Nem jár a CSOK bővítéshez, ha még nincs fürdőszoba a házban?

Tisztelt Hitelnet!

Csok, illetve lakásfelújítási, korszerűsítési kölcsön egyszerre igénybe vehető-e? Mi kaptunk olyan tájékoztatást, miszerint a kettő együtt nem vehető igénybe. Fedi a valóságot ez a tájékoztatás?
Mennyi a kötelező négyzetméter, amit bővíteni kell a házon?
Mennyire veszik figyelembe, hogy mennyire komfortos a ház, amire a korszerűsítési kölcsönt szeretnénk felvenni? Sajnos kaptunk elutasítást amiatt, mert nincs bent mellékhelyiség az ingatlanban, csak "fürdőszoba" holott a költségvetési papíron világosan szerepelt ez a részlet is, hogy fürdőszoba felújítás, illetve kialakítás olyan házban ahol még nincs!

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Évi

Kedves Évi!

Lakásfelújításhoz, korszerűsítéshez a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

A támogatás a meglévő lakóingatlan legalább egy szobával történő bővítése esetén vehető igénybe, melynek hasznos alapterülete eléri a 8 m2-t. A kedvezménnyel bővíteni kívánt lakóingatlannak az alábbi helyiségekkel, közművesítettséggel kell rendelkeznie:

– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
– közműves villamos energia szolgáltatással,
– egyedi fűtési móddal,
– közműves szennyvízelvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatással, ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A bővítéshez igényelt CSOK alapfeltétele tehát, hogy a lakóingatlan rendelkezzen fürdőhelyiséggel. Olyan lakóingatlan bővítéséhez, melyben még nincsen fürdőszoba, valóban nem igényelhető a CSOK.

Lakáskorszerűsítésnek minősül azonban a meglévő lakóépület komfortfokozatának növelése céljából elvégzendő munkálat, így többek között a fürdőszoba létesítése is olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs. Erre a célra tehát igényelhető lakáskorszerűsítési kölcsön. További korszerűsítési cél lehet például közművek bevezetése, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, tetőcsere, stb. A felvehető hitelösszeg meghatározása az ingatlan korszerűsítést követő értékétől és az Önök jövedelmi helyzetétől függ.

Szakértőink készséggel adnak Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő korszerűsítési hitelkonstrukciókról az ügylet további részleteinek ismeretében. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, melyek elérhetőségét ITT találja.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések