Ebben a formában történhet a bejelentkezés CSOK-os lakásba! - Hitelnet.hu

Ebben a formában történhet a bejelentkezés CSOK-os lakásba!

A CSOK rendelet előírja, hogy az érintetteknek a kedvezmény igénybevételét követően 10 éven keresztül a célingatlanban kell lakniuk. Gyakori kérdés, hogy miként tudunk eleget tenni ennek a rendelkezésnek: az ingatlant állandó lakóhelyként kell szerepelni lakcímkártyánkon, esetleg elegendő, ha tartózkodási helyként adjuk meg? Arra a kérdésre is választ adnunk, hogy a 10 év alatt melyek azok az élethelyzetek, melyek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének.

Bentlakásra vonatkozó előírás

Csalási otthonteremtési kedvezmény és adó-visszatérítési támogatás esetén egyaránt előírja a vonatkozó kormányrendelet, hogy a és azon gyermek, akire tekintettel a támogatás folyósításre került a kedvezmény folyósításától – építés, bővítés esetén az utolsó részfolyósítástól számított – 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakjon.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az életvitelszerű bentlakás igazolása

A támogatott személynek a kedvezmény folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatnia a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, mely igazolja, hogy a támogatással finanszírozott lakás mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel a kedvezmény folyósítása történt.

Állandó lakóhely, tartózkodási hely vagy ideiglenes lakcím?

A kormányrendelet ugyan nem jelöli meg konkrétan, hogy a lakóhely létesítésére vonatkozó követelménynek melyik bejelentéssel – állandó lakcím vagy tartózkodási hely – teszünk eleget, de az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján a lakcímkártyán állandó lakóhelyként szükséges feltüntetni a célingatlant.

Tartózkodási hely megjelölése

Olvasóink által egyik leggyakrabban feltett kérdés e témakörben az, hogy megsértik-e a bentlakási kötelezettséget azzal, ha óvodai, iskolai beiratkozás miatt átmeneti időre a támogatott ingatlantól eltérő lakóhelyre jelentkeznek be.

Utánajárva e kérdésnek azt az információt kaptuk az illetékes minisztériumtól, hogy nem minősül a támogatott lakásban megvalósuló életvitelszerű bentlakási és lakóhely létesítési kötelezettség megszegésének – vagyis nem vonja maga után a támogatás visszafizetését -, ha a támogatott személy és a gyermek továbbra is életvitelszerűen és állandó lakóhelyként a támogatott lakásban él és az óvóda-, illetve iskolaválasztással érintett ingatlanban átmeneti időre legfeljebb csak tartózkodási helyet létesít. Tartózkodási hely bejelentésére más ingatlanban tehát ilyen módon van lehetőség, de állandó lakóhely a 10 év alatt kizárólag a támogatott lakóingatlan lehet.

A bentlakási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése a területileg illetékes járási hivatal hatásköre. Az ellenőrzés lakcímkártya bemutatásával és helyszíni szemlével történik. A támogatott személynek és gyermekének tehát egy óvódai átjelentkezés esetén is ténylegesen a célingatlanban kell laknia az esetleges ellenőrzés idején is ahhoz, hogy ne szegje meg a bentlakási kötelezettéget.

A bentlakási kötelezettség megszegésének nem minősülő esetek

A vonatkozó kormányrendelet lehetővé teszi bizonyos esetekben a támogatott ingatlanból történnő elköltözést. Mutatjuk, mely esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt,
  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik vagy
  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben további kérdése merült fel e témában, kérdezze online Szakértőnket!

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 14. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gábor szerint:

2019-03-28 - 12:41

Érdeklődnék, hogy ha nem a fenti okokból kifolyólag (más, családi ok) szeretnék egy közeli hozzátartozóhoz ideiglenesen bejelentkezni, de természetesen életvitelszerűen a CSOK által támogatott házunkban lakok továbbra is, és az állandó lakcímem is az maradna, akkor megsérteném-e a CSOK előírásait?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 13:21

Kedves Gábor!
Információink szerint ezzel nem sértene CSOK előírást, de az ügyben előzetesen feltétlenül javasoljuk a területileg illetékes járási hivatallal (Kicstár) történő egyeztetést.

Dénes szerint:

2019-03-25 - 13:05

CSOK igénybevételével vásárolt új ingatlanban lakunk, ez is szerepel lakhelyünkként a lakcímkártyán.
Második gyerek érkezése kapcsán feleségem tartózkodási helyre visszajelentkezne a régebbi címünkre (mely most is saját tulajdon), hogy ugyanoda mehessen terhesgondozásra, illetve szülni.
Van-e akadálya, hogy tartózkodási helyet létesítsen a meglévő CSOK-os lakhely mellett?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 15:13

Kedves Dénes!
Ha életvitelszerűen továbbra is a célingatlanban fog lakni, akkor véleményünk szerint nem lesz probléma átmeneti időre tartózkodási helyet létesíteni másik lakásban. Előzetesen azonban feltételenül javasoljuk az ebben illetékes járási hivatal megkérdezését.

Péter szerint:

2019-02-19 - 12:17

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy jogszabályba ütköző cselekedet, ha iskolaválasztás céljából nem támogatott személyek (család) átmeneti időre tartózkodási helyet létesít az ingatlanban?
Válaszát előre is köszönöm.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 15:27

Kedves Péter!
Információink szerint ez nem ütközik jogszabályba, de előzetesen feltétlenül javasoluk a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést!

Attila szerint:

2019-02-14 - 15:30

Üdv.
Tavalyi évben igénybe vettük a csokot. Menet közben édesanyám egészségi állapota megromlott.
Bejelenthetem-e az adott ingatlanba?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-14 - 15:35

Kedves Attila!
Információink szerint nem szegik meg a CSOK rendelet előírásait azzal, ha édesanyja is állandó lakóhelyet létesít a CSOK igénybevételével finanszírozott lakóingatlanba.

Erzsébet szerint:

2019-02-01 - 12:00

Van olyan jogszabály ami kizárja, hogy a CSOK-os ingatlanba édesanyám velünk költözzön és nyilván állandó lakcímmel? Tulajdonosok természetesen én és férjem, 1 gyermekünkre vennénk igénybe a CSOK-ot.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 13:52

Kedves Erzsébet!
Információink szerint nem szegik meg a CSOK rendelkezésésekehet, ha édesanyja is a célingatlanba költözik. Javasoljuk azonban előzetesen a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést.

Barbara szerint:

2019-01-03 - 10:25

Tisztelt Szakértő!
2017-ben vettem meg Csok-kal terhelt lakásomat, egyedülálló szülőként. Ha időközben párom (nem a gyerekeim apja) ideköltözne hozzánk, bejelentkezhet a lakásba? Vagy erre is van külön szabályozás? Köszönöm válaszát.
Barbara

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 10:59

Kedves Barbarta!
Információink szerint nem szegné meg a támogatási szerződésben vállaltakat azzal, ha az Ön párja is lakóhelyet létesítene a támogatott ingatlanban. Javasoljuk azonban a kérdésben illetékes járási hivatal megkérdezését is!

Mariann szerint:

2018-10-31 - 11:02

Kérdésem az lenne, hogy van már egy lakásunk, de csok igénylés erre az ingatlanra nem volt! Most egy új lakás vásárlása van folyamatban, 2 gyermek után igényelnénk csok-ot. (csak vissza nem térítendő állami támogatást) Állandó lakcím bejelentkezés szükséges, vagy az ideiglenes lakcímbejelentés is elfogadott? Pontosan mennyi a 2 gyermek utáni kedvezmény jelenleg?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:03

Kedves Mariann!
A CSOK igénybevételével vásárolt lakásban állandó lakóhelyet kell létesíteni, vagyis életvitelszerűen ott kell élni, amit a lakcímkártyán állandó lakcímként kell feltüntetni. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.
2 gyermek után új építésű lakás vásárlásához 2.600.000 Ft, használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű támogatás vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések