Csokos ház lebontható, ha újat építünk a helyére?

Tisztelt Szakértő,

Vásároltunk egy házat, amelyre felvettük a két gyerekre járó 1.430.000 Ft csokot, plusz takarékszövetkezetes hitelt. Hozzáépítünk, ami már el is kezdődött. Eredetileg úgy volt, hogy felújítjuk a használt házat, de az új rész építésekor szembesültünk, hogy a használt ház statikailag alkalmatlan arra, hogy elbirjon egy új tetőt, és az újítása nem lenne kedvező számunkra. El szeretnénk bontani és egy újat felépíteni.

Ilyen esetben van esetleg valami méltányossági kérelem, amit be tudunk nyújtani statikus által írt szakvéleménnyel? Tudom maga egy csokos ingatlan elbontása pénzvisszafizetéssel jár. De a mi esetünkben más a helyzet. Statikailag alkalmatlan a ház. Újat építenénk a helyére.
Köszönöm segítő válaszukat.

Üdv.
Norina

Kedves Norina!

A vonatkozó korányrendelet értelmében, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett lakást az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – akkor a támogatott személynek visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Ugyanakkor létezik olyan rendelkezés is, miszerint, ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás értékesítését követően új lakás építése útján elégíti ki, akkor a korábban kapott támogatás úgynevezett kincstári felfüggesztő számlára történő befizetésével a visszafizetés 3 évre felfüggeszthető. Majd a ház felépülését követően (használatbavételi engedély megszerzése után) a támogatást folyósítja a kincstár a támogatott személynek, a támogatást biztosító jelzálogjogot pedig átjegyzi az új ingatlanra.

Fenti lehetőség azonban kifejezetten olyan esetekre vonatkozik, amikor a korábbi támogatott ingatlan értékesítésre kerül. Az Önök esete ebből a szempontból speciális, hiszen nem értékesítik az ingatlant, hanem lebontják. Emiatt nem biztos, hogy működhet az átjegyzés ebben a formában. Ezért az ügyben mindenképpen a területileg illetékes járási hivatal megkeresését javasoljuk!

Az új ház építésére vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozodhatnak. Amennyiben a ház építéséhez kölcsönt is szeretnének felvenni, Szakértőink készséggel nyújtanak Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez elsőként online adatlapunk kitöltésére lesz szükség, s ezt követően Szakértőink felveszik Önökkel a kapcsolatot. Az építési hitelek aktuális törlesztő részletét előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetik meg.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Norina szerint:

2018-11-28 - 14:39

Tisztelt Szakértő,
Csokra vásároltunk egy használt kockaházat. Azt tudom, hogy elbontás pénzvisszafizetéssel jár.
Abban az esetben, ha mi ugyanazt a méretet, oldalanként újítjuk, tehát oldalanként kibontjuk a falat, alap készítés, új falazás, véleményem szerint ez nem elbontás, hanem felújítás.
Ön szerint ez kivitelezhető?
Köszönöm válaszát.
Üdv.
Norina

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-28 - 14:41

Kedves Norina!
Arról, hogy fenti munkálat pontosan minek minősülhet, a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések