-ben vásároltunk egy használt családi házat megelőlegező CSOK-kal 2 vállalt gyerekre és lakáshitellel. Jelenleg a harmadik babát várjuk.
Érdeklődni szeretnék, hogy egyaránt igénybe vehetjük-e az utólag született gyermek után járó 400 ezer Ft CSOK-ot és az 1M Ft tartozáscsökkentő támogatást is?
Amennyiben igényeljük az utólag született gyermekre is a CSOK-ot, akkor onnantól újraindul a 10 év elidegenítési tilalom?
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv!
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-04 - 04:27

Kedves Anita!
Az utóbb született gyermek után járó 400.000 Ft CSOK-ra és az 1M Ft összegű tartozáscsökkentő támogatásra egyaránt jogosultak lehetnek a 3. gyermek megszületése után. Az előbbi a lakáshitelt nyújtó banknál, utóbbi a területileg illetékes járási hivatalnál (kincstár) igényelhető.

Torma szerint:

2018-04-07 - 06:10

Az érdekelne, hogy utóbb született gyermek után ki igényelhet CSOK-ot? Adott egy házaspár, akik januárban használt lakást vásároltak hitelből. Most megszületett az első gyermekük, aki után szeretnék a csokot igénybe venni. Az ő esetükben van-e erre lehetőség? Az adásvételi szerződés megkötése óta még nem telt el a 180 nap. Ha jár, akkor milyen összeg? Felhasználhatják-e a lakáshitel csökkentésére a 400 ezret vagy visszamenőleg igényelhetik az egy gyerekre járó 600 ezer támogatást? Támogatási szerződés nincs kötve, csak lakásvásárlási kölcsönszerződés.
Ebben az esetben hogy juthatnak hozzá a csokhoz?
Válaszukat megköszönve: Torma

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 07:07

Kedves Torma!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség akkor sem, ha az adásvételi szerződés megkötése óta még nem telt el 180 nap, de a lakás vételára maradéktalanul megfizetésre került.

Veronika szerint:

2018-02-07 - 20:35

Üdv!
2008-ban vettünk egy családi házat. Az eladott lakáson rajta volt az első két gyerekre (születtek: 1990 és 1993) felvett szocpol, mely át lett terhelve erre a házra. 2009-ben megszületett harmadik gyermekünk, aki sajnos csak két hetet élt. 2011-ben született kisfiunk.
Érdeklődnék, hogy ránk mi vonatkozik.
Köszönettel: Veronika

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 05:10

Kedves Veronika!
Ha a támogatás igénybevételekor lakáskölcsönt is vettek fel, amely még jelenleg is fennáll, akkor annak törlesztésére igényelhető lehet utóbb született gyermekük utáni támogatás, ha minden egyéb feltétel is teljesül. A jogosultság megállapítása érdekében az érintett hitelintézethez fordulhatnak.

Veronika szerint:

2018-02-13 - 08:22

Tisztelt Hitelnet!
Fel lett véve lakáskölcsön 2001-ben, amikor a szocpolt is felvettük a két nagyobb gyerekre. De az a lakás el lett adva 2008-ban, amikor családi házat vettünk. Az a 2001-es lakáshitel már ki lett fizetve 2008-ban, amikor a házat vettük. Ez gondot jelent?
Amivel nem vagyok még tisztában, hogy úgy tudom, hogy élve született gyerek után jár a csok. Gyermekünk aki két hetet élt, utána nem lehet igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-14 - 05:42

Kedves Veronika!
Mivel a lakáskölcsön, amihez kapcsolódóan a támogatást megkapták, már nem áll fenn, így véleményünk szerint nem igényelhető utólagos támogatás.

Attila szerint:

2018-02-07 - 12:29

Üdvözlöm.
Párommal igényeltünk használt lakásra 2 meglévő gyermekünkre CSOK-ot 2 éve. Azóta útban van a harmadik gyerkőc. Igényelhetjük a harmadik gyerekre is, hogy annyival kevesebb legyen a lakáshitelünk? Ha igen, az mekkora összeg?
Valamint voltunk a kormányablakban, de ott azt mondták ha jár is, akkor vagy CSOK-ot igénylünk vagy amit most reklámoznak -1 millió lakáshiteles téma. Egyszerre a kettő nem jár. Persze utána nem néztek a kérdésnek.
Tényleg kizárja az egyik a másikat?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 04:35

Kedves Attila!
Mivel a korábbi lakásvásárláshoz vettek igénybe CSOK-ot, ezért a később született gyermekük után is jogosultak lehetnek a támogatásra. Ennek összege 400.000 Ft és a fennálló lakáshitel törlesztésére fordítható.
Az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságtól függetlenül szintén igénybe vehető a 2018. január elsején vagy azt követően született 3. és minden további gyermek után az 1 millió forint összegű tartozáscsökkentő támogatás. Erről bővebben ITT olvashat. Információink szerint az egyik támogatás nem zárja ki a másikat.

Péter szerint:

2018-02-06 - 05:33

Tisztelt Szakértő!
3. gyermekünket várjuk, mindketten elmúltunk 40 évesek. Támogatást még semmilyen formában nem igényeltünk, illetve nem kaptunk (utólagos SZOCPOL kérelmünket visszautasították, mivel feleségem nevén van egy pesti ingatlan). Lakásépítéshez a hitelt 2004-ben vettem fel, akkor még egyedülállóként. A kérdésem: utólagosan hozzájuthatunk-e valamilyen támogatáshoz, valamint CSOK-ot igényelhetünk-e lakásbővítésre? A hitelem 2025-ben jár le, ELLA Bankként kezdődött, AXA-ként folytatódott, majd az OTP-nél kötött ki.
Köszönettel: Péter

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 05:49

Kedves Péter!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy utólagos támogatás sajnos nem igényelhető.
Lakásbővítéshez 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK adható. Ha az első két gyermek után már vettek igénybe támogatást, akkor a 2,2M Ft-ot csökkenteni szükséges az utánuk kapott támogatás összegével. Továbbá meg kell felelni a bővítés esetén előírt egyéb jogosultsági feltételeknek. Kizáró ok lehet felesége nevén lévő ingatlan, amennyiben az lakóingatlan, 50%-ot meghaladó tulajdona van és az ingatlan nem haszonélvezeti joggal terhelt. Arról, hogy mely lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot bővítésnél, IDE kattintva tájékozódhat.

Klári szerint:

2018-02-05 - 16:53

Kérdésem a következő: 2007-ben vásárolt használt lakás 2017-ben lett bővítve, amihez előre folyósított LTP lett igénybe véve. 2 gyermek van, még nem lett igénybe véve kedvezmény.
Ebben az esetben hogyan vehető igénybe a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:49

Kedves Klári!
A lakásvásárlás és a már elkészült bővítés vonatkozásában visszamenőlegesen sajnos nem igényelhető gyermekek utáni kedvezmény.

Lóránt szerint:

2018-02-05 - 10:50

Tisztelt Admin!
Üzenet írásakor jelzi, hogy egyszer már leírtam a kérdésem, de nem jelenik egyszer sem.
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:21

Kedves Lóránt!
Kérdését megkaptuk, feldolgozás alatt van. Türelmét kérjük.
Köszönettel.

Lóránt szerint:

2018-02-22 - 14:42

Üdvözlettel!
A korábban feltett kérdésemre nem kaptam választ, kérem jelezzék, amennyiben még van rá esély.
Köszönettel.
Lóránt

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 15:00

Kedves Lóránt!
Kérdését 2018. február 21.-én megválaszoltuk. A válasz ITT olvasható.

Miklós szerint:

2018-02-02 - 15:30

2004-ben vásároltam egy használt lakást. 2010-ben született egy gyermekem és 2014-ben még egy. Kaptam 10 évig adójóváírást. A hitelem jövőre fog lejárni.
Az a kérdésem, hogy kapcsolatban tud-e nekem segíteni.
Köszönettel.
Miklós

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-03 - 04:14

Kedves Miklós!
A hatályos rendelkezések értelmében a leírtak alapján visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség gyermekek utáni támogatás igénybevételére.

Enikő szerint:

2018-01-31 - 08:54

Tisztelt szakértő!
2006-ban új házat építettünk a férjemmel hitelből és két gyermekre vállalt szocpolból, ami akkor 2,4M volt. 2017-ben született egy 3. gyermekünk. Szeretnénk egy új jobb hitellel kiváltani a régit.
Van-e lehetőségünk a 3. gyerekre csokot igényelni? Az új ház miatt a 10M csok maradék részét nem igényelhetjük?
Köszönöm.
Enikő

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-01 - 05:51

Kedves Enikő!
A hitelkiváltáshoz kapcsolódóan CSOK különbözet nem igényelhető. Erre újabb lakáscél (új lakás vásárlása vagy építése) esetén lehetnének jogosultak.
Utóbb született gyermekük után a fennálló építési hiteltartozás csökkentésére igényelhetnek támogatást a 2006-ban érvényes, 3. gyermek után járó szocpol összegének erejéig. Ez akkor 1.400.000 Ft volt. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik. Ezt még a hitelkiváltás előtt kell kérni, mert kiváltott hitel esetén ez a támogatási forma sem igényelhető.

Barbara szerint:

2018-01-31 - 04:18

Tisztelt Szakértő!
2011-ben vásárolt ingatlanra, 50-50% tulajdoni résszel felhasználható a támogatás a már meglévő gyerekek után? 2008, 2015, 2017-ben születettekre.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-31 - 04:23

Kedves Barbara!
A leírtak alapján gyermekek utáni támogatás visszamenőleges igénybevételéve sajnos nincs lehetőségük. A kedvezményt újabb lakáscél (új vagy használt lakásvásárlás, meglévő lakóingatlan bővítése vagy új építése) esetén tudnák kihasználni.

Éva szerint:

2018-01-30 - 04:03

Üdvözlöm!
2012, 2013, 2016. Ezekben az években születtek gyerekeink. 2013-ban vettünk egy használt lakást. Akkor semmilyen támogatást nem kaptunk és szocpol sem volt.
Kérdésem az lenne, hogy most jogosultak vagyunk bármire?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-30 - 04:06

Kedves Éva!
Visszamenőlegesen már sajnos nem érvényesíthető a gyermekek utáni támogatás. Újabb lakáscél megvalósításához (új vagy használt lakásvásárlás, meglévő lakóingatlan bővítése, új lakóingatlan építése) lehetne igénybe venni a CSOK-ot.

Zsuzsanna szerint:

2018-01-29 - 15:45

Röviden 2008-ban vettünk fel lakáshitelt svájci frankost. Gyermekünk nem volt, csak később születtek és a hitelszerződésben nem foglalták bele, hogy esetleg később mi is érvényesítsük.
Mit tudnánk tenni, hogy szocpolt levonják a hiteltartozásból? k
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-29 - 15:50

Kedves Zsuzsanna!
Mivel a lakásvásárláskor nem vettek igénybe legalább 1 gyermek után támogatást, így sajnos a később született gyermekek után sem lehetnek rá jogosultak. A kedvezményt újabb lakásvásárlás esetén tudnák kihasználni.

Mariann szerint:

2018-01-29 - 15:44

Üdvözlöm!
2010 decemberében vettem házat, akkor még nem volt gyerekem, hitel van a házon. Azóta három gyermekem született. Utánunk semmilyen kedvezményt nem vettem igénybe!
Valamilyen formában igénybe tudom venni a hitel csökkentésére az utólagos csokot, illetve hogyha erre a szerződésre nem, ha ezt a hitelt egy másik hitellel kiváltom, új szerződésnek minősül, akkor esetleg igénybe tudom venni?
Vagy esetleg valamilyen formába felújításra tudok igényelni a három gyerek után valamit?
Köszönöm!
Üdvözlettel: Mariann
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-30 - 04:11

Kedves Mariann!
Az utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére a 2010 decemberében vásárolt használt lakóház vonatkozásában sajnos nincs lehetőség. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Hitelkiváltáshoz kapcsolódóan, illetve felújítási célra sajnos szintén nem igényelhető a kedvezmény. A CSOK-ot újabb lakáscél – új és használt lakásvásárlás, bővítés, új lakóingatlan építés – esetén tudná kihasználni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések