Ebben a formában történhet a bejelentkezés CSOK-os lakásba!

A CSOK rendelet előírja, hogy az érintetteknek a kedvezmény igénybevételét követően 10 éven keresztül a célingatlanban kell lakniuk. Gyakori kérdés, hogy miként tudunk eleget tenni ennek a rendelkezésnek: az ingatlant állandó lakóhelyként kell szerepelni lakcímkártyánkon, esetleg elegendő, ha tartózkodási helyként adjuk meg? Arra a kérdésre is választ adnunk, hogy a 10 év alatt melyek azok az élethelyzetek, melyek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének.

Bentlakásra vonatkozó előírás

Csalási otthonteremtési kedvezmény és adó-visszatérítési támogatás esetén egyaránt előírja a vonatkozó kormányrendelet, hogy a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a támogatás folyósításre került a kedvezmény folyósításától – építés, bővítés esetén az utolsó részfolyósítástól számított – 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakjon.

Az életvitelszerű bentlakás igazolása

A támogatott személynek a kedvezmény folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatnia a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, mely igazolja, hogy a támogatással finanszírozott lakás mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel a kedvezmény folyósítása történt.

Állandó lakóhely, tartózkodási hely vagy ideiglenes lakcím?

A kormányrendelet ugyan nem jelöli meg konkrétan, hogy a lakóhely létesítésére vonatkozó követelménynek melyik bejelentéssel – állandó lakcím vagy tartózkodási hely – teszünk eleget, de az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján a lakcímkártyán állandó lakóhelyként szükséges feltüntetni a célingatlant.

Tartózkodási hely megjelölése

Olvasóink által egyik leggyakrabban feltett kérdés e témakörben az, hogy megsértik-e a bentlakási kötelezettséget azzal, ha óvodai, iskolai beiratkozás miatt átmeneti időre a támogatott ingatlantól eltérő lakóhelyre jelentkeznek be.

Utánajárva e kérdésnek azt az információt kaptuk az illetékes minisztériumtól, hogy nem minősül a támogatott lakásban megvalósuló életvitelszerű bentlakási és lakóhely létesítési kötelezettség megszegésének – vagyis nem vonja maga után a támogatás visszafizetését -, ha a támogatott személy és a gyermek továbbra is életvitelszerűen és állandó lakóhelyként a támogatott lakásban él és az óvóda-, illetve iskolaválasztással érintett ingatlanban átmeneti időre legfeljebb csak tartózkodási helyet létesít. Tartózkodási hely bejelentésére más ingatlanban tehát ilyen módon van lehetőség, de állandó lakóhely a 10 év alatt kizárólag a támogatott lakóingatlan lehet.

A bentlakási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése a területileg illetékes járási hivatal hatásköre. Az ellenőrzés lakcímkártya bemutatásával és helyszíni szemlével történik. A támogatott személynek és gyermekének tehát egy óvódai átjelentkezés esetén is ténylegesen a célingatlanban kell laknia az esetleges ellenőrzés idején is ahhoz, hogy ne szegje meg a bentlakási kötelezettéget.

A bentlakási kötelezettség megszegésének nem minősülő esetek

A vonatkozó kormányrendelet lehetővé teszi bizonyos esetekben a támogatott ingatlanból történnő elköltözést. Mutatjuk, mely esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt,
  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik vagy
  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben további kérdése merült fel e témában, kérdezze online Szakértőnket!


Utolsó módosítás: 2018. szeptember 14. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Laci szerint:

2020-07-14 - 09:04

Csok-os ingatlanomba bejelenthetem állandó lakcímre egy hozzátartozóm (unokaöcsém)?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-14 - 13:50

Kedves Laci!
Információink szerint ezzel nem szegik meg a CSOK előírásokat, de javasoljuk, hogy a kérdésben illetékes járási hivatal családtámogatási osztályánál tájékozódjanak az ügyben.

Péter szerint:

2020-07-12 - 15:01

Tisztelt Szakértö,
Új építésű házunkra most kaptuk meg a használatbavételi engedélyt, amire áthoztuk előző eladott házunk után a szocpolt, illetve CSOK-ot vettünk igénybe rá. Az építkezés alatt munkahelyemröl külföldre kiküldetésbe mentünk, ami miatt csak jövö összel költözünk haza. Ha jól értelmezem, ez nem számít a bentlakás megszegésének, viszont a jelenlegi helyzetben (covid) haza sem tudunk ugrani bejelentkezni az új címre. Be kell ezt jelenteni valami szerv felé, vagy csak akkor kell igazolni ezt, ha ellenörzik a bentlakást? Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-15 - 10:05

Kedves Péter!
Kérdésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat.

Gábor szerint:

2020-07-06 - 12:21

Tisztelt Cím!
Köszönöm a válaszát (2020.07.06), akkor elég a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni, a bent lakásnak nem kell megvalósulnia? (Felújítás okán)

Hitelnet szerint:

2020-07-07 - 11:16

Kedves Gábor!
Igen, elég a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni. Amíg a felújítás tart, és a lakás nem lakható, addig nem kell megvalósulnia a bentlakásnak.
Amennyiben még nem történt meg a CSOK igénylés, javasoljuk, hogy tölste ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Gábor szerint:

2020-07-04 - 12:14

Tisztel Cím!
A következő lenne a kérdésem: amennyiben használt lakás vásárlására vesszük igénybe a támogatást majd felújításába kezdünk, és ez túl nyúlik a 90 napon, de bejelentkezünk állandó lakcímmel az adott ingatlanba, van-e időkorlátja a felújításnak? Ha közben jönne az ellenőrzés és még zajlanak a munkálatok? Nem falusi csokkal valósulna meg a felújítás, hanem önerőből.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 11:25

Kedves Gábor!
Ha a CSOK folyósítást követő 90 napon belül bejelentkeznek a támogatott ingatlanba, akkor eleget tesznek az erre vonatkozó előírásnak. Nem probléma, ha ezt követően még zajlanak a felújítási munkálatok.

Endre szerint:

2020-06-10 - 14:16

Tisztelt Szakértő!
Amennyiben a támogatott személy gyermeke másik városban lévő iskolába iratkozik, akkor az alábbi szabály alapján lehetséges-e nem a támogatott lakásban lakni?
“a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik”

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-16 - 13:03

Kedves Endre!
A fenti eset nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének.

István szerint:

2020-06-09 - 10:23

Tisztelt Cím!
Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a meglévő csokos lakásunkba megengedhetjük-e egy nem közvetlen a családhoz tartozó személy (keresztanya) ott tartózkodását egy pár hétre. Egész pontosan válása miatt nálunk keresett segítséget, s a tárgyalásig nálunk szeretne lakni. Lakcímkártyájában nem lenne változás, de az ingatlan nagysága miatt a külön bejárás biztosított számára, így fizikai akadálya nincs.
Támadhatja-e ezt egy harmadik személy, akinek ez nem tetszik. (volt férj, bank, rosszakaró)

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-09 - 13:20

Kedves István!
Információink szerint nem szegnék meg a CSOK szabályokat azzal, ha egy rövid időre hozzátartozójuk Önöknél lakna. Az ügyben további pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önöknek.

Ibolya szerint:

2020-06-02 - 06:26

Tisztelt Hölgyem és Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy az egyik rokonom ideiglenes lakcímet szeretne létesíteni a lakásunkban, amire CSOK, babaváró hitel van felvéve.
A kérdésem az lenne, hogy ez ütközik-e valami törvényellenességbe?
Köszönöm szépen előre is.
Üdvözlettel: Ibolya

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 14:18

Kedves Ibolya!
Információink szerint a fent leírt eset nem ellentétes a kormányrendeletben foglaltakkal, ám javasoljuk az ügyben illetékes járási hivatal családtámogatási osztályának megkérdezését.

Antal szerint:

2020-04-23 - 15:51

Sima csokra vettünk házat, s munka helyváltás miatt a cégem azt kéri, hogy jelentkeztek be oda ahol a székhelye van ideiglenesen.
Lehetséges ez?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-23 - 16:46

Kedves Antal!
Ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik, az nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének.

Gábor szerint:

2020-02-26 - 14:55

Üdvözlöm!
Kérdésem, hogy ha használt lakásra vettük fel CSOK-ot, viszont az iskolai körzet miatt állandó lakcímet módosít feleségem és legidősebb gyermekünk, ez esetben megszegjük-e a CSOK rendelet előírásait? (Tartózkodási hely nem lenne megjelölve a lakcímkártyán).
Életvitelszerűen természetesen maradnánk a támogatott lakásban, csak a “papírforma” miatt kellene a címet módosítanunk. Ha ez járható út, akkor van-e arra vonatkozó szabály, hogy együtt kell “költözzek” velük jómagam is, illetve a másik két gyerkőc is?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 11:24

Kedves Gábor!
Ahogy az a fenti bejegyzésünkben is olvasható, adott eseteben állandó lakóhelyet nem létesíthetnek másik ingatlanban, csak tartózkodási helyet.

Réka szerint:

2020-02-18 - 09:11

Kedves Hölgyem/Uram!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mely illetékes szervtől kaphatok információt arra vonatkozóan, hogy abban az esetben is szükséges-e a lakcímkártyán állandó lakóhelyként feltüntetni a célingatlant, ha az jelen állapotában lakhatásra alkalmatlan a teljes körű felújítás miatt.
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 11:53

Kedves Réka!
Korszerűsítésre, felújításra igényelt CSOK esetén a támogatás utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül szükséges a lakcímkártyán állandó lakóhelyként feltüntetni a célingatlant.

Anita szerint:

2020-01-29 - 17:05

Érdeklődnék, hogy anyósom, apósom beköltözhet-e és bejelentkezhet-e a csokkal vásárolt házba?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-30 - 06:09

Kedves Anita!
Kérdésére az ebben illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud pontos választ adni.

Lacee szerint:

2020-01-16 - 11:42

Tisztelt szakértő.
Szeretnék érdeklődi, hogy állandó lakcímmel, életvitelszerűen a CSOK-igényelt házban lakunk, de munkahelyemnél egy bérelt ingatlanba be lehet-e jelentkezni, vagyis a lakcímkártyán állandó lakcím marad, de a bérelt ingatlan mint tartózkodási hely fel lenne tüntetve, mivel így lehet elintézni a kerületi parkolási engedélyt?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-11 - 14:29

Kedves Lacee!
Kérdésével kapcsolatban az ebben illetékes járási hivatal családtámogatási osztályánál lenne célszerű érdeklődni.

Eszti szerint:

2020-01-14 - 05:41

Üdvözlöm!
Tavaly októberben utalta a bank a csokot hitellel együtt, mert vettünk egy ingatlant. Az ingatlant jelenleg is újítjuk és talán nyáron fogunk költözni. Ezért teljesen kiment a fejemből, hogy 90 napunk van átjelentkezni. Kb. 10 napja már kicsúsztunk ebből a határidőből. A héten mindenképp intézzük, de lehet-e bármilyen következménye a csúszásnak?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-26 - 17:09

Kedves Eszti!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében amennyiben a támogatás folyósítását követő 90 napon belül nem történik meg a lakcímbejelentés, visszafizetési kötelezettség merül fel. Ezen túlmenően további tájékoztatást a kérdésben illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önnek.

Ferenc szerint:

2019-12-16 - 22:48

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy csok segítségével vettünk használt házat. A tetőtér be van építve, de ameddig még kicsik a gyerekek, addig nem használjuk. Egyik munkatársam utcára került (nem saját hiba okán) és “befogadtuk”. Nem pénzért adtuk ki neki, nem albérlő. Viszont kellene neki egy lakcím, ahova bejelentkezhet. Tartózkodási helynek bejelentkezhet-e hozzánk, vagy van a CSOK-nak valami tiltása, hogy csak a családtagok lakhatnak ott?
Köszönöm előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-12-18 - 09:02

Kedves Ferenc!
Kérdésére az ebben illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos választ adni.,

Gábor szerint:

2019-10-08 - 14:49

Tisztelt Ügyintéző!
Ha már 3 gyerekkel rendelkezünk, és falusi csokot igényelnénk korszerűsítésre (5M-Ft), napelem, klíma stb., az teljes mértékben önerő nélkül is megvalósítható, ha a beruházás költsége nem haladja meg az 5M Ft-ot? Illetve a pályázatot 70%-ban számlákkal kell lefednem, de a maradék 30%-ot miként lehet feltüntetni? Pl. ha magam és ismerőseim is dolgoznak a házon? Ezt a költségvetési tervezetbe hogyan írjuk be?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-09 - 09:03

Kedves Gábor!
Ha a költségvetés összegét fedezi az 5M Ft támogatás, akkkor a munkálatok finanszírohatók a falusi CSOK-ból. Mivel azonban a támogatás folyósítása készültségi foknak megfelelően utólagosan történik, ezért előre kell dolgozni. Ez úgy is megvalósítható, ha a kivitelezővel utólagos fizetésben állapodik meg. A saját munkavégzés reális értékét is fel kell tüntetni a költségvetésben.

Bertalan szerint:

2019-10-05 - 22:09

Tisztelt szakértő.
A kérdésem az lenne, hogy a hivatal hogyan ellenőrzi az életvitelszerű ott tartózkodást a csok-ra vett használt lakásban?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 11:00

Kedves Bertalan!
Az ellenőrzés helyszíni szemlével történik.

Ági szerint:

2019-09-13 - 12:21

Üdvözlöm.
Férjem és én három vér szerinti gyermekünket neveljük, akik után 900.000, 1500.000, 1400.000 forint szocpol támogatást vettünk már igénybe. Szeretnénk új lakást várásolni, amelyhez igényelnénk a 10.000.000 forint csok-ot.
A kérdésem az lenne, hogy milyen formában történik a csok kedvezmény, illetve a szocpol összehangolása összegekre vetítve?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-16 - 09:10

Kedves Ági!
A leírt esetben a 10M Ft CSOK összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott 3,8M Ft szocpollal és a különbözet 6,2M Ft vehető igénybe az új lakás vételárának kifizetéséhez. Ehhez kérhető még a maximum 15M Ft összegű 3% kamatú támogatott lakáshitel.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Áron szerint:

2019-07-18 - 08:37

Tisztelt Olvasó,
Az lenne a kérdésem, hogy olyan esetben amikor egy pályázat (fiatal gazda) kötelez 2020 december 31-ig, hogy a lakóhelyem Harkakötönyben legyen. Viszont mi Mórahalmon szeretnénk építeni. Ha minden jól alakulna és megjapjuk a CSOK-ot, legkésőbb 2020 nyarán költözhetővé válik az ingatlan.
Ilyen esetben van lehetőség kérni a bankot, hogy azt a fél évet más lakóhelyre bejelentve töltsem és csak a tartózkodási helyem és levelezési címem legyen Mórahalmon?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 09:51

Kedves Áron!
A leírtak alapján véleményünk szerint nem szeg szerződést azzal, ha 2020. december 31-ig más településen tartózkodnak az alábbi rendelkezés alapján:
Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

Viktor szerint:

2019-04-30 - 09:17

Üdvözlöm!
Feleségemmel szeretnénk vásárolni egy használt ingatlant, aminek a 30%-os önerőhöz igényelnénk 2 meglévő gyermek után a CSOk-ot.
A kérdésem:
Ez az ingatlan, belterületi, lakóház, méretben és közművek szerint megfelel a feltételeknek. A tulajdonos lányának KATA kiegészítő vállalkozása van, amelynek ez az ingatlan a székhelye. Állítása szerint ő éppen táppénzen van, 2 hét múlva fog szülni és utána 6 hónapig (amíg a GYED-et el nem kezdi) nem tudja átíratni a vállalkozás székhelyét. A válllakozás üzleti tevékenységet nem folytat az ingatlan területén.
Köszönettel,
Viktor

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-30 - 09:41

Kedves Viktor!
Arról sajnos nincs információnk, hogy egyéni vállalkozás székhely átíratása hogyan működik. CSOK feltételként azonban Önöknek vállalnia kell, hogy a támogatott ingatlan nem lehet vállalkozás székhelye, telephelye.

Gábor szerint:

2019-03-28 - 12:41

Érdeklődnék, hogy ha nem a fenti okokból kifolyólag (más, családi ok) szeretnék egy közeli hozzátartozóhoz ideiglenesen bejelentkezni, de természetesen életvitelszerűen a CSOK által támogatott házunkban lakok továbbra is, és az állandó lakcímem is az maradna, akkor megsérteném-e a CSOK előírásait?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 13:21

Kedves Gábor!
Információink szerint ezzel nem sértene CSOK előírást, de az ügyben előzetesen feltétlenül javasoljuk a területileg illetékes járási hivatallal (Kicstár) történő egyeztetést.

Dénes szerint:

2019-03-25 - 13:05

CSOK igénybevételével vásárolt új ingatlanban lakunk, ez is szerepel lakhelyünkként a lakcímkártyán.
Második gyerek érkezése kapcsán feleségem tartózkodási helyre visszajelentkezne a régebbi címünkre (mely most is saját tulajdon), hogy ugyanoda mehessen terhesgondozásra, illetve szülni.
Van-e akadálya, hogy tartózkodási helyet létesítsen a meglévő CSOK-os lakhely mellett?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 15:13

Kedves Dénes!
Ha életvitelszerűen továbbra is a célingatlanban fog lakni, akkor véleményünk szerint nem lesz probléma átmeneti időre tartózkodási helyet létesíteni másik lakásban. Előzetesen azonban feltételenül javasoljuk az ebben illetékes járási hivatal megkérdezését.

Péter szerint:

2019-02-19 - 12:17

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy jogszabályba ütköző cselekedet, ha iskolaválasztás céljából nem támogatott személyek (család) átmeneti időre tartózkodási helyet létesít az ingatlanban?
Válaszát előre is köszönöm.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 15:27

Kedves Péter!
Információink szerint ez nem ütközik jogszabályba, de előzetesen feltétlenül javasoluk a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést!

Attila szerint:

2019-02-14 - 15:30

Üdv.
Tavalyi évben igénybe vettük a csokot. Menet közben édesanyám egészségi állapota megromlott.
Bejelenthetem-e az adott ingatlanba?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-14 - 15:35

Kedves Attila!
Információink szerint nem szegik meg a CSOK rendelet előírásait azzal, ha édesanyja is állandó lakóhelyet létesít a CSOK igénybevételével finanszírozott lakóingatlanba.

Erzsébet szerint:

2019-02-01 - 12:00

Van olyan jogszabály ami kizárja, hogy a CSOK-os ingatlanba édesanyám velünk költözzön és nyilván állandó lakcímmel? Tulajdonosok természetesen én és férjem, 1 gyermekünkre vennénk igénybe a CSOK-ot.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 13:52

Kedves Erzsébet!
Információink szerint nem szegik meg a CSOK rendelkezésésekehet, ha édesanyja is a célingatlanba költözik. Javasoljuk azonban előzetesen a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést.

Barbara szerint:

2019-01-03 - 10:25

Tisztelt Szakértő!
2017-ben vettem meg Csok-kal terhelt lakásomat, egyedülálló szülőként. Ha időközben párom (nem a gyerekeim apja) ideköltözne hozzánk, bejelentkezhet a lakásba? Vagy erre is van külön szabályozás? Köszönöm válaszát.
Barbara

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 10:59

Kedves Barbarta!
Információink szerint nem szegné meg a támogatási szerződésben vállaltakat azzal, ha az Ön párja is lakóhelyet létesítene a támogatott ingatlanban. Javasoljuk azonban a kérdésben illetékes járási hivatal megkérdezését is!

Mariann szerint:

2018-10-31 - 11:02

Kérdésem az lenne, hogy van már egy lakásunk, de csok igénylés erre az ingatlanra nem volt! Most egy új lakás vásárlása van folyamatban, 2 gyermek után igényelnénk csok-ot. (csak vissza nem térítendő állami támogatást) Állandó lakcím bejelentkezés szükséges, vagy az ideiglenes lakcímbejelentés is elfogadott? Pontosan mennyi a 2 gyermek utáni kedvezmény jelenleg?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:03

Kedves Mariann!
A CSOK igénybevételével vásárolt lakásban állandó lakóhelyet kell létesíteni, vagyis életvitelszerűen ott kell élni, amit a lakcímkártyán állandó lakcímként kell feltüntetni. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.
2 gyermek után új építésű lakás vásárlásához 2.600.000 Ft, használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű támogatás vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések